Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Calculele moțiunii: Opoziția caută 26 de “trădători”

Ziarul de Vrancea
10 iun 2019 1279 vizualizări

PNL, USR, PMP, UDMR și Pro România ar fi strâns, până ieri, doar 207 de voturi din cele 233 necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură, arată surse politice n Cioloș ar vrea la guvernare, Barna exclude categoric varianta

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă ieri. Opoziția a adunat până acum 207 voturi din cele 233 necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură, au declarat pentru News.ro surse parlamentare. Moțiunea a fost depusă și citită în plenul Camerelor reunite, de către liberalul Gigel Știrbu. Numărul parlamentarilor prezenți în sală a fost foarte mic, absenții fiind din toate partidele. Dezbaterea moțiunii în plenul Camerelor reunite este programată marți, când este așteptat și votul.

“Moțiunea este urmarea moțiunii populare pe care românii au dat-o la votul covârșitor la referendum și de asemenea pentru alegerile europarlamentare. Vrem să fim cât se poate de realiști și să spunem: aritmetica parlamentară este aceeași de după alegerile din 2016. Patru grupuri parlamentare PNL, USR, PMP, și UMDR și-au asumat să transpună în acțiune parlamentară rezultatul votului. Sperăm că la vot vor veni și alți colegi. De asemenea, au semnat și patru colegi neafiliați din Parlament. Nu sunt suficiente voturi în momentul de față, dar jocul merge mai departe pentru că este un joc pentru România normală, românii de rând și pentru transparență și responsabilitate”, a declarat deputatul PNL, Raluca Turcan. Ea a subliniat că singura modalitate prin care votul dat la referendum se poate regăsi în decizie în Parlamentul României este uriașa presiune publică pe cei care în momentul de față sunt încă în PSD și ALDE să se delimiteze de cei care au confiscat și mențin în continuare confiscată puterea în cele două partide.

“Suntem în continuare optimiști”

Liderul USR Dan Barna a declarat că prin votul din 26 mai “ne-am spălat fața în Europa”, dar trebuie să facem același lucru și în țară.

“În Europa lucrurile stau bine, europarlamentarii pe care îi avem acum acolo noi ca țară sunt oameni pe care ne putem baza și care ne pot face să fim mândri de ei. În România, însă trebuie continuată lupta pentru că în România nu am spălat deloc fața. Avem aceeași majoritate, avem același Parlament care a adus România la marginea Europei și moțiunea de astăzi, care arată o colaborarea consistentă a opoziției și propune exact acest lucru, să deschidă calea pentru a putea să încercăm să ne însănătoșim și acasă, în România. Avem 173 de semnături pe moțiunea de cenzură. Suntem în continuare optimiști că vom putea să obținem mai multe voturi la votul moțiunii de săptămâna viitoare și dinspre Pro România și din spre ceilalți parlamentari din arcul majorității, pentru că cifrele arată fără echivoc, că este nevoie de un număr de undeva la între 20 și 30 de semnături din actuala majoritate pentru ca moțiunea aceasta să aibă o șansă să treacă. Însă era o datorie a opoziției și este o datorie pe care o facem cu toată asumarea și cu toată responsabilitatea pentru că ea are în spate exact mesajul votului din 26 mai, care spune că această guvernare trebuie să se oprească și să plece de la conducerea României. Lucrurile sunt foarte clare, a existat după cum bine v-am spus o colaborare bună a opoziției, sunt patru partide care semnează moțiunea și continuăm discuțiile până la momentul votului pentru a genera succesul ei”, a spus liderul USR.

Ponta: Parlamentarii ProRomania vor vota la vedere

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat, ieri, că parlamentarii partidului vor vota la vedere pentru adoptarea moțiunii de cenzură semnată de 173 de parlamentari, deși nu au semnat documentul. Ponta spune că Pro România nu pot fi alături de partidele de dreapta, de care îi despart “prea multe abordări și mentalități politice”. În plus, Ponta a exlicat de ce a trecut moțiunea depusă în 2012 împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. “Eu știu cum am reușit să trecem moțiunea de cenzură din 27 Aprilie 2012 împotriva Guvernului MRU - am stat de vorba între patru ochi cu absolut toți parlamentarii de atunci, explicându-le că voi fi Prim Ministru și ce proiecte vom face împreună. În 2019, am văzut că liderii PNL și USR au făcut doar declarații sforăitoare la televizor și nicio discuție cu alți parlamentari - așa că sunt pesimist asupra rezultatului!”, a mai spus Ponta.

Cioloș îl contrazice pe Barna

“USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”, a declarat ieri, la RFI, liderul PLUS Dacian Cioloș.“USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, dacă e nevoie, însă pentru asta, cred că toată lumea de bun simț poate să înțeleagă, are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”, a declarat el.Fostul premier a precizat însă că alianța USR-PLUS pledează pentru ancitipate. Liderul USR, Dan Barna, a declarat că formațiunea sa nu ar intra la guvernare până la alegeri, dar ar susține un guvern “non-PSD” în anumite condiții. “Categoric, nu. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluția morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcționa la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă.

Româncă însărcinată, găsită decapitată în Spania

până la închiderea ediției, polițiștii nu avea niciun suspect privind oribila crimă

O crimă oribilă șochează opinia publică din Spania. O româncă de 36 de ani, însărcinată în 6 luni, a fost găsită decapitată în locuință în care stătea cu chirie într-un orășel din provincia Valencia.  Trupul femeii - Isabel Elena Răducanu - a fost descoperit de partenerul iubitul ei, un spaniol de 32 de ani.  Femeia locuia împreună cu iubitul ei de aproximativ un an. Bărbatul, de origine spaniolă, a fost cel care a găsit-o moartă în casă. Cadavrul femeii, cu mai multe răni la gât, a fost găsit pe pat. Copilul nenăscut nu a supraviețuit.Până ieri seara, poliția nu avea niciun suspect. Colegii bărbatului au confirmat că acesta era la muncă atunci când s-ar fi petrecut crima. Vecinii au declarat pentru presa din Spania că în ziua respectivă au auzit zgomote și țipete din locuința celor doi și nu ar fi fost prima dată. Femeia însă nu a depus nicio plângere la poliție.

Alianța liberală a lui Macron din PE se va numi „Reînnoim Europa”

 din acest grup politic vor face parte și europarlamentarii USR-PLUS

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni (ALDE) au ales un nume pentru noul lor grup din Parlamentul European – „Reînnoim Europa”, conform Politico. Din acest grup vor face parte membrii ALDE, La Republique En Marche (partidul lui Macron) precum și alții. Partidul lui Macron a informat că a dorit să evite cuvântul „liberal” pentru că este folosit des în Franța cu sens negativ ca o reprezentare a ultra-capitalismului „fără suflet”. „Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit REÎNNOIM EUROPA”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru din partidul britanic al Liberal Democraților. „Acest lucru ar trebui să mulțumească partenerii noștri francezi, însă mulți dintre noi ne vom referi la grupare ca Grupul Liberal”. Conform Politico, au mai fost luate în considerare numele „Europenii”, „Europa Înainte” precum și „alte variante care să cuprindă cuvântul Europa”. Gruparea are în total de 110 locuri în noul parlament, cu 41 mai multe decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron precum și Liberal Democraților din Marea Britanie. Delegația franceză este cea mai numeroasă din noul grup. Din acest grup vor face parte și europarlamentarii USR-PLUS.

Un militar s-a înecat după ce s-a scufundat pentru a culege rapane

Un militar în vârstâ de 33 de ani din Constanța s-a înecat în Marea Neagră, ieri, după ce a mers în zona digului de sud din Năvodari pentru a culege rapane. El era încadrat ca bucătar la bordul unei nave militare. La fața locului s-a deplasat și elicopterul SMURD, dar în ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale bărbatul nu a putut fi salvat. Cazul este cercetat de Serviciul de Poliție Transporturi Maritime, sub coordonarea Parchetului Militar Constanța.

Un jandarm a demisionat după ce a bătut un elev într-un liceu

Un jandarm a lovit, luni, un elev într-un liceu din județul Giurgiu, unde avea loc bacalaureatul, după ce băiatul l-ar fi înjurat. Agentul și-a depus demisia ieri dimineață, iar Jandarmeria Română a anunțat că a dispus un control în acest caz, relatează Mediafax. “Astăzi dimineață (miercuri -n.r.) ne-au fost arătate niște imagini în care un subofițer lovește un elev. Luni, la liceul “Tiu Dumitrescu” din orașul Mihăilești a avut loc evenimentul. Jandarmeria asigura măsurile de ordine și liniște publică la bacalaureat și a spus că le-a atras atenția unor elevi că fac zgomot, iar un elev i-a adresat injurii”, a declarat Nicoleta Beianu, purtător de cuvânt Jandarmeria Giurgiu. Părinții elevului au depus plângere, care a fost declinată la Parchetul Militar, iar subofițerul, care lucrează în Jandarmerie din 2005 și are în jur de 40 de ani, și-a prezentat demisia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.