Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cabană din Făgăraș, “maturată” de o avanlanșă puternică

Ziarul de Vrancea
4 feb 2023 559 vizualizări

 „Din ce am mai vorbit, nu s-a mai pomenit așa ceva în ultimii 50 de ani”, a declarat administratorul cabanei n nu s-au înregistrat victime

Două avalanșe de mari dimensiuni s-au produs, sâmbătă seară, în Munții Făgăraș, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube și a acoperit mașini aflate în parcare. Cabana este situată în apropierea Transfăgărășanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Nu au existat victime. A doua avalanșă a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită. Arpoximativ 60 de turiști au rămas blocați la cabana Capra până la intervenția autorităților.

Administratorul cabanei, Aurelian Cazacu, a declarat că nimeni nu se aștepta la o asemenea avalnșă. „Din ce am mai vorbit, nu s-a mai pomenit așa ceva în ultimii 50 de ani”, a spus el într-o intervenție la Digi 24. Întrebat cum au ajuns turiștii cu mașinile până la cabană, el a spus că se putea circula fără probleme pe drum.

“Cum ninsorile și vântul continuă, este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, a declarat Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu.

Val de frig în toată țara până în 10 februarie

Meteorologii au anunțat duminică un val de frig în toată țara până în 10 februarie. De asemenea, aproape jumătate de țară se află pân luni seară sub cod galben de vânt și viscol.

Conform meteorologilor, în intervalul 5 - 10 februarie, vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. “Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20...-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig”, precizează ANM.

Potrivit ANM, în Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60...70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.

Pentru același interval, mai este valabilă o altă avertizare cod galben, care semnalează intensificări ale vântului, perioade cu transport de zăpadă, în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea.

Sfaturile Salvamont România pentru accidente în munți

Salvamont România a venit, sâmbătă, cu mai multe sfaturi pentru cei care sunt martori la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată. “Pentru că în ultimii ani înregistrăm o creștere îngrijorător de mare de a numărului de accidente pe munte vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată”, transmite Salvamont România.

Sfaturile salvamontiștilor:

• Nu intrați în panică.

• Protejați victima prin marcarea locului accidentului, dacă acesta se află în pe un traseu pe care se coboară în viteză cu schiurile, bicicleta sau vehicule offroad, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de “X”, amplasat în amonte, la distanță suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.

• Anunțați echipa Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

• Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

• Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche (!!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!!) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;

• Atenție, datorită pericolului infectării cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice - ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!

• Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului!

• Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

• Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

• Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun.

Salvamont arată că echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.

Sondaj în Moldova: 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE

Maia Sandu și PAS sunt pe primul loc la intenția de vot

Un sondaj realizat în ianuarie în Republica Moldova de WatchDog.MD cu finanțare de la UE arată că, în cazul unui referendum, 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE și 23.8% ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (controlată de Rusia). În schimb, în cazul unui referendum pentru aderarea la NATO, doar 26,9% ar vota pentru, în timp ce 55,5% din respondenți ar vota împotrivă.

Clasamentul intențiilor de vot la prezidențiale e condus de președintele pro-european Maia Sandu, cu 28,2%, urmată de fostul președinte pro-rus Igor Dodon (17,6%) și primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban (8,5%).

În ciuda crizei economice și sociale, partidul de guvernământ PAS continuă să conducă în clasamentul partidelor cu 23,4%, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) cu 22% și Paridul oligarhului fugar Ilan Șor cu 11%. La întrebarea deschisă legată de încrederea în politicieni, Maia Sandu conduce cu 23,8%, urmată de Igor Dodon, Ilan Șor și Ion Ceban.

La întrebarea cu variante fixe legată de încrederea în politicieni, Ion Ceban conduce cu 41,5% încredere, urmat de Maia Sandu cu 38,6%.

Volumul eșantionului a fost de 1001 persoane și a fost realizat telefonic în perioada 17 – 26 ianuarie 2023. Chestionarul a fost disponibil în limbile română și rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Rafila: Recunoștința pentru medici, cu flori sau bomboane

 este necesară o campanie de educație pentru populație și pentru personalul medical, susține ministrul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cataloghează drept „inacceptabil” și „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. El spune că pacienții își pot exprima recunoștința față de medicii care i-au tratat oferindu-le flori ori bomboane și crede că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienților, cât și al angajaților din sistem. „Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranșant, pentru că eu, personal – și nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic și de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem și nu avem niciun fel de motivație morală, etică, cum vreți dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală dar avem o conștiință, totuși, și avem o educație și avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Acesta menționează că a apreciat poziția Colegiului Medicilor față de acest subiect. Ministrul a făcut referire și la inițiativa unora dintre pacienți, care se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenții”, el arătând că acestea pot consta în flori sau o cutie de bomboane. El e de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

„Această recunoștință a pacientului cred că trebuie să o discutăm public și cred că trebuie o campanie de educație și pentru populație, să înțeleagă că nu este nevoie de această recunoștință - că cea mai mare recunoștință pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine și este mulțumit de serviciile medicale pe care le-a primit – și o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparație cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situații, dar probabil că se poate ajunge și la așa ceva într-un anumit moment”, adaugă Rafila.

El subliniază că nu face comparația cu situația legalizării bacșișului, arătând că un act medical este „foarte diferit de serviciul la restaurant” și că „e periculos să venim cu astfel de comparații”.

Președintele Colegiului Medicilor din România Daniel Coriu a precizat, referitor la cazul șefei Secției de Oncologie de la Spitalul Județean care a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită, că o condiționare a „actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă” și subliniază faptul că, în prezent, medicii au salarii mari și nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plățile informale.

 

Xxxxxxxxxxxxxxxxx

Un tânăr de 15 ani a furat un autoturism și a fugit de Poliție

Polițiștii din Teleorman au deschis un dosar penal în cadrul căruia fac cercetări cu privire la faptele comise de un adolescent de 15 ani care a furat un autoturism cu care a plecat la plimbare pe străzile din Alexandria și nu a oprit la semnalele unui echipaj al Poliției.

Incidentul a avut loc în după amiaza zilei de sâmbătă, în jurul orei 15:50, când polițiștii Biroului rutier din cadrul Poliției municipiului Alexandria au dat semnalul regulamentar de oprire unui autoturism, al cărui conducător auto încălcase normele rutiere. Șoferul auto nu a respectat semnalul, moment în care echipajul de poliție a pornit în urmărirea acestuia, fără a se reuși să îl oprească.

În cele din urmă, folosind imaginile de pe camerele de supraveghere amplasate pe domeniul public, polițiștii l-au identificat pe șoferul fugar în persoana unui tânăr în vârstă de 15 ani, din municipiul Roșiori de Vede, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. El a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

“În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință, urmând a se propune soluție legală prin Parchetul competent”, transmite Poliția județeană Teleorman.

Adolescent mort după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla

Un copac a căzut peste o mașină aflată în mers, la intraea în municipiul Reșița, județul Caraș-Severin, iar în urma accidentului, un adolescent de 14 ani a murit. Băiatul se afla în autoturism cu părinții săi care au fost duși la spital în urma unui atac de panică.

“În această după-amiază, la ora 16.20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital”, a transmis sâmbătă după-amiază, IPJ Caraș-Severin. După mai puțin de două ore de la producerea accidentului, băiatul a murit la spital.

Polițiștii fac cercetarea la fața locului pentru a stabili cu exactitate a împrejurările în care s-a produs tragicul eveniment, iar pompierii intervin pentru eliberarea carosabilului și reluarea traficului rutier.

Eugen Tomac: Ambasadorii ruși trebuie expulzați

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluția europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus în dezbatere o idee ambițioasă, și anume expulzarea tuturor ambasadorilor Federației Ruse din statele membre UE însă această inițiativă a picat la vot. “Ambasadorii ruși trebuie expulzați! Este nevoie de o sancționare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina. Parlamentul European trebuia să dea acest start”, a transmis europarlamentarul PMP.

Eugen Tomac arată că rezoluția europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus în dezbatere o idee ambițioasă: expulzarea tuturor ambasadorilor Federației Ruse din statele membre UE. “Un text dur, însă, care ar fi putut produce rezultate politice puternice. Pentru că și Rusia joacă cu forță și înțelege doar acțiunile de forță. De altfel, un răspuns necesar, după ce Rusia a expulzat ambasadorul Estoniei de la Moscova. Din păcate, deși rolul Parlamentului European este acela de a da direcții politice ambițioase, această inițiativă a picat la vot: 403 voturi împotrivă, 125 voturi favorabile, 60 abțineri. Sunt mândru că am fost printre cei 125 de deputați care au votat pentru o Uniune Europeană mai fermă în relația cu Federația Rusă”, spune liderul PMP.  Eugen Tomac precizează că “un stat agresor care amenință Europa nu trebuie tratat ca un partener”.

Botoșani: Elev arestat pentru că își agresa, șantaja și hărțuia colegii de liceu

Un elev de la Liceul Tehnologic “Alexandru Vlahuță” din Șendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat și șantajat pe mai mulți colegi, a anunțat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Delia Nenișcu.

Măsura a fost dispusă de Judecătoria Dorohoi, care a emis pe numele adolescentului de 16 ani un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Tânărul le lua telefoanele colegilor, sub amenințarea că îi va agresa, iar apoi le ducea la casele de amanet din municipiul Dorohoi. “Cercetările sunt continuate de către polițiști sub aspectul comiterii infracțiunilor de hărțuire, lovire sau alte violențe și șantaj”, a afirmat oficialul IPJ.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean susțin că tânărul are antecedente infracționale, acesta fiind arestat la domiciliu anul trecut, după mai multe furturi.

“Este un elev din clasa a IX-a. A avut probleme și în trecut cu legea. În vară a spart câteva magazine prin municipiul Dorohoi, fiind arestat și apoi plasat în arest la domiciliu. Are peste 300 de absențe la școală. Venea foarte rar la ore, iar familia a declarat că este depășită de situație. Având unele antecedente, în urma unei altercații cu un coleg, cel din urmă a depus o reclamație, iar poliția a dispus arestarea lui”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.