Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Ca în vremea lui Adrian Năstase”

Ziarul de Vrancea
13 dec 2021 791 vizualizări

Liderii USR că prin excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură se urmărește revenirea la o justiție controlată politic, miza fiind furtul miliardelor de euro alocați prin PNRR și PNDL 3 n ministrul Justiției a transmis un mesaj care lasă loc de interpretări

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, ieri, legat de decizia CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, că “CSM a riscat foarte mult cu această decizie”. „Iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme”, a precizat Predoiu, într-o postare pe Facebook. El a adăugat că este obligat să se abțină de la comentarii pe fondul cauzei, fiind ministru al Justiției. “Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv”, a mai spus Predoiu.

USR sesizează Comisia Europeană

Vicepreședintele USR Dan Barna a anunțat, ieri, printr-o postare, că formațiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia „absurdă” a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț. De asemenea, spune Barna, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. “Stiu că după acest an de crize și dezamăgiri politice majore mulți dintre cei care am fost în stradă la Colectiv și la Ordonanța 13 simțim o mare frustrare și dezamăgire și lehamite. Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct «liniștea» regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiția lui Rodica Stănoiu”, a scris Barna.

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a precizat că prin decizia CSM de excludere a judecătorului Cristi Danileț din magistratură se încearcă obținerea unei justiții obediente ca în vremea lui Adrian Năstase. El a mai spus că, din acest punct de vedere, președintele Klaus Iohannis începe să semene tot mai mult cu Adrian Năstase, șeful statului refuzând reformarea justiției din România. „Este un episod foarte grav, este vorba de acești judecători care, în perioada 2017-2018 luau atitudine împotriva nenorocirilor făcute la vremea aceea în Justiție, luau atitudine împotriva modificărilor legislative toxice care, în parte, s-au produs la acea dată și a încercărilor de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Fix acei judecători sunt acum sancționați de secția pentru judecători a CSM, condusă de Bogdan Mateescu, care în loc să se ocupe de problemele reale ale justiției, se pare că petrece prea mult timp pe Facebook și iată se înaintează sesizări după sesizări către Inspecția Judiciară împotriva magistraților care au fost curajoși în acea perioadă și au luat poziție”, a afirmat Stelian Ion, marți la Parlament. „Trebuie să tăcem cu toții, să tacă judecătorii, să tacă presa, să nu mai vorbim despre milioanele sau miliardele care vin acum din aceste programe PNRR, PNDL 3 și care trebuie împărțite de politicieni, fără să mai comenteze nimeni și fără să mai fie tras nimeni la răspundere. Aceasta este miza reală pentru toate aceste atacuri la adresa justiției”, a completat Stelian Ion.

Mircea Cărtărescu: Una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani

Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură este “una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani”, argumentând că acesta simboliza “justiția cinstită, inteligentă, nesubordonată politic “. “Sunt cu totul alături de el și sper ca tocmai justiția, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l și reabiliteze”, a scris Cărtărescu pe Facebook.

Împărțirea prefecților. Cîțu s-a răzbunat pe Orban

Liderul PNL Florin Cîțu a cedat prefecturile Vrancea, Giurgiu și Prahova pentru PSD la negocierile din coaliție, chiar dacă la nivel de Consiliu Județean sunt conduse de liberali, susțin surse politice. Și Marcel Ciolacu a renunțat, surprinzător, la un fief PSD. Aceasta deși conveniseră ca președintele CJ și prefectul să provină din același partid. Cum au fost selectate aceste județe? Nu există criterii clare, ci doar o decizie politică, motivată mai degrabă de răfuieli interne, de partid.

Care e miza culorii politice? Prefectul poate contesta în instanță orice act al Consiliului Județean. Prin urmare, un prefect nu-i va pune bețe-n roate unui coleg de partid aflat în fruntea județului.  Numai că înțelegerea dintre Cîțu și Ciolacu prevede și câteva excepții: în unele județe cu președinți liberali de Consilii Județene vor fi instalați prefecți de la PSD. Și viceversa.

Spre exemplu, județul Vrancea va reveni PSD, chiar dacă este condus de liberalul Cătălin Toma, care l-a învins pe Marian Oprișan după 20 de ani ca președinte CJ. Toma este unul dintre apropiații fostului președinte PNL Ludovic Orban. Însă Cătălin Toma nu-i poate urma pe parlamentarii ex-PNL de Vrancea Ionel Dancă și Ion Ștefan în noul partid format de Ludovic Orban pentru că și-ar pierde mandatul de președinte al Consiliului Județean. Însă va avea de înfruntat un prefect PSD.

 De asemenea, PNL a cedat și prefectura Giurgiu, județ condus de Dumitru Beianu, apropiat al liderului PNL Dan Motreanu, unul dintre criticii lui Cîțu în interiorul partidului.

 De asemenea, nici Prahova nu va primi prefect liberal, în ciuda faptului că președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, e unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL la nivel național. Florin Cîțu a motivat decizia prin faptul că Organizația Prahova a primit un post de ministru - Cătălin Predoiu, la Justiție. Însă Iulian Dumitrescu a fost nemulțumit, pe motiv că Predoiu a fost impus de Klaus Iohannis, nu de filiala PNL Prahova.

 Și PSD a cedat, surprinzător, un fief social-democrat: prefectura Teleorman, județ condus de Adrian Gâdea, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. De altfel, Liviu Dragnea a avut recent o întâlnire la Turnu Măgurele cu Adrian Gâdea și cu mai mulți primari PSD din Teleorman, ceea ce l-ar fi deranjat pe Marcel Ciolacu, susțin sursele citate.

Partidele din coaliție au finalizat, luni seară, discuțiile referitoare la împărțirea posturilor de prefect și au convenit că PSD va avea 20, PNL 17 și UDMR 4. Prefectura Cluj, intens disputată, a fost câștigată de PNL.

Surse politice au precizat, luni, că partidele din coaliție s-au înțeles în legătură cu împărțirea posturilor de prefect.

Astfel, PSD va avea 20 de prefecți, PNL va avea 17 și UDMR 4.

Jurnalista italiană acuză că a fost mușcată de soțul lui Șoșoacă

 cazul a fost relatat pe larg în presa din peninsulă

Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secția 4 de Poliție din București împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, susținând că a fost sechestrată și că soțul ei, Dumitru-Silvestru Șoșoacă, a mușcat-o de mână.

Goracci se afla în București împreună cu o echipă de filmare a postului RAI 1 și reclamă că incidentul a avut loc în biroul de avocatură al Dianei Șoșoacă. Plângerea a fost formulată luni, după scandalul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, unde soțul senatoarei a fost audiat pentru ultraj. „Am intrat în biroul de avocatură al doamnei Șoșoacă și ne-a întâmpinat cu o atitudine zâmbitoare având pe masă mai multe alune și covrigei. Când a început filmarea eu am rămas pe hol și am văzut că soțul ei a adus în birou un sac negru în care a spus că se îngroapă persoanele decedate dezbrăcate, după care am văzut cum acesta l-a luat apoi în bucătărie. După acel moment, doamna Șoșoacă a devenit nervoasă și agresivă”, se arată în plângerea citată de antena3.ro.

Șoșoacă a spus că, dacă nu sunt agreate condițiile pe care ea le hotărăște, echipa de televiziune poate să plece. Echipa „a ieșit în hol, dar doamna Șoșoacă a apărut și a închis ușa zicând că nu ieșim nicăieri. A spus ulterior soțului să sune la poliție, după ce a început să țipe, apoi un alt bărbat a intrat în casă”, a mai notat jurnalista Lucia Goracci, care a subliniat că în acel moment a fugit pe scara blocului. După aproximativ 10 minute, poliția s-a prezentat la fața locului și soțul senatoarei a început să împingă jurnaliștii italieni. După care soțul senatoarei Diana Șoșoacă i-a smuls masca de pe față și a lovit-o în braț, după care a mușcat-o de mână.

„M-a mușcat de mână, apoi am ieșit afară”, a adăugat jurnalista.

Ziarul italian La Stampa a scris că Goracci a fost „sechestrată cu echipa Rai în România, după intervievarea senatoarei anti-vaccinare Diana Iovanovici Șoșoacă”. „Senatoarea, după întrebările adresate de jurnalistă privind gestionarea pandemiei în țară și condițiile din spitale, a blocat echipa și pe Goracci în biroul său, apoi a chemat poliția. Goracci, percheziționată și bruscată, a fost eliberată împreună cu echipa după 8 ore, grație intervenției ambasadei italiene”, a mai scris publicația La Stampa, care a publicat și imagini din timpul întrevederii.

În relatarea Rai 1 a incidentelor petrecute vineri, jurnalista italiană discută în contradictoriu cu Șoșoacă, după care susține că a fost închisă de aceasta în biroul din cabinetul de avocatură din București, relatează libertatea.ro. La fața locului ajung polițiștii, senatoarea le cere acestora să-i scoată pe jurnaliști afară și să-i percheziționeze, după care urmează îmbrânceli. La posturile televiziune din România, Șoșoacă a susținut că ea și soțul ei au fost cei agresați de poliție.

Lucia Gorraci are o carieră de mai bine de 20 de ani în jurnalism. A început colaborarea cu Rai în redacția locală din Sicilia, ca prezentatoare a telejurnalelor. A fost reporter în Orientul Mijlociu, prezentatoare de știri, apoi corespondent special în străinătate.

Orban și-a anunțat noul partid, Forța Dreptei

Fostul președinte al Partidului Național, Ludovic Orban și-a anunțat, ieri, la Parlament, numele noului partid pe care l-a înființat după ce a părăsit formațiunea liberală, Forța Dreptei. Doctrina noului partid este „o sinteză modernă a tuturor ideilor validate de timp din marile curente de gândire de centru-dreapta - liberalism, conservatorism și creștin-democrație”. El a precizat că luni vor fi depuse documentele de înregistrare a partidului Forța Dreptei, la Tribunalul București.

Orban a explicat că a fost ales acest nume al partidului pentru că este numele moțiunii cu care s-a prezentat în fața Congresului PNL. “Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL a părăsit oamenii care au avut încredere în noi, care ne-au acordat votul și care și-au pus speranțele în PNL. Ei au săvârșit o gravă trădare față de acești oameni, preferând să stea în bagajele la guvernare ale PSD, preferând să fie advrsarul politic nu doar al forțelor de dreapta, ci al tuturor celor care cred în democrație. Guvernarea de astăzi e o struțo-cămilă în care, din punctul meu de vedere, decizia aparține PSD, iar așa cum s-a demonstrat de-a lungul timpului, deciziile PSD au făcut mai mult rău României”, a afirmat Ludovic Orban.

Câștigătorul premiului de peste 1 milion de euro la Loto 6/49 și-a ridicat banii

Câștigătorul la categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 12 decembrie, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Române, și și-a ridicat premiul în valoare de 5,6 milioane de lei (peste 1 milion de euro).

Acesta este din Tulcea, are peste 50 de ani, este un jucător fidel al Loteriei Române de mai bine 30 de ani. El joacă în mod constant la Loto 6/49, aceeași schemă, cod 57, numerele fiind de fiecare dată altele, fără nicio semnificație personală.

Jucătorul a aflat că este marele câștigător la Loto 6/49 a doua zi, pe 13 decembrie, când și-a verificat numerele pe site-ul Loteriei Române.

Câștigătorul, care nu a dorit să-și facă publică identitatea, a spus că va continua să joace ca și până acum și speră să câștige și marele premiu la Joker.

Primar dat dispărut după un incendiu, dispărut și de la spital

Primarul comunei argeșene Beleți-Negrești, dat dispărut de familie după ce un incendiu a cuprins sediul Primăriei, a fost implicat într-un accident rutier în județul învecinat, Gorj. Dus la spital, bărbatul a plecat și de acolo. “La data de 13 decembrie, polițiști au fost sesizați cu privire la faptul că ar fi avut loc un eveniment rutier, soldat cu victime, pe Defileul Jiului. Din primele cercetări efectuate de polițiști la fața locului, s-a stabilit faptul că un bărbat, de 53 de ani, din comuna Beleți, în timp ce conducea un autovehicul pe DN 66 - Defileul Jiului, din direcția Petroșani către Târgu Jiu, într-o curbă la dreapta ar fi intrat în coliziune cu un parapet de beton, montat pe marginea carosabilului. În urma impactului, a rezultat rănirea victimei, care a fost transportată la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale însă, ulterior, a părăsit unitatea spitalicească, fără încuviințarea personalului medical”, informează oficiali ai Inspectoratului de Poliție Județean Gorj.

 În urma accidentului, polițiștii au deschis dosar penal, pentru vătămare corporală din culpă. Bărbatul este primarul comunei Beleți-Negrești, dat dispărut de familie la câteva ore după ce un incendiu a cuprins sediul primăriei și două anexe ale acestuia, flăcările distrugând inclusiv documente ale instituției.

Tânărul suspectat de crima dublă de la Iași, prins la Roma

Poliția Română anunță că tânărul suspectat de uciderea unui student marocan și a prietenei acestuia, la Iași, a fost prins la Roma, în urma cooperării cu autoritățile din Italia. “Prin cooperarea dintre Poliția Română și autoritățile din Italia (Poliția Statală din Italia), a fost localizată persoana bănuită de infracțiunea de omor, din județul Iași. Cel în cauză a fost localizat și reținut, în Roma”, a transmis Poliția Română.

Tânărul suspectat că i-a ucis pe cei doi tineri din Iași fusese dat în urmărire de către polițiști. El este acuzat de omor și a fost arestat în lipsă.

Poliția Română a anunțat, luni, că a fost dat în urmărire El Bourkadi Ahmed Sami, cetățean canadian născut în 25-06-2001, domiciliat în județul Iași.

Autoritățile au publicat și semnalmentele tânărului: înălțime 1,70 m; față ovală, ochi negri; ten măsliniu, păr negru. Tânărul poarta barbă.

Tânărul, de origine marocană, este student la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași.

Surse oficiale afirmă că suspectul s-ar fi prezentat la spital pentru a fi pansat, după care ar fi fugit din țară.

Zece persoane reținute într-un dosar cu șpăgi la RAR

Mai mulți angajați ai Registrului Auto Român (RAR) Brașov sunt suspectați că au primit, în perioada iulie-decembrie, prin intermediari, sume de bani pentru a permite trecerea inspecției tehnice a unor autoturisme care nu îndeplineau condițiile.  Astfel, aproximativ 500 de autoturisme au obținut avizul de inspecție tehnică periodică deși nu îndeplineau condițiile. Mai multe persoane - funcționari publici și intermediari - au fost audiate în acest dosar, zece dintre acestea fiind reținute.

Luni, în acest dosar, au avut loc 23 de percheziții, două dintre acestea fiind la instituții publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.