Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Bunătatea românilor mi-a redat încrederea în umanitate”

Ziarul de Vrancea
7 mar 2022 519 vizualizări

România este lăudată în India pentru ajutorul dat studenților care au fugit din Ucraina n „N-am să uit niciodată că a existat cineva, de cealaltă parte a lumii, care a avut grijă de fiul meu”, spune mama unui student la medicină

Sute de studenți indieni întorși din Ucraina le sunt extrem de recunoscători românilor, iar acum vor să facă donații pentru adăposturile în care și-au găsit refugiul în cele mai negre zile din viața lor. Iubirea și grija manifestată de români față de studenții înfometați, îngrijorați și, în multe cazuri, traumatizați, de care s-au bucurat, le-a depășit așteptările, scrie presa din India.

“Traversând frontiera ucraineană, am văzut tot ce poate fi mai rău. Încrederea mea în oameni dispăruse aproape cu totul. Au fost vremuri exxtrem de grele. Totuși, bunătatea românilor mi-a redat încrederea în umanitate. Localnicii au pus la dispoziție alimente, încălțăminte și tot felul de lucruri pentru studenții care veneau din Ucraina”, afirmă Nikhil Kumar, student în anul IV la Facultatea de Medicină din Ternopil. El a trebuit să stea trei zile în adăpost. „A fost ca un balsam. Ne-au făcut să simțim că cineva are grijă de noi și să ne simțim bine”, a spus Nikhil, după care a adăugat: „Vreau să fac și eu ceva. Nu numai eu, ci și cei mai mulți dintre noi, care am fost binecuvântați cu ospitalitatea românilor, să facem ceva pentru cei care ne-au ajutat, Vom strânge bani și îi vom trimite în semn de recunoștință. Nu-i putem răsplăti pentru tot ce au făcut pentru noi, este doar un mod de a le spune că nu vom uita asta niciodată”.

Studenții își aduc aminte cum familii de români i-au vizitat în adăposturi, le zâmbeau și îi întrebau dacă au nevoie de ceva. „Nu vă temeți, aici noi suntem familiile voastre”, le spuneau ei. Abhas Parihar, un student în anul V la medicină, care, vineri, a ajuns acasă, în Bhopal, nu mai contenește să vorbească despre căldura românilor. „Au fost un exemplu, arătând cum pot fi ajutați străinii în condiții atât de grele”, spune el. Mama lui Abhas, Sunita Parihar, a declarat: „N-am să uit niciodată că a existat cineva, de cealaltă parte a lumii, care a avut grijă de fiul meu”.

Sankar Verma, un alt student la medicină, și-a amintit că celor mai mulți dintre studenți le era foame de câteva zile atunci când au trecut frontiera. Unii erau răniți. „Dar, în România, ne-am simțit ca acasă. Localnicii au dovedit că umanitatea este cel mai bun lucru de pe Pământ. Și familiile noastre au vorbit cu ei, și au fost foarte fericiți”, spune Shankar.

Ministerul de Interne: 3.288 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

Ministerul de Interne a anunțat, ieri, că 3.288 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, iar în acest moment gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 66,1%.

“Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală”, a transmis, luni, MAI.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

“În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 93.270 de persoane, dintre care 33.969 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 105.728 de persoane, dintre care 26.632 de cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României”, a mai transmis MAI. 

Sindicatul Europol: Poliția Română operează spălătorii auto ilegale

Sindicatul Europol a acuzat, ieri, că “Poliția Română operează spălătorii auto ilegale”, unde sunt spălate autospecialele care trebuie să fie curate la plecarea pe traseu. Sindicaliștii acuză faptul că polițiștii sunt amenințați cu sancțiuni, dacă autospecialele sunt murdare, dar nicio unitate din țară nu are alocate fonduri pentru spălarea lor. “La finalul anului 2021, mai mulți polițiști au fost apostrofați de șefii lor pentru că au fost prinși cu autospecialele de poliție murdare la exterior. În cel mai pur spirit de aroganță managerială, colegii noștri au fost amenințați cu sancțiuni disciplinare dacă nu vor avea autospecialele curate, atât pe interior cât și pe exterior. Bineînțeles că primul demers al organizației noastre a fost să aflăm care sunt condițiile puse la dispoziție polițiștilor”, au transmis, luni, reprezentanții Europol, într-un comunicat de presă.  Sindicaliștii afirmă că răspunsul primit la solicitare a arătat că “nicio unitate din țară nu are alocate fonduri bugetare pentru spălatul și igienizatul autospecialelor”.  De asemenea, “nicio unitate de poliție din țară nu are încheiat vreun contract cu operatori privați de specialitate pentru furnizarea acestui serviciu”.

“Elementul surpriză a venit prin admiterea faptului că unitățile de politie operează spălătorii auto improvizate, care funcționează în spații improprii, cu instalații electrice artizanale nedestinate utilizării în condiții de umezeală, care nu dispun de instalațiile necesare pentru decantarea substanțelor toxice care intră în compoziția detergenților folosiți pentru spălarea autospecialelor și care evident, nu dețin nici autorizație de mediu în acest sens. În condițiile in care unitățile de politie au în dotare sute de autospeciale, ne întrebăm care este impactul pentru mediu și care este nivelul poluării rezultat de operarea acestor spălătorii auto improvizate”, au mai transmis sindicaliștii.  Aceștia fac referire și la posibile accidente, în condițiile în care spălarea mașinilor se face în spații improvizate.

Mai mulți deputați PSD și-au retras semnăturile de pe „Legea suveranității”

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, ieri, solicitarea a 13 deputați PSD privind retragerea semnăturilor acestora de pe propunerea legislativă „Legea suveranității – Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român”, depusă pe 2 martie la Parlament.

Cei 13 deputați PSD erau co-inițiatori la propunerea legislativă inițiată de deputați și senatori AUR, de parlamentarii neafiliați Diana Șoșoacă, Anamaria Gavrilă, Mihai Lasca, Dumitru Flucuș și de deputatul minorităților naționale Cătălin Manea. Rămân pe lista inițiatorilor deputații PSD Dumitru Coarnă și Daniel Ghiță.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, „reacția la situația de stres la care a fost supus statul și cetățeanul român ca urmare a apariției stării pandemice, începând cu luna martie a anului 2020 și până în prezent, atât din punct de vedere economic, cât și social, a relevat o serie de disfuncționalități la nivelul instituțiilor statului român de natură a afecta în mod direct, fundamental și ireversibil suveranitatea națională”.

Citând Rezoluția Parlamentului European din 13 noiembrie 2020, inițiatorii susțin că „și în România s-a profitat de legislația lacunară care lasă loc unor derapaje periculoase pentru drepturile și libertățile cetățeanului român, pentru dezvoltarea durabilă și economică și socială, dar și pentru coerența și corecta funcționare a instituțiilor de siguranță din România, lucru care a avut ca rezultat încălcarea drepturilor și libertăților constituționale”.

Potrivit proiectului,”limitări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului nu se pot stabili prin acte administrative normative”. Acesta modifică OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență prin introducerea unor termeni precum „libertate individuală, dreptul la apărare, viața intimă, familială și privată”, „secretul corespondenței”, libertatea conștiinței”, „libertatea de exprimare”, „interzicerea muncii forțate”.

Inițiativa mai propune, între altele, ca medicamentele și alte tratamente să fie administrate pe baza acordului și consimțământului scris al pacienților. „Niciun cetățean nu poate fi discriminat pozitiv sau negativ ca urmare a acceptării sau refuzului unui tratament sau dispozitiv medical”, prevede proiectul. Conform acestuia, perturbarea sau modificarea integrității individuale fizice sau mentale a unei persoane, fără consimțământul scris, expres, informat și liber exprimat al acesteia trebuie pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat, Senatul fiind decizional în acest caz.

Pro-rușii din Moldova au depus un proiect pentru „neutralitate permanentă”

Opoziția pro-rusă de la Chișinău, compusă din Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, BCS, a depus luni un proiect de lege care cere stabilirea neutralității permanente a Republicii Moldova, deși neutralitatea militară a Republicii Moldova este deja consfințită în Constituție.

„Acest proiect vine să consolideze principiul constituțional al neutralității permanente. Nu este unul politic sau ideologic și nu vine în contextul evoluțiilor din țara vecină. Este un proiect care de mult timp de discută în Parlamentul Republicii Moldova și vine să asigure un set de mecanisme clar și funcționale în vederea îndeplinirii acestei prevederi, care se conține în Constituția Republicii Moldova, și care se numește neutralitate”, a explicat vicepreședintele PSRM, Vlad Batrîncea.

Bătrîncea a încercat să nege sincronizarea inițiativei sale legislative cu războiul din Ucraina.

El a explicat că actuala legislație nu prevede care este rolul și prezența forțelor străine în Republica Moldova, asta deși Republica Moldova are pe teritoriul său de 30 de ani ca prezență militară trupe ruse împărțite în „pacificatori”, care se află cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) ce au rolul de a păzi munițiile sovietice din depozitul de la Cobasna, fără însă a avea un temei juridic de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova.

Socialiștii pun în discuție și prezența militarilor moldoveni la operațiunile internaționale de menținere a păcii sub egida ONU. Republica Moldova participă de mai mulți ani cu câteva zeci de soldați în forțele de menținere a păcii din Bosnia și se pregătesc să trimită anul acesta militari și în Liban pentru aceleași misiune de pace.

De altfel și șeful diplomației SUA, Anthony Blinken, care a vizita duminică Republica Moldova, a menționat că SUA sprijină suveranitatea, integritatea teritorială, dar și neutralitatea Republicii Moldova.

„Țările au dreptul să-și aleagă propriul viitor. Republica Moldova a ales parcursul democratic, statul de drept și o relație mai apropiată de UE. Noi sprijinim acest lucru, inclusiv statutul de neutralitate”, a spus Blinken la Chișinău într-o conferință comună cu șefa statului Maia Sandu.

Forțele politice pro-ruse s-au activat la Chișinău începând de vinerea trecută, atunci când PSRM a cerut un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE, deși forțele pro-europene care au marșat cu un program clar de intergrare europeană a Chișinăul, au câștigat în iulie 2021 majoritatea absolută de 63 de mandate din 101 în Parlamentul Republicii Moldova.

Poziția PSRM a fost vinerea trecută la unison cu cea a regimului separatist de la Tiraspol care a precizat că Tiraspolul nu a fost consultat pentru cererea depusă joi de președintele Maia Sandu de aderare la UE și că din acest motiv rupe toate tratativele pe dosarul transnistrean și cere recunoașterea internațională a Transnistriei.

Dîncu: Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din est este amenințată

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, ieri, la baza militară de la Kogălniceanu, că Kievul și alte mari orașe din Ucraina au fost lovite, nedicriminatoriu, de rachetele rusești, iar toate aceste acțiuni inumane ne arată gravitatea situației din Ucraina. “Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este amenințată”, a precizat Dîncu, arătând că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru creșterea rezilienței acestor state.

Ministrul a arătat că securitatea europeană, euroatalentică și în mod particular a celor din prima linie, inclusiv România, necesită consolidarea de baze permanente NATO de descurajare și apărare, în special pe Flancul de Est și la Marea Neagră. “România este determinată să facă mai multe, suntem hotărâți să creștem bugetul pentru forțele armate de la 2% la 2,5%”, a spus Dîncu.

Potrivit ministrului, “România a trimis Ucrainei muniții, echipamente militare” și a inițiat demersuri pentru a înființa în țara noastră, cu sprijinul Comisiei Europene, un hub umanitar, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale”. “În același timp, Guvernul nostru oferă tot sprijinul posibil pentru tot ceea ce înseamnă problema refugiaților din Ucraina. Sunt bineveniți în România”, a arătat el.

Guvern: Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, ieri, că Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Potrivit necesarului realizat de către autorități, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate. “Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanță care acționează țintit la nivelul tiroidei”, a transmis Alexandru Rafila. Acesta a explică că firma are substanța necesară producerii acestor medicamente.  “Nu cred că o să fie probleme. Aș vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicație pentru o anumită categorie de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, la Digi 24, despre pastilele de iod, că în momentul de față există un anumit număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătății s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul. Premierul a mai arătat că este vorba de substanța activă care trebuie să vină în țară. Despre pericolul nuclear, prim-ministrul a spus că poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situație, și nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi deosebit de rece pe parcursul acestei săptămâni, la nivelul întregii țări, însă după data de 14 martie, valorile termice vor fi în creștere, arată prognoza publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 7 - 20 martie.

În zona Moldovei, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor termice va fi de doar -2 grade până la -1 grad, iar minimele între -10 și -8 grade. După această perioadă, se va încălzi treptat, astfel că după data de 15 martie media temperaturilor maxime va fi între 10 și 12 grade, iar cea a minimelor între -1 și 1 grad. Temporar, se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare între 7 și 11 martie și după data de 16 martie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.