Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: BOR dezaprobă „ferm” legalizarea parteneriatelor civile

Ziarul de Vrancea
8 oct 2018 705 vizualizări

Este „primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de aceleași sex”, susțin reprezentanții Bisericii n proiectul de lege, însușit de majoritatea partidelor, ar urma să ajungă în timp scurt în Parlament

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat ieri, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că Biserica Ortodoxă dezaprobă „ferm” o eventuală legalizare a parteneriatului civil, la o zi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege în acest sens. Vasile Bănescu a afirmat că o eventuală legalizare a parteneriatului civil este „primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de aceleași sex” iar menirea sa este „de a face încetul cu încetul acceptată ideea de căsătorie între aceste persoane”.În opinia sa, este vorba despre o „inutilă suprapunere cu instituția căsătoriei” și un „surogat al căsătoriei pentru cei care își doresc să pornească la drum împreună neasumând integral acest lucru”.Prin legalizarea acestor parteneriate, „se pune în pericol familia în paradigmă morală și spirituală”, estimează oficialul BOR.

Acesta a adăugat că este posibilă inițierea de discuții cu Parlamentul pe marginea acestui proiect, în condițiile în care „Biserica are datoria să pună problema în cheie morală”. Vasile Bănescu a mai susținut că în cazul parteneriatelor civile „sunt  cu certitudine mai numeroase despărțirile”.

Adopțiile, interzise explicit în lege

Deputatul PSD Florin Manole a declarat ieri că proiectul de lege privind parteneriatul civil va interzice explicit adopțiile în cazul persoanelor care aleg să încheie un astfel de parteneriat. "Săptămâna viitoare o să depun împreună cu colegi de la alte partide politice un proiect care privește parteneriatul civil. Proiectul vine în urma jurisprudenței CEDO și în urma jurisprudenței recente a Curții Constituționale și are legătură cu viața de familie. Are prevederi care se referă, de exemplu, la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moștenire, adică normarea genului acesta de uniuni consensuale, atât între persoanele de același sex cât și între persoanele de sexe diferite, care nu aveau niciun fel de protecție juridică. Va reglementa o viață de familie pentru persoanele care nu sunt căsătorite și care sunt foarte multe și care au nevoie de această legiferare. Proiectul interzice explicit adopțiile în cazul persoanelor care aleg să încheie un parteneriat civil. Proiectul ăsta nu are absolut nicio legătură cu referendumul, nu are niciun impact pe Codul civil și pe discuția despre căsătorie, pentru că nu schimbă cu nimic subiectul căsătoriei care rămâne între bărbat și femeie", a precizat, citat de Agerpres, Florin  Manole.

Biserica Ortodoxă dă vina pe Dragnea pentru că a picat referendumul

Cauzele care au determinat prezența slabă la referendumul pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale au fost „politizarea” demersului, „asocierea cu un anumit personaj politic”, respectiv Liviu Dragnea, și modul neclar în care a fost formulată întrebarea, a declarat la RFI, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.Prima cauză invocată de acesta a fost amânarea, discutarea și rediscutarea referendumului timp de trei ani de zile, astfel încât „tema a fost demonetizată și discreditată”. În plus, „în spațiul mediatic tema nu a fost bine primită și nici comentată cu maximă obiectivitate”.O altă cauză a fost determinată de faptul că foarte mulți oameni, „deși gândesc identic cu cei care au votat la referendum (...) totuși au avut o reținere provocată de următoarele două elemente: s-a indus ideea că neclaritatea întrebării, pentru o majoritate, ar ascunde posibile surse de manipulare și de modificare ale unor alte legi, asta au înțeles foarte mulți oameni, pe de altă parte, al doilea element, asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic, s-a spus clar, este referendumul lui X”. Întrebat cine este „X”, Bănescu a răspuns: „Evident, cei care au spus asta în spațiul public s-au referit la dl Dragnea, pe care l-au asociat într-un mod insistent cu acest referendum, ignorând faptul că actualii guvernanți erau obligați să organizeze acest referendum, acum sau mai târziu”.

Vasile Bănescu nu crede că „se va ajunge în societatea românească la adopția de copii de către cuplurile homosexuale”.

„Nu consider că este un pericol iminent dar nu subestimez influența ideologică care punctual este adesea foarte intens promovată de vârfurile ideologiei LGBT-iste, știm că nu doar la noi, dar mai ales în spațiile apusene . Această ideologie este una reală, este una manifestată intens”, a susținut purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.Bănescu a subliniat că Biserica Ortodoxă este „pro-europeană, pro-democrație” dar „nu poate fi niciodată neglijentă cu niște valori creștine care fac parte din tezaurul pe care s-a edificat”, iar una dintre aceste valori este căsătoria.

Preot, nervos: Să reutilizăm afurisirea, anatema și excomunicarea

Cosmin Santi, cadru didactic al Facultății de Teologie, din cadrul Universității Valahia Târgoviște, și preot paroh al comunității de la Viforâta (Dâmbovița), a reacționat extrem de dur după eșecul referendumului și a cerut întoarcerea la metodele folosite de biserică în primele secole ale creștinismului, relatează Gazeta Dâmboviței.”Astăzi cred că am înțeles unde se află națiunea română. Câtă incultură și imoralitate este în România. Biserica trebuie să își reconsidere poziția în societate. Este momentul să reutilizăm prescripțiile canonice cu privire la instituția penitenței din primele veacuri creștine, iar pentru dușmanii Bisericii și ai lui Hristos este momentul de a face uzanță de afurisire, anatemă și excomunicare”, a scris Cosmin Santi pe Facebook, într-o postare care putea fi văzută doar de prieteni. ”E momentul să extirpăm răul din rădăcină pentru a nu se extinde acest cancer al necredinței în credincioșii fideli. Nu mai putem acorda binecuvântare la cununie, la înmormântare celor care luptă împotriva bisericii și a lui Dumnezeu”, a mai scris Santi.

Cătălin Moroșanu, atac la Alina Gorghiu, după ce aceasta a născut

Cătălin Moroșanu, luptător K1 și consilier județean în Iași din partea PNL, a criticat-o pe Alina Gorghiu pentru că a atacat conducerea partidului după rezultatul referendumului și i-a transmis acesteia că ” PNL nu are nevoie de cai troieni și nici de sabotori”. ”Am privit cu atenție și îngrijorare reacțiile unor colegi în urma rezultatului referendumului pentru modificarea Constituției, prin care au atacat public conducerea Partidului Național Liberal. Din păcate, acest comportament nu este unul singular, ci se înscrie într-un șir de încercări sistematice de dinamitare a PNL și a activității noastre, a tuturor, de către o grupare al cărei principal exponent este un fost președinte al partidului, doamna Alina Gorghiu. Astăzi am convingerea că e absolut necesar să amintim câteva lucruri. Am convingerea că PNL nu are nevoie de cai troieni și nici de sabotori, cu atât mai puțin să fie promovați și susținuți în diferite funcții sau chiar pe locuri eligibile pe listele pentru alegerile europarlamentare oameni cu zero rezultate, dar nenumărate lovituri interne la activ. Da, doamna Gorghiu, aveți dreptate! Ajunge!”, a scris pe Facebook Cătălin Moroșanu. El a afirmat că Alina Gorghiu este cea care a reușit să schimbe nu mai puțin de patru candidați la Primăria Generală în 2016, ”ducând PNL la un scor dezastruos de 11%, obținut de astăzi apropiatul în gândire domn Predoiu”. ”Doamna Alina Gorghiu este cea în mandatul căreia s-a semnat protocolul dintre PNL și CPF, cu întregul suport al domniei sale, și prin persoanele pe care le mandatase în acest sens, domnii Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă. Faptul că distinsa noastră colegă alege astăzi să își schimbe radical opinia și să arunce vina spre persoane care au formalizat încheierea unui protocol în legătură cu care aceasta își exprimase chiar public entuziasmul și susținerea este o atitudine care nu îi face cinste”, a mai scris Moroșanu pe pagina sa de Facebook.Liberalii Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda și Cătălin Predoiu au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină și propune o politică retrogradă."Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", se arată în mesaj. Alina Gorghiu a născut luni seară al doilea copil.

Inspecția Judiciară face public protocolul cu SRI

Inspecția Judiciară a făcut public ieri protocolul cu SRI. "În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activității și conduitei judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecția Judiciară nu a solicitat și nu a transmis Serviciului Român de Informații ,date și informații. De asemenea, în același interval nu a fost exercitată nici o acțiune disciplinară ca efect al protocolului", precizează instituția.  "Subliniem că toate acțiunile disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situații de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date și informații furnizate în temeiul Protocolului ori a vreunei colaborări cu alte entități", mai afirmă IJ.Conform documentului, SRI transmite "la solicitare, orice informații referitoare la lucrările aflate pe rolul Inspecției Judiciare" și "din oficiu, orice informații în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârșite de magistrați".

Ambasadorul SUA: Norii întunecați ai iliberalismului amenință să se intensifice peste Europa

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a afirmat, ieri, la ceremonia de depunere de coroane de la Memorialul Holocaustului din București, că, din păcate, norii întunecați ai iliberalismului, naționalismului și intoleranței amenință să se intensifice astăzi peste Europa și în Vest.”În timp ce aducem împreună un omagiu victimelor acestui act de barbarie și brutalitate care a avut loc la scară largă, Holocaustul din România, trebuie de asemenea să ne aducem aminte cine au fost cei responsabili și să înțelegem care au fost forțele și circumstanțele care i-au creat. Trebuie să ne reafirmăm hotărârea de a preveni repetarea unor asemenea atrocități și să dovedim că suntem devotați ideii de a crea o lume bazată pe toleranță, respect și principii democratice”, a afirmat Hans Klemm. Ambasadorul SUA a precizat că în România, ca și în alte țări din Europa, ororile și traumele ultimului secol, inclusiv cele ale Holocaustului, se răsfrâng asupra prezentului. ”Din păcate, norii întunecați ai iliberalismului, naționalismului și intoleranței amenință să se intensifice astăzi peste Europa și în Vest. Ecourile întunecate ale trecutului, propagate în prezent de tehnologia modernă, subminează temeliile a ceea ce am creat împreună la finalul războiului”, a adăugat diplomatul american.

Cazul adolescenților sub influența drogului “Zombie”, preluat de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situația a numeroși tineri care au fost găsiți prăbușiți pe străzile orașului Câmpia Turzii, din județul Cluj, în timp ce se aflau sub influența drogului "Zombie". Potrivit instituției, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 49 din Constituție privind protecția copiilor și a tinerilor.Avocatul Poporului precizează că presa a prezentat, în 19 septembrie, imagini cu tineri din orașul Câmpia Turzii care ar fi consumat un drog de mare risc, denumit "Zombie". Imaginile difuzate de presă arată mai mulți tineri care par a fi sub influența drogurilor și care au fost găsiți pe trotuare și în parcurile din localitatea respectivă, se mai arată în comunicat.

Cursă spre Roma, întârziată după ce unei pasagere i-au fost furate mai multe bijuterii

Cursa aeriană WizzAir Timișoara - Roma a decolat, ieri, cu întârziere de aproximativ 30 de minute, după ce un bărbat i-a furat unei pasagere mai multe bijuterii, în timpul procedurilor de îmbarcare. Femeia a anunțat furtul înainte de a urca în avion. Potrivit unor surse aeroportuare, incidentul a avut loc în jurul orei 14.20, când avionul companiei aeriene Wizz Air urma să plece de la Timișoara spre Roma. În timpul controlului, o femeie care ar fi trebuit să urce în avion și-a pus bijuteriile în tăvița care urma să treacă prin dispozitivele de securitate. După control, femeia s-a îndreptat spre poarta de îmbarcare, însă chiar înainte de a urca în aeronavă și-a dat seama că îi lipsesc mai multe bijuterii și a anunțat paza aeroportului.Femeia nu a mai urcat la bord, ci a mers împreună cu lucrătorii SRI și polițiștii de la transporturi să vizioneze imaginile de pe camerele de supraveghere. La scurt timp, au observat că un bărbat care se afla în spatele femeii, în timpul controlului de securitate, și-a strecurat mâna în tăvița în care se aflau bijuteriile și a sustras câteva dintre ele.Bărbatul s-a îmbarcat apoi în aceeași cursă, spre Roma. Conform surselor citate, furtul a fost dezvăluit chiar în momentul în care avionul făcea manevrele de decolare pe pistă, astfel că a putut fi oprit la timp. Bărbatul a fost coborât din avionul de Roma, a fost ridicat de polițiști și dus la audieri, urmând să fie cercetat pentru furt.

Avionul a plecat spre Roma cu o întârziere de aproximativ 30 de minute.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.