Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Biserica Ortodoxă apără sexul din buletin

Ziarul de Vrancea
4 aug 2021 693 vizualizări

Se încearcă inducerea „nefastei idei a genului fluid”, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului, a reacționat BOR la apariția termenului „gen” pe noile cărți de identitate

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis ieri, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la noul model al cărții de identitate. BOR susține că noțiunea “artificială” de “gen” o înlocuiește “abuziv” pe cea “firească de sex” și este vehiculată “progesiv și progresist” în spațiul public. Bănescu a mai transmis că noțiunea de gen este “un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului „camuflat în gen”, se arată în comunicat.

BOR mai spune că există posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic, iar “păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor”.

Care e diferența dintre cei doi termeni conform OMS

Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății. “Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale.

Polemica în UE

Introducerea termenului de “gen” în loc de “sex” pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.Olanda, spre exemplu, vrea să elimine “genul” de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven. Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.Practic, Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene. „Există doar femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. “, a declarat vicepremierul Pawel Szefernaker, citat de de media locală.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

Sancțiuni mai dure pentru șoferi?

Care este planul prin care Poliția Română vrea să stopeze carnagiile de pe șosele

Conducerea pe contrasens pe autostradă ar putea fi pedepsită mai aspru, dacă va fi adoptat un proiect de modificare a Codului Rutier. Polițiștii cer mărirea perioadei de suspendare a permisului în cazul contravențiilor săvârșite de șoferi. Potrivit unui proiect al Poliției Române prin care se dorește reducerea accidentelor din trafic, decesele rezultate în urma acestora, “comportamentul agresiv” în trafic se va sancționa cu amenda și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumurile publice, a uneia dintre următoarele manevre:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;

e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;

g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Dincolo de acestea, conducerea pe contrasens pe autostradă ori întoarcerea ar putea fi pedepsite, pe lângă amendă, și cu suspendarea permisului pentru 120 de zile, prevede un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne. Perioada de suspendare a permisului va fi mărită la 90 de zile și pentru staționarea pe banda de urgență, se arată în proiectul de act normativ.

Numărul accidentelor a scăzut, dar a crescut cel al decedaților

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Georgian Drăgan, a prezentat statistica accidentelor din ultima perioadă. „Ca o concluzie, se observă o scădere semnificativă a accidentelor rutiere grave, în acest an, față de anii trecuți, însă, în același timp, numărul persoanelor decedate este în ușoară creștere. Anul acesta ne-am confruntat cu situația în care, în cadrul unui singur accident rutier, au fost mai multe persoane decedate” a explicat Georgian Drăgan.

Atenție la o avertizare falsă pe Facebook

Specialiștii Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atenționează asupra unor probleme pe care le pot întâmpina utilizatorii de Internet în momentul în care primesc notificări pe canalele de social media. “Atenție la notificările primite pe social media. Verificați mereu cât de plauzibilă este informația primită, validați transmiterea ei cu expeditorul, atunci când aveți suspiciuni, și scanați deopotrivă link-ul cu o soluție de securitate, înainte de a face click! Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei rețele sociale (ex: Confirming Page Information, Information Pages, etc.), pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacționează cu postări”, scriu experții pe propria pagină de Facebook.

Conform CERT-RO, un exemplu de cont Facebook care publică un post de “avertizare” pentru paginile etichetate cuprinde o amenințare că activitatea paginii va fi suspendată, “dacă nu se va verifica identitatea prin accesarea unui link plasat strategic în textul postării”. “Odată accesat acel link, poate duce la infectarea dispozitivului cu malware, sau, în alte variante, poate duce către un site de phishing unde se cer, de obicei, credențiale de acces la contul de social media. Odată introduse, aceste date intră în posesia atacatorilor, care pot deturna conturile pentru executarea unor activități în scop personal. De regulă, astfel de pagini sunt create special cu acest scop malițios și au o durată de viață limitată”, explică specialiștii.

Pagina cu probleme a fost creată pe data de 4 august, iar utilizatorii care întâmpină astfel de postări pot raporta aceste pagini pentru tentativă de fraudă (scam) către Facebook, menționează CERT-RO.

Președintele Iohannis, cu bicicleta la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, ieri, cu bicicleta, la Palatul Cotroceni, aceasta nefiind prima acțiune de acest gen a șefului statului. Îmbrăcat într-o ținută lejeră și purtând casca de protecție, Klaus Iohannis s-a deplasat cu bicicleta pe un traseu unde sunt amenajete piste de biciclete. În unele locuri, el a fost nevoit să se ferească din cauza copacilor.

“Avem mult trafic auto în orașele noastre și îi încurajez pe toți românii să încerce să folosească mijloace de transport alternative sau chiar mersul pe jos. Mersul pe bicicletă e o alternativă excelentă, e foarte sănătos, te miști mai ușor în trafic și ajungi la serviciu la fel cu mașina personală. Un pic de ploaie nu a dăunat nimănui. Și pe o astfel de vreme se poate merge cu bicicleta. O alternativă este transportul public în comun. Încercați să lăsați mașina personală acasă. Astfel, vom reduce poluarea în orașele noastre și mișcarea în oraș va fi mai relaxată și plăcută nemaivorbind de beneficiile pentru sănătate”, a fost îndemnul lui Klaus Iohannis.

Premieră în România: La Zoo Brașov s-au născut doi pui de panda roșu

“Familia” de panda roșu de la Zoo Brașov - Peggy și cu Benji - a adus pe lume primii pui născuți în captivitate în România. Este vorba despre un mascul și o femelă care cântăresc 415 grame, respectiv 520 de grame.

Cei doi pui de panda roșu s-au născut în 18 iunie, au trecut cu bine de etapa critică de dezvoltare, iar acum se dezvoltă bine. Miercuri, li s-a făcut prima evaluare, au fost prezentați într-o conferință de presă, iar de acum încolo vor fi monitorizați săptămânal. Până la vârsta de cinci luni, cei doi pui de panda roșu voi fi alăptați, abia după aceea vor fi înțărcați, motiv pentru care vor putea fi văzuți doar atunci când vor ieși cu mama lor, undeva după două luni, potrivit viceprimarului Brașovului, Sebastian Rusu. Deocamdată, cei doi pui nu au nume, acestea urmând să fie propuse de brașoveni.

Un nou candidat la șefia USR

Fostul președinte USR Brașov în prezent senator, Irineu Darău și-a anunțat ieri candidatura pentru funcția de președinte USR. Darău a declarat că dorește să intre în dezbateri reale cu contracandidații săi Dan Barna și Dacian Cioloș iar candidatura sa la șefia USR este o mănușă aruncată celor doi lideri. “Azi îmi anunț ferm candidatura la conducerea USR-PLUS, am condus filiala de la Brașov mai mult de jumătate din existența ei, e una dintre cele mai performante filiale din țară. Cred că noi, ca partid, nu suntem în cel mai bun punct, după patru ani după fuziune e inadmisibil să fim atât de jos. Abia aștept să îi concurez pe Dan Barna și Dacian Cioloș, le arunc mănușa să facem dezbateri reale”, a declarat Irineu Darău, la Digi24.După fuziunea USR-PLUS validată de instantă în cursul acestui an, formațiunea politică urmează să-și aleagă o nouă conducere. În iunie, Dacian Cioloș i-a propus lui Dan Barna să se retragă amândoi din competiția internă și să susțină un singur candidat, însă oferta a fost refuzată. Astfel, pentru funcția de președinte USR ambii lideri și-au anunțat intenția de a candida. Congresul partidului este programat pe 2 octombrie. Potrivit statului partidului, președintele va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber, exprimat de toți membrii formațiunii politice.

INSP: Toate decesele COVID-19 din ultima săptămână, la persoane nevaccinate sau vaccinate cu schema incompletă

Toate decesele COVID-19 din săpămâna 26 iulie – 1 august au fost înregistrate la persoane nevaccinate (85,7%) sau vaccinate cu schemă incompletă (14,3%), conform ultimului raport publicat de INSP. De asemenea, peste 70% din decese s-au înregistrat în cinci județe – Neamț, Bacău, Călărași, Satu Mare și Botoșani iar 81,5% din toate cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De la începutul pandemiei până în prezent 86.1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 94.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociata.

Iranieni declarați indezirabili la cererea SRI „visau” la decapitări

Curtea de Apel București (CAB) a motivat decizia din 9 iulie 2021 prin care i-a declarat indezirabili pe teritoriul României, timp de 10 ani, pe iranienii de origine kurdă, Bazm Mohammad și Faraj Amir. Potrivit motivării, SRI a informat instanța că iranienii se radicalizaseră și militau pentru „decapitarea persoanelor care refuză convertirea la religia islamică, manifestând disponibilitate în a deveni martiri prin utilizarea sacrificiului de sine, prin metode suicidare”.Cei doi „cetățeni iranieni, aflați într-un stadiu avansat al procesului de (auto)radicalizare, manifestă un interes crescut pentru accesarea de materiale foto-video de propagandă teroristă, cu o puternică încărcătură violentă, reprezentând atentate, luptători înarmați, scene de luptă, precum și însemne ale unor grupări teroriste, fiind implicați în promovarea acestora prin propagandă, cu scopul convingerii și atragerii de adepți”, arată instanța. De asemenea, aceștia militau pentru aplicarea, în mod violent, a legii islamice Sharia după modelul imprimat de Statului Islamic, precum și decapitarea persoanelor care refuză convertirea la religia islamică, se mai arată în motivarea CAB. Cei doi iranieni au fost expulzați din România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.