Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Beatrice Mahler: Octombrie va fi o lună care va duce către zece mii de cazuri pe zi

Ziarul de Vrancea
11 sep 2021 703 vizualizări

Numărul de cazuri noi crește îngrijorător de la o zi la alta n ieri au fost raportate 2.255 de cazuri, cu 29 de decese și 600 de pacienți la ATI în ultimele 24 de ore

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, a declarat că în valul patru al pandemie nu va fi mai bine ca în celelalte, menționând că octombrie va fi lună când se va ajunge la zece mii de cazuri pe zi. Beatrice Mahler a fost întrebată, duminică, dacă valul patru al pandemiei va fi mai rău decât celelalte. “În vară credeam că o să fie mai bine, dar la cum percepem în acest moment creșterea numărului de cazuri, dar la cum se vede din partea unde suntem noi, cadrele medicale, modul în care sunt afectați pacienții și cazurile care ne vin la spital, nu cred că va fi mai bine în acest val, din contră, cred că nu vom avea exemplul Marii Britanii în care spitalele să nu fie atât de pline, în România va fi greu, va fi greu în spitale”, a afirmat Mahler. Întrebată în cât timp România va ajunge la zece mii de cazuri pe zi în acest ritm, Beatrice Mahler a răspuns: “Cred că la două săptămâni după ce începem școlile ajungem să dublăm, dacă nu să triplăm această cifră și cred că în octombrie, dacă nu înțelegem că trebuie să respectăm regulile și să purtăm mască și să revenim la regula care limitează transmiterea infecției, octombrie va fi o lună care va duce către zece mii de cazuri”. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” a constatat o severitate a manifestărilor și o evoluție mai rapidă către terapie intensivă a pacienților care se internează. “Atunci când vezi că tot mai mulți tineri sunt bolnavi, în terapie intensivă avem șapte pacienți, din cei șapte cinci sunt intubați, avem o severitate a manifestărilor, o evoluție mult mai rapidă către terapie intensivă a pacienților care se internează. (...) Pentru o anumită categorie de pacienți gravitatea formelor atunci când vorbim de tulpina Delta este mai mare”, a explicat Beatrice Mahler. Ea a precizat că boala evoluează la unele persoane în ciuda tratamentului care le este aplicat. “Unii sunt revoltați dintre cei internați, spunând că sigur se simt mai rău pentru că au venit în spital. Am avut această replică: am venit în spital și mă simt mai rău decât când am venit. Pentru că boala evoluează la unele persoane în ciuda tratamentului. Nu sunt mulți, e adevărat, e o categorie mică, dar atunci când vorba de tine chiar nu înțelegi ce se întâmplă”, a mai declarat Beatrice Mahler.

Covid, în cifre

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.255 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus și 29 de decese. De asemenea, 600 de pacienți sunt internați la ATI. “Până astăzi, 12 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.120.804 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19). 1.065.710 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis, duminică, Grupul de Comunicare Strategică. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 225 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. “Până astăzi, 34.990 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS - CoV - 2 au decedat. În intervalul 11.09.2021 (10:00) - 12.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 29 de decese (18 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș și Vaslui. Dintre cele 29 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 3 la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 la categoria de vârstă peste 80 ani”, au mai transmis autoritățile. 28 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități. Nu sunt raportate decese anterioare intervalului de referință. Din totalul pacienților internați, 141 sunt minori, 132 fiind internați în secții și 9 la ATI. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.272.132 de teste RT-PCR și 2.695.676 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.672 de teste RT-PCR (3.858 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.814 la cerere) și 21.538 de teste rapide antigenice.

 

Legenda: “Cred că la două săptămâni după ce începem școlile ajungem să dublăm, dacă nu să triplăm această cifră”

Orban, Cîțu sau altul?

Sociologul Sebastian Lăzăroiu nu îi vede candidați la prezidențiale pe Florin Cîțu și Ludovic Orban n el crede că PNL ar putea miza pe Emil Boc, iar la PSD sunt mai multe variante: Geoană, Rafila, Firea, Dîncu n

Sociologul Sebastian Lăzăroiu nu crede că Florin Cîțu și Ludovic Orban vor candida la alegerile prezidențiale, precizând că din partea Partidului Național Liberal prezidențiabil ar putea fi Emil Boc. El a precizat că Partidul Social Democrat are mai multe variante pentru candidatul la prezidențiale: Mircea Geoană, Alexandru Rafila, Gabriela Firea sau Vasile Dîncu. Sebastian Lăzăroiu a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, dacă îl vede pe Florin Cîțu în cursa prezidențială. “Niciodată. Nici el și nici partidul nu cred că...Florin Cîțu, dacă va câștiga și are șanse mari să câștige partidul, el va rămâne o perioadă de tranziție acolo și probabil înainte de alegeri, cu un număr de luni, va fi schimbat. Dar cred că și el știe asta. Probabil că speră, iar înțelegerea cu Orban rămâne valabilă, dar cu PNL-ul, adică guvernator”, a explicat sociologul. El nu crede nici că Ludovic Orban ar fi o soluție să fie candidatul PNL la prezidențialele din 2024. “Nici el nu cred. El a mai candidat așa uninominal cred că și la primărie. Orban e un tip cu experință, un politician foarte experimentat, dedicat politicii, dar nu are carismă, nu atrage, nu poate să aducă voturi”, a explicat Lăzăroiu. El crede că Emil Boc ar putea fi o soluție pentru PNL la alegerile prezidențiale. “L-am văzut pe Boc. Boc era înainte de criza asta, acum nu mai știu, dar în sondaje Boc, spre suprinderea multora, era cel mai popular personaj de la PNL. (…) Cred că există oameni, forțe în România care vor să-l folosească pentru această candidatură pe modelul iohannis. Iohannis, primarul de la Sibiu, care a transformat Sibiul, a contat mult asta în palmaresul lui și i-a dat greutate în campania prezidențială și asta vor să facă acum cu Boc. După criza asta, nu știu ce să zic. Că și Boc se expune foarte mult. PNL are foarte mult de pierdut din acest festival al democrației”, a transmis Lăzăroiu. El a precizat că nici Ilie Bolojan nu va fi ales pentru această cursă. “Bolojan nu a știut să-și vândă la fel de bine ca Boc mitul cu Oradea. (…) Bolojan va avea dificultăți în partid, Boc este mult mai acomodant cu toată lumea, mai înghite și umilințe. Bolojan nu e așa, el e prea bățos. Și din ce știu nici președintele Iohannis nu are o relație bună și nici în partid oamenii nu-l…E genul de lup singuratic. Nu cred că va fi”,a transmis Lăzăroiu.

El consideră că partea stângă a eșichierului politic are mai multe opțiuni pentru alegerile prezidențiale. “La PSD au mai multe opțiuni și acolo a început deja joaca din ce se aude. Unii îl vor pe Geoană înapoi de la NATO și să îl propulseze candidat, alții pariază pe Alexandru Rafila, care iarăși este o figură total diferită de cele cu care ne-a obișnuit PSD în ultimii ani. Nici Firea nu ar vrea să se lase acestei competiții. Firea a rămas relativ populară, nu în București, dar în țară. (…) Și ea are bastonul de candidat la prezidențiale în raniță. Și mai mă gândisem la Dîncu. Ei vor să propună ceva mai deosebit”, a afirmat sociologul.

Întrebat cine ar putea fi candidatul USR PLUS dintre Dan Barna și Dacian Cioloș, Lăzăroiu a răspuns: “Are mai multe șanse să fie prezidențiabil cel care câștigă congresul acum fiindcă cel care pierde are o înfrângere care îl costă într-un fel sau altul pentru că i se va spune celui care pierde, în 2024, tu nu ai putut să câștigi votul în partidul tău, dar vrei să câștigi votul tuturor românilor. Asta va fi un handicap. Depinde și cum vor evolua cei doi până atunci”.

Bărbat rănit de un porc mistreț, pe câmp

Un bărbat de 64 de ani a fost rănit, sâmbătă, de un porc mistreț, pe un câmp din localitatea Unguraș, județul Cluj. În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit o partidă ilegală de vânătoare desfășurată în apropiere. “Polițiștii dejeni au fost sesizați astăzi, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la faptul că, pe un teren agricol situat în localitatea Unguraș, un bărbat ar fi fost atacat de un exemplar de porc mistreț. La fața locului, polițiștii au identificat persoana, un bărbat de 64 de ani, care a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat în vederea acordării îngrijirilor și investigațiilor de specialitate”, a transmis, sâmbătă seară, IPJ Cluj. Sursa citată a precizat că cercetările efectuate de polițiști au relevat faptul că bărbatul, în timp ce desfășura activități agricole, pe un teren aflat în extremitatea localității Unguraș, a fost surprins de un porc mistreț, fiind rănit. “Totodată, din verificările preliminare desfășurate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, alături de reprezentanții Gărzii Forestiere, a reieșit faptul că în proximitatea locului în care s-a produs evenimentul a fost desfășurată o partidă de vânătoare în baza unei autorizații ce nu respectă prevederile referitoare la prevenirea pestei porcine africane”, au mai transmis polițiștii. Aceștia continuă cercetările în cadrul unui dosar de cercetare penală, pentru documentarea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Comună cu rata de infectare peste 10 la mie

Comuna Șeica Mare din județul Sibiu, unde rata de infectare era sâmbătă 10,60 la mie, iar duminică a ajuns la 11,15 la mie, a fost plasată în carantină până în 26 septembrie.

“Astăzi, 12 Septembrie a.c. a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, în care a fost adoptată Hotărârea nr. 59 privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Șeica Mică, județul Sibiu, începând cu data de 13.09.2021 ora 00:00, până în 26.09.2021, ora 23:59”, a transmis, duminică, Prefectura Sibiu. Potrivit sursei citate, rata de infectare era, sâmbătă, 10,60 la mie, iar duminică a ajuns la 11,15 la mie. Este prima localitate din județul Sibiu plasată în carantină în valul patru al pandemiei.

Premierul propune ca la nunți să fie folosit certificatul verde

Premierul Florin Cîțu propune ca la nunțile programate în perioada următoare în localități în care incidența este crescută să fie folosit certificatul verde. Florin Cîțu a declarat, duminică, la începutul videoconferinței cu prefecții, că propune această măsură pentru ca nunțile să nu fie anulate. “Sunt nunți programate în perioada următoare în zone unde deja se vede că ajungem la 3 mie. Propunerea mea și domnul Raed Arafat, aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să folosim certificatul verde pentru aceste nunți, dacă se poate. Oamenii nu pot să își mai modifice data de la o săptămână la alta și atunci aș propune pentru nunțile care sunt deja programate și sunt în zone unde incidența crește să folosim certificatul verde”, a transmis premierul Florin Cîțu.

Accident bizar între o mașină și o motocicletă

Un grav accident de circulație a avut loc, duminică, în municipiul Cluj-Napoca. O mașină și o motocicletă s-au ciocnit, iar mașina a continuat să meargă, trei pietoni fiind acroșați. O femeie de 60 de ani a murit. “Trei autospeciale, două echipaje SMURD și unul SAJ au intervenit pentru a gestiona o situație de urgență rezultată în urma unui grav accident rutier produs pe strada Frunzișului din municipiul Cluj-Napoca. Pompierii au găsit un autoturism și motocicletă avariate. Conducătorul motocicletei se afla întins pe jos și necesita asistență medicală, de asemenea, o femeie în vârstă de cca 60 de ani era prinsă sub mașină și prezenta traumatisme incompatibile cu viața. O a doua femeie se afla prinsă sub autoturism, care suferise traumatisme multiple, însă era în stare de conștiență și cooperantă. Un alt bărbat se afla in apropiere și solicita asistență medicală”, a transmis ISU Cluj. Pompierii au acționat pentru a extrage de urgență femeia de sub autoturism și pentru a sprijini evaluarea medicală și acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor implicate în evenimente. Sursa citată a precizat că cei doi bărbați răniți și femeia, extrasă cu echipamentele speciale de sub autoturism, au fost transportați la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Șoferul autoturismului a fost consultat și nu a fost necesar transportul la spital. “Pe strada Frunzișului, înspre strada Izlazului a avut loc o coliziune între un autoturism și o motocicleta, ambele circulând în aceeași direcție. În urma impactului, autoturismul si-ar fi continuat deplasarea înspre strada Urcușului, unde au fost acroșați trei pietoni”, a transmis IPJ Cluj. Conducătorul auto și cel al motocicletei au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.