Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Băsescu, Geoană și Hrebenciuc, audiați la comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009

Ziarul de Vrancea
17 mai 2017 485 vizualizări

Președintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, senatorul PSD Mihai Fifor, a anunțat, ieri, că printre persoanele care vor fi chemate la audieri, săptămâna viitoare, se numără Dan Andronic, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, fosta președintă a AEP Ana Maria Pătru și directorul STS,

Președintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, senatorul PSD Mihai Fifor, a anunțat, ieri, că printre persoanele care vor fi chemate la audieri, săptămâna viitoare, se numără Dan Andronic, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, fosta președintă a AEP Ana Maria Pătru și directorul STS,

Marcel Opriș, urmând ca pe viitor să fie invitați să dea explicații inclusiv Traian Băsescu, Gabriel Oprea și persoanele care au participat la cina organizată de acesta în seara scrutinului din 2009. „Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marți și miercuri în ședința comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 și pirmul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste și, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o și public”, a afirmat Mihai Fifor. Întrebat dacă va fi chemat la audieri și Vasile Dîncu, social-democratul a spus că va veni momentul în care vor fi chemați și cei care s-au aflat la cina organizată acasă la Gabriel Oprea. „Tocmai de aceea ne-am dorit să ne întâlnim prima dată cu domnul Dan Andronic, pentru a relua firul narațiunii domniei sale și a identifica persoanele pe care să le invităm la audieri în perioada următoare”, a conchis Mihai Fifor.

Membrii USR din Comisia de anchetă au contestat modul în care forul va lucra și acuză că actuala putere încearcă să "secretizeze" ședințele și informațiile, prin interdicția ca presa să participe la lucrări și interdicția ca membrii comisiei să vorbească în public despre audieri. "Această comisie a început cu stângul, pentru că este o contradicție. Pe de o parte, obiectivul propus este aflarea adevărului, până la urmă, despre ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, dar avem surpriza să fie o comisie care încearcă să secretizeze cât mai mult din ceea ce se discută, din ceea ce va rezulta de pe urma acestei comisii", a spus senatorul USR Mihai Goțiu, la finalul primei ședințe a Comisiei. El a afirmat că opoziția a cerut ca presa să poată avea acces la lucrări, cu excepția ședințelor în care se discută informații sau documente clasificate, însă propunerea a fost respinsă la vot cu doar șase voturi "pentru" și opt "împotrivă". Goțiu a spus că a fost respinsă și propunerea ca informațiile privind lucrările comisiei să fie disponibile pe site-ul Camerei Deputaților și al Senatului.Comisia juridică a Camerei deputaților a respins, ieri, cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amânată la finalul legislaturii trecute. În legislatura trecută, Comisia juridică dăduse un vot favorabil urmăririi penale a lui Bejinariu. Potrivit deputatului PNL Florin Roman, PSD, ALDE și UDMR au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce PNL și USR au dat un vot "pentru". "Domnul Eugen Nicolicea (președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților - n.r.) a propus în cadrul Comisiei juridice respingerea urmării penale în cazul Bejinariu, motivând că semnarea celor două contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respectiv 2 decembrie 2004. I-am spus domnului Nicolicea că din nou invocă argumente care au legătură cu fondul problemei. Aici practic nu discutăm de fondul problemei, e treaba procurorilor", a spus Roman. Comisia juridică a decis, luni, reluarea procedurilor în cazul cererii de urmărire penală a deputatului Eugen Bejinariu, amânată la finalul legislaturii trecute. Decizia a venit după ce procurorul general, Augutin Lazăr, i-a trimis o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în care îi cere să urgenteze dispunerea măsurilor legale în vederea încuviințării urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz în serviciu.

Cheloo, la tribunal: Imaginea mea e atât de deteriorată că nu se poate schimba în rău

Raperul Cheloo s-a prezentat, ieri, la Tribunalul Prahova, unde procurorii DIICOT au trimis dosarul cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru trafic și consum de droguri, el recunoscând în fața instanței faptele de care este acuzat și spunând că este de acord cu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. La sosirea sa la Tribunalul Prahova, Cheloo le-a spus jurnaliștilor că a venit la un eveniment monden. ”Lansare de album Paraziții, o piesă nouă, eveniment monden”, a spus Cheloo. El a refuzat să dea detalii despre acuzațiile pe care i le-au adus procurorii DIICOT. ”Dosarul e public, puteți să citiți, vă trageți concluziile, e cel mai sănătos. Dacă ar fi după mine, aș fi acasă. Întotdeauna sunt emoționat, doamnă. Ca să zic așa, sunt foarte, foarte agitat și-mi tremură mâinile” a mai afirmat el.În fața instanței, Ștefan Cătălin Ion a recunoscut faptele și a spus că este de acord cu pedeapsa de doi ani cu suspendare și patru ani supraveghere, iar la ieșirea din sala de judecată a afirmat că imaginea sa este atât de deteriorată încât procesul de trafic de droguri nu o poate agrava. Totodată, întrebat dacă are ceva să-și reproșeze a răspuns că nu își face foarte des autocritica. ”Decizia judecătorilor este decizia care trebuie acceptată. Nu mai contează dacă eu sunt de acord sau nu cu ce s-a întâmplat. Sunt foarte relaxat, viața merge înainte întotdeauna”, a adăugat el. Cheloo a fost acuzat de consum de stupefiante, după ce la casa sa de vacanță de lângă Breaza procurorii au descoperit câteva grame de cannabis. Surse judiciare au declarat că solistul trupei Paraziții i-ar fi dat gratuit cannabis, în câteva rânduri, unui investigator sub acoperire și unui colaborator al procurorilor DIICOT. Alte peste 80 de persoane, între care foarte mulți adolescenți, au fost audiați în acest dosar

Patriarhia: A crescut virulența atacurilor la BOR

Patriarhia susține că a crescut virulența atacurilor împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în contextul inițiativei de modificare a Constituției în privința definirii familiei și precizează că BOR sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru familie. Patriarhia își exprimă speranța că ”persoanele care au o altă opinie decât majoritatea vor înțelege să respecte alegerea acesteia în spiritul coresponsabilității și păcii sociale”. ”Patriarhia Română constată cu îngrijorare creșterea frecvenței și a virulenței atacurilor publice împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu demersul democratic al Coaliției pentru Familie privind modificarea Constituției în ceea ce privește definirea clară a noțiunii de căsătorie. Este foarte probabil că această acutizare a atitudinii denigratorilor, care recurg inclusiv la dezinformare, sofisme, jigniri și limbaj licențios, este legată de apropierea legalizării referendumului în cadrul căruia știu și ei că, în covârșitoarea lor majoritate, românii se vor pronunța pentru noua formă propusă de definire constituțională a căsătoriei”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni, precizează sursa citată.

Patriarhia menționează că, de altfel, și celelalte confesiuni creștine din România s-au declarat în favoarea acțiunii democratice a Coaliției pentru Familie, iar printre semnatari se numără și multe persoane fără nicio confesiune religioasă. ”Demersul nu poate fi considerat în niciun caz retrograd, așa cum în mod ignorant și malițios, este prezentat de către detractorii acestuia, câtă vreme între semnatarii și susținătorii săi se numără foarte multe personalități ale lumii științifice și culturale”, susține Patriarhia.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat luni că inițiativa Coaliției pentru familie de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie a ajuns la Senat și că va intra în dezbaterea plenului după 7 iunie, dată până la care comisiile trebuie să finalizeze raportul

Compania RCS & RDS, urmirtă penal pentru dare de mită și spălare de bani

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, ieri, că procurorii au finalizat procedura de aducere la cunoștință a învinuirilor în dosarul RCS & RDS în care este cercetat și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir și că în acest caz este urmărit penal, pentru spălare de bani, și directorul general al companiei Serghei Bulgac. De asemenea, este începută urmărirea penală și împotriva RCS & RDS și a altor două firme. Potrivit DNA, procurorii au început urmărirea penală față de Serghei Bulgac sub acuzația de spălare de bani. În același dosar, mai sunt urmărite penal RCS-RDS, pentru dare de mită și spălare de bani, SC Bodu SRL pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani și Integrasoft SRL, pentru complicitate la spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al LPF, a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS-RDS, “în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.