Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Barometrul vizibilității miniștrilor - Premierul Ciucă rămâne pe primul loc în top

Ziarul de Vrancea
30 iun 2022 899 vizualizări

Miniștrii Educației, Energiei și cel al Proiectelor Europene urcă mai multe poziții, în timp ce ministrul Sănătății coboară de pe locul 2 pe 11

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate și în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii având un avans spectaculos comparativ cu luna precedentă, În schimb, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, care a ocupat poziția a doua în top, coboară pe locul 11, conform Barometrului vizibilității miniștrilor, o analiză realizată de News.ro și de Agenția de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise și online.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 15.088 de mențiuni în presa scrisă și online, în contextul discuțiilor din coaliție privind moficiările fiscale, al anunțurilor referitoare la limitarea angajărilor la stat, dar și al declarațiilor făcute la aniversarea PNL.

Pe poziția a doua în top, cu peste 4.000 de mențiuni, este ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care urcă spectaculos în topul lunii mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a situat pe locul 13, pe fondul declarațiilor referitoare la noi măsuri în educație, privind organizarea examenelor de evaluare națională și de bacalaureat, privind semnificația și importanța notelor, cărora consideră că li se acordă o prea mare importanță, despre calitatea actului de educație.

Tot cu peste 4.000 de mențiuni, ministrul Energiei Virgil Popescu urcă de pe locul 8 în aprilie, pe poziția a treia în luna mai, vizibilitatea fiindu-i dată de declarațiile referitoare la renunțarea la importurile de petrol și la livrările de gaze din Rusia, dar și de dezbaterile și disputa cu AUR pe tema legii offshore.

Pe locul al patrulea, cu 3.655 de mențiuni în presa scrisă și online, se află ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care își menține locul din luna aprilie datorită declarațiilor pe tema licitațiilor pentru autostrada Buzău-Focșani, a necesității unui nou terminal la Aeroportul “Henri Coandă”, dar și despre perspectiva construirii unui aeroport la Galați și deschiderea podului de la Brăila, compania Tarom, autostrada Ploiești - Brașov, litigiile dintre firme și CNAIR, dar și pe teme politice.

Următorul în top este ministrul Apărării Vasile Dîncu, care își păstrează și el poziția de luna precedentă, vârfuri de vizibilitate fiind înregistrate odată cu declarațiile referitoare la situația din industria de apărare și a celor făcute la semnarea memorandumului între Romarm, Electromecanica și Raytheon Missiles & Defense pentru fabricarea de rachete interceptoare SkyCeptor în România. De asemenea, afirmații referitoare la războiul din Ucraina, planurile pentru Institutul Cantacuzino și angajările din Armată sunt alte subiecte care l-au adus pe ministru în atenția publică.

Gabriela Firea, abia pe 12

Locul 6 revine ministrului de Externe Bogdan Aurescu, după locul al treilea în aprilie, prezența semnificativă în presa scrisă și online fiind dată de anunțul referitor la reluarea activității Ambasadei României la Kiev, dar și de participarea la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, unde a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, afimând totodată și că noul Concept Strategic al alianței trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă și să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala amenințare la adresa Alianței.

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș urcă pe locul 7, după ce s-a aflat în a doua jumătate a clasamentului, schimbare datorată prezenței în presa scrisă și online cu ocazia numirii sale în funcție, dar și a declarațiilor vizând tichetele sociale, ajustarea prețului la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, ca urmare a creșterii prețului materialelor de construcții, legea pensiilor, renegocierea PNRR și reorganizarea ministerului pe care îl conduce.

Ministrul de Interne Lucian Bode coboară de pe locul 6 pe locul 8, cu cele mai multe mențiuni în contextul declarațiilor făcute cu ocazia scandalului microfonului găsit în biroul șefului DSU Raed Arafat, a cazului românului din Marea Britanie suspectat de implicare în atacuri informatice asupra unor site-uri din România revendicate de gruparea pro-rusă Killnet, dar și pe fondul mai multor declarații politice, inclusiv cu ocazia aniversării a 147 de ani de către PNL.

Deși are aproximativ același număr de mențiuni ca și în luna aprilie, ministrul Muncii, Marius Budăi, coboară de pe locul 5 pe locul 9. Cele mai multe mențiuni referitoare la ministrul Muncii au fost legate de rediscutarea procentului din PNRR pentru pensii.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, coboară o poziție, ajungând pe locul 10, cele mai multe mențiuni având legătură cu programul Rabla pentru electrocasnice, dar și cu scandalul legat de prezența sa la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana, unde a fost intonat imnul secuiesc.

Ministrul PSD al Sănătății Alexandru Rafila coboară de pe locul al doilea în aprilie, pe locul 11 în luna mai, iar locul 12, cu 2.039 de mențiuni în presa scrisă și online, revine ministrului Agriculturii Adrian Chesnoiu.

Pe următoarele poziții, având între 1.552 și 1.083 de mențiuni, se află ministrul Familiei Gabriela Firea, ministrul Dezvoltării Attila Cseke, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Economiei - Florin Spătaru și ministrul Sportului Eduard Novak.

Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de mențiuni, sunt, în ordine, ministrul Culturii - Lucian Romașcanu, ministrul Digitalizării - Sebastian Burduja, ministrul Justiției - Cătălin Predoiu, și ministrul Turismului - Daniel Cadariu.

Cum s-a dat de gol Paul al României

n el mergea la aceeași cafenea din Paris și folosea tot timpul masca de protecție deși restricțiile nu mai erau în vigoare

Au apărut informații noi despre modul în care a fost prins Paul al României la Paris. El a fost depistat de polițiștii francezi după ce a mers timp de o lună la o cafenea din Arondismentul 9 din capitala franceză și s-a dat de gol pentru că purta mască în permanență, în condițiile în care măsura de protecție anti-Covid nu mai este obligatorie în Franța.

O persoană ar fi sunat la poliție și ar fi spus că i se pare suspect comportamentul clientului din cafenea.

Pe fir au intrat polițiștii care pe data de 27 iunie l-au și reținut la ieșirea din localul respectiv.

Paul al României își așteaptă decizia de extrădare în arest după o decizie a Curții de Apel din Paris. Procedura va dura aproximativ 2 luni.

Ambasadorul Franței la București, Laurence Auer, a precizat miercuri că Paul al României a fost prins în urma cooperării dintre polițiștii români și francezi.

Paul al României a fost dat în urmărire internațională în decembrie 2020 după ce polițiștii nu l-au găsit la reședința lui, din centrul Capitalei. El a fost condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale a fermei Băneasa și a Pădurii Snagov.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat în decembrie 2020 verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Paul al României – trei ani și patru luni.

IGPF: 11.749 de ucraineni au intrat miercuri în România

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că miercuri, prin punctele de frontieră, au intrat în România 98.667 de persoane, dintre care 11.749 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 15,1% față de ziua precedentă).

Potrivit unui comunicat, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.727 cetățeni ucraineni (în creștere cu 16,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.212 cetățeni ucraineni (creștere cu 0,08%). De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), până miercuri, ora 24,00, la nivel național, au intrat în România 1.366.843 cetățeni ucraineni.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 1.401.372 ucraineni.

Băsescu atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol și paza SPP

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituțională, prin intermediul instanței de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foștilor președinți, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS și dispozitiv de protecție al SPP.

Băsescu a pierdut în primă instanță procesul pe fond, însă a obținut din partea Curții de Apel București sesizarea Curții Constituționale. Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituționale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu își va recăpăta privilegiile.

Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o “îndoială serioasă” cu privire la constituționalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând și analizarea unui articol din Codul administrativ.

În calitate de șef al statului, în perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosință gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizație și dispozitiv de protecție și pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 a fost modificată, fiind introdus un nou articol care prevede că foștii președinți pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanța a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia. Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanța supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securității, a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunțat că nu mai beneficiază de dreptul la protecție și pază din partea Serviciului. AGERPRES

Teofan deplânge sclavia față de tehnologii de orice fel

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, le-a transmis, miercuri, credincioșilor, cu ocazia participării la hramul Catedralei Episcopale “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, că viața lor, la fel ca cea a sfinților, trebuie să fie o luptă continuă de a se rupe de păcat.

Ierarhul a subliniat în predica sa că oamenii trebuie să se rupă de ritmul infernal al sclaviei față de tehnologie și trebuie să lupte pentru a nu cădea pradă “abuzului de avere, putere și plăcere”.

“Ținta vieții noastre și ținta vieților Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum a tuturor sfinților, a fost și rămâne sfințenia, iar cuvântul “sfânt”, cu rădăcină evreiască, înseamnă în limba noastră a te separa de cineva, a te rupe de cineva. Viața creștină orientată spre sfințenie înseamnă a te separa de duhul acestei lumi, a-ți conduce viața după cuvântul Sfântului Apostol Petru 'nu după poftele oamenilor, ci după voia lui Hristos' sau după mărturisirea Sfântului Apostol Pavel a ne conduce în viață 'nu din cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci din cuvinte învățate de la Duhul Sfânt'. Sfințenia spre care tindem înseamnă a te rupe de starea de păcat, a te rupe de ritmul infernal al dorinței de a-l domina pe celălalt, a te rupe de ritmul de iad al abuzului de avere, de putere și de plăcere, a te rupe de ritmul infernal al sclaviei față de tehnologii de orice fel, care ne transformă din oameni liberi în robi cu adevărat. Strădania de a ne rupe și de a ne separa de cugetarea cea lumească”, a spus el.

Mitropolitul Teofan a participat, miercuri, la Liturghia arhierească ce a avut loc la sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale Huși, alături de episcopul Ignatie al Hușilor, mitropolitul Petru al Basarabiei și exarh al Plaiurilor, episcopul Antonie de Bălți, episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud și episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a acordat distincția Crucea Moldavă pentru clerici părintelui Vladimir Beregoi, coordonator al Asociației “Filantropia Ortodoxă” Huși, care funcționează sub patronajul Episcopiei Hușilor.

Primul cod roșu de caniculă în România

Metreorologii au emis o avertizare cod roșu de caniculă pentru șase județe, valabilă joi și vineri. “Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade”, anunță ANM.

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

De asemenea, în același interval, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. Meteorologii mai anunță că joi și vineri, local, în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova, valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, fiind emise avertizări cod portocaliu. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.