Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Barna cere un vot online de încredere partidului

Ziarul de Vrancea
10 nov 2019 1672 vizualizări

El spune că va face un pas în spate dacă majoritatea membrilor USR va decide în acest sens n „Mi se pare o scamatorie politică”, i-a transmis unul dintre contestatari

Președintele USR, Dan Barna, a declarat ieri că, în urma rezultatului “sub obiectiv” obținut la alegerile prezidențiale, va cere un vot de încredere membrilor partidului, iar, dacă nu îl va primi, va face un pas în spate. “Voi cere un vot de încredere membrilor partidului și e foarte normal să mă întorc la membri, așa funcționează democrația în USR. Eu nu îmi dau demisia în momentul acesta, voi cere un vot de încredere membrilor. Colegii mei vor decide, așa am făcut de fiecare dată când a fost un moment mai delicat în partid. Ne doream mai mult, fără îndoială. Se putea mai mult? E greu de spus în contextul politic și în contextul acțiunilor și poziției președintelui Iohannis care a dat jos un guvern, deci avea o percepție foarte bună în opinia publică. Dincolo de asta, da, e un rezultat sub obiectiv, o să cer un vot de încredere colegilor. Dacă voi primi acest vot de încredere, mergem mai departe spre locale, este primul eșec și mi s-ar părea o lașitate să îmi dau demisia pentru un rezultat care de fapt, în contextul dat, poate fi privit din două perspective. Dacă nu voi primi votul de încredere al colegilor mei din partid evident că voi face un pas în spate. E foarte simplu”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că decizia de a nu intra la guvernare după ce a căzut Guvernul Dăncilă a fost a Comitetului Politic al partidului, aproape în unanimitate, de aceea nu i se poate imputa lui personal.

Pe de altă parte, deputatul USR Tudor Benga a recunoscut, într-o postare pe Facebook, că a cerut demisia lui Dan Barna de la șefia partidului, precum și a lui Cătălin Drulă și Ionuț Moșteanu, șeful de campanie, respectiv de comunicare al USR. ​ „Consider că rezultatul de la prezidențiale este un eșec și așa cum am spus și ieri, consider că un eșec fără asumare și fără consecințele de rigoare reprezintă doar preambulul unui viitor nou eșec. Au fost numeroase erori de strategie și implementare atât la nivel de campanie prezidențială cât și la nivel de management al partidului în general, am mai vorbit despre asta de-a lungul timpului, și cred că este timpul pentru o asumare reală dacă vrem să arătăm alegătorilor că efectiv ascultăm mesajul pe care ni-l transmit prin votul lor”, a scris Benga pe Facebook. Deputatul USR susține că soluția aleasă de Dan Barna, de a cere votul de încrede a membrilor de partid este o „scamatorie politică”. „Nu consider acceptabilă soluția cererii votului de încredere anunțat de Dan Barna, nu are vreo baza statuară și mi se pare o scamatorie politică ce va atrage comparații foarte nefericite”, a mai scris el pe Facebook. Chiar dacă admite că poziția sa nu e susținută decât de puțini dintre colegi, Benga insistă că demisia celor trei ar fi „soluția matură pentru a readuce partidul pe făgașul corect”.

Primarul din Bacău: Multor membri PSD “le-a fost rușine să tragă pentru Dăncilă”

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, este de părere că unii dintre membrii PSD nu au făcut campanie pentru că “le-a fost rușine să tragă” pentru Viorica Dăncilă. În luna septembrie, PSD i-a retras sprijinul politic primarului de Bacău după ce acesta a criticat Guvernul Dăncilă. Într-o postare pe Facebook, edilul șef al Bacăului a declarat că “multor PSD-iști le-a fost rușine să tragă pentru Dăncilă”. “Odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale s-a terminat o campanie electorală care pare că nu a existat. O campanie în care Iohannis era deja câștigător, cu multi PSD-iști cărora le-a fost rușine să tragă pentru Dăncilă, cu Barna care s-a făcut de râs lamentabil și cu un scor neașteptat de bun pentru Mircea Diaconu. Nicio surpriză că Iohannis a câștigat detașat, nici nu s-a chinuit prea tare. Poate a avut doar emoții ca nu cumva să intre Barna în turul 2 și să îi facă o viață foarte grea. A fost prima campanie la prezidențiale în care PSD s-a chinuit să-și aducă propriul candidat în turul doi și a obținut cel mai mic scor din istorie. Nu poți să fii mulțumit cu așa ceva niciodată! Să vrei să fii măcar pe locul 2 ca să te salvezi. Mă întreb la ce bun să fie Dăncilă președintele PSD în continuare? Pe cine oare o ajuta?”, scrie Necula pe Facebook.

În aceeași postare, primarul Bacăului spune că USR a pierdut la alegerile prezidențiale pentru că de pe scena politică a dispărut Liviu Dragnea, iar membrii acestei formțiuni nu au mai avut nici un mesaj de transmis: “Rezultatul lui Barna confirmă ceea ce s-a spus mereu în ultimul timp: dacă a dispărut Liviu Dragnea, celor de la USR le-a dispărut și mesajul, nu au mai știut ce să spună. Astfel au luat aproape jumătate din scorul de la europarlamentare. O cădere abruptă generată și de faptul că problemele de corupție cu fonduri europene ale lui Barna au dovedit că nu există Albă ca Zăpada useristă”.

Primarul a adăugat că turul 2 aduce o competiție fără miză.

Recent, primarul municipiului Bacău a anunțat că îl susține pe Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Iohannis nu merge la dezbatere cu Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, pe Facebook, că nu va exista nicio dezbatere cu candidatul PSD, un partid “care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile”.Iohannis le-a cerut sprijinul românilor în turul al doilea pentru a câștiga “definitiv lupta pentru România”.  “Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnesc cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu”, a scris Iohannis. Acesta a explicat din nou că nu va exista o dezbatere cu Viorica Dăncilă. “Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri”, a mai scris Iohannis.

Nu la fel credea Iohannis în noiembrie 2014, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin. Atunci, el îi cerea lui Victor Ponta să renunțe la “atitudinea arogantă” și să accepte o dezbatere electorală “atât de necesară și așteptată de către toți românii”.

Ministrul Justiției cere DNA statisticile privind dosarele în care sunt cercetați magistrați

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut Parchetului General și Direcției Naționale Anticorupție statisticile privind numărul dosarelor ce privesc cauze de corupție ale magistraților instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și DNA. Potrivit unui comunicat al MJ, transmis ieri, Cătălin Predoiu a avut luni o întâlnire cu Dimitrie Bogdan Licu, procurorul general interimar al României, și Călin Nistor, procurorul-șef interimar al DNA, pe tema statisticilor judiciare deținute de cele două instituții privind dosarele de corupție în care au fost implicați magistrați, instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), respectiv DNA. “În calitate de ministru al Justiției, voi analiza statisticile pe care le-am solicitat de la PICCJ și DNA privind numărul dosarelor instrumentate de SIIJ, respectiv DNA, în care au fost implicați magistrați. Orice document de politici publice pe care ministerul l-ar putea emite în perioada următoare va fi fundamentat pe baza unei analize riguroase a situației reale din teren. Ministerul Justiției își va fundamenta toate deciziile de politică publică, inclusiv cele privind politica penală, dar și inițiativele legislative, pe baza datelor și cifrelor concrete, fără să fie influențat de percepțiile publice vehiculate pe o temă sau alta”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întâlnirii, citat în comunicat.

Gabriela Firea, încântată de noul „look” al lui Liviu Dragnea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a comentat ieri noua înfățișare a fostului său șef de partid Liviu Dragnea, care a renunțat la mustață. “Îi stă bine”, a spus Firea, comentând imaginile cu Dragnea adus de la Penitenciarul Rahova la instanță. 

Liviu Dragnea, încarcerat din luna mai la Penitenciarul Rahova, a fost scos din închisoare, ieri dimineață, și dus la instanța supremă, care judecă o contestație a fostului lider PSD. Este vorba de o cale extraordinară prin care Dragnea a atacat decizia definitivă de condamnare la trei ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influență în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman (DGASPC). Imaginile difuzate de televiziunile de știri arată că Dragnea și-a ras mustața.

Eurotransplant: România a exportat 4 inimi, 4 plămâni și un ficat în 2019

​Revigorarea și dezvoltarea activității de transplant reprezintă una dintre prioritățile mandatului noului ministru al Sănătății, a declarat, ieri, Victor Costache, la o conferință organizată de Agenția Națională de Transplant. Potrivit datelor prezentate de ANT, 210 pacienți români în moarte cerebrală au fost identificați anul acesta ca posibili donatori de organe, iar dintre aceștia, familiile a 65 și-au dat acordul și au devenit donatori. În România au fost realizate anul acesta 6 transplanturi de cord, 3 de plămân, 48 de ficat și 115 de rinichi, cu organe de la donatori în moarte cerebrală, a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir. În România au mai fost efectuate, în anul 2019, și transplanturi de ficat și 46 de rinichi de la donatori în viață.

Potrivit directorului ANT, România a exportat anul acesta, și organe către Eurotransplant, chiar dacă România nu este, deocamdată, membru cu drepturi depline: “cord - 4, plămân - 8 raportări către Eurotransplant, în 4 situații nu s-au prelevat, ficat - 1”.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că una dintre prioritățile mandatului său este de a revigora și a dezvolta “și mai mult” activitatea de transplant: “Știu că am avut un moment acum câțiva ani când a existat un vârf de activitate, după care o scădere dramatică. Mi-a părut foarte rău să aud de la una dintre colegele mele de facultate că foarte mulți coordonatori din transplant, profesioniști foarte buni, apreciați, au abandonat această activitate”

Victor Costache mai spune că sunt necesare mai multe centre de prelevare de organe care să funcționeze, în condițiile în care, în prezent, din 49 de centre care funcționează pe hârtie, doar în 14 centre s-au făcut prelevări.

Decizie definitivă: PSD trebuie să facă publice sursele de finanțare pentru mitingul “împotriva abuzurilor” din Piața Victoriei

Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul “împotriva abuzurilor” organizat de partid în 9 iunie 2018 în Piața Victoriei, a decis definitiv instanța. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București, care a menținut astfel o hotărâre din decembrie a Tribunalului potrivit căreia PSD trebuie să facă publice informațiile privind costurile organizării mitingului din 9 iunie, potrivit Ziare.com.

“Respinge recursul ca nefondat. Definitivă”, este minuta Curții de Apel București. Procesul a fost intentat Partidului Social Democrat de către jurnalistul Ovidiu Vanghele, fondator al Centrului pentru Investigații Media (CIM). El a solicitat datele în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, iar după ce PSD a refuzat să îi pună informațiile la dispoziție, a deschis un proces în contencios-administrativ. PSD a invocat legea contabilității sau cea a finanțării partidelor politice sau faptul că alte instituții, precum Autoritatea Electorală Permanentă, au făcut controale în această privință. Tribunalul București a decis că acest controale nu exclud obligația unui partid de a oferi publicului informații legate de modul în care a finanțat un astfel de miting, pentru că sunt informații de interes public.

La mitingul organizat de PSD în 9 iunie 2018 în Piața Victoriei au participat aproximativ 180.000 de oameni, îmbrăcați cu tricouri sau bluze albe, pentru a protesta față de “abuzurile” din justiție. Pentru acest eveniment, clădirea Guvernului a fost acoperită cu un uriaș steag tricolor. Într-un discurs de 40 de minute, liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, susținea că statul paralel a ajuns la un nivel “inacceptabil” și că este hotărât să meargă “până la capăt”. “E o frăție josnică, o cârdășie periculoasă, un contract care vrea să scoată democrația din joc. Acesta e portretul statului paralel. Putem să-i spunem simplu, Securitatea”, a clamat atunci Liviu Dragnea în fața oamenilor aduși cu autocarele la miting.

Româncă, prinsă cu 159 kg de droguri în mașină, în Maroc

O româncă a fost arestată în Maroc după ce în automobilul cu care circula, înmatriculat în Spania, a fost găsită o cantitate de 159 kg de canabis, a relatat marți agenția oficială marocană MAP, preluată de Xinhua. Autoritățile marocane au reținut-o pe româncă luni, la punctul de frontieră cu Ceuta, enclava spaniolă din nordul Marocului, în timp ce femeia se îndrepta spre Spania. Românca a rămas în arestul poliției, iar mașina și drogurile confiscate au fost transferate către poliția judiciară din orașul Tetouan. Autoritățile au început o anchetă pentru a identifica toate posibilele legături cu rețele internaționale de trafic de droguri. În pofida eforturilor din ultimul deceniu de a eradica culturile de canabis, Marocul rămâne unul din cei mai mari producători, conform Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.