Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Bărbații din România, cei mai mari consumatori de alcool din lume?

Ziarul de Vrancea
25 aug 2018 731 vizualizări

în ce privește femeile, ucrainiencele sunt pe primul loc n studiul, la nivel global, a fost realizat de Universitatea Washington n

Bărbații din România și femeile din Ucraina beau cel mai mult (8,2 unități de alcool și, respectiv, 4,2 uniți), arată un studiu efectuat de  Global Burden of Diseases, un proiect al Universității Washington, Seattle, care afirmă că, și ocazional, consumul de alcool este dăunător, scrie The Guardian.


Unul din trei locuitori ai Pământului - 2,4 miliarde de oameni - consumă alcool, arată acest studiu. Un sfert dintre femei și 39% dintre bărbați beau. În Danemarca găsim cel mai mare procent de bărbați și femei care beau (95,3% dintre femei și 97,1% dintre bărbați consumă alcool). Procentele cele mai reduse de bărbați care beau se regăsesc în Pakistan (0,8%). La femei - Bangladesh (0,3%). Este vorba de cea mai amplă și detaliată analiză în ceea ce privește efectele alcoolului asupra sănătății.

Alcoolul și moartea


Alcoolul, arată acest studiu publicat în revista specializată The Lancet, a provocat moartea a 2,8 milioane de oameni în 2016. Majoritatea liniilor directoare ale serviciilor de sănătate din diverse state spun că unul sau două pahare de vin consumate zilnic au efecte benefice asupra sănătății. “Rezultatele noastre arată că cel mai sigur nivel de alcool este zero”. Studiul a fost efectuat de cercetători ai Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME), care au analizat consumul de alcool și efectele asupra organismului în 195 de țări, între 1990 și 2016. 

Cercetătorii au descoperit că, deși nivele moderate de consum de alcool oferă o anumită protecție pentru inimă, și posibil pentru diabet, aceste efecte pozitive sunt de departe anulate de efectele negative ale alcoolului. Consumul de alcool este o cauză principală a cancerului la persoanele peste 50 de ani, în special la femei. Studiul arată că 27,1% din cazurile de cancer la femei și 18,9% la bărbații peste 50 de ani sunt legate de consumul de alcool.

Ce reprezintă o unitate de alcool (sursa alcohelp.ro)? O unitate (1) # 12g alcool pur # 1 sticlă bere (330 ml) # 1 pahar vin (125 ml) # 1 cinzeacă/shot (40 ml spirtoase).

BĂRBAȚI:

n Cel mai mare număr de unități de alcool consumate zilnic

România: 8,2

Portugalia: 7,3

Luxemburg: 7,3

Lituania: 7,0

Ucraina: 7,0

Bosnia&H: 6,5

Belarus: 6,0

Estonia: 6,0

Spania: 5,8

Ungaria: 5,5

n Cel mai mic număr de unități de alcool:

Pakistan: 0,0008

Iran: 0,004

Kuwait: 0,02

Comore: 0,02

Libia: 0,02

Bangladesh: 0,03

Palestina: 0,04

Mauritania: 0,05

Yemen: 0,05

Arabia Saudită: 0,05

FEMEI

n Cel mai mare număr de unități de alcool::

Ucraina: 4,2

Andorra: 3,4

Luxemburg: 3,4

Belarus: 3,4

Suedia: 3,2

Danemarca: 3,2

Irlanda: 3,1

M. Britanie: 3,0

Germania: 2,9

Elveția: 2,8

n Cel mai mic număr de unități de alcool:

Iran: 0,0003

Kuwait: 0,001

Mauritania: 0,02

Libia: 0,02

Pakistan: 0,03

Timor de Est: 0,04

Palestina: 0,.04

Yemen: 0,04

Tunisia: 0,04

Siria: 0,05

 

Este cazul să ne temem de ceva? Ce precizări face decanul de la Medicină Veterinară?

Totul despre pestă. Sunt sau nu ieșenii la adăpost?

n boala care a făcut ravagii economice în țară se apropie tot mai mult Moldova n nu mai puțin de 700 de focare de pestă porcină au fost instituite oficial, sute de mii de animale fiind deja ucise n o întrebare nu e clară, printre consumatori: de ce nu am avea voie să mâncăm carne de porc infestat, câtă vreme boala nu interacționează deloc cu omul? n răspunde una din vocile cele mai autorizate: decanul Facultății de Medicină Veterinară Iași n omul neinteracționând deloc cu boala, marele risc nu este aici, spune el, ci în răspândirea bolii, care poate distruge practic în final toate efectivele de porci n  „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic", spune acesta n

Pesta porcină afectează, major sau izolat, peste 30 de județe din România “. Prof.dr. Gheorghe Săvuță, decan al Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) Iași, a explicat că există și multe persoane care se tem nejustificat de acest virus, care afectează exclusiv animalele, nu și oamenii. Iar în cazul porcilor domestici, primele simptome remarcate sunt o abatere, animalul stă retras și nu mai consumă mâncare, combinat și cu o hipertermie, stăpânii de animale putând să observe acest lucru mai îndeaproape. „Virusul pătrunde de regulă pe cale digestivă, prin consum de resturi de la alte animale bolnave, fecalele lor, sau hrană ce a fost deja contaminată de către acestea. Boala se răspândește prin sânge în tot organismul și produce starea de boală septicemică, afectează întregul organism, organele și sistemul sanguin, și provoacă semne hemoragice“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuță. Printre simptomele remarcate se numără și manifestări congestive hemoragice în zona extremităților sau episoade diareice, în unele cazuri foarte grave, moartea survenind și la două zile de la contaminare.

Nu există niciun pericol pentru oameni

Deși nu există niciun pericol pentru ca omul să fie afectat de acest virus, profesorul nu recomandă sub nicio formă consumul cărnii unui porc care a fost infestat cu pesta porcină. „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poți să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu pățești nimic. Dar când o vezi, nu îți mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuță. Există mai multe cauze care au dus la această răspândire necontrolată în România, în opinia specialistului consultat. Acesta explică faptul că porcii se pot contamina în foarte multe feluri: dacă mănâncă furaje în care a râmat anterior un alt porc, chiar și omul poate fi purtător dacă a călcat în fecalele unui porc bolnav, el putând să aducă în propria gospodărie pesta. „Mistrețul este un alt purtător al pestei, fiindcă de multe ori face forme mai ușoare și ajută la diseminarea virsului, la împrăștierea lui în cât mai multe zone. Contează și igiena, care nu se respectă mereu. Oamenii nu respectă în această perioadă regulile privind circulația produselor, a furajelor și a animalelor. Dacă te duci să vinzi un porc în faza de incubație și ajunge la altcineva în gospodărie, îi explodează virusul acasă și contaminează și restul porcilor“, a completat prof.dr. Gheorghe Săvuță. Problema este că, așa cum în cazurile grave moartea survine în una, două zile, sunt cazuri în care primele simptome apar abia după maximum șapte zile, timp suficient ca cineva să vândă un porc ce pare a fi sănătos și ca apoi să îi contamineze și pe ceilalți. „Evitați în această perioadă să vindeți sau să comercializați, să distribuiți carne sau alte produse de la animale suspecte, care par abătute, febrile și așa mai departe. Anunțați imediat medicul veterinar, iar persoanele din efectivele contaminate nu trebuie să se ducă în gospodării și ferme sănătoase, pentru că pot duce pe hainele lor murdărite virusul fără să își dea seama“, a conchis profesorul. n

UDMR se poziționează împotriva PSD

lider al Uniunii: "Intervenția Jandarmeriei a fost disproporționată. Nu se poate pune problema suspendării lui Iohannis"

Nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru anumite proceduri greșite ale Jandarmeriei la protestele din 10 august din Piața Victoriei, iar intervenția jandarmilor a fost "disproporționată", a declarat la finele săptămânii trecute liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. Întrebat dacă consideră că ar trebui suspendat președintele Klaus Iohannis pentru declarațiile făcute după violențele din 10 august, Attila Korodi a spus că șeful statului "ar trebui să-și asume rolul de mediator, mai ales în situațiile acestea foarte conflictuale", dar nu poate fi pusă problema suspendării. În opinia lui Attila Korodi, intervenția Jandarmeriei din 10 august a fost "disproporționată", din ceea ce "s-a văzut la televizor și a apărut în presă", iar aceste lucruri trebuie clarificate cât mai repede.

Întrebat dacă consideră că se impun demisii după violențele din 10 august, deputatul UDMR a spus că în afară de scuze nu a văzut asumări de răspundere pentru anumite proceduri greșite ale Jandarmeriei. "Sunt câteva contradicții în declarații. N-am văzut, în afară de scuzele de rigoare, asumări de răspundere pentru anumite proceduri greșite ale Jandarmeriei. Dacă ar trebui să fie sau nu demisii? Eu cred că cel mai bine este, pentru că la ora actuală societatea e foarte divizată pe această temă, ca verificările începute de Procuratura Generală să se termine cât mai devreme și atunci să fie niște decizii foarte clare”, a declarat Korodi.

La rândul său, fostul premier Victor Ponta susține că ceea ce s-a întâmplat la mitingul Diasporei a fost o “acțiune premeditată, provocată din partea decidenților politici”, socotind că vina principală aparținei ministrului de Interne, Carmen Dan, care va trebui să răspundă pentru faptele sale. El a menționat că jandarmii fac ce li se ordonă. “În acest moment, în baza a tot ce am aflat, eu am aflat din interiorul instituțiilor publice, din presă, din toate sursele de informare pe care le am, ca fost prim-ministru și fost președinte PSD, este foarte clar că a fost o acțiune premeditată, provocată din partea decidenților politici, doamna Carmen Dan în primul rând. Doamna Dăncilă a fost trimisă intenționat în concediu, ca să nu încurce probabil, habar n-am. Că această premeditare și provocare a degenerat și că rezultatele sunt catastrofale și pentru cei care au provocat violențele, mă refer la domnul Dragnea, doamna Carmen Dan și pentru noi ca societate pentru că suntem extrem de divizați”, a declarat Victor Ponta. El a fost întrebat și ce părere are despre afirmația liderului PSD că a existat o tentativă de asasinat la adresa sa: “Dacă strategia a fost ca să distragi atenția de la violențele din 10 august, de la pesta porcină, de la rectificarea bugetară, a fost o strategie să zic reușită în sensul că oamenii o zi au râs, s-au crucit. Este, însă, ca în povestea pe care o știu toți românii cu Petrică și lupul. Poți să prostești o dată lumea, a doua oară râde de tine, a treia oară nu te mai bagă nimeni în seamă. Ceea ce, atunci când ești cel mai puternic om din România și controlezi tot, e o problemă. Mai sunt și alții în lumea asta care sunt foarte puternici și controlează o țară, dar nu râde lumea de ei”.

Palat episcopal mistuit de flăcări. Cum s-a întâmplat?

n comisie pentru stabilirea cauzei incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice n preot: Este un dezastru imens n

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor au început cercetările pentru a stabili cauza incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, urmând să fie realizată totodată și o evaluare a pagubelor. Două autospeciale de pompieri au rămas în zonă pentru a supraveghea clădirea. Incendiul este considerat ”un dezastru” de către preoții greco-catolici. Potrivit reprezentanților ISU Bihor, s-au început cercetările pentru a stabili cauza izbucnirii incendiului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice, fiind constituită o comisie. Două autospeciale ISU au rămas în cursul nopții la fața locului pentru a interveni în cazul în care focul s-ar fi reaprins. Autospecialele de lucru cu apă și spumă sunt în continuare la locul incendiului și monitorizează zona. Unul dintre preoții greco-catolici din Oradea a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că este un ”dezastru imens”. ”Este un dezastru imens. Tristețea este mare, nu numai a noastră, a greco-catolicilor, dar este tristețea mare a orădenilor și a orașului pentru că este un simbol și o frumusețe a noastră a tututor”, a spus preotul. Acesta a explicat faptul că Episcopia a aplicat în mai multe rânduri pentru obținerea de fonduri europene, dar, fiind vorba despre câteva milioane de euro, procedurile sunt de durată, verificările sunt ample și nu s-a reușit obținerea acestora deocamdată. Întrebat dacă se mai pot obține astfel de fonduri, preotul a răspuns. ”Orice este posibil”.

Fațada clădirii monument istoric a fost recent reabilitată.

Primăria Oradea a anunțat deja că se va implica în strângerea de fonduri pentru refacerea monumentului și va aloca bani în acest sens. Un incendiu de proporții a izbucnit, sâmbătă seară, la clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din centrul municipiului Oradea. Potrivit IGSU, intervenția a fost deosebit de dificilă ”din cauza flăcărilor mari, a înălțimii la care arde, precum și a fumului dens degajat”. După câteva ore, incendiul a fost lichidat. Focul a afectat peste 1.300 de metri pătrați, iar un turn s-a prăbușit. Nu au existat victime, dar patru persoane au fost evacuate dintr-o clădire din apropiere, la intervenție participând peste o sută de pompieri.

Amenzile contravenționale pot fi plătite în 15 zile la jumătate din minim

De vinieri, amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (în loc de 48 de ore), informează MAI. ”Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei”, explică Ministerul Afacerilor Interne pe Facebook. ”Și tot de astăzi (ieri, n.r.), amenzile nu mai pot fi achitate direct la polițist... eliminăm, astfel, orice schimb de bani între cetățean și polițist!”, adaugă sursa citată

Tânăr arestat după ce a filmat o fată de 9 ani în ipostaze compromițătoare și a distribuit imaginile

Un tânăr de 19 ani a fost arestat de Tribunalul Olt pentru pornografie infantilă, fiind acuzat că a filmat o fată de 9 ani în ipostaze compromițătoare, apoi a distribuit materialul video mai multor persoane. Potrivit Poliției Județene Olt, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOt au făcut trei percheziții într-un dosar de pornografie infantilă, după ce au fost sesizați că doi tineri de 19 ani ar fi realizat un material video în care o fată de 9 ani apare în ipostaze compromițătoare. Ulterior, materialul video ar fi fost distribuit mai multor persoane, pe o rețea de socializare. În urma perchezițiilor, zece persoane au fost citate pentru audieri la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt, iar procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a unuia dintre tinerii de 19 ani. Ulterior, magistrații Tribunalului Olt au emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 30 zile, pentru pornografie infantilă.

Orban: Actuala rectificare bugetară este o mare minciună

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, sâmbătă, la Sibiu, că liberalii nu vor vota rectificarea bugetară pentru că nu au votat nici Legea bugetului de stat pentru 2018 și afirmă că rectificarea este ”o mare minciună”. ”Nu ai cum să prevezi cheltuieli mai mari, în condițiile în care tu ai încasat sub planul pe care ți l-ai făcut”, a spus liderul liberalilor. Liderul liberalilor a fost întrebat, sâmbătă, la Sibiu, dacă PNL va vota rectificarea bugetară și a negat. ”Nu am votat nici Legea bugetului de stat. Cu siguranță, actuala rectificare bugetară este o mare minciună. Nu ai cum să prevezi cheltuieli mai mari, în condițiile în care tu ai încasat sub planul pe care ți l-ai făcut în materie de venituri ale bugetului de stat. Această rectificare este o rectificare mincinoasă, care nu rezolvă niciuna dintre marile probleme ale bugetului”, a spus Orban. Acesta a explicat că cea mai mare dintre probleme este lipsa banilor pentru autoritățile locale care riscă să rămânăm fără banii de salarii și de cofinanțare a proiectelor, ceea ce va duce la pierderea de fonduri europene. Liderii liberali s-au reunit, vineri și sâmbătă, la Sibiu, în ședința Biroului Executiv. La discuții a aperticipat, vineri seară, și președintele Klaus Iohannis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.