MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Azi vor fi daţi în circulaţie 11 kilometri din A7
Loturile 1 şi 2 de la Buzău şi Râmnicu Sărat vor fi date în circulaţie săptămâna viitoare, a anunțat Sorin Grindeanu
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că, joi, vor fi daţi în circulaţie 11 kilometri din Autostrada A7, este vorba de lotul 4 Mândreşti Munteni – Focşani, care a fost finanţat din PNRR. El a mai anunţat că săptămâna viitoare loturile 1 şi 2 de la Buzău şi Râmnicu Sărat vor fi date în circulaţie săptămâna viitoare. Grindeanu s-a aflat, miercuri, pe şantierul lotului 4 Mândreşti Munteni-Focşani al Autostrăzii Buzău-Focşani (A7). ”Mâine după-amiază se va da drumul la circulaţie pe aceşti primii 11 kilometri. Aş mai adăuga un lucru extrem de important, sunt primii 11 kilometri care erau ca finanţare PNRR-ul, un program naţional de redresare şi rezilienţă care a avut şi părţile bune şi are şi părţile mai puţin bune pe care am încercat să le să le îndreptăm. Important e că s-a pornit. Avem aceşti 11 kilometri care vor fi daţi în circulaţie mâine. Avem săptămâna viitoare pentru loturile 1 şi 2, cele de la Buzău şi Râmnicu Sărat, de asemenea vor fi daţi în circulaţie. Vom avea în luna decembrie şi lotul 3 dintre Focşani şi Buzău. Şi de asemenea loturile 1 şi 2, între Ploieşti şi Buzău”, a declarat ministrul Transporturilor.
El a precizat că pe lotul 4 s-au aflat la un moment dat 3.200 de muncitori şi 1.000 de utilaje. ”Să ştiţi că pe acest lot, la un moment dat cred că s-a bătut recordul. Au fost vreo 3.200 de muncitori şi 1.000 de utilaje. Asta înseamnă forţă şi merită toate felicitările constructorul, un constructor român, un constructor care are treabă multă de acum încolo fiindcă trebuie să ajungă cu această autostradă până la Paşcani, tot prin PNRR finanţată şi unde, de exemplu până la Bacău lucrurile merg şi sunt într-un stadiu foarte avansat. De asemenea şi pe ceilalţi 70 de kilometri de la Bacău la Paşcani s-a avansat foarte mult. Şi aici pe A7, se merge foarte bine”, a explicat Sorin Grindeanu.
El a mai anunţat că au fost depuse ofertele pentru primul lor între Paşcani şi Suceava
Ministrul Transporturilior a fost întrebat ce loturi nu se vor deschide până la sfârşitul anului, pe A7, porţiunea Buzău – Focşani. “Sunt şase loturi pe care am spus că le vom deschide până la sfârşitul anului. Se vor deschide cele şase loturi. Unele mâine, altele săptămâna viitoare, mă refer la loturile 1 şi 2, cele două de pe Ploieşti – Buzău şi lotul 3, în decembrie. Probabil la început de decembrie lotul 3 şi 1 şi 2 undeva în jur de 10 decembrie”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.
Producători de medicamente generice: Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii
Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza blocajelor legislative şi administrative "persistente", susţin producătorii de medicamente generice.
Producătorii români de medicamente generice atrag atenţia că, fără măsuri "urgente", pacienţii vor rămâne fără acces la tratamente de bază sau vor plăti mai mult pentru ele, iar autorităţile vor pierde ocazia de a realiza optimizări bugetare semnificative în sistemul public de sănătate.
"Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi. Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă", a declarat Simona Cocoş, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România - APMGR, potrivit unui comunicat remis marţi.
Conform APMGR, Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este "cea mai nouă lovitură" dată producătorilor de medicamente generice şi, implicit, pacienţilor, din cauză că aceasta impune taxe noi.
"Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului - cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii", se explică în comunicat.
Astfel, afirmă APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind că este un medicament cu preţ nereglementat, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 45% care va fi suportată integral de pacienţi. De asemenea, în cazul Metforminului, "preţul ar trebui să crească cu 48%", însă fiind vorba despre un medicament cu preţ reglementat de stat, "probabil va fi retras din piaţă", nemaiputând fi sustenabil.
"În aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici", transmite APMGR.
Asociația mai susţine că, în perioada 2013 - 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă.
Judecătorii nu sunt de acord ca Mario Iorgulescu să fie supus unei expertize în Italia
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea avocaţilor ca Mario Iorgulescu să fie supus unei expertize medico-legale în Italia, în dosarul în care fiul preşedintelui LPF este rejudecat pentru ucidere din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor, în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.
Instanţa a respins marţi această cerere, arătând că o asemenea expertiză poate fi efectuată pe teritoriul altui stat, doar în anumite situaţii excepţionale, respectiv dacă inculpatul se află în imposibilitatea de a se deplasa în România, ca urmare a stării fizice în care se află sau a faptului că autorităţile judiciare ale statului străin nu-i permit să părăsească ţara, prin instituirea unei măsuri privative sau restrictive de libertate. Or, judecătorii consideră că, în cauza de faţă, nu este incidentă nicio împrejurare care să justifice efectuarea expertizei într-o astfel de modalitate.
"Astfel, din niciunul din înscrisurile medicale depuse la dosarul cauzei nu reiese că inculpatul s-ar afla într-o imposibilitate fizică de a se deplasa în România sau că o astfel de deplasare i-ar pune în pericol sănătatea sau viaţa. Curtea apreciază că afecţiunile de care inculpatul arată că suferă nu sunt de natură a-l împiedica să se deplaseze din Italia în România", îşi motivează magistraţii români decizia.
Avocaţii au cerut şi reaudierea tuturor martorilor, inclusiv a unui taximetrist, precum şi identificarea conducătorului unui autovehicul de culoare neagră, care l-ar fi făcut Mario Iorgulescu ca, din instinct, să tragă stânga de volan.
Judecătorii au respins şi această cerere, pe motiv că martorii menţionaţi au fost audiaţi de instanţa de fond, părţile având posibilitatea de a le adresa întrebări, astfel încât nu se mai impune la acest moment reaudierea în faţa instanţei de apel.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 8 noiembrie.
Procesul se află în faza de rejudecare. Iniţial, Mario Iorgulescu a primit la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), în luna februarie 2023, o condamnare de 15 ani şi 8 luni, pedeapsă scăzută, în octombrie 2023, de Curtea de Apel Bucureşti, la 13 ani şi 8 luni de închisoare. În iunie 2024, un complet de la Instanţa supremă a anulat condamnarea, în urma admiterii unui recurs în casaţie (o cale extraordinară de atac), iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.
În esenţă, Instanţa supremă susţine că Mario Iorgulescu nu trebuia judecat pentru omor, ci pentru ucidere din culpă, infracţiunea care are limite de pedeapsă mai mici.
Un bărbat din judeţul Prahova a fost înjunghiat de mătuşa sa
Un bărbat de 40 de ani din judeţul Prahova a fost înjunghiat de mătuşa sa şi a ajuns la spital. Incidentul a fost semnalat Poliţiei de fiul victimei. „Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Vălenii de Munte au fost sesizaţi, la data de 5 noiembrie, în jurul orei 21.00, de către un bărbat, despre faptul că la data de 2 noiembrie, tatăl său ar fi fost înjunghiat. În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, din primele verificări reieşind faptul că la data de 2 noiembrie a.c., între bărbatul în cauză, de 40 de ani şi mătuşa acestuia, de 48 de ani, ar fi avut loc un conflict spontan, în timp ce aceştia se aflau în locuinţa femeii, pe fondul consumului de alcool”, a transmis, miercuri dimineaţă, IPJ Prahova. Potrivit poliţiştilor, ulterior, conflictul celor doi ar fi degenerat, iar femeia l-ar fi lovit cu un cuţit în zona pieptului pe bărbatul de 40 de ani.
Bărbatul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Femeia în vârstă de 48 de ani se află în custodia Poliţiei. „Totodată, a fost întocmit formularul de evaluare a riscului, rezultând că există risc iminent, însă bărbatul s-a opus emiterii unui ordin provizoriu de protecţie. În cauză, cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul şi luării măsurilor legale în consecinţă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovirea sau alte violenţe”, a mai transmis sursa citată.
România, promovată ca destinație turistică pe autobuzele britanice timp de o lună
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional de turism „World Travel Market” (WTM) şi printr-o campanie outdoor (OOH) desfăşurată pe autobuzele din Londra, Manchester, Birmingham şi Liverpool, transmite Agerpres.
Campania include, astfel, 150 de autobuze în Greater London, oferind o acoperire estimată de 51,1% din populaţia Londrei, cu un impact de peste 16 milioane de impresii. Alte 50 de autobuze vor traversa Centrul Londrei, generând un estimat de aproximativ 5,6 milioane de vizualizări. În Manchester, Birmingham şi Liverpool, campania se derulează pe 50 de autobuze regionale, asigurând o rată de acoperire de 4,41% la nivel naţional. Acţiunea, care poartă mesajul „Hop on board to Romania” va beneficia, astfel, de o vizibilitate extinsă, amplificată de aglomeraţia urbană şi de audienţa diversificată din aceste oraşe.
Regatul Unit se numără printre principalele pieţe de interes pentru turismul românesc. Conform estimărilor pentru anul curent, britanicii vor realiza peste 97 de milioane de călătorii internaţionale, cheltuielile urmând să atingă 90,46 miliarde de dolari. Interesul lor faţă de România a crescut constant în ultimii ani, în perioada 2007-2017 destinaţia România înregistrând cel mai mare ritm de creştere în opţiunile acestora de vacanţă, cu o revenire spectaculoasă în 2022, atunci când a fost atinsă o creştere de 280% faţă de 2021. Trendul crescător s-a menţinut şi în 2023, cu o creştere de 26,5%.
În general, turiştii britanici sunt atraşi de diversitatea peisajelor naturale, de turismul cultural şi de oferta de city-break, precum şi de conectivitatea aeriană optimizată între cele două ţări.
„Avem o casetă porno cu George Simion”. Site-ul partidului AUR, spart de hackeri
„Acest domeniu este confiscat de Rusia”, este mesajul în limba engleză care apare acum pe site-ul partidului AUR, care a fost atacat, miercuri, de hackeri. În imaginea publicată acum pe site apar două personalităţi politice din România.
O fotografie cu chipul lui Marcel Ciolacu şi o melodie din prima campanie prezidenţială a lui Traian Băsescu, cântată de maneliştii Florin Salam şi Roxana Prinţesa Ardealului, apar acum în locul mesajelor partidului AUR, pe site-ul formaţiunii politice. Site-ul a fost atacat miercuri de hackeri, care au transmis un mesaj scurt: „Avem de vânzare toată baza de date AUR şi toate informaţiile sensibile (toate mesajele private). Şi o casetă porno cu George Simion. Acest domeniu este confiscat de Rusia”.
Femeia găsită moartă, cu un cuţit în mână, în Ilfov
Suspectul în cazul femeii care a fost găsită moartă marți, cu un cuţit în mână într-un imobil din judeţul Ilfov este un bărbat de 47 de ani. Acesta a fost prins în judeţul Ialomiţa. „Bărbatul de 47 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de omor în cazul femeii de 42 de ani, găsită decedată într-un imobil din oraşul Voluntari, a fost depistat cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, localitatea Stelnica, Judeţul Ialomiţa, a transmis, miercuri, IPJ Ilfov. Victima, o femeie de 42 de ani, cetăţean străin, a fost găsită moartă, marţi, într-o locuinţă din Voluntari, ea fiind căzută cu faţa în jos şi având în mână un cuţit.