Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Avocatul lui Voiculescu: Nu mai are un leu disponibil cu excepția pensiei

Ziarul de Vrancea
11 iul 2017 535 vizualizări

Nu pentru că fostul securist și-ar fi pierdut averea, ci pentru că mare parte din agoniseală se află sub sechestru

Tribunalul București a amânat ieri, pentru 18 iulie, decizia privind eliberarea condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA. Tribunalul a judecat o contestație a DNA, după ce Judecătoria Sectorului 5 a admis, pe 9 iunie, cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu. Un procuror de la DNA a spus în sala de judecată că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar și nu îndeplinește în acest moment condițiile pentru eliberare. Procurorul a mai arătat că există o disproporție mare între cele 56 de zile câștigate de Dan Voiculescu pentru munca depusă în penitenciar, față de cele 330 de zile acordate pentru lucrările redactate. Reprezentantul DNA a mai cerut instanței să țină cont și de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri. "Comisia a stabilit că scopul pedepsei nu a fost atins. Trebuie analizat comportamentul condamnatului, care transpare în procesul verbal întocmit de Comisia de la Penitenciarul Rahova. Vă rog să analizați dovezile temeinice de îndreptare. Voiculescu nu a avut un comportament merituos, ci unul obișnuit al oricărei persoane condamnate. Inculpatul nu a achitat prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat și nici măcar cheltuielile judiciare către statul român", a mai spus procurorul, care a subliniat faptul că Dan Voiculescu contestă în instanțe decizia de latură civilă din dosarul ICA.

“Un om de 71 de ani, pe care detenția îl chinuie”

De cealaltă parte, avocatul lui Voiculescu, Florian Șurghie, a spus că omul de afaceri a avut un comportament normal în detenție și a fost recompensat de 12 ori, aceasta fiind o dovadă de îndreptare. Avocatul a adăugat că Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul din dosarul ICA, deoarece are toată averea sub sechestru și nu are disponibil "niciun leu", cu excepția pensiei. "A avut o atitudine respectuoasă față de personalul închisorii. A menținut relații neconflictuale cu ceilalți deținuti. Să te menții în relații neconflictuale și cu cei care poate caută violența este o altă dovadă de îndreptare. Procurorul spune că Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul. Are toată averea sechestrată. Nu are un leu disponibil cu excepția pensiei. ANAF a preluat sediile Intact și nu le-a valorificat nici până acum. Dan Voiculescu nu are posibilitatea să achite prejudiciul, pentru că averea sa și a fiicelor sunt sub sechestru. Eu l-aș privi pe Dan Voiculescu ca pe o persoană de 71 de ani care a stat aproape 3 ani în închisoare. Este un profesor universitar respectat. Mai folosește cuiva să fie perpetuată detenția în numele dovezilor temeinice de îndreptare? Dan Voiculescu a greșit față de societate și a fost pedepsit. Este un om de 71 de ani, pe care detenția îl chinuie", a afirmat Șurghie.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA.

Eurostat: Românii, cea mai redusă participare la evenimente culturale și sportive

Două treimi (66,5%) din locuitorii Uniunii Europene cu vârsta peste 16 ani au participat în 2015 la cel puțin un eveniment cultural sau sportiv, în timp ce în România și Bulgaria mai puțin de o treime din populație a luat parte la astfel de manifestări, potrivit datelor publicate ieri de Oficiul european de Statistică (Eurostat). Pe ansamblul UE, un procentaj mai ridicat de persoane cu vârsta peste 16 ani au participat în 2015 la evenimente culturale decât la evenimente sportive. În timp ce peste 40% dintre cetățeni au fost cel puțin o dată la cinema, au vizitat o destinație culturală sau au luat parte la un spectacol live, mai puțin de o treime au participat la evenimente sportive. Conform Eurostat, participarea la evenimente culturale și sportive pare să fie strâns legată de nivelul de educație. Proporția celor care participă la acest tip de manifestări crește odată cu nivelul lor de educație. În 2015, peste 80% din persoanele cu vârsta peste 16 ani din Suedia (88,8%), Olanda (86,5%), Danemarca (86,1%), Finlanda (84,6%), Luxemburg (82,7%) și Franța (80,5%) au participat la cel puțin un eveniment cultural sau sportiv. Aproximativ trei pătrimi din populația Austriei (77,9%), Marii Britanii (77,3%), Germaniei și Irlandei (ambele cu 77,2%) și Cehiei (75,6%) au luat parte la astfel de manifestări.

La polul opus, mai puțin de o treime din populație a participat în 2015 la evenimente culturale și sportive în România (29,6%) și Bulgaria (32%), urmate la distanță de Croația (43,7%) și Italia (49,6%).

Iohannis este foarte mulțumit de activitatea conducerii DNA

Președintele Klaus Iohannis este foarte mulțumit de activitatea conducerii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a reafirmat ieri purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, în contextul în care comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justiției cu privire la refuzul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a participa la audieri. ”Președintele României (...) este foarte mulțumit de activitatea conducerii Direcției Naționale Anticorupție. Mai mult de atât nu există comentarii suplimentare. Vorbiți desigur despre acțiunile altor instituții care au dreptul să acționeze constituțional, dar din acest punct de vedere Administrația Prezidențială nu are alte lucruri de adăugat”, a afirmat Mădălina Dobrovolschi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.