Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Avocatul Adrian Iordache demisionează din PLUS

Ziarul de Vrancea
25 ian 2019 805 vizualizări

Unul dintre principalii fondatori ai partidului lui Cioloș, el a fost “acuzat” că este fiul unui fost maior de Securitate

Avocatul Adrian Iordache, demisionează din PLUS după scandalul provocat de acuzațiile lui Marius Oprea, care a afirmat că este fiul lui Alexandru Iordache, fondator al casei de avocatură care a sprjinit înregistrarea PLUS și fost maior de Securitate, coordonatorul anchetei penale împotriva sa, în 1988. “Unul dintre cei trei membri fondatori ai partidului PLUS, avocatul Adrian Iordache, a renunțat, joi, 24 ianuarie 2019, la orice calitate în cadrul PLUS”, anunță formațiunea.

Marius Oprea a scris, într-un articol: „Toți fondatorii (PLUS - n.r.), așa cum apar pe site-ul Tribunalului București sunt de la Casa de avocatură „Iordache & Partners”, fondată în 1992 de Alexandru Iordache, personaj care mi-e mai cunoscut mie, lui Caius Dobrescu și Sorin Matei drept “maiorul Alexandru” de la Securitate, coordonatorul anchetei penale la care am fost supuși în vara anului 1988. Secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș este Iordache Adrian Alexandru (“managing partner” la „Iordache Partners”) și fiul fostului nostru anchetator, “maiorul Alexandru”, de la Serviciul de anchete penale al Securității Municipiului București. Președintele partidului este o anume Daneș Raluca Florina (senior associate la firmă) și vicepreședinte este Iordache Iulia (soția secretarului general și nora lui Alexandru Iordache). Partidul Libertății, Unității și Solidarității condus de Dacian Cioloș a fost înființat, așadar, ca partid de familie al fostului meu anchetator de la Securitate”.

Marius Oprea susține că Alexandru Iordache este „eminența cenușie” din spatele partidului fostului premier. În replică, Dacian Cioloș a scris pe pagina sa de Facebook: „Articolul care a apărut astăzi va ajuta PLUS să fie mai bun, deși nu are nicio legătură cu jurnalismul. Asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este și afirmația că ar exista o eminență cenușie în spatele meu. Nu am judecat și nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcție de rudele lor, ci în funcție de faptele lor”.

 “Dacă în spatele nostru ar fi fost Securitatea, credeți că ne-ar fi lăsat să ne compromitem?”

Într-un interviu pentru Press One, Cioloș a încercat să-și explice afirmația: “E o interpretare greșită a ceea ce am spus. Regret interpretarea care s-a făcut la ceea ce am scris. N-am vrut deloc să spun acest lucru și îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva. Îmi cer sincer scuze, regret lucrul acesta! Departe de mine intenția de a spune că oricine poate să fie asociat cu Securitatea. Ceea ce voiam să spun este că e regretabil să ajungem în situația de a putea învinovăți pe oricine pentru că are în familie sau a cunoscut la un moment dat pe cineva care a avut legătură cu Securitatea sau care a dat declarații la Securitate − și de aici să tragem concluzia că, iată, Adrian Iordache, pentru că tatăl lui a avut o legătură cu Securitatea, trebuie să fie condamnat pe viață pentru asta”.

O altă declarație din interviu a provocat însă noi controverse: “Dacă în spatele nostru ar fi fost Securitatea sau serviciile de informații, așa cum se spune, credeți că ne-ar fi lăsat să ne compromitem?”.

Marți, Cioloș a revenit, precizând că nu a știut, inițial, cine sunt cei care înregistrează noul partid PLUS, că nu a făcut o analiză a familiei lui Adrian Iordache și că acesta nu dorește să facă politică, doar s-a implicat pentru a ajuta acest proiect. Cioloș a mai spus că nici el, nici vreun membru din familia sa nu a colaborat cu Securitatea sau cu vreun serviciu secret. “Curios că exact acei oameni care au foști membrii ai Securității în partidele lor și care - mulți dintre ei - au o influență mare încă în partid, acei oameni care în ultimii ani au fost la tăiat de porc și au mâncat șorici împreună cu anumiți oameni din serviciile de informații și lucrurile acestea sunt de notorietate publică, exact acei oameni iată că încearcă să promoveze mai pe față sau mai pe dos aceste idei și aceste manipulări”, a spus Cioloș.

România, pe ultimul loc în UE la procentul de persoane cu vârsta între 25 și 54 de ani care au studii superioare

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul de persoane cu vârsta între 25 și 54 de ani care au studii superioare - 20% -, în timp ce Irlanda deschide clasamentul, cu 50%, potrivit datelor transmise de Oficiul European de Statistică (Eurostat) joi, când este sărbătorită Ziua Internațională a Educației.

Datele transmise de Eurostat arată că 40% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani aveau un nivel terțiar de educație în 2017, în Uniunea Europeană.

Proporția femeilor cu vârsta între 30 și 34 de ani care aveau în 2017 un nivel terțiar de educație este de 45%, iar în cazul bărbaților - 35% pentru bărbați.

În cinci state membre ale UE, cel puțin jumătate dintre cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani aveau un nivel de educație terțiar, cel mai mare procent fiind în Lituania (58%), Cipru (56%) și Irlanda (55%). În schimb, cele mai scăzute proporții ale celor cu studii superioare finalizate au fost înregistrate în România (26%), Italia (27%) și Croația (29%).

În 2017, 1 din 3 persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani din Uniunea Europeană a avut un nivel de educație terțiar (34%), comparativ cu 1 din 5 dintre cei cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani (21%).

În ceea ce privește persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani care au un nivel superior de studii, România este pe ultimul loc, cu 20%. Clasamentul este deschis de Irlanda - 50%, Cipru - 47% și Finlanda - 46%.

Lideri ai PSD, huiduiți la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor, la Iași

Câteva mii de persoane au participat, ieri, la Iași, la manifestările oficiale din Piața Unirii cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, șefii PSD fiind huiduiți și apostrofați de o parte din cei prezenți. La eveniment au participat vicepremierul Viorel Ștefan, dar și mai mulți lideri politici, printre care Ludovic Orban (PNL), Eugen Tomac (PMP) și Victor Ponta (Pro România), aceștia din urmă preferând să stea în piață, fără să urce la tribună. În momentul în care delegația PSD Iași, compusă din câteva zeci de membri ai partidului, a ajuns în Piața Unirii, oamenii au început să huiduie. Fluierături și vociferări s-au auzit și în timpul discursurilor rostite de vicepremierul Viorel Ștefan și de către liderul PSD Iași, Maricel Popa, acesta din urmă fiind și președintele Consiliului Județean Iași.

Vicepremierul Viorel Ștefan a afirmat, în discursul rostit în fața participanților la eveniment, că “poporul român a avut întotdeauna puterea și înțelepciunea să aleagă calea dreaptă”. “Am încredere absolută în destinul nostru național și european, dar și în România”, a spus Viorel Ștefan.

La rândul său, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a declarat că România are o capitală administrativă la București și o capitală istorică la Iași, el adăugând că “depinde de noi, ieșenii, ca de acest titlu să se mândrească generațiile care vor urma”.

Manifestările desfășurate în Piața Unirii din Iași au inclus o slujbă religioasă, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și o paradă militară. Cei prezenți s-au prins la final în Hora Unirii.

Pe tot parcursul evenimentului, la Iași a nins puternic, iar în cursul dimineții, muncitori din subordinea Primăriei au îndepărtat zăpada în câteva rânduri din centrul orașului. După încheierea festivităților oficiale, Primăria a oferit celor prezenți suc, vin fiert și plăcinte moldovenești.

Moarte groaznică: Un copil de șase ani, ucis de un tub de oxigen, pe stradă, ricoșat din mâinile unui vecin

Un copil de 6 ani din municipiul Hunedoara a murit, ieri, lovit de un tub de oxigen care fusese aruncat la gunoi. Din primele verificări, polițiștii au stabilit că un locatar al unui bloc de pe strada Mureșului, din Hunedoara, a găsit tubul de oxigen în zona unei ghene de gunoi și a încercat să-i desfacă un robinet, cu intenția de a-l valorifica ulterior. “În momentul manipulării, tubul a ricoșat din cauza presiunii acumulate în interior și a lovit un copil de 6 ani, care se afla pe aleea din curtea blocului și se întorcea acasă de la un magazin din apropiere. Copilul rănit a fost transportat cu un autoturism de ocazie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Hunedoara, însă, în ciuda eforturilor medicilor, a decedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, Bogdan Nițu.

Polițiștii au întocmit, în cauză, un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă și fac cercetări în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care a survenit incidentul regretabil.

Bărbatul care și-ar fi ucis fata în vârstă de 14 ani spune că adolescenta s-a sinucis

Bărbatul din județul Constanța care, săptămâna trecută, și-ar fi ucis fata în vârstă de 14 ani, strângând-o de gât, a fost arestat preventiv de către Tribunalul Constanța, pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă.

Conform procurorilor, bărbatul nu și-a recunoscut fapta, spunând că fata lui s-a sinucis injectându-și o substanță otrăvitoare, dar el nu a putut explica urmele de pe gâtul fetei. De asemenea, anchetatorii susțin că în jurul gâtului victimei erau niște înțepături, dar acestea nu au avut vreo legătură cu moartea, fiind superficiale și neproducând niciun efect în organismul ei.

Polițiștii au fost sesizați, în 18 ianuarie, cu privire la un eveniment petrecut în comuna Săcele. Din primele informații ale anchetatorilor, un bărbat în vârstă de 47 de ani a agresat-o pe fiica sa, în vârstă de 14 ani, și a ucis-o.

Inițial, anchetatorii au luat în calcul varianta ca fata să fi murit după ce i-ar fi fost injectată o substanță necunoscută.

Necropsia a arătat că decesul a survenit în urma asfixierii mecanice, cel mai probabil fata fiind strânsă de gât de tatăl ei. Apoi, bărbatul a vrut să se sinucidă, ingerând o substanță necunoscută. El a fost dus în comă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Un chirurg din Vâlcea a murit după ce a aflat că merge la închisoare

Chirurgul din Vâlcea care și-a atacat acum trei ani colegul cu un bisturiu în sala de operații a murit ieri, după ce a aflat că a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapta sa. La scurt timp după ce și-a aflat sentința, medicul Constantin Ploscaru a fost găsit fără suflare în locuința sa. Medicul primise 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare după ce și-a atacat un coleg cu un bisturiu în sala de operații. Din primele informații, medicul ar fi suferit un infarct.

Atacul pentru care este acuzat medicul a avut loc în 2016. Cei doi medici aveau neînțelegeri mai vechi, reizbucnite când s-au certat pe seama unor programări de operații. Victima nu a fost rănită grav.

Patru tineri au murit într-un accident în Teleorman

Patru persoane și-au pierdut viața ieri, într-un accident rutier, pe Drumul Național 65, în județul Teleorman. Din cauza vitezei, dar și a carosabilului umed, șoferul unui autoturism a pierdut controlul volanului și acesta s-a izbit de un copac. “Un autoturism care circula pe Drumul Național 65, din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul asupra direcției, carosabilul fiind umed, și a lovit un copac aflat pe partea stângă a direcției de mers. În urma impactului, conducătorul autoturismului și pasagerul din dreapta față au fost găsiți în autoturism, iar alți doi ocupanți ai mașinii au fost proiectați pe câmpul agricol din apropiere. Toți cei patru bărbați au decedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Teleorman, Teodora Dragole. Toți cei patru aveau vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Kovesi ar fi pe lista scurtă de 5 pentru postul de procuror șef european

Comisia de selecție a procurorului șef european, funcție pentru care s-a înscris Laura Codruța Kovesi, aproape a finalizat lista scurtă a candidaților selectați. Pe ea s-ar afla și Kovesi, au declarat pentru Europa Liberă surse de la Bruxelles.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri, astfel că țara de origine nu mai poate bloca numirea.

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din 30 de persoane au rămas 5. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse, potrivit Europa Liberă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.