Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Autostrada Unirii este cel mai greu proiect de infrastructură a României”

Ziarul de Vrancea
21 ian 2021 1007 vizualizări

Afirmația îi aparține ministrului Transporturilor n Cătălin Drulă speră ca studiile de fezabilitate la două capete deficile ale traseului să fie finalizate în acest an pentru ca acești circa 50 de kilometri de autostradă să fie finanțabili prin fonduri europene - Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Autostrada Unirii A8, de la Tg. Mureș la Iași și Ungheni este în diferite etape de implementare, iar pe sectorul cel mai greu, pe zona montană, este în drulare o revizuire a studiului de fezabilitate, care are probleme. Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat ieri pentru site-ul HotNews.ro că ar vrea ca până la finalul anului să liciteze partea de proiectare și execuție la capetele de la Tg. Mureș și Tg. Neamț, iar pe zona montană „să se găsească niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit”. „La capitolul reparat din mers, cel puțin din primă fază, să avem niște livrabile, discuția e ca SF-ul acesta în derulare de doi ani să fie finalizat pe capetele din ambele direcții: Tg. Mureș - Miercurea Nirajului și Tg. Neamț - Moțca. Cred că sunt circa 50 de kilometri în total. Astea să le finanțăm din PNRR. Cred că e important să începem proiectul”, a detaliat ministrul. „Spre finalul anului sper lansarea licitațiilor pentru cele două loturi”, a adăugat Drulă.

Întrebat dacă vede autostrada A8 terminată de la Tg. Mureș la Iași până în 2030, ministrul s-a arătat rezervat. „Nu vreau să răspund la întrebarea asta. Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect încât mi-e foarte greu să mă hazardez până nu mai am puțin de timp pentru analiză. Eu mi-aș dori să avem, evident această trecere a Carpaților și m-am luptat foarte mult pentru ea. Tehnic e fezabil finalizarea până în 2030, dar e cel mai greu proiect de infrastructură al României - de două ori mai greu decât Sibiu - Pitești. Aici eu am mai susținut că poate ar trebui să vedem, pe zonele foarte grele, cum putem găsi niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit, mai în buget, mai ieftine, dar care să ne ducă la același rezultat. Adică un drum neîntrerupt, care nu trece prin localități, un drum care conectează rapid Moldova de Transilvania”, a afirmat Drulă.

Aproape jumătate de milion de români s-au programat deja pentru vaccinare

un sfert dintre români cunosc pe cineva care a decedat de COVID-19, potrivit unui sondaj IRES

Peste 491.300 de persoane s-au programat pentru vaccinarea împotriva COVID din 15 ianuarie, când a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, și până ieri la ora 10.00, potrivit datelor transmise de către Comitetul de coordonare a vaccinării. Este vorba despre: 226.428 de persoane peste 65 ani, 109.269 de persoane cu afecțiuni cronice și 155.645 angajați din domenii esențiale. Reamintim că în acestă etapă intră persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu afecțiuni cronice și angajații din domenii de activitate considerate esențiale.

Sondaj: Românii au tot mai multă încredere în vaccin

Percepția românilor asupra vaccinării și a vaccinului anti-COVID s-a îmbunătățit, relevă un sondaj IRES. Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile, este una din concluziile studiului IRES. 79% dintre persoanele intervievate declară că au o părere bună sau foarte bună, în general, despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă despre acestea. Respondenții de peste 50 de ani au o părere bună despre vaccinuri în proporție ușor mai ridicată, proporția cea mai ridicată a scepticilor fiind în rândul categoriei de vârstă 36-50. Cu cât nivelul lor de educație este mai ridicat, cu atât respondenții declară în proporție mai mare că au o părere bună despre vaccinuri. Persoanele cu venituri în gospodărie de maxim 1500 de lei tind să aibă o părere proastă despre vaccinuri în proporție mai ridicată, comparativ cu cele cu venituri mai mari, la fel respondenții din mediul rural, comparativ cu cei ce locuiesc în mediul urban. Întrebați care este principalul motiv pentru care au o părere proastă despre vaccinuri, cei 18% dintre intervievați care sunt de această părere dau următoarele motive: teama de reacții adverse – 30%, lipsa încrederii sau acordului cu vaccinurile – 18%, precum și lipsa informațiilor la care are acces populația/ suspiciunea de manipulare – 11%. În timp ce opt din zece persoane sau mai multe din populația investigată cunoaște că vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară (91%), gratuită (89%) și necesară pentru ridicarea restricțiilor cauzate de pandemie (79%), două treimi din eșantion (66%) consideră vaccinarea eficace și aproximativ jumătate (53%) o consideră sigură. Pe măsură ce crește nivelul educației, crește procentul celor care o consideră eficace și sigură. Patru din zece persoane intervievate spun că sigur se vor vaccina cu un vaccin anti-COVID-19, atunci când va fi disponibil pentru ei. O cincime dintre respondenți spun că sigur nu se vor vaccina, iar nehotărâți sunt 36% dintre participanții la cercetare (25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului).Aproape un sfert dintre români cunosc pe cineva care a decedat de COVID-19. De asemenea, majoritatea respondenților sunt mai curând îngrijorați cu privire la infectarea cu virusul SARS-CoV-2 a membrilor familiei lor decât cu privire la infectarea personală

Ironii, după ce Olivia Steer s-a făcut de râs în fața lui Mircea Cărtărescu

Un schimb de replici între Olivia Steer, militant anti-vaccinare, și scriitorul Mircea Cărtărescu a luat amploare pe Facebook, joi, după ce fosta prezentatoare TV l-a apostrofat pe reputatul autor mai întâi fiind sigură că el nu a scris corect un cuvânt, apoi pentru că s-a vaccinat anti-Covid, îndemnându-i și pe alții. Totul a pornit de la un mesaj de felicitare pe care Mircea Cărtărescu l-a transmis scriitoarei Ioana Pârvulescu cu ocazia zilei de naștere. Autorul romanului „Solenoid” a scris: „La mulți ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu, una dintre cele mai bune prozatoare din literatura noastră!”.

Olivia Steer a considerat că este oportun să îi atragă atenția reputatului scriitor că „nu știe că dativul - feminin - singural pentru «dragă» e «dragei» și folosește, în schimb, nominativul- masculin - plural”. În plus, ea - militantă anti-vaccinare - l-a ironizat pentru că s-a vaccinat anti-Covid. „Bine că știe sigur, da' sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să... gafă... facem ca el”.

Cărtărescu a scris joi, pe Facebook: „Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la «dragă» e «dragii», și nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”. Ulterior, lucrurile s-au amplificat pe rețeaua de socializare, numeroși utilizatori acuzând-o că „a depășit măsura”. Scriitorul Radu Paraschivescu a punctat: „Am trăit s-o văd și pe asta: Olivia Steer pătrunde în fibra limbii (și nu limbei) române și încearcă să-i dea lecții lui Mircea Cărtărescu. Interesant. E ca și cum eu m-aș apuca să-l învăț pe Radu Lupu să cânte la pian. Zicea bine Pliniu cel Bătrân: «Cizmare, nu mai sus de sanda!»“.

Florin Iaru a comentat, ironic, la postarea lui Paraschivescu: „Pătrunde-n casă și în gînd. Nimic nu știți. Atât s-a putut”.

Fostul eurodeputat Cristian Preda, scriitor și profesor de științe politice, a scris: „Senatoarea Șoșoacă îi explică doctorului Rafila ce e un vaccin, iar Olivia Steer lui Mircea Cărtărescu cum se scrie românește. Și una, și alta au aplomb. Doar aplomb”. Steer a șters între timp postarea de pe pagina sa de Facebook.

Toni Grecu (Divertis), internat cu COVID-19

Comediantul și realizatorul de televiziune Toni Grecu este internat după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Fondatorul grupului Divertis a declarat joi, pentru paginademedia.ro, că i-au revenit mirosul și gustul, dar că obosește foarte repede. „Nu e o forma ușoară, cert. Nu am fost și nici nu sunt la ATI. Iau tratamentul specific la salon. Personalul este impecabil. Mi-au revenit gustul și mirosul, nu am dureri musculare sau de cap, dar obosesc foarte repede. E pneumonie”, a explicat el.Pe 30 decembrie, Toni Grecu a găzduit programul „Gala Premiilor Masca de Aur”, difuzat de TVR1.

Născut în 1959 la Iași, Toni Grecu a urmat cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din Iași, susținând individual sau în diferite formule spectacole în cadrul cenaclurilor studențești. Tot în acea perioadă a format alături de alți colegi grupul Divertis.Cariera de inginer a fost scurtă, intensă și nesemnificativă, dar l-a ajutat să ajungă la București unde, imediat după Revoluție, a renunțat la calculatoare și s-a dedicat exclusiv activității artistice, atât pe scenă cât și la televizor. În anii '80, a susținut cu Divertis mai multe turnee prin țară în cadrul unor manifestări studențești precum Galele Amfiteatru, Cenaclul Moldavia, Serbările Mării sau Serbările Zăpezii.În 1983, a câștigat premiul întâi la Festivalul Național de Umor Studențesc, atât individual, la secțiunea monolog, cât și cu Divertis. În 1988, alături de Doru Antonesi, a scris texul pentru one man show-ul „Astă seară stau Acasă”, pus în scenă de Silviu Purcărete și jucat magistral de Ștefan Iordache la Teatrul Mic. A fost un spectacol apreciat, unic în felul lui în primul rând pentru curajul și duritatea satirei pe subiecte de actualitate. Reprezentația s-a jucat cu casa închisă. Din 1990 a început, împreună cu Divertis, activitatea de televiziune, mai întâi la TVR apoi la Pro TV și Antena 1, în calitate de prezentator și scenarist. Alături de Divertis a jucat în peste 1.000 de spectacole și în sute de emisiuni TV, obținând adevărate recorduri de audiență.

Tânăr, cercetat după ce i-ar fi trimis și cerut unei fete de 9 ani materiale pornografice

Un tânăr de 25 de ani din județul Sibiu este cercetat de procurorii DIICOT Buzău pentru pornografie infantilă și corupere sexuală a minorilor după ce i-ar fi expediat unei fete de 9 ani din Buzău materiale pornografice și i-ar fi solicitat acesteia materiale de același gen. Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 decembrie - 9 ianuarie, tânărul ar fi contactat o fată de 9 ani, din Buzău, prin intermediul unei aplicații gratuite de mesagerie. Ulterior, folosind acest canal de comunicare, ar fi dezvoltat o relație de aparentă amiciție, în cadrul căreia bărbatul i-ar fi expediat copilei materiale pornografice produse de el însuși și reprezentând persoana sa în ipostaze sexuale explicite ori alte materiale sexuale de același gen, preluate de pe diferite site-uri web. Totodată, fata i-ar fi expediat în mai multe rânduri tânărului, la solicitarea acestuia, fotografii și clipuri video cu caracter pornografic, ce o înfățișau. După descinderile de joi dimineață a fost pus în executare un mandat de aducere, bărbatul urmând a fi adus la sediul DIICOT - B.T. Buzău, pentru audieri.

Gorj: Un bărbat și-a ucis soția cu cuțitul, apoi și-a tăiat gâtul

Un bărbat din județul Gorj și-a ucis soția, înjunghiind-o de mai multe ori cu un cuțit, după care a încercat să se sinucidă, tăindu-se cu același cuțit în zona gâtului și a abdomenului. Cei doi au fost descoperiți de nora lor, care a anunțat autoritățile. Potrivit procurorilor, un bărbat din comuna Scoarța a avut, miercuri, neînțelegeri cu soția sa din cauza geloziei, a luat un cuțit și a înjunghiat-o de mai multe ori, iar în urma rănilor suferite femeia a murit. După comiterea faptei, bărbatul a încercat să se sinucidă cu același cuțit, provocându-și răni la nivelul gâtului și al abdomenului. Autoritățile au fost anunțate de nora celor doi, care a sunat la 112 și a afirmat că socrii săi se află în stare de inconștiență și au mai multe plăgi sângerânde. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat arestarea preventivă a bărbatului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.