Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Autoritățile finlandeze au emis un mandat de arestare pe numele lui Gregorian Bivolaru

Ziarul de Vrancea
21 sep 2017 547 vizualizări

Autoritățile din Finlanda au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Gregorian Bivolaru, pentru trafic de ființe umane și abuz sexual, potrivit unor surse judiciare. Conform surselor, urmează ca acesta să fie căutat pentru punerea în executare a mandatului.

Fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost eliberat, în data de 13 septembrie 2017, din Penitenciarul Bistrița, fiind așteptat de o mașină cu numere de Dolj, condusă de o femeie. Întrebat dacă se consideră vinovat de acuzațiile care i-au adus condamnarea la închisoare, Bivolaru a răspuns: "Nu, nu sunt vinovat". Fondatorul MISA a spus că a fost tratat "foarte bine" pe durata detenției și că nu intenționează să dea Statul Român în judecată. În ceea ce privește planurile sale, Gregorian Bivolaru a declarat că va începe să scrie cărți.

Procurorii au susținut la procesul de la ÎCCJ că, în perioada 2002 — martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de "profesor yoga" și "mentor spiritual", prin abuz de autoritate și ținere în stare de aservire, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreținut, în mod repetat, acte sexuale și de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani și alte foloase.  Bivolaru a reușit să părăsească ilegal teritoriul României, fiind reținut, pe 4 aprilie 2005, de poliția suedeză în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic. Liderul spiritual al MISA a fost prins pe 26 februarie 2016 în Franța.

Proiect PNL: Interdicție pentru instituțiile publice să ceară informații de la persoane, dacă acea informație există deja la altă instituție

Vicepreședintele PNL Florin Cîțu anunța că va depune o propunere legislativă de debirocratizare, prin care se va interzice instituțiilor de stat să ceară persoanelor fizice sau juridice documente care se află deja în baza de date a unei autorități publice, transmite Agerpres. "Luni, în cadrul Biroului Politic Executiv, voi face o propunere legislativă pentru debirocratizarea sistemului public, cu un articol unic. Se va interzice instituțiilor de stat, instituțiilor publice de a cere informații de la persoane fizice sau persoane juridice dacă acea informație este deja existenta la una din instituțiile publice”, a afirmat Cîțu, ieri, într-o conferință de presă. El a adăugat că prin propunerea legislativă se va acorda o perioadă de un an instituțiilor vizate pentru a-și actualiza baza de date. "Există o perioadă de grație de 12 luni pentru a permite instituțiilor publice să își pună în ordine, după 27 de ani, un sistem prin care să nu ne mai facă pe noi să ne mai plimbăm de la o instituție la alta cu documente, dosar cu șină, etc", a explicat senatorul liberal.

Adolescent, găsit mort pe o stradă din Iași

Un adolescent de 14 ani a fost găsit mort pe o stradă din municipiul Iași, existând suspiciunea că ar fi consumat substanțe etnobotanice. El a plecat de miercuri la o petrecere și nu a mai revenit. Băiatul a fost găsit mort, ieri, pe un spațiu verde de pe strada Pantelimon Halipa din municipiul Iași, el fiind descoperit de niște trecători care au sunat la numărul de urgență 112.

La fața locului au sosit polițiștii, dar și un echipaj al Ambulanței Iași, însă băiatul era deja mort. Nu au fost descoperite urme de violență pe trupul băiatului, dar există suspiciuni că adolescentul ar fi consumat cu o zi în urmă substanțe etnobotanice. Părinții copilului susțin că acesta ar mai fi consumat și în trecut substanțe halucinogene.

Dîncu: Românii nu consumă produse de contrabandă din motive egoiste, nu civice

Sociologul Vasile Dîncu consideră că România se va schimba fundamental când se va schimba mentalitatea cetățenilor, el atrăgând atenția că deși 65% dintre români exclud achiziția bunurilor de contrabandă sau contrafăcute, peste două treimi dintre aceștia își justifică opțiunea prin motive individuale, și nu civice. "Știm că România se va schimba fundamental când se vor schimba mentalitățile. «Asta este o banalitate» se spune, dar este lucrul cel mai greu de schimbat. Dintre cei care spun că nu ar consuma lucruri de contrabandă, se referă la calitatea proastă a produselor, nu se referă că este imoral sau ilegal sau că pierde România, ci invocă rațiuni individuale, necivice. Partea ilegală se află printre ultimele motive invocate", a spus Vasile Dâncu, ieri, într-o conferință de lansare a Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit "Viitorul" (ACTIV). El a prezentat un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) referitor la percepția românilor asupra traficului ilicit. "90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă, dar aproximativ 20% ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic", relevă studiul IRES, care a fost realizat în luna iulie.  Studiul relevă că principalul produs de contrabandă din România sunt țigările (97% dintre respondenți), pe locul al doilea se află bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice — 93%), urmate de droguri — 89%, alcool — 82% și medicamente — 75%. Referitor la accesul publicului la produsele de contrabandă, 67% dintre cei chestionați confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la țigări de contrabandă, 33% — la alcool de contrabandă, iar 19% — la medicamente de contrabandă.

Intervievații consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai — 94%, dezinteresul politicienilor — 89%, corupție — 86% și diferențele de preț față de alte țări — 85%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.