Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Au explodat cazurile de COVID-19 în ultima săptămână

Ziarul de Vrancea
29 iul 2024 887 vizualizări

Au fost raportate și alte 9 decese

 

 

INSP a anunţat marţi că, în săptămâna 22 - 28 iulie, s-au înregistrat 3.446 de cazuri noi de COVID-19 , ceea ce reprezintă o creştere de 71% faţă de săptămâna precedentă. „Au fost înregistrate 3.446 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), în creştere cu 71% faţă de săptămâna precedentă”, transmite INSP.

1.082 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare/o altă reinfectare. S-au raportat 9 decese cauzate COVID-19: 8 decese noi, un deces produs în urmă cu mai mult de o săptămână, toate persoanele prezentând comorbidităţi.

„Au fost efectuate 900 teste RT-PCR şi 8.920 teste rapide antigenice, cu 32,9% mai multe decât în săptămâna anterioară. Rata pozitivităţii a fost de 27%, în creştere cu 6%”, conform INSP.

Până în prezent, pe teritoriul României: au fost înregistrate 3.539.775 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. 68.982  persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. Au fost prelucrate 14.021.070 teste RT-PCR şi 14.872.346 teste rapide antigenice.

Raport "Elie Wiesel": Manifestările de antisemitism din mediul online s-au intensificat

n unii senatori instigă la ură împotriva reprezentanţilor comunităţii evreieşti, iar publicaţii de extremă dreapta promovează mesaje de negare a Holocaustului, mai arată documentul

Manifestările de antisemitism din mediul online s-au intensificat, se arată în raportul publicat, marţi, de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", care a analizat evoluţia din perioada mai 2023 - aprilie 2024 a discursului instigator la ură, a cultului criminalilor de război, a trivializării Holocaustului în rândul clasei politice, a negării Holocaustului în mediul online.

Atacul Hamas şi conflictul din Orientul Mijlociu au generat o creştere semnificativă a acţiunilor cu caracter antisemit în SUA sau în ţări din Europa, printre care şi România. De asemenea, introducerea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” la învăţământul liceal, a reprezentant un alt eveniment cheie care a influenţat dinamica mesajelor negaţioniste, conspiraţioniste şi antisemite, potrivit raportului.

În perioada monitorizată se remarcă o extindere a manifestărilor antisemite - prin înmulţirea înscrisurilor şi manifestaţiilor stradale, acţiuni de vandalizare, distribuţie de literatură şi materiale de propagandă extremistă, precum şi pătrunderea în mass-media a naraţiunilor cu caracter antisemit sau care vehiculează stereotipuri şi prejudecăţi nocive. Lideri sau responsabili politici au promovat atât online, cât şi în Parlament, mesaje antisemite, negaţioniste sau incitatoare la ură, fără a suferi consecinţe pentru acţiunile şi afirmaţiile lor şi fără poziţii ferme din partea restului clasei politice.

Conform informaţiilor statistice ale Ministerului Public, pentru instituţiile responsabile cu aplicarea legii (poliţie, parchet), sesizările nu reprezintă o prioritate.

O tendinţă pozitivă vine din partea autorităţilor în privinţa îndepărtării de pe spaţiul public a denumirilor care fac trimitere la criminali de război.

La nivel guvernamental, adoptarea celei de-a doua etape a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024-2027, demonstrează angajamentul autorităţilor centrale pentru consolidarea politicilor publice în domeniu. Rămâne însă vizibil decalajul dintre dezideratele proiectate la nivel central şi capacitatea de-a interioriza şi a pune în aplicare aceste politici de către autorităţile locale.

Câteva dintre manifestările indicate în cadrul raportului

Acţiuni de vandalizare: inscripţii cu simboluri şi sloganuri naziste pe zidurile sinagogilor din Timişoara, Sighetu Marmaţiei, ori în diverse locuri publice din Bucureşti şi Iaşi.

Cultul criminalilor de război şi recuperarea memoriei legionare în instituţii publice: Instituţii publice care găzduiesc evenimente cu o agendă de reabilitare a extremismului interbelic şi administraţii locale care continuă să susţină cultul criminalilor de război şi memoria legionară prin păstrarea locurilor publice denumite după criminali de război ori negaţionişti: în mai 2023, Biblioteca Judeţeană şi Consiliul Judeţean Alba au organizat Târgul de carte „Alba Transilvania”, în cadrul căruia a avut loc un moment artistic numit „Povestea viorii lui Radu Gyr”; Primăria şi Consiliul local al comunei Havârna din judeţul Botoşani au denumit Căminul Cultural „Gigă Manole”, după cunoscutul negaţionist şi admirator al lui Ion Antonescu.

Comerţul cu simboluri şi însemne interzise: Licitaţii organizate de Artmark cu obiecte aparţinând mareşalului Antonescu, publicaţii ale lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Moţa, A.C. Cuza, fotografii cu lideri legionari, materiale publicitare din perioada interbelică, promovând Garda de fier, ; platforme de comerţ online şi magazine de anticariat care vând volume precum Mein Kampf, Spitalul a lui Păulescu, Cărticica Şefului de Cuib a lui C.Z.

Codreanu; magazine online care vând timbre ori obiecte vestimentare personalizate cu simboluri fasciste, ori care elogiază criminali de război.

Antisemitism şi trivializarea Holocaustului în rândul clasei politice: Discursuri publice repetate ale senatoarei Diana Şoşoacă prin care neagă Holocaustul din România, elogiază liderii Mişcării Legionare, ori instigă la ură împotriva reprezentanţilor comunităţii evreieşti, a statului Israel, promovând o retorică conspiraţionistă prin postările publicate pe reţelele de socializare sau prin participări la emisiuni online alături de alţi indivizi care împărtăşesc aceeaşi viziune negaţionistă; manifestări ale reprezentanţilor sau foştilor membri ai partidului AUR, senatori sau deputaţi, prin care fac apologia criminalilor de război, neagă Holocaustul şi instigă la ură.

Ceremonii şi comemorări legionare: Evenimente comemorative organizate de Fundaţia Ogoranu, printre care marşul anual desfăşurat cu prilejul Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, la care participă grupuri de extremă dreapta, reprezentanţi AUR; comemorările anuale de la Tȃncăbeşti, ceremonii prin care au fost comemoraţi legionarii Moţa şi Marin, la care a participat preotul greco-catolic Marius Vişovan.

Atacul terorist Hamas din 7 octombrie - prilej pentru diseminarea în mediul online a mesajelor cu caracter antisemit şi instigator la ură împotriva evreilor şi a statului Israel.

Introducerea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” la liceu a prilejuit proliferarea reacţiilor negative în rândul unor grupări naţionaliste şi de extremă dreapta care au lansat petiţii sau au organizat acţiuni de strângere de semnături pentru eliminarea disciplinei din curricula şcolară.

Antisemitism şi distorsionarea Holocaustului în mass-media: Publicaţii de extremă dreapta promovează mesaje cu caracter instigator, de negare a Holocaustului sau propagă teorii ale conspiraţiei. La acestea se adaugă publicaţii sau posturi de televiziune cu acoperire naţională (Cotidianul, Ziarul Financiar, Vatra, TVR Moldova, RTV Plus) care redau texte cu caracter negaţionist, antisemit sau difuzează emisiuni cu mesaje conspiraţioniste.

Antisemitismul şi negarea Holocaustului în mediul online: Pe fondul atacului terorist al Hamas asupra statului Israel şi al conflictului din Orientul Mijlociu, s-au intensificat manifestările de antisemitism din mediul online, îndeosebi în rândul comentariilor publicate la articole sau la postări pe reţelele de socializare.

Noi percheziţii care îl vizează pe fostul lider PNL, Iulian Dumitrescu

Procurorii DNA au efectuat, marţi dimineaţă, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Prahova şi Ilfov, în dosarul care îl vizează pe Iulian Dumitrescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, preşedinte al filialei judeţene PNL Prahova şi fost prim-vicepreşedinte al PNL. Conform DNA, sunt vizate infracţiuni de corupţie comise  de către funcţionari publici şi complici ai acestora, în perioada 2021 - 2022.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –  Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2021 - 2022, a unor infracţiuni de corupţie, de către funcţionari publici şi complici ai acestora. În cursul zilei de 30 iulie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 18 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Prahova şi Călăraşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăţi comerciale”, anunţă DNA.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că sunt vizate noi infracţiuni de corupţie. Printre adresele la care au loc descinderi se numără şi cele ale unor instituţii publice, cum este cazul primăriei Lehliu din judeţul Călăraşi, au menţionat sursele citate.

La 1 februarie, Iulian Dumitrescu a fost inculpat de DNA şi plasat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar au fost inculpaţi sora şi cumnatul preşedintelui CJ Prahova.

Iulian Dumitrescu este suspectat că ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziţionarea, în schimbul sumei de 47.500.000 lei, a părţilor sociale deţinute de cumnatul său la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ca preşedinte de Consiliu Judeţean Prahova şi ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul surorii şi cumnatului său, suma totală de 16.210.000 lei. Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la acel moment în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării societăţii comerciale, i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.

Dumitrescu a fost plasat sub control judiciar cu interdicţia de a exercita funcţia. Imediat după decizia DNA, el anunţa că a demisionat din toate funcţiile deţinute în PNL. Odată cu depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, s-a aflat că Iulian Dumitrescu nu renunţase la funcţia de preşedinte al PNL Prahova, funcţie din care a semnat documente necesare participării filialei judeţene la alegerile locale. De asemenea, Dumitrescu a candidat pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Prahova, el pierzând în faţa candidatului PSD, Virgiliu Nanu.

Guvernul pregătește zonele cu restricții de trafic și taxe pentru mașini, în marile orașe

Guvernul pregătește cadrul în care va stabili în mari orașe "zone cu nivel scăzut de emisie", prin restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor, în baza unui proiect de lege adoptat în urmă cu un an.

În primăvara anului trecut, publicația Profit.ro a anunțat că a fost decis că, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, în termen de cel mult 2 ani, Bucureștiul și alte 12 mari aglomerări urbane din țară, precum Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie, în cadrul căreia vor fi instituite restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor. Totodată, până în 2040, jumătate din vehiculele folosite la transportul public în muncipiile reședință de județ vor trebui să aibă emisii zero, iar, până la 1 noiembrie 2026, municipiile menționate trebuie să amenajeze benzi dedicate transportului în comun.

Astfel, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE).

”Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”, prevede proiectul adoptat.

Stabilirea şi aprobarea zonelor cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) se vor realiza pentru aglomerările prevăzute în anexa nr.2 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător în termen de maximum 2 ani. Conform anexei menționate, aceste aglomerări sunt municipiile: Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Timișoara.

Zonele cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) vor fi marcate cu indicatoare de către autorităţile administraţiei publice locale, care pot să stabilească regulile şi tarifele de acces ale vehiculelor în interiorul acestora.

ZNSE pot fi de două tipuri:

a) ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea adminstraţiei publice locale care instituie aceste ZNSE trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul ZNSE;

b) ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea adminstraţiei publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone, de exemplu bariere de acces, dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone prin intermediul poliţiei locale.

Fetiţei rănite de șoferul de 17 ani i-a fost amputat piciorul

Fetiţa de 7 ani rănită în accidentul produs duminică seară în parcarea exterioară a Parcului Pantelimon, din Capitală, căreia i-a fost replantat piciorul, de la nivelul coapsei, a fost supusă unei noi intervenţii, pentru amputarea acestuia, după ce au apărut complicaţii ca urmare a faptului că piciorul era strivit în mai multe zone.

”Din păcate la câteva ore de la operaţia de replantare, în cursul serii au apărut complicaţii din cauza sindromului de strivire suferit în urma accidentului, complicaţii care îi puneau viaţa în pericol, astfel că s-a decis îndepărtarea membrului inferior afectat de urgenţă”, aui anunţat marţi reprezentanţii Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, din Capitală. Aceştia au explicat că fetiţa avea sindrom de strivire la multe niveluri. Replantarea s-a făcut acolo unde membrul era desprins de trunchi.

Marţi, starea fetiţei era stabilă, uşor ameliorată faţă de ziua precedentă. Ea este în continuare intubată şi ventilată mecanic.

Luni, medicii anunţau că fetiţa a fost adusă cu cvasiamputaţie de picior, de la nivelul coapsei, membrul fiindu-i replantat în urma unei operaţii care a durat 9 ore, starea fetiţei fiind relativ stabilă.

Un copil de 9 ani a fost accidentat mortal şi fetiţa de 7 ani a fost rănită duminică seară, în parcarea exterioară a Parcului Pantelimon, de o maşină condusă de un adolescent de 17 ani. Tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Cum va fi vremea în august

Meteorologii au anunțat prognoza pentru ultima lună de vară. Vom avea parte de un august foarte călduros și secetos. Temperaturile vor fi întreaga lună peste cele obișnuite, vom avea parte de multe zile cu caniculă, iar precipitațiile vor lipsi în cea mai mare parte a intervalului. Astfel, cei care și-au stabilit concediile în această lună trebuie să se aștepte la zile sufocante.

În săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024, valorile termice vor fi local mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și sudice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile montane.

În săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în zonele montane și local în restul teritoriului.

Cei trei agresori ai unui migrant care a fost rănit cu 8 lovituri de cuţit au fost arestaţi preventiv

Cei trei sirieni care au atacat un irakian pe o stradă din Timişoara, duminică seară, în urma unui conflict între migranţi, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Ei sunt acuzaţi de lovire sau alte violenţe, în urma agresiunii. Victima lor are nevoie de până la 20 de zile de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit cu un cuţit, dar şi cu pumbii şi picioarele.

”În data de 28.07.2024, în jurul orei 20:00, trei inculpaţi de cetăţenie străină, în timp ce se aflu pe o stradă din municipiul Timişoara, judeţul Timiş, în urma unui conflict spontan apărut pe fondul unei neînţelegeri financiare, au agresat-o fizic pe persoana vătămată, de cetăţenie străină, prin aplicarea unui număr de opt lovituri de cuţit în zona hemitoracelui stâng, hemitoracelui drept şi în zona coapsei stângi, precum şi mai multe lovituri în zona corpului cu pumnii, picioarele şi un corp dur, cauzându-i leziuni pentru a căror vindecare necesită un număr de 15-20 de zile de îngrijiri medicale”, se precizează într-un comunicat de presă, de marţi, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, propunere admisă luni de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Timişoara.

Duminică seară, în jurul orei 21.00, în urma unui conflict între migranţi, unul dintre ei a fost lovit şi înjunghiat de alţi trei care ulterior au fugit de la locul agresiunii. Victima a fost dusă de urgenţă la Spitalul Judeţean Timişoara pentru îngrijiri medicale. Acesta avea 8 lovituri de cuţit în zona spatelui şi picioarelor.

Cei care au asistat la scandal au fost cei care au sunat la numărul de urgenţă 112 şi au alertat Poliţia. Ultrior, suspecţii au fost prinşi.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.