Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: AstraZeneca prinde „cheag” în România

Ziarul de Vrancea
15 mar 2021 955 vizualizări

"Țara noastră va continua administrarea serului, au decis ieri autoritățile n și experții europeni susțin în continuare imunizarea cu produsul AstraZeneca, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest ser

Autoritățile din România au stabilit ieri ca vaccinare cu serul produs de AstraZeneca să continue pe teritoriul țării. Decizia „a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. “Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital”, spune Valeriu Gheorghiță. “Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un lot de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea - beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului, în ceea ce privește numărul de persoane programate în ultimele 24 de ore pentru vaccinul de la AstraZeneca, au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 care erau în platforma informatică de programare. “Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere din peste 100.000 câte erau disponibile la sfârșitul acestui weekend. Ca atare, deși și-au anulat programări un număr mare de persoane, în același timp un număr mai mare de persoane și-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 pentru vaccin produs de compania AstraZeneca și aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță: Sunt localnici din rural care nu reușesc să se programeze pentru că vin persoane din alte județe

Valeriu Gheorghiță a declarat, referitor la așa-numitul “turism pentru vaccinare”, că 65% dintre centrele de vaccinare au fost organizate în orașe și că există zone în mediul rural unde locuitorii au semnalat dificultăți în a se programa întrucât vin persoane din alte zone să se vaccineze. Gheorghiță a precizat că decizia unei persoane de a se programa la un centru sau altul îi aparține și că autoritățile nu au vrut să limiteze posibilitatea oamenilor de a se programa. “În principiu, toate centrele de vaccinare nu au doze în centru decât pentru două sau trei zile, în funcție de numărul de persoane programate. Deci, practic, în centrele care au locuri libere nu stau doze care sunt nefolosite. Centrele regionale de depozitare au aceste doze, ele sunt alocate către aceste centre în funcție de persoanele care sunt programate. Ca atare, dacă ai centre care au un grad maxim de ocupare, evident că acolo vei distribui acele doze. Noi facem necesarul de doze și stocurile le evaluăm în funcție de capacitatea maximală de vaccinare în toate centrele”, a mai declarat Gheorghiță. El a precizat că, “în mod deosebit”, următoarele centre vor fi deschise în aglomerările urbane, dar “e firesc să existe și în mediul rural”.

EMA, „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne “ferm convinsă” de beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford, a anunțat marți directoarea agenției Emer Cooke, în urma semnalării unor posibile efecte secundare grave, nedovedite în acest stadiu. “Suntem în continuare ferm convinși că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenția COVID-19, având în vedere riscul asociat acestei (boli) de spitalizare și deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat, într-o videoconferință, directoarea executivă a EMA Emer Cooke.

Administrarea vaccinului dezvoltat de către grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost suspendată în mai multe state membre UE în urma semnalării unor posibile efecte secundare grave.

Aproximartiv 15 țări, inclusiv Italia, Germania și Franța, au suspendat din precauție utilizarea vaccinului AstraZeneca-Oxford, în urma semnalării unor probleme sangvine la persoane vaccinate cu acest vaccin, și anume dificultăți în coagularea sângelui sau formarea unor cheaguri de sânge (tromboză). “La ora actuală, nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menționate în teste clinice și nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau așteptate”, a anunțat Emer Cooke.

EMA ia situația “foarte în serios”, a subliniat ea. Teste clinice au arătat că “numere foarte mici de dezvoltări de cheaguri de sânge”, a precizat ea.

Studiu britanic: Mai multe cheguri de sânge la Pfizer, decât la AstraZeneca

Premierul britanic Boris Johnson a dat ieri asigurări că vaccinul împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford este “sigur” și “extrem” de eficient, după ce mai multe state membre UE au suspendat vaccinarea cu acest vaccin, îngrijorate de eventuale efecte secundare grave. “Acest vaccin este sigur și funcționează extrem de bine”, dă asigurări liderul conservator în cotidianul The Times, subliniind că acesta este totodată “relativ ușor de distribuit” și “răspândit la un preț bun”.

Vaccinul dezvoltat de grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford este unul dintre cele două vaccinuri, alături de cel al alianței americano-germane Pfizer-BioNTech, administrate în prezent în cadrul campaniei de vaccinare în masă din Regatul Unit, unde aproape 24,5 milioane de doze au fost administrate de la începutul lui decembrie.

Raportul autorităților britanice, în ceea ce privește efectele și starea de sănătate a persoanelor vaccinate anti-COVID, arată că au existat mai multe cazuri de tulburări de coagulare la persoanele vaccinate cu serul produs de Pfizer comparativ cu cei vaccinați cu doze AstraZeneca. De altfel, în cazul ambelor vaccinuri, numărul acestor episoade este mult mai mic comparativ cu numărul obișnuit al acestor cazuri. Raportul autorităților britanice arată că în cazul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca numărul acestor cazuri a fost de 13. În cazul persoanelor vaccinate cu serul Pfizer numărul acestor cazuri raportate a fost de 15.

Phil Bryan, director pentru siguranța vaccinurilor în cadrul Agenției de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie, a declarat ieri că organizația “revizuiește îndeaproape” informațiile privind cheagurile de sânge apărute la vaccinare în unele țări europene. El a adăugat însă că dovezile disponibile “nu sugerează că vaccinul este cauza”. “Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural și nu sunt neobișnuite”, a spus el.

Episcopul Hușilor, mesaj împotriva fotografiilor de pe Facebook

Episcopul Hușilor, Ignatie, a transmis, cu prilejul începerii Postului Paștelui, că este foarte important să ne abținem în această perioadă și de la utilizarea excesivă a tehnologiei și a rețelelor sociale.

Conform site-ului Episcopiei Hușilor, ierarhul a insistat asupra postului mediatic, “o formă de înfrânare pe care o putem exersa în această perioadă, esențială pentru schimbarea propriei vieți”. “La postul trupului și al sufletului se adaugă și un altfel de post, despre care se vorbește foarte puțin: postul mediatic. Să ne înfrânăm de la folosirea mediilor digitale. Postul, în trăirea ortodoxă, nu înseamnă numai renunțare. Aceasta este o privire unilaterală. Putem să renunțăm câteva zile la un lucru de care suntem foarte atașați sau față de care ne-am creat o dependență și avem o poziționare pătimașă. Rostul postului nu este în mod exclusiv renunțarea, ci schimbarea unor deprinderi care ne transformă în sclavi. Postul de la mediile digitale ne va ajuta să ne dăm seama cât de dependenți suntem, cât de 'drogați' suntem folosind tehnologia. Tehnologia este o binecuvântare, însă contează foarte mult cum o folosim. Să ne propunem ca măcar în prima săptămână a Postului Mare să nu folosim deloc mediile digitale, să închidem rețelele de socializare, să le blocăm și să folosim pentru comunicare doar telefonul. Așa vom descoperi intensitatea cu care suntem atașați de acestea”, a spus episcopul Ignatie al Hușilor.

Ierarhul a atras atenția cu privire la faptul că tehnologia, devenită “o extensie a sinelui nostru”, ne îndepărtează de lucrurile cu adevărat importante. “Căutăm ceva, în funcție de ceea ce ne interesează și se creează o dependență. De pildă, suntem mari consumatori de știri - și aceasta este partea cea mai puțin toxică - sau suntem oameni care dezvoltă o obsesie față de propria noastră persoană, și dăm drumul 'cu nemiluita' la fotografii pe rețelele de socializare, căutând să ne proiectăm o imagine cât mai perfectă. Sau se poate crea o altă dependență - cu adevărat toxică - și, din păcate, intens folosită, pornografia. Tehnologia devine o extensie a sinelui nostru. Ne regăsim în ceea ce căutăm și devenim oameni înțepeniți. Tehnologia ne modifică gândirea. Dacă, de pildă, înainte luam o carte în mână și stăteam câteva ceasuri cu ea, acum gândim 'whatsappește'. Nu ne mai putem concentra și să ne lăsăm absorbiți de ceea ce facem”, a opinat Ignatie.

Episcopul a subliniat că, esențial pentru ca Domnul să primească nevoința oamenilor, este să ne iertăm unii pe alții și le-a cerut credincioșilor să ia aminte la toate cele trei feluri de post: postul sufletului - de păcate, de gânduri murdare, de vicii, postul trupului - cel alimentar și postul mediatic.

Deputat USR PLUS: Există visul USL încă în viață

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu susține că dorința PNL “de a reface în culise” alianța cu PSD este “cât se poate de clară” și că “visul USL nu a murit”. El afirmă că “atmosfera care s-a creat în jurul ministerelor USR PLUS a fost cea de ostilitate”. Emanuel Ungureanu a declarat, la RFI, că observă o ostilitate din partea PNL față de USR PLUS. “Da, o să vă spun foarte sincer, da. Această ostilitate a existat dintotdeauna și este cât se poate de suspectă modalitatea de acțiune, de data asta a PSD-ului, care pare înțeles cu PNL-ul. Toate moțiunile simple de până acum au fost depuse împotriva unor miniștri USR PLUS, este un lucru cât se poate de suspect și este cât se poate de clară dorința PNL-ului de a reface în culise alianța cu PSD, este ceea ce am mai spus în foarte multe situații, visul USL nu a murit”, a afirmat Ungureanu. Referitor la faptul că moțiunile simple împotriva miniștrilor USR PLUS au fost respinse până la urmă la vot, deputatul a spus: “Atmosfera care s-a creat în jurul ministerelor USR PLUS a fost cea de ostilitate. Ieri (luni - n.r.), un senator PNL a votat în Comitetul Politic PNL ca, la moțiunea simplă împotriva colegului meu Năsui, PNL să voteze pentru această moțiune. Deci există asemenea tensiuni și ele au la bază niște frânări ale reformelor, inclusiv în zona economiei, despre care am mai vorbit. Domnului Năsui i se reproșează și acel denunț pe care l-a făcut la DNA pe Măsura 3. Sunt niște firme atașate de PNL, care pierd bani prin desființarea acestei Măsuri, firme de consultanță dubioase, despre care o să mai vorbesc la timpul potrivit. Deci da, există visul USL încă în viață. Sunt anumite tensiuni, fiind în mod clar între USR PLUS și PNL ceea ce am numit eu o căsătorie în interes național, nu neapărat o căsătorie din dragoste, mă refer la politică, bineînțeles”.

Trei femei, anchetate pentru că șantajau un bărbat

Trei femei bănuite că ar fi șantajat un bărbat, solicitându-i diferite sume de bani pentru a nu divulga informații care îl priveau, sunt cercetate de polițiști, informează Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Covasna. Potrivit sursei citate, una dintre femei a fost prinsă în flagrant în timp ce primea bani de la bărbatul în cauză. “În luna februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizați cu privire la faptul că, în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021, un bărbat a fost șantajat, solicitându-i-se în repetate rânduri diferite sume de bani pentru a nu se divulga anumite informații despre el. În urma unui complex de activități investigativ-informative desfășurate de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, au fost identificate trei femei bănuite de săvârșirea infracțiunii. La data de 12.03.2021, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Direcției Operațiuni Speciale, au prins în flagrant pe una dintre femei, după ce aceasta a primit o sumă bani de la persoana vătămată”, se arată într-un comunicat al IPJ Covasna. Cele trei femei au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore, iar față de una dintre acestea instanța a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj în formă continuată. Celelalte două femei sunt cercetate pentru complicitate la șantaj în formă continuată.

Peste 4.500 de români s-au infectat cu COVID-19 după ce s-au vaccinat

Medicul Valeriu Gheorghiță afirmă că datele centralizate în urmă cu două sau trei săptămâni arată că aproximativ 4.000 de români s-au infectat după ce au primit prima doză de vaccin, iar alți 500 au fost diagnosticați cu COVID-19 după doza a doua. Aceleași date arată că, la cei infectați după rapel, infecția a apărut la scurt timp de la inocularea serului. Gheorghiță a explicat că perioada medie este de 7 zile după prima doză. “De asemenea, erau aproximativ 500 de persoane care erau diagnosticate după cea de-a doua doză, cu o perioadă medie, la doza a doua, de aproximativ 4 zile”, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.