Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Armata Română a dezvoltat „drona de buzunar” pentru militarii din teren

Ziarul de Vrancea
7 mar 2023 438 vizualizări

Ce alte drone a dezvoltat și ce mai vrea să cumpere MApN

„Drona de buzunar” a fost dezvoltată de către Ministerul Apărării, iar după omologare ar urma să intre în dotarea militarilor pentru recunoașterea „imediată în câmpul tactic”, a anunțat șeful Direcției pentru Armamente din MApN, generalul-maior Teodor Incicaș. Acesta a detaliat și ce alte drone dezvoltă MApN și ce modele sunt sau vor fi achiziționate. „Noi abordăm achiziția sistemelor aeriene fără pilot pe diverse paliere, paliere reglate prin definițiile din documentele noastre sau prin definițiile NATO”, a spus generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

Acesta a vorbit de dronele de mici dimensiuni pentru Armată pe care MApN le dezvoltă prin cercetare proprie sau le achiziționează prin proceduri care nu sunt complexe. „Vă dau un singur exemplu. Anul trecut am realizat prin cercetare proprie așa numita „dronă de buzunar” pe care acum urmează să o omologăm și după să o achiziționăm pe baza proiectelor noastre, să o introducem în dotarea militarilor”, a spus Incicaș. „O dronă care este necesară militarului ca individ în ceea ce privește cunoașterea imediată în câmpul tactic și recunoaștere în special în zona urbană”, a detaliat șeful achizițiilor militare.

Alte drone dezvoltate de MApN

„La sistemele aeriene fără pilot, pe primul palier avem sistemul mini care este în dotarea batalioanelor, brigăzilor și a căror achiziție intenționăm s-o facem în acest an. Acest sistem este destinat recunoașterilor în distanțe mai scurte, 20-25 de kilometri”, a spus Incicaș. „Sistemul aerian de tip tactic este acel sistem fără pilot care în conformitate cu cerințelor noastre - avem o cerință proprie să fie de până în 100 de kilometri (n.r. raza operațională). În clipa de față la Agenția de Cercetare pentru tehnică și Tehnologie Militară am realizat un prim produs și urmează să dezvoltăm unul cu aterizare și decolare pe verticală, acest produs după omologare va intra în dotarea Armatei României”, a mai spus șeful direcției pentru armamente.

Acesta a adăugat că pentru această achiziție Armata va „ieși” pe piață cu produsul propriu, dar că va fi organizată totuși o procedură de achiziție competitivă.

Teodor Incicaș a amintit că dincolo de aceste tipuri de drone de mai mici dimensiuni, Armata derulează programele de achiziție pentru sistemele aeriene fără pilot de dimensiuni mari și de complexitate ridicată, cu raze de peste 200 de kilometri, și unde deja au fost semnate contracte sau s-a obținut aprobarea Parlamentului și se fac negocieri în prezent. România a semnat la final de 2022 acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” cu compania Elbit Systems Ltd din Israel, urmând ca dronele să fie produse în România.

Acordul are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1,891 miliarde lei, fără TVA (circa 380 milioane de euro).

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei. Dronele Watchkeeper X sunt gândite în special pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații, însă pot fi și înarmate cu muniții speciale. La Bacău, în urmă cu un an, a fost prezentat un model al dronei Watchkeeper X, înarmată cu câte două rachete sub fiecare aripă.

Prin acordul semnat Compania Elbit Systems Ltd este obligată să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate. De precizat că Elbit deja produce în țara noastră, la Bacău, piese pentru dronele sale Hermes 450 (Watchkeeper).

Ultimele negocieri pentru drone Bayraktar TB-2 cumpărate din Turcia

În paralel, România discută chiar în aceste zile cu compania turcească Baykar pentru achiziția de drone de atac Bayraktar TB-2, a spus generalul-maior Teodor Incicaș. În septembrie 2022 Parlamentul a încuviințat ca MApN să cumpere 3 sisteme (18 drone) Bayraktar TB-2, un contract estimat atunci la un cost de 300 de milioane de dolari

„Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, spunea atunci MApN.

„Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”, potrivit MApN.

Brățări tracice de tezaur, descoperite într-o pădure din Gorj

Una din cele mai mari descoperiri arheologice din Gorj, după afirmațiile directorului Muzeului Județean a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în comuna Prigoria. Este vorba de șase brățări tracice în mănunchi, relatează Gazeta de Sud.

Descoperirea a fost făcută de Gabriel Betej, un tânăr împătimit de căutări cu detectorul de metale. Obiectele prețioase au fost găsite la 30 de centimetri în pământ, într-o zonă împădurită, în apropiere de sediul Primăriei Prigoria.

„Este o pasiune de câțiva ani de zile. Am ieșit cu detectorul sâmbătă după-amiază. Nu am căutat prea mult. După aproximativ zece minute, am auzit semnal foarte puternic. Am săpat și am găsit aceste brățări din aur. Se aflau cam la 30 de centimetri. Totul ține de noroc și nu e prima dată când merg în zona respectivă. Le-am găsit lângă un pârâu plin de gunoaie. Este aproape de casă și la câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit. Am intrat puțin în panică. Șocul a fost imens. Am crezut, inițial, că este voeba de un capac sau o cutie de conserve. Semnalul a fost foarte puternic”, a povestit Gabriel Betej.

Brățările din aur au fost predate luni Muzeului Județean de Istorie Gorj.

„Obiectele vor fi inventariate, clasate și expuse. Fac parte din categoria „tezaur”. Este una dintre cele mai importante sau chiar cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

Bihor: O femeie și fiul său, cu handicap locomotor, au murit în urma unui incendiu

n focul ar fi pornit de la acumulatorul scaunului electric cu rotile

O femeie de 65 de ani și fiul său, în vârstă de 44 de ani, au murit, miercuri, într-un incendiu care le-a cuprins casa, în localitatea Voivozi, județul Bihor. Focul ar fi pornit de la acumulatorul scaunului electric cu rotile pe care bărbatul, cu handicap locomotor, îl folosea.

Potrivit ISU Bihor, un localnic din Voivozi, comuna Popești, a anunțat că un incendiu a izbucnit la casa mătușii sale, semnalând totodată faptul că proprietara și fiul său, care suferea de un handicap locomotor, se aflau în interiorul locuinței cuprinse de flăcări.

Acolo au fost trimise trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Marghita, dintre care două de stingere și unul paramedici, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o autospecială tip ABROLL, respectiv cu ambulanța de tip B2 a subunității, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Popești (SVSU), care a intervenit cu o autospecială de stingere. “Sosiți primii la adresa indicată, membrii SVSU Popești au procedat la localizarea incendiului care se manifesta deosebit de violent în dormitorul și holul locuinței, astfel că, în momentul sosirii echipajelor profesioniste, incendiul era în regresie. Pompierii militari au acționat simultan pentru stingerea focarelor și căutarea victimelor în interiorul casei inundate cu fum și gaze fierbinți. Din nefericire, pentru proprietară și fiul acesteia nu s-a mai putut face nimc, aceștia fiind găsiți decedați”, a arătat ISU Bihor.

Potrivit sursei citate, în urma cercetărilor s-a stabilit că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de acumulatorul scaunului electric cu rotile, lăsat sub tensiune, nesupravegheat. În urma incendiului au ars bunurile din dormitorul și holul casei și un cățel, degradându-se totodată, din cauza fumului și a gazelor fierbinți, bunurile din sufrageria și baia casei. Forțele de intervenție au împiedicat propagarea incendiului la casa lipită de locuința în flăcări.

Intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării, până vineri

Meteorologii anunță că, până vineri, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, dar în special în nord-vest, centru și sud-est, iar la munte vor fi ploi. “În intervalul menționat, temporar vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, dar cu viteze mai mari în nord-vest, centru și sud-est, în general de 45...60 km/h. În zona de munte vor fi intervale cu precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15...25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă, iar vântul va prezenta intensificări susținute în special în zona înaltă”, au transmis meteorologii.

Totodată, ei au emis o atenționare Cod galben privind intensificări susținute ale vântului, de miercuri de la ora 18.00, până joi, la ora 22.00. Codul galben vizează unele zone ale județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Bacău, Harghita, Mureș, Sălaj, Cluj, Alba și Bihor.

Accident grav în Olt: Patru morți și trei răniți

Patru persoane au murit și trei au fost rănite, marți seara, după ce două autoturisme au intrat în coliziune pe DN 65, în localitatea Jitaru. “Polițiștii au constatat faptul că în eveniment au fost implicate două autovehicule în care se aflau șapte persoane, respectiv un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 28 de ani, din comuna Colonești și un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 23 de ani, din comuna Corbu. În urma evenimentului rutier, ambii conducători auto și alte două persoane au decedat, iar trei persoane au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la Spitalul Județean de Urgență Slatina”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt.

Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, fiind întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă.

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, patru bărbați au fost declarați decedați. Alte trei persoane, două femei și un bărbat, au fost transportate la spitalul din Slatina, conștiente, cu diverse traumatisme.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.