Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Arafat: Restricțiile impuse de România, mai puțin dure decât în alte țări

Ziarul de Vrancea
6 mar 2021 1000 vizualizări

‚Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală. Uitați-vă ce s-a întâmplat în alte țări au fost închideri totale timp de patru săptămâni”, a explicat secretarul de stat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că administratorii unor restaurante nu respectă regulile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. Arafat a riterat ideea că autoritățile nu intenționează să recurgă la “o închidere totală” a activităților însă vor lua la nivel zonal “măsuri de restricție temporare care să limiteze creșterea”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență afirmă că, având în vedere că oamenii nu declară că nu au respectat regulile când au mers la restaurant, atunci când sunt diagnosticați cu COVID-19, nu se poate afirma că sectorul alimentației publice nu este responsabil pentru răspândirea virusului. “Cei care se îmbolnăvesc niciodată nu vin să ne spună «am fost la restaurant și nu am respectat regulile». Însă, din păcate, - și aici partea de responsabilitate și a operatorilor economici este una foarte serioasă – din păcate inclusiv ieri seară s-au văzut restaurante și operatori economici care nu respectă regulile. S-a încercat să se pună regulă că cel care nu respectă se închide timp de două, de patru săptămâni, ca să lase pe ceilalți care respectă regulile să meargă mai departe, nici asta nu s-a putut la acest moment la nivel legislativ. Nu putem să spunem că oamenii nu se îmbolnăvesc în restaurante, pentru că totuși nu avem pe nimeni care vine și declară unde a fost, dacă a fost în restaurant și să spună că nu a respectat regulile acolo”, a afirmat Raed Arafat, duminică, într-o intervenție telefonică la Antena 3. El a explicat că au fost cazuri în care oamenii nu au mers să stea la masă, să mănânce și să plece, ci s-au constatat cazuri în care în localuri au fost petreceri. Raed Arafat a subliniat că restricțiile impuse de România sunt mai puțin dure decât cele din alte țări.

 “Dacă comparați restricțiile din România cu restricțiile din alte țări, România totuși a rămas într-un mod mult mai, să zicem, echilibrat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală. Uitați-vă ce s-a întâmplat în alte țări au fost închideri totale timp de patru săptămâni, în Franța ora de intrare și de interdicție a circulației a fost ora 18:00, nu a fost ora 23:00 cum este în România, magazinele din România au rămas deschise. (...) Clar că acest lucru a permis și creșterile, încet-încet, a cazurilor din nou. Deci nu s-a mers către o închidere totală și nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricție temporare care să limiteze creșterea, care să facă se ajungă la un plafon și să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important”, a mai declarat șeful DSU. Întrebat dacă autoritățile iau în calcul măsuri diferențiate față de persoanele care au trecut prin boală, sau pentru cele vaccinate, Arafat a răspuns că “nu s-a discutat de astfel de abordare” și că ea “poate să fie considerată discriminatorie din anumite puncte de vedere”.

Număr mic de teste, număr mare de cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronairus. De asemenea, au fost raportate 46 de decese, numărul total fiind de 20.900.În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.560. Dintre acestea, 1.093 erau internate la ATI.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.172.074 de teste RT-PCR și 356.196 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 13.079 de teste RT-PCR (7.378 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.701 la cerere) și 5.096 de teste rapide antigenice.

Un deputat PNL acuză un deputat USR de xenofobie

Deputat PNL Alexandru Muraru a anunțat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind afirmațiile “cu tentă xenofobă și calomnioasă” ale deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa președintelui Klaus Iohannis. Totodată, Muraru le cere liderilor USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, să se disocieze de afirmațiile parlamentarului USR. Alexandru Muraru susține că formularea “Rușinos!Schamlos” utilizată de către deputatul Emanuel Ungureanu la adresa șefului statului “denotă o crasă lipsă de cultură politică și educație”. “Acea trimitere în limba germană (“Rușinos!Schamlos”) la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, într-un atac pretins politic, este de natură să intimideze și să stigmatizeze social pe criterii etnice. Într-o țară în care discursul etnicist și discriminatoriu, bazat pe ideologii șovine și xenofobe, a lăsat traume atât de adânci în societatea românească, o astfel de declarație trebuie repudiată cu fermitate. De aceea, le solicit domnilor Dan Barna și Dacian Cioloș, co-președinți ai alianței USR-PLUS, să se disocieze de acest discurs și de afirmațiile deputatului Ungureanu, care alimentează tendințele xenofobe și de ura inter-etnică”, afirmă deputatul liberal, Alexandru Muraru.

El a anunțat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) motivând că acest comportament public intră sub incidența art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că “vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.

Într-o postare pe Facebook, deputatul Emanuel Ungureanu l-a criticat pe șeful statului după ce președintele Klaus Iohannis s-a adresat ministrului Justiției Stelian Ion, rugându-l să lămurească cazul clasării dosarului 10 august.

Cristian Diaconescu, ales președinte al PMP

Fostul ministru Cristian Diaconescu a fost ales, ieri, președinte al Partidului Mișcarea Populară, moțiunea sa, “România respectată”, fiind votată de către 550 dintre cei 561 de delegați la evenimentul organizat online, cu participarea fizică a liderilor formațiunii la Sinaia.

Cristian Diaconescu a fost singurul care a participat cu o moțiune la congresul PMP. El le-a solicitat membrilor de partid să nu îi ceară “elemente de disociere de Eugen Tomac”, fostul președinte al formațiunii care a demisionat după ce PMP nu a mai intrat în Parlament, după alegerile din decembrie anul trecut.

Diaconescu a vorbit despre principiile care trebuie avute în vedere de partid, principii precum identitatea națională, proprietatea privată, minimalizarea intervenției statului în economie, solidaritatea, dialogul cu societatea civilă, educația, respectarea angajamentelor asumate de România pe plan internațional și o politică „în beneficiul românilor și a României reîntregite”. Acesta și-a exprimat intenția de a semna parteneriate cu partide conservatoare europene și a vorbit și despre modul în care arată acum scena politică românească.Delegații au votat de asemenea pentru renunțarea la fuziunea dintre PMP și UNPR.

Șeful Sanepid Gorj, infectat cu coronavirus, a murit în drum spre București

Șeful Sanepid Gorj, Adrian Virgil Dobrin, care era infectat cu coronavirus în stare gravă, a murit la Spitalul Județean Vâlcea. Ambulanța care-l transporta la București a rămas fără oxygen, după ce o siguranță s-a defectat, iar echipajul a decis să-l predea Unității de Primiri Urgențe Vâlcea. Directorul Serviciului de Ambulanță Gorj, Constantin Mitroi, a precizat că pacientul a fost ventilat manual și a murit la câteva ore după ce a fost lăsat la spital. “Pacientul respectiv nu a decedat în ambulanță. Pacientul a fost preluat de la Spitalul din Târgu Cărbunești, în jurul orei 15:02 – 15:03, sâmbătă, într-o stare destul de gravă, pe ventilator, pentru a fi transportat la Spitalul Universitar din București. La intrarea în Râmnicu Vâlcea ventilatorul nu a mai funcționat pentru că una dintre siguranțele din tabloul electric al mașinii a cedat, dar echipajul de pe ambulanță a trecut pe ventilare manuală pe balon și a luat hotărârea, împreună cu Dispeceratul, ca pacientul să fie dus la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea. La 17:30 pacientul a fost predat în Unitatea de Primiri Urgențe din Râmnicu Vâlcea, unde a fost stabilizat inițial. După stabilizarea inițială, pe parcurs, starea de sănătate a pacientului a început să se deterioreze, iar la ora 20:00 pacientul a intrat în stop cardiac. Toate intervențiile și manevrele de resuscitare au fost inutile”, a declarat managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj. Acesta a explicat că autosanitara care l-a preluat pe șeful din cadru Direcției de Sănătate Publică Gorj este una nouă, primită în anul 2019. “Problema e că cedarea siguranței nu putea să o prevadă nimeni. A cedat pur și simplu. Nu poți să prevezi că siguranța respectivă o să cedeze astăzi, mâine sau poimâine”, a adăugat Mitroi. Dobrin avea 47 de ani și fusese confirmat cu COVID-19 în 1 martie.

Scandal între un deputat și un primar, într-un restaurant

Deputatul Daniel Suciu (PSD) a publicat, sâmbătă, imagini suprinse de camerele de supraveghere dintr-un restaurant, în care se vede cum primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, se îndreaptă către masa unde stă alături de o altă persoană, vociferează și gesticulează, iar la un moment dat împinge un scaun. Scaunul lovește masa, iar mai multe pahare se răstoarnă și se varsă. “Nu permit nimănui să mă amenințe și să mă înjure ca la ușa cortului doar pentru că nu-și poate controla nervii”, a scris Suciu pe Facebook, alături de imagini. “Mă gândesc că domnul secretar general PNL Robert Sighiartău și domnul profesor universitar Dorin Dobra, comesenii de azi, printre alții, l-au chemat să îi povestească despre preceptele biblice și că nu e frumos să facă circ în public. Ca-ntre prieteni, că doar nu mai sunt colegi de partid, cel puțin de ochii lumii”, a mai scris Daniel Suciu pe Facebook, alături de imagini. Deputatul a anunțat că a făcut plângere penală.

“Am depus plângere penală, mă aștept ca instituțiile statului să își facă datoria”, a mai scris deputatul.

Primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a recunoscut, într-o intervenție la Antena 3, că nu a avut un ton potrivit. “Eu cu acest individ nu m-am mai întâlnit de la alegerile locale. Am vrut neapărat să-i transmit să lase comunitatea în pace, să nu o mai saboteze, poate nu pe un ton tocmai ortodox, pentru că ce a făcut acest individ, și PSD în general, cu orașul Sângeorz-Băi de 20 de ani, eu și comunitatea nu mai acceptăm”, a afirmat primarul din Sângeorz-Băi.

Ogâgău a intrat în atenția opiniei publice anul trecut, după ce au apărut imagini filmate chiar de el, în care o pune pe fiica sa să stea în genunchi, dezbrăcată de la brâu în sus și o umilește. Ogâgău a fost condamnat, în luna iulie 2020, de către magistrații Judecătoriei Năsăud, la un an de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de doi ani, pentru comiterea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Ogâgău a fost reales la scrutinul din 27 septembrie, la care a candidat independent, cu peste 65% din voturi. El a fost susținut tacit de PNL, care nu a avut candidat pentru Primăria Sângeroz Băi.

Ilfov: Un bărbat și-a înjunghiat concubina apoi s-a sinucis

Un bărbat din Jilava, județul Ilfov, și-a înjunghiar concubina apoi s-a sinucis. O echipă a IPJ Ilfov și un procuror criminalist s-au deplasat la fața locului pentru cercetări. “Din primele verificări, a rezultat faptul că un bărbat și-ar fi injunghiat concubina, în urma unei discuții, într-un imobil, din comuna Jilava, județul Ilfov, după care persoana in cauză s-ar fi sinucis, la scurt timp după incident”, a transmis IPJ Ilfov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.