Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Arafat: Când călătorii nu poartă mască, șoferul să refuze să plece din stație!

Ziarul de Vrancea
22 aug 2021 750 vizualizări

„Dacă se instituie regula că autobuzul nu se mișcă decât dacă toți au mască, lumea va purta mască”, a subliniat secretarul de stat n el a atenționat asupra impactului ridicat pe care îl are varianta delta asupra copiilor și tinerilor

Șeful DSU, Raed Arafat, mărturisește că a văzut cu propriii ochi cum nu toți călătorii din transportul public poartă mască, iar acest fapt i se pare inadmisibil. Cel în măsură să rezolve situația este chiar șoferul autobuzului, care trebuie să atragă atenția, iar dacă un pasager refuză să pună masca sau refuză să coboare, atunci șoferul trebuie să refuze, la rândul lui, să plece din stație. Este o regulă pe care o pot impune șoferilor chiar șefii lor, în condițiile în care „nu poți pune un polițist în fiecare autobuz”, a declarat la Digi24 secretarul de stat în MAI.

„Pot să vă spun că acum, venind către dumneavoastră, m-am oprit lângă un autobuz de oraș în care erau cel puțin trei persoane fără mască în el. Nimeni nu le zice nimic! Primul care trebuie să le atragă atenția este cel care conduce autobuzul. Îi vede, îi vede prin oglindă, trebuie să le spună: Mască! Îmi pare foarte rău, dar el este șeful autobuzului! Deci, omul urcă în autobuz fără mască. Cine e în autobuz la momentul acela? Cel care îl conduce! Nu poți să pui un polițist în fiecare autobuz”, a adăugat șeful DSU.

Întrebat de ce nu se acordă amenzi, Arafat a spus că din câte știe, se aplică amenzi și există cuantumuri, dar se pare că nu sunt suficiente. „Nu poți avea un polițist la fiecare colț de stradă, nu poți avea un polițist care să-l păzească pe fiecare. E responsabilitatea noastră, trebuie să fim responsabili”, a subliniat Raed Arafat. El a repetat că șoferul autobuzului trebuie să atragă atenția și dacă vede că pasagerii nu vor să poarte mască, atunci să nu plece cu autobuzul. „Dacă se instituie regula că autobuzul nu se mișcă decât dacă toți au mască, lumea va purta mască, pentru că vrea să ajungă la destinație. Pe șofer îl poate obliga să facă asta șefii lui. Totul este despre aplicarea legii și a regulilor”, a insistat șeful DSU.

El a făcut o paralelă cu regulile din circulația rutieră: „E ca și condusul mașinii. Mie îmi place să conduc mașina cu 200 km/h, dar regula îmi zice că aici e cu 50 km/h, trebuie să o respect. Nu o respect, suport consecințele. E valabil și pentru autobuz. Nu port mască, trebuie să fie o consecință. Consecința este amendă sau cobor din autobuz sau autobuzul nu pleacă dacă este cineva fără mască”, a argumentat Raed Arafat.

O fată de 25 de ani, fără comorbidități, la ATI cu COVID-19

Varianta Delta a coronavirusului are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor și copiilor, în România existând în ultima vreme două decese la persoane de 30 de ani. O fată de 25 de ani, fără comorbidități, se află în aceste momente la terapie intensivă, a declarat Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24. Acesta a spus că autoritățile din România se pregătesc deja cu mai multe locuri la terapie intensivă destinate copiilor. „Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Noi am avut, din păcate, două decese la 30 de ani, fără comorbidități, iar astăzi, vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani, fără comorbidități, care se află în terapie intensivă într-un județ aproape de București. Sunt tineri care ajung în terapie intensivă. Unii dintre ei ajung într-o formă foarte gravă”, a spus șeful DSU.

„Cum va evolua valul 4 al pandemiei depinde inclusiv de comportamentul nostru și de respectarea regulilor de bază – mască, distanțare -, iar în plus, cine se vaccinează își face un bine, chiar dacă o face abia acum. Dacă faci Johnson&Johnson, în câteva zile ai imunitate”, a menționat secretarul de stat.

GCS: 13 decese înregistrate în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat ieri că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 13 decese la pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit GCS, este vorba despre opt femei și cinci bărbați, internați în spitale din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Mureș, Neamț, Sibiu și Timiș.

Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30 - 39 ani, unul la categoria de vârstă 40 - 49 ani, șase la categoria de vârstă 60 - 69 ani, patru la categoria de vârstă 70 - 79 ani și unul la categoria peste 80 de ani.

12 dintre decese s-au înregistrat la pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient nu a prezentat comorbidități.

De la începutul pandemiei, în total 34.425 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

Cum a ajuns Sorin Roșca Stănescu să se considere sărac

 instanța a respins cererea de reabilitare a ziaristului deoarece nu a achitat cheltuielile de judecată de 4000 de euro n jurnalistul s-a plâns că trăiește cu 1.500 de lei pe lună, bani care îi mai rămân din pensia de 1.000 de euro

Tribunalul București a respins cererea de reabilitare judecătorească a jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, condamnat în 2014 la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Rompetrol I.

Tribunalul a constatat că SRS nu a achitat cheltuielile de judecată de 20.000 de lei (4000 de euro) la care a fost obligat în dosarul Rompetrol, ci doar o sumă modică de 650 de lei (120 de euro). De notat că prin decizia definitivă din 2014, Roșca Sănescu nu a fost condamnat și la plata în solidar cu compania Rompetrol a prejudiciului uriaș de 58 de milioane de dolari, la care se adaugă dobânzi și penalități de 74 de milioane de dolari, în total 132 de milioane de dolari.

Avocatul lui Roșca Stănescu a arătat că jurnalistul, în vârstă de 71 de ani, trăiește din pensia de 4.812 lei pe lună.

Din această sumă 281 de lei reprezintă impozit, 1000 de lei – alte rețineri, iar 2000 de lei – pensie alimentară pentru cei doi copii minori, bani pe care trebuie să îi achite fostei soții după divorțul din 2017. Prin urmare, a explicat avocatul, lui SRS îi mai rămân doar 1540 de lei pe lună să trăiască și nu are bani să achite cheltuielile de judecată de 20.000 de lei la care a fost condamnat în dosarul Rompetrol I.

„Spre deosebire de cazul unui cetățean oarecare...”

“În opinia Tribunalului, argumentele ce preced nu sunt suficiente pentru a-l exonera pe petentul-condamnat de achitarea celor 20.000 de lei, respectiv pentru a soluționa favorabil cererea sa de reabilitare judecătorească. Fără a contesta aspectele pecuniare probate, deopotrivă nevoile financiare ale membrilor de familie minori și ale sale personale, Tribunalul subliniază că nu se poate ignora – sub nicio formă – că petentul-condamnat (în vârstă de 71 de ani) este o persoană aflată – desigur – la senectute, dar după mulți ani de muncă. Or, achitarea sumei de 20.000 de lei (la cursul actual al Băncii Naționale a României însemnând circa 4.000 de euro) apare ca posibilă – în genere – în cazul oricărui om care a desfășurat activități licite (pe parcursul a zeci de ani) și chiar acceptând că obligațiile sale față de persoane aflate în întreținere le diminuează corespunzător.

Spre deosebire de cazul unui cetățean oarecare, prezumat cu venituri modeste/medii în timpul vieții active, este de notorietate că petentul-condamnat Roșca-Stănescu Sorin s-a remarcat printr-o activitate (cel puțin) în domeniul mass-media la un nivel deosebit, cu vizibilitate pe măsură. Nu este rezonabil/logic a aprecia că economiile sale/alte bunuri/proprietăți (eventual, și obținute din moșteniri) s-ar limita doar la pensia de circa 1.000 de euro/lună”, arată în schimb judecatorii.

Pe 7 octombrie 2014, după 10 ani de procese, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru manipularea Bursei de capital în momentul listării Rompetrol la Bursa de valori București. Stănescu a executat un an de detenție și a fost liberat condiționat pentru bună purtare. Fostul patron al Rompetrol, magnatul Dinu Patriciu încetase din viață între timp și nu a mai apucat să fie condamnat. În schimb, foștii lui directori au primit pedepse cu executare.

Un turist căutat trei zile de salvamontiști era acasă. „Iresponsabil”

Salvamontiștii din Sinaia, care timp de trei zile au căutat prin munți un turist care le-a cerut sprijinul după ce s-a rătăcit pe un traseu din Masivul Bucegi, au aflat, ieri, că bărbatul era acasă. Întrebat de ce nu a anunțat Salvamont că se află în siguranță, bărbatul a răspuns că „nu s-a gândit” la acest aspect. „Am sunat permanent pe numărul lui, dădea semn de telefon închis. În cele din urmă, i-am trimis un mesaj pe WhatsApp și astăzi (luni – n.r.) am văzut că a citit mesajul. L-am întrebat de ce nu ne-a anunțat și pe noi și ne-a spus că nu s-a gândit”; a declarat șeful Salvamont Sinaia, Nae Cojanu.

Conform acestuia, sâmbătă noaptea șase salvatori montani l-au căutat pe bărbat, duminică la acțiune au participat zece salvamontiști, iar luni căutările au fost reluate, la acțiune participând 25 de salvatori montani. Pe lângă aceștia la acțiunile de căutare au participat și salvatori de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. Încă de duminică, reprezentanții salvatorilor au făcut public numele turistului de 36 de ani, făcând apel la acesta să îi contacteze în cazul în care ajunge într-o zonă sigură, pentru ca acțiunile de căutare să înceteze.  Întrebat cum cataloghează gestul bărbatului, șeful Salvamont Sinaia a răspuns: „Iresponsabil”.

Record: Șofer, prins cu 288 de kilometri la oră pe autostrada A3

Un șofer a fost înregistrat duminică de radarul poliției circulând cu o viteză de 288 de kilometri pe oră pe autostrada A3, tronsonul Câmpia Turzii - Nădășelu. Este un record pentru România, precedentele relatări despre cea mai mare viteză cu care a fost prins un șofer referindu-se la 276 de km/h, în 2018, pe aceeași autostradă, dar pe tronsonul București-Ploiești.

Un alt șofer a fost prins tot pe A3, pe tronsonul Câmpia Turzii - Nădășelu, cu viteza de 252 de kilometri pe oră.

Poliția Română a publicat pe contul de Facebook fotografii cu indicațiile aparatelor radar în cazul celor doi șoferi și cu următorul comentariu: „Sunt imagini la care nu este nimic de comentat, nici măcar din partea celor care se aflau în spatele volanului. Respectivii au fost surprinși și sancționați pe autostrada A3, tronsonul Câmpia Turzii-Nădășelu. Ce timp de reacție poți să ai la o asemenea viteză?”.

Poliția nu a dat alte detalii în legătură cu șoferii, mașinile pe care le conduceau sau ce au presupus sancțiunile.

Cluj: 20 de genuflexiuni pentru o călătorie gratis cu transportul public

De ieri se poate merge din nou gratuit cu autobuzul în Cluj, cu condiția efectuării a 20 de genuflexiuni. Programul “Biletul de Sănătate” revine în orașul transilvănean după succesul de anul trecut. În perioada octombrie – decembrie 2020, în cadrul proiectului-pilot inițiat de Sports Festival s-au efectuat peste un milion de genuflexiuni, pentru care s-au eliberat 55.000 de bilete de autobuz. Asta înseamnă aproape 1.900 de ore de sport, susțin inițiatorii proiectului.

În acest an, se vor elibera bilete contra activității sportive și pentru zona metropolitană și vor fi valabile 7 zile lucrătoare. Automatul va funcționa zilnic, între orele 08.00-20.00.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

​Vremea se răcește în toată țara în următoarele două săptămâni, astfel că temperaturile vor coborî de la maxime de 32-34 de grade la 22-26 de grade, anunță meteorologii. Administrația Națională de Meteorologie a publicat ieri prognoza pentru perioada 23 august - 5 septembrie.

În Moldova, în 23 și 24 august valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice perioadei, cu valori medii ale maximelor de 28 de grade și ale minimelor de 14-16 grade. Între 25 august și 5 septembrie vremea se va răci, astfel încât regimul termic, mediat pe regiune, va avea valori diurne între 22 și 24 de grade, ușor mai ridicate în 27 și 28 august, spre 26 de grade, iar nocturne între 12 și 14 grade. Vor fi condiții de ploaie pe aproape tot intervalul de prognoză, însă în zilele de 24, 25 și 26 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată și va determina cantități mai însemnate de apă.

Proiectele de moțiune ale lui Orban și Cîțu, acceptate

Cele două proiecte de moțiune depuse de Ludovic Orban și Florin Cîțu săptămâna trecută, prin care candidează la șefia PNL, au fost acceptate potrivit prevederilor statutului formațiunii. Documentele pot fi difuzate organizațiilor județene ale PNL în vederea dezbaterii cu membrii de partid.

Florin Cîțu și-a depus vineri moțiunea prin care candidează la șefia PNL și a afirmat că a intrat în competiție pentru a uni partidul. El a adăugat că 32 de filiale îl susțin pentru funcția de președinte al formațiunii.

Moțiunea acestuia se numește „România liberală” și are 28 de pagini. Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituției, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, intrarea țării noastre în Spațiul Schengen și apropierea de moneda euro, creșterea investițiilor și încurajarea antreprenoriatului, cât și digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracțiuni și sporirea încrederii în instituțiile statului.

Ludovic Orban și-a depus joi moțiunea prin care candidează pentru un nou mandat la șefia PNL. Ulterior, el a declarat că reprezintă o certitudine pentru partid și că moțiunea sa este una liberal-conservatoare. „PNL este total diferit față de cum a arătat, din păcate, în ultimele 2-3 luni. PNL are membri de calitate, oameni cu prestigiu profesional, oameni de caracter”, a afirmat Orban.

O ursoaică și trei pui au atacat o mașină, pe o stradă din Bușteni

O ursoaică a fost filmată în timp ce ataca o mașină care circula cu viteză redusă pe o stradă din stațiunea prahoveană Bușteni.  Când a văzut mașina apropiindu-se de locul în care se aflau puii, ursoaica a sărit pe mașină și a lovit portiera din dreptul șoferului. Speriat, șoferul a apăsat pedala de accelerație, evitând în ultima clipă puii care alergau în fața mașinii, scrie adevarul.ro.

Scena, deloc o premieră pentru Bușteni, a fost filmată într-o zonă de blocuri, între străzile Cezar Petrescu și Victoriei, cunoscută ca fiind frecventată de urși.

Cât va costa meniul zilnic la restaurantul din Parlament

​Camera Deputaților vrea să concesioneze pentru următorii doi ani serviciile de alimentație din Restaurantul “Salon Brâncovenesc” și a unor bufete din Palatul Parlamentului, iar prețurile sunt foarte mici, arată un anunț recent de licitație. Spre exemplu, zilnic vor trebui oferite minimum două variante de meniu office compuse din două feluri de mâncare (felul 1 plus felul 2) plus desert, la un preț maxim de 20 de lei (cu TVA).

Contractul, cu o valoare estimată la peste 23,5 milioane de lei (fără TVA), a fost publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Mai exact, este vorba de prestarea de servicii de alimentație publică tip restaurant, bufet, cafenea-bufet în spațiile puse la dispoziție de Camera Deputaților prin Centrul Internațional de Conferințe, respectiv în Restaurantul “Salon Brâncovenesc” și terasa de la nivelul S1 și în bufetele situate la nivelurile 1M, 2 și 3 (lotul I), precum și în bufetul situat la nivelul P1 (lotul II).

DNA: 53 de inculpați au fost condamnați definitiv în lunile iunie și iulie

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, ieri, că în lunile iunie și iulie au fost condamnați definitiv 53 de inculpați în dosare de corupție.

“În lunile iunie și iulie, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 53 de inculpați prin 41 de hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene, evaziune fiscală, printre cei condamnați aflându-se: un deputat, un trezorier partid, un director și manager de spital, doi directori Poșta Română, un șef Direcție agricolă, un rector universitar, un avocat”, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit DNA, pedepsele dispuse de judecători față de cei 53 variază între 6 ani și 8 luni închisoare și 1.500 lei cu amânarea aplicării pedepsei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.