Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Aplicația pentru victimele violenței domestice, folosită de 88.000 de ori în România

Ziarul de Vrancea
28 mai 2023 716 vizualizări

Fenomenul violenței domestice este în continuă creștere în țara noastră, arată statisticile poliției

Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO, arată Poliția Română. De la lansarea aplicației, în mai 2020, și până în prezent, aceasta și pagina web asociată au fost utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și copii, sau de către cei care aleg să ajute în astfel de situații. Secțiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicație, cu peste 10.000 de accesări.

”Fenomenul violenței domestice este în continuă creștere pe teritoriul țării noastre. În perioada ianuarie-aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut. Bright Sky RO este singurul instrument digital, gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România”, arată Poliția Română, luni, într-un comunicat de presă.

Cele mai accesate funcții ale aplicației rămân: ghidurile (în special formele de abuz și ghidul de siguranță online), chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport.

Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației. Funcția ”Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.

”Este important ca tot mai mulți oameni să acceseze aplicația. Bright Sky RO are o puternică latură de educare și este utilă pentru fiecare dintre noi. Cu ajutorul ei putem învăța mai multe despre abuz și formele în care acesta poate fi uneori ascuns sau de acceptat. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicația să înțeleg ce aș putea să fac pentru cineva aflat într-o relație abuzivă. Aplicația te învață să nu judeci victima, ci să stai să o asculți, să vezi cum ai putea să o ghidezi. Dar cel mai important este că victima află, concret, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se decide să iasă dintr-o relație abuzivă. Mai mult decât atât, victima găsește aici sprijin direct la autorități și servicii de asistență. Totul într-un mod sigur pentru ea“, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Potrivit datelor Poliției Române, în România, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de ”lovire sau alte violențe” – 61%, urmate de ”amenințare” – 11% și ”abandon de familie” – 9%.

Aplicația este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară, și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

MAE critică mesajul președintei ungare de la Șumuleu Ciuc

Ministerul Afacerilor Externe anunță că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la București după ce, în cadrul vizitei private a președintei Novak Katalin în țara noastră, "au fost lansate mesaje publice neadecvate".

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, reacția a venit în urma mesajelor publice transmise de președinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România. "MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României", se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanță cu relațiile de bună vecinătate și colaborare dintre România și Ungaria. "În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declarației de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)", precizează MAE.

Președinta Ungariei, Novak Katalin, a vizitat, sâmbătă după-amiază, biserica franciscană de la Șumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice. A

Lider sindical: “În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”

“În momentul de față vorbim de amânarea examenelor” în contextul grevei prelungite din educație și “rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus luni, la Digi 24, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

Acesta a apreciat, totodată, că reprezentanții guvernului “nu și-au imaginat că se poate ajunge aici, nu s-au gândit că poate să existe atâta unitate și solidaritate” și a apreciat că aceștia nu înțeleg că profesorii nu pot “accepta niște firimituri sub formă de vouchere sau carduri”. “A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor, pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a susținut Nistor.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a solicitat ieri stabilirea unei proceduri de urgență pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat, în contextul în care aceste înscrieri ar fi trebuit să înceapă luni, însă ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”. ”Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali crește cu fiecare zi în care această situație persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate și la calendarul inițial al examenelor naționale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educație”, arată reprezentanții elevilor.

Ei adaugă că la finalul săptămânii viitoare ar trebui să se încheie cursurile pentru elevii claselor a XII-a. ”Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situația școlară, trebuie ascultate în paralel cu susținerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat. Conform legislației în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicați profesorii diriginți ai claselor a XII-a și secretarul respectivei unități de învățământ. Astfel, pot apărea situații în care anumiți elevi din diferite clase și unități de învățământ nu se vor putea înscrie. În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situația nu este încă soluționată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali crește cu fiecare zi în care această situație persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate și la calendarul inițial al examenelor naționale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educație. Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluție viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenția asupra contextului critic în care ne aflăm și subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învățământ”, susțin reprezentanții elevilor.

Înscrierea pentru examenul de Bacalaureat ar fi urmat să înceapă luni, pe fondul grevei generale a angajaților din educație, care intră în a doua săptămână. Ministerul Educației a transmis deja că directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinților și elevilor toate datele necesare înscrierii. Guvernul a prezentat deja o propunere menită să-i determine pe sindicaliștii din educație să înceteze greva, însă aceștia au respins-o.

Barna, ales vicepreședinte al partidului liberal european ALDE

Vicepreședintele USR Dan Barna a fost ales vicepreședinte al partidului european ALDE și va avea un mandat de doi ani în conducerea formațiunii.

Potrivit unui comunicat transmis de USR, delegați din peste 60 de partide, reuniți la Congresul ALDE de la Stockholm, au apreciat experiența lui Dan Barna și implicarea acestuia în promovarea liberalismului în Uniunea Europeană și vecinătatea acesteia. "Valorile liberale ne asigură în continuare calea spre dezvoltare și proiecte de succes precum PNRR și vor reprezenta fundația solidă pentru combaterea populismului și a extremismului. Mulțumesc colegilor din familia europeană liberală pentru susținere. Vom începe să lucrăm împreună pentru alegerile din 2024. Vom reuși împreună", a declarat Dan Barna, citat în comunicat.

Conform aceleiași surse, președintele USR, Cătălin Drulă, liderul delegației prezente la Stockholm, a apreciat că, după alegerea lui Dan Barna ca vicepreședinte ALDE, "USR are o voce europeană și mai puternică".

"Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa este formată din 60 de partide liberale din întreaga Europă și este reprezentată în instituțiile Uniunii Europene cu 65 de deputați și cinci membri ai Comisiei Europene", se mai menționează în comunicatul USR.

Peste 90 de kilograme de droguri, confiscate de polițiști în ultimele două săptămâni

Peste 90 de kilograme de droguri au fost confiscate în urma activităților desfășurate, de pe 12 mai până joi, pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic și consum ilicit de droguri și spălare de bani, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Cele 45 de acțiuni operative au fost derulate de polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Au fost efectuate 388 de percheziții domiciliare și 16 acțiuni de prindere în flagrant delict, fiind derulate activități investigative pentru probarea activității infracționale a 563 de persoane.

De asemenea, au fost indisponibilizate 45,077 kilograme de canabis, 703 grame de cocaină, 12,351 kilograme de droguri sintetice, 31,605 kilograme de alte substanțe cu efect psihoactiv, 7,106 kilograme de substanță vegetală, 329 de doze droguri, 84 de grindere, 51 de cântare de precizie, 945 de comprimate și 4 instalații pentru culturi de canabis. Totodată, au fost instituite măsuri pentru 14 autoturisme, 284 de telefoane, 21 de laptopuri, 52 de cartele SIM, 41 de medii de stocare, 8 arme letale, 11 arme neletale, 188 de bucăți de muniție, 5 ceasuri, 16 carduri bancare, 875.479 de lei, 129.855 de euro, 2.530 dolari, 1.320 de lire sterline și 10.900 de euro, care prezintă urme de contrafacere.

Bulgaria: Doi români au murit după ce mașina lor a lovit frontal un TIR românesc

Doi români a murit în Bulgaria, în zona Ruse, după ce mașina în care se aflau a lovit frontal TIR înmatriculat tot în România, scrie Ruse Media. Accidentul s-a produs duminică dimineață, pe drumul dinspre Byala spre Ruse. Potrivit primelor informații, mașina în care se aflau cei doi români a intrat în depășire într-o zonă unde această manevră nu era permisă și a lovit frontal autotrenul condus tot de un cetățean român, apoi a luat foc. Cei doi pasageri au fost găsiți carbonizați în mașina distrusă în totalitate de flăcări. Un alt șofer a sunat la 112. "Am văzut ce s-a întâmplat, am oprit și am ieșit repede din mașină ca să încerc să scot pasagerii, dar focul a izbucnit foarte rapid și am sunat la 112", a declarat martorul citat de Ruse Media. Șoferul autotrenului, cetățean român, n-a avut nevoie de îngrijiri medicale și s-a stabilit că nu consumase băuturi alcoolice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.