Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Andronescu: Este inacceptabil ca elevii să facă meditații cu profesorul de la clasă

Ziarul de Vrancea
7 feb 2019 690 vizualizări

Chiar dacă este “inacceptabil”, ministrul Educației lasă de înțeles că nu se poate face nimic

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, afirmă că este de neacceptat ca elevii să fie meditați chiar de către profesorul lor de la clasă sau să facă orele de after school cu învățătoarea lor și afirmă că ar fi necesare anumite reglementări legislative în acest sens, transmite Agerpres.

În opinia ministrului, meditațiile reprezintă un fenomen extrem de complex, care ar trebui analizat corespunzător și luate anumite măsuri. “Sigur, nu putem să învinovățim profesorii, sau numai profesorii. În egală măsură, sunt foarte mulți părinți care fac presiune asupra profesorilor pentru aceste ore de meditații în particular. (...) Am discutat de multe ori în minister că nu este etic, și acest lucru va trebui să îl precizăm foarte clar și în lege, deși este exprimat prin ordin de ministru, ca elevii din clasa profesorului să fie meditați de acest profesor. Acest lucru mi se pare că este de neacceptat. Așa cum de neacceptat mi se pare și faptul că o învățătoare de la o clasă își ia copiii la propriul after school. Și acest lucru nu ar avea ce căuta, pentru că de asemenea creează suspiciunea, cel puțin, că elevii aceia sunt preferențial tratați. Și acest lucru nu trebuie să existe în școală”, a spus ministrul Educației, ieri, la Cluj, într-o conferință de presă.

Ecaterina Andronescu a afirmat că anumite schimbări legislative se impun, deoarece în viața de zi cu zi au apărut situații care obligă ministerul să ia decizii.

Ore remediale

Întrebată dacă i se pare normal ca elevi din ciclul primar să ia meditații, ministrul a precizat că părerea ei nu va influența atitudinea părinților față de această practică. De asemenea Ecaterina Andronescu a subliniat că trebuie luate măsuri, deoarece evaluările arată că, în vreme ce elevii cresc, apar decalaje tot mai mari între copiii care aparțin aceleiași generații, iar acestea sunt foarte dificil de recuperat în apropierea vârstei de 13-14 ani. “Dacă răspunsul meu este 'nu mi se pare normal' (n.r. - să ia meditații) să nu credeți că de mâine părinții vor încerca într-o măsură mai mică să își trimită copiii la meditații. Cred că încet-încet și cu întărirea pregătirii școlare pe care trebuie să o avem în vedere vom diminua și acest fenomen, pentru că aș putea să îl numesc în felul acesta. Am constatat, din evaluările pe care le avem, că începând chiar de la clasa a II-a apar decalaje între copiii care aparțin aceleiași generații. Și aceste decalaje, dacă ar fi să luăm linia orizontală, cresc pe măsură ce ne îndepărtăm de clasa a II-a spre clasa a VIII-a. Și ajungem să fie la clasa a VIII-a să fie aproape de nerecuperat”, a spus Ecaterina Andronescu.

O soluție pentru remedierea acestei situații ar fi, în opinia ministrului, introducerea unor ore remediale pe care să le facă profesorii și învățătorii.

“Sigur că nu putem să stăm cu mâinile încrucișate să spunem nu este nimic de făcut. O să rugăm doamnele și domnii profesori, doamnele învățătoare, să înceapă chiar din ciclul primar acele ore remediale, ca să putem să micșorăm aceste decalaje, în așa fel încât să nu ajungem la clasa a VIII-a să constatăm că din 142.000 de elevi, câți au fost anul trecut, 55.000 nu au luat măcar cinci la matematică”, a spus ministrul.

 “La plimbare”, nu la “Dezvoltare”

 Iohannis a refuzat a patra oară numirea Olguței Vasilescu în Guvern

Președintele Klaus Iohannis a transmis ieri premierului motivele pentru care refuză numirea Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. Printre acestea se numără faptul că aceasta “nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă”. “De asemenea, din aceeași documentație constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiența în materie necesară promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al dezvoltării regionale și administrației publice”, mai spune președintele, reproșându-i acesteia și “declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției”.

“Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național, iar în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale”, îi scrie președintele premierului Viorica Dăncilă. De asemenea, conform șefului statului “nu se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al muncii și justiției sociale, doamna Lia-Olguța Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparență în relația cu societatea civilă și în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicați”.

Iohannis îi mai reproșează Liei Olguța Vasilescu “declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicție cu cerințele de responsabilitate pe care le implică deținerea unei funcții de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice”.

Plângere penală pentru abuz în serviciu

Lia Olguța Vasilescu a anunțat că depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva președintelui, după ce a respins numirea ei la Ministerul Dezvoltării. Ea critică argumentele președintelui împotriva numirii sale, calificându-le drept staliniste și susținând că are mai multă experiență decât acesta. “Nefiind vorba de niciun fel de motiv de legalitate pentru respingere, ci doar de ura personală, consider ca dl. Klaus Johannis se încadrează perfect la infracțiunea de abuz in serviciu, prevăzută de art. 297, alin 1 și 2, Cod Penal, motiv pentru care am început deja redactarea unei plângeri penale in acest sens”, a spus Lia Olguța Vasilescu. Ea contrazice și afirmația președintelui conform căreia nu are experiența administrativă,subliniind că ea a fost primar al unuia dintre cele mai mari orașe din România și, judecând după scorul electoral obținut pentru al doilea mandat, cetățenii i-au apreciat performanța.

Lia Olguța Vasilescu contrazice și faptul că președintele o acuză de presiuni asupra justiției. “Mi se pare mai mult decât penibil și înjositor pentru un președinte să opereze cu instrumente specifice postacilor care aruncă găleți de mizerie în oameni politici pe care nu îi agreează”, spune fostul ministru al Muncii.

Deputat PNL: Cer Guvernului României să-și asume o poziție clară în “dosarul Venezuela”

Deputatul PNL Pavel Popescu solicită Guvernului României să își asume o poziție politică clară în cazul “dosarul Venezuela”, în contextul în care România deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. “După isprava cu mutarea ambasadei României la Ierusalim, Guvernul condus de Viorica Vasilica Dăncilă recidivează cu o nouă contraperformanță, alegând o tăcere suspectă în cazul dosarului Venezuela. Ori, tăcerea, fie ea și diplomatică, e tot un fel de comunicare. În situația de față nu una inteligentă și nici favorabilă României și parteneriatelor ei strategice. Primul ministru și ministrul de externe al României trebuie să iasă grabnic din spectacolul de mim și să asume o poziție clară a României, mai ales că România deține președinția semestrială a Uniunii Europene. Ca oameni care stau în capul mesei U.E. până la 1 iulie 2019, și doamna Dăncilă și domnul Meleșcanu trebuie să se pronunțe clar și ferm pe un subiect atât de important al politicii externe a U.E. cum e «dosarul Venezuela»“, afirmă, într-un comunicat de presă deputatul PNL. El adaugă că 5,4 milioane de oameni din Venezuela și-au părăsit țara pentru a se salva de ororile regimului dictatorului Maduro. Potrivit sursei citate, primul care a anunțat că SUA îl recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, în detrimentul dictatorului Maduro, a fost președintele Donald Trump.

“Au urmat apoi alți 19 lideri europeni, din totalul de celor 28 de țări care formează Uniunea Europeană: Franța, Germania, Maria Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Olanda, Spania, Portugalia ș.a.m.d. În plus, s-a creat Grupul Internațional de Contact care are ca scop soluționarea crizei din Venezuela. U.E. susține fără echivoc acest demers și oferă sprijin liderului opoziției Juan Guido pentru o tranziție pașnică a Venezuelei către democrație. Reamintesc că România are parteneriate strategice cu S.U.A. și U.E. Așadar, doamna Dăncilă și domnul Meleșcanu nu-și pot permite să tacă decât dacă părăsesc funcțiile de prim ministru, respectiv ministru de externe. Ceea ce ar fi, în sfârșit, un gest și inteligent și favorabil României”, mai spune Pavel Popescu.

Asociațiile care militează pentru Autostrada Iași - Târgu Mureș cer demiterea șefului CNAIR

Asociațiile civice care militează pentru Autostrada Iași - Târgu Mureș cer demiterea șefului CNAIR, numirea unui ministru competent la Transporturi, precum și stabilirea unui calendar cu termene clare pentru finalizarea studiilor de fezabilitate la autostradă. Asociațiile “Împreună pentru A8”, “Moldova vrea autostradă”, “Pro Infrastructură” și “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” au trimis, joi, o scrisoare deschisă Guvernului, Senatului și Camerei Deputaților, în care reclamă tergiversarea aplicării reglementărilor legale privind construirea Autostrăzii A8 Iași - Târgu Mureș. “Cerem numirea de îndată a unui ministru al Transporturilor competent, în persoana unui specialist în domeniu, cu expertiză și capacitate dovedită de a administra un portofoliu extrem de complex, care gestionează bugete de miliarde de euro. Solicităm restructurarea imediată a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin demiterea actualului Director General, Narcis Ștefan Neaga, și recrutarea prin concurs a unui profesionist cu competențe dovedite în domeniu, căruia să îi fie atribuit un mandat pe termen mediu/lung”, susțin cele patru asociații. Totodată, reprezentanții societății civile cer începerea imediată a procedurii de scoatere la licitație a lucrărilor tehnice pentru completarea și actualizarea studiilor de fezabilitate în ceea ce privește tronsoanele Târgu Mureș - Ditrău și Ditrău - Târgu Neamț. De asemenea, cele patru asociații solicită renunțarea la procedura ““parteneriat public-privat (PPP)” în ceea ce privește implementarea proiectului pentru secțiunea Cristești - Pașcani - Lețcani și preluarea imediată și necondiționată de către Ministerul Transporturilor a întregului tronson Târgu Neamț - Iași - Ungheni, de la Comisia Națională de Statistică și Prognoză.

Asociațiile civice așteaptă stabilirea unor termene clare pentru finalizarea studiilor de fezabilitate și asumarea acestora în mod concret de către Ministerul Transportului și CNAIR, pentru lucrările privind toate tronsoanele Autostrăzii Unirii: Târgu Mureș - Ditrău, Ditrău - Târgu Neamț și Târgu Neamț - Iași - Ungheni. Totodată, asociațiile semnatare cer stabilirea unui calendar clar pentru realizarea tronsoanelor Pașcani - Suceava și Suceava - Siret din cadrul Autostrăzii A7 (Ploiești - Bacău - Suceava - Siret) și scoaterea la licitație cât mai rapid a documentațiilor tehnice pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic.

Liviu Dragnea, pus la punct de „Securilă”

Protestatarul Marian Moroșanu, poreclit “Ceaușescu” și etichetat “Securilă” miercuri seară de către liderul PSD Liviu Dragnea, și-a scos dosarul de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care atestă că n-a fost colaborator al Securității. “Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Moroșanu Tivilic Marian. Prezenta poate fi contestată la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării, pe pagina de Internet a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității”, se arată în adeverința eliberată de CNSAS în cazul protestatarului.

Miercuri seară, Liviu Dragnea a fost huiduit de către un protestatar, după ce a ieșit din sediul AMR unde a discutat cu primarii despre bugetul pe 2019.

„Câți bani ai furat? (...) La pușcărie”, sunt mesajele pe care un protestatar le-a strigat, atunci când Liviu Dragnea a ieșit, miercuri seară, de la discuțiile cu primarii de municipii. „La pușcărie să mergi tu, securilă! Direct!”, a fost răspunsul liderului PSD.Protestatarul a continuat, spunându-i lui Dragnea: „O să mergem împreună!”.

Marian Ceaușescu l-a urmărit în trafic pe Eugen Nicolicea, a mers acasă la Florin Iordache și, împreună cu alți protestatari #rezist, a lipit afișe pe garajul parlamentarului și l-a urmărit până în scara blocului pe Valer Dorneanu, președinte al Curții Constituționale. Marian Moroșanu, poreclit „Ceaușescu” este unul dintre cei mai activi membri ai mișcării #Rezist, fiind prezent la aproape toate mitingurile organizate în București împotriva partidului de guvernământ. Acesta susține că este victimă a Revoluției din 1989 și spune că a fost împușcat în picior, în timp ce protesta în Piața Universității din București.

Inițiativa “Fără penali”: USR depune plângere penală împotriva secretarului general al Camerei Deputaților

USR va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților și împotriva lui Georgică Tobă, șeful Departamentului Legislativ, pentru fals în acte, privind inițiativa „Fără penali” a anunțat, ieri, deputatul USR Stelian Ion. „În acea notă de informare, întocmită de un funcționar de la Camera Deputaților, este o cifră falsă. Cifra de 591.000 de semnături este falsă. Pentru acest lucru, vom formula o plângere penală împotriva celui care a redactat acel document pentru fals în înscrisuri oficiale. A fost o încercare de tergiversare a acestei inițiative. Este vorba de domnul Dobă, șeful departamentului legislativ din Camera Deputaților. Trist este că funcționari din Camera Deputaților sunt prinși în acest joc pe care îl face conducerea Camerei Deputaților, condusă de Liviu Dragnea, persoană condamnată penal și că acceptă să săvârșească, la rândul lor, infracțiuni pentru a le face jocurile”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, ieri, la Parlament.

La rândul ei, Cristina Prună a spus că așteaptă clarificări de la Secretariatul General al Camerei Deputaților. „Secrtariatul General a făcut o notă privitoare la semnăturile care au fost depuse de către membrii Comitetului de inițiativă și au constatat că au fost depuse doar 590.097 de semnături, dintre care, aproape 94 de mii ar avea ceva diferențe, ștersături, pastă corectoare. Secretariatul General și-a depășit atribuțiile. Secretariatul General ar fi trebuit doar să fotocopieze aceste semnături și să le transmită către CCR. Am avut, astăzi o discuție cu Secretarialul General, pentru că aceste cifre, pe care le-au pus în informare, au rolul de a sabota această inițiativă cetățenească și de a arăta că de fapt, numărul de semnături ar scădea sub prag, lucru care este fals. Așteptăm din partea Secretariatului General să vină cu clarificări. Noi am depus peste 900.000 de semnături, din care peste 800.000 au fost semnături valide, atestate de primării”, a declarat lidera grupului USR de la Camera Deputaților, Cristina Prună.

Reacția USR vine după ce deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, miercuri, că a fost depusă plângere la Parchetul General împotriva inițiativei „Fără penali în funcții publice” deoarece peste 500.000 de semnături au fost falsificate de USR.

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.