Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Andrei Baciu: România pe locul 4 în UE la vacinarea cu două doze

Ziarul de Vrancea
19 apr 2021 748 vizualizări

Angajații și familiile lor vor putea să se vaccineze în centre inaugurate în unele companii private n o serie de restricții vor fi „îndulcite” pentru restaurantele în care toți angajații s-au imunizat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat ieri că România ocupă, la nivelul Uniunii Europene, locul 4 la imunizare cu două doze de vaccin anti-COVID și locul 17 la nivel global. “România ocupă, la nivelul Uniunii Europene, locul 4, dacă este să ne uităm la vaccinările cu două doze, practic vaccinarea cu regimul terapeutic maximal, care oferă protecția maximală, și pe locul 17 la nivel global”, a spus Baciu, într-o conferință de presă la Guvern. El a afirmat că în luna mai în România sunt așteptate să sosească 5.962.022 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. “Cu privire la calendarul livrărilor, față de săptămâna trecută nu s-a schimbat nimic pentru luna aprilie. Vorbim de un total de 2.958.870. Însă avem câteva vești noi. În săptămâna cinci, în ultima săptămână din aprilie, o să avem o tranșă de vaccin produs de BioNTech-Pfizer, o tranșă record pentru România, vorbim de 725.400 de doze de vaccin care vor fi livrate. La fel pentru luna mai, vorbim de 697.320 de doze săptămânal, până în ultima săptămână, când avem prognozate a fi livrate peste un milion de doze, respectiv 1.091.610, totalizând astfel pentru luna mai 3.882.060 de doze. Așa cum spuneam, pentru Moderna se va trece la livrări săptămânale, pentru luna mai 128.400 în fiecare săptămână, 513.600, pentru AstraZeneca vorbim de 1.047.962 de doze în luna mai și, în funcție de cum vom arăta lucrurile și pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson, pentru estimările pe care le avem vorbim de 518.000 de doze pentru luna mai. Avem un total astfel de 5.962.022 de doze pentru luna mai, cifrele sunt asemănătoare și pentru luna iunie”, a spus Baciu.

Vaccinare la locul de muncă în companiile private

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri, după întâlnirile cu reprezentanții HoReCa, mediului de afaceri, ai asociațiilor ale producătorilor de medicamente și organizaților neguvernamentale și asociații ale pacienților, că va fi schimbată modalitatea prin care angajații companiilor private se pot vaccina la locul de muncă. De asemenea, a fost luată decizia să fie eliminată limitarea numărului de persoane care pot fi înregistrate de un aparținător în platforma de vaccinare. Șeful Guvernului a mai spus că „vor avea acces și membrii familiilor celor care sunt în companiile respective, iar în acele comunități unde nu există un centru de vaccinare, dar există acest centru de vaccinare al companiei respective, cei din comunitate pot să se vaccineze”.

Premierul a mai precizat că își dorește ca restaurantele să fie deschise la o anumită capacitate, indiferent de rata de incidență, însă acest lucru poate deveni realitate doar prin vaccinarea cât mai multor persoane. „Intrăm într-o nouă etapă în această campanie de vaccinare și trebuie să creștem ritmul. Deschiderea noastră este totală. Așa cum le-am spus și agenților economici, putem să ne gândim să modificăm anumite criterii pe care le avem astăzi în funcție de procentul persoanelor vaccinate în anumite sectoare. Am vorbit cu cei din HORA, cu restaurante, mă interesează să avem tot personalul vaccinat ca să putem să începem să eliminăm din restricții. Ceea ce doresc eu este să avem restaurante deschise, poate la o anumită capacitate indiferent de rata de incidență, dar acest lucru se poate face numai dacă avem o campanie de vaccinare de succes atât în localități, cât și în sectorul respectiv. Vaccinarea este singura soluție de a ieși din această pandemie”, a mai explicat șeful Executivului. Acesta a mai spus că există dozele necesare de a vaccina peste 5 milioane de oameni până la finalul lunii mai.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat luni că primele centre de imunizare anti-COVID de tip drive-thru vor fi funcționale până la finalul lunii aprilie. El a precizat că persoanele care se vor vaccina în aceste centre vor primi serul de la compania Pfizer, fără programare.

Libertatea presei în lume: România și-a menținut locul 48

n jurnalismul este “blocat complet sau parțial” în 130 de țări

World Press Freedom Index 2021, realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF), arată că “principalul vaccin” împotriva dezinformării - jurnalismul - este “complet sau parțial blocat” în 73% dintre cele 180 de țări clasificate de organizație.

Cât privește România, viziunea Guvernului încurajează cenzura și autocenzura. Mecanismele de finanțare media sunt în cele mai multe cazuri opace și chiar corupte, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care deseori le folosesc ca unelte de propagandă. În același timp, informații despre acționariatul media sunt ascunse publicului, Consiliul Național al Audiovizualului a încetat să mai pună la dispoziție aceste informații pe baza faptului că încalcă legislația privind protecția datelor, se arată în raportul ONG-ului.

Conform indexului, Guvernul României și oficialii de stat au întârziat să furnizeze informații despre consumabilele medicale și alte cheltuieli în legătură cu efectele pandemiei.

În timpul stării de urgență, Guvernul a anunțat o politică controversată care viza interzicerea platformelor online ce promovează știri false și teorii ale conspirației dar, în practică, a avut ca efect creșterea profilului lor. În loc să combată dezinformarea și să susțină sectorul mass-media, Guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru campanii de informare publică și conștientizare media. Inițiativa a fost criticată din cauza lipsei de transparență și a criteriilor de calitate cu privire la alocarea fondurilor, care a dus la favorizarea unei părți a presei lipsită de etică și a încurajat autocenzura.

73% din 180 de țări evaluate de ONG se caracterizează prin situații considerate “foarte grave”, “dificile” sau “problematice” pentru profesie.

Pandemia de coronavirus a fost folosită ca motiv pentru a bloca accesul jurnaliștilor la sursele de informații și pe teren. Datele arată că jurnaliștilor le este tot mai greu să investigheze și să relateze povești sensibile, în special din Asia, Orientul Mijlociu și Europa.

În Ungaria (locul 92, în scădere trei poziții), unde regimul Viktor Orban “își asumă dezinhibat” represiunea libertății presei, informația despre coronavirus este “blocată” în special de legislația, în vigoare din martie 2020, care pedepsește “difuzarea de informații false”.

În partea de jos a clasamentului figurează mereu China (177), înaintea Turkmenistanului (178, în urcare un loc), Coreea de Nord (179, ^1) și Eritreea (180, -2).

În fruntea clasamentului, Norvegia își păstrează primul loc pentru al cincilea an consecutiv, înaintea Finlandei și Suediei, redevenită a treia țară în detrimentul Danemarcei (4, -1).

Situația rămâne “mai degrabă bună” în Statele Unite (44, Â1) “chiar dacă ultimul an al mandatului lui Donald Trump a fost caracterizat printr-un număr record de agresiuni (aproape 400) și de arestări ale jurnaliștilor (130)”.

Cine ar putea fi noul ministrul al Sănătății

Medicul endocrinolog Ioana Mihăilă, posibila nominalizare la Sănătate, este secretar de stat în MS, a candidat pentru Primăria Oradea și are o clinică medicală.

Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății, și cu mari șanse de a fi nominalizată pentru postul de ministru, este medic endocrinolog deține împreună cu soțul său o clinică medicală, a candidat la Primăria Oradea și, potrivit propriilor declarații, s-a înscris în PLUS din prima zi de existență a partidului. Ea deține mai multe terenuri și case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi și a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală.

Potrivit CV-ului prezentat odată cu candidatura la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă a absolvit în 2005 Facultatea de Medicină, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca, iar din 2006, timp de patru ani, a făcut stagii de pregătire în rezidențiat pentru specialitatea Endocrinologie la Cluj-Napoca. Din 2011, a lucrat ca medic endocrinolog, iar din 2014 a fost coordonator medical la Clinica Medena, în perioada 2018 – 2019 a fost coordonator al pregătirii pentru procesul de acreditare ANMCS – Clinica Medena. “M-am implicat activ în politică în 2018, atunci când am avut certitudinea că direcția în care se îndrepta România este total îndepărtată de valorile europene. Mi-am dat seama atunci că avem 2 opțiuni: fie plecăm din țară, fie ne alăturăm oamenilor în care credem și contribuim la schimbare. Am ales cea de-a doua variantă și am aderat la organizația “Platforma România 100”, iar apoi la Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS)”, afirma Mihăilă anul trecut, înaintea alegerilor locale.

De asemenea, ea a vorbit și despre clinica pe care o deține împreună cu soțul său. “În 2011 am înființat împreună cu soțul meu o clinică medicală care s-a dezvoltat constant, atât ca număr de angajați, cât și ca adresabilitate. Pentru că administrarea unei afaceri era pentru noi un domeniu complet necunoscut, am învățat noțiuni de economie, am participat la workshop-uri de antreprenoriat și la cursuri de elaborarea de proiecte, comunicare și marketing. Am depășit cu greu barierele birocratice, am fost descurajați de instabilitatea legislativă, am investit continuu pentru a ne crește șansele în concurența acerbă cu marile companii de servicii medicale. Cu sprijinul și dedicarea unei echipe competente și harnice, am reușit ca în 2019 să obținem la evaluarea ANMCS cel mai mare punctaj din țară pentru spitale neclasificabile”, afirmă Ioana Mihăilă.

Ea a câștigat 14.400 de lei anul trecut ca endocrinolog la Dermalite SRL, de la care a încasat și dividende de 137.000 de lei. Soțul său a obținut 14.400 de lei ca medic specialist radiologie la Osteoprotect SRL, de unde a încasat și dividende.

Record de decese asociate COVID de la începutul pandemiei

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.931 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus și 237 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus, fiind cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei. Până acum, cel mai mare număr de decese înregistrat în 24 de ore a fost 213, în 8 decembrie 2020. În total, 26.618 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.113. Dintre acestea, 1.432 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.154.381 de teste RT-PCR și 796.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.388 de teste RT-PCR și 12.358 de teste rapide antigenice.

Alexandru Arșinel și soția lui, internați la „Balș“, cu COVID-19

Actorul Alexandru Arșinel, în vârstă de 81 de ani, și soția lui, Marilena, sunt internați de patru zile la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“ din București, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19, la două luni de la vaccinare.

Contactat telefonic de News.ro, directorul adjunct al Teatrului „Constantin Tănase” a spus că ei se simt „nefiresc de cum ar trebui să ne simțim, având în vedere că am parcurs toate etapele”. Cu o voce slăbită, respirând greu, el a adăugat: „Am făcut toate vaccinurile (ambele doze, n.r.) și de patru, cinci zile suntem internați aici, unde e domnul doctor Marinescu. Medicii spun că avem o formă ușoară”.

În 2017, Arșinel a fost supus unei intervenții în urma unui infarct, iar în 2013, unui transplant de rinichi și a suferit mai multe intervenții la coloană.

Medic de la Spitalul Colentina, atac la Voiculescu: Nimeni nu poate ascunde morții

Medicul Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina, afirmă într-o postare pe Facebook, că nu a înțeles ce a vrut să spună fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu referitor la raportarea deceselor provocate de COVID , dar că acesta a făcut un foarte mare rău tuturor. Medicul explică procedura de înregistrare a deceselor, precizând că “nimeni nu poate ascunde morții”. Reacțiile vin după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a reclamat, din nou, luni, raportarea greșită a deceselor de coronavirus, dând exemple Spitalul Colentina și Spitalul ROL 2 din curtea Institutului Ana Aslan.

Medicul subliniază că persoane cu forme critice de COVID 19 stau încă în UPU așteptând un loc la ATI. Laura Zarafin precizează că, atunci când moare un om, medicul de gardă ATI - pentru că de obicei în ATI se întâmplă asta fiind secția cu cazuri critice - completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces, care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori și rezultate ale analizelor. “Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului, precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul, ci și nr foii de observație , CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat , ba încă asta se întâmplă imediat”, explică medicul Laura Zarafin.

De asemenea, precizează că toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele , certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.

Reacție anafilactică la o fată de 16 ani, vaccinată cu Pfizer

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, ieri, că o fată de 16 ani a făcut șoc anafilactic după vaccinarea cu serul Pfizer. Incidentul a avut loc la un centru de vaccinare din județul Maramureș, pacienta fiind acasă, în stare bună. “În cursul zilei de ieri a fost raportat un caz de șoc anafilactic la o prsoană de sex feminin, de 16 ani, din județul Maramureș, care a fost vaccinată la centrul de vaccinare din orașul Ulmeni”, a anuțat Valeriu Gheorghiță. Acesta a precizat că fata s-a vaccinat împreună cu familia. Pacienta a primit îngrijiri medicale. “Evoluția a fost foarte bună, iar persoana este foarte bine, este acasă”, a mai precizat Gheorghiță. Aceasta este a doua reacție de tip anafilactic înregistrată în România.

Un MIG s-a prăbușit în Mureș, iar pilotul s-a catapultat

Un MIG s-a prăbușit, ieri, în județul Mureș, iar pilotul s-a catapultat. “O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului”, a transmis Ministerul Apărării.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Avionul decolase de la Câmpia Turzii, iar detalii despre accidentul aviatic erau așteptate aseară de la Ministerul Apărării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.