Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Analiză Deutsche Welle: Risc de „scenariu georgian” în Moldova?

Ziarul de Vrancea
26 mar 2025 820 vizualizări

Pe fundalul crizelor în desfășurare, rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova ne dă mari neliniști, scrie Vitalie Ciobanu pentru postul de radio Deutsche Welle. Suntem în luna martie, alegerile parlamentare vor avea loc în toamnă și nu este deloc limpede ce strategie electorală are PAS.

Criza energetică din această iarnă, declanșată de Rusia, a fost depășită cu ajutorul Uniunii Europene, e drept că tarifele la căldură și electricitate pentru luna februarie au rămas mari, dar autoritățile promit că hiatusul dintre promisiuni și realități va fi eliminat, tarifele vor scădea, compensații vor primi toți cetățenii.

După ce a ratat la prezidențiale și la referendumul proeuropean, Kremlinul va mobiliza întregul arsenal de care dispune – propagandă, coruperea alegătorilor, campanii toxice pe tik-tok etc., pentru a instaura o guvernare obedientă la Chișinău și a lovi Ucraina dinspre vest, din teritoriul Republicii Moldova, mai ales că negocierile ruso-americane nu aduc niciun fel de schimbări spre bine – Putin nu vrea pace, Putin vrea război.

Nerăbdarea moldovenilor

Guvernarea a făcut eforturi considerabile pentru a investi în utilarea spitalelor, în infrastructură, însă cetățenii sunt nemulțumiți. În justiție s-au acumulat cele mai mari probleme, nu doar la nivelul discursului politic și al harțului dintre instituții, ci și ca percepție populară. Când discuți cu oamenii simpli, care acuză sărăcia, prețurile mari, pensiile mici, și încerci să le explici contextul care a generat această lipsă de prosperitate după aproape patru ani de guvernare PAS, replica pe care o primești e descurajantă: „Dar de ce nu-i bagă la pușcărie pe Plahotniuc, Șor, Platon, Dodon, unde-i miliardul furat?”

Aici simți că trebuie să intri în lungi explicații, să le vorbești celor cu care discuți într-o gară din provincie sau în salonul unui spital raional despre judecători corupți și lipsa de cadre din Procuratură, despre separarea puterilor în stat și… ești strivit de un sentiment de zădărnicie, confirmat imediat de privirile sceptice ale interlocutorilor tăi. Lumea vrea dreptate, i s-a promis dreptate și nu i s-a livrat mai nimic în această privință. Or, logica lor e simplă: înțelegem contextul, războiul, seceta și celelalte, dar de ce hoții sunt în libertate, nu cumva pentru că sunt protejați de actuala guvernare care a promis că-i arestează? Le spui de ajutorul de la Uniunea Europeană și întrebarea încuietoare este: atunci de ce trăim atât de greu?…

Sondaje înșelătoare

Combaterea corupției electorale rămâne prioritatea nr. 1 a guvernării. Interferența Rusiei în alegerile din România, diversificarea mijloacelor de sabotaj ale Kremlinului amenință soarta scrutinului parlamentar din Moldova. Speranța este că, după alegerile prezidențiale din mai, la Cotroceni să ajungă un om politic pro-european, ca măcar dinspre România să avem spatele asigurat. „Diversiunea Georgescu” s-ar cuveni să fie un avertisment și pentru autoritățile de la Chișinău.

Preocupat de grijile imediate ale guvernării și de agenda integrării europene, PAS ar trebui însă să-și facă timp și pentru campania electorală, să formeze un staff de reflecție și analiză. Sondajele plasează PAS spre 27-28%, cu posibilitatea de a ajunge din nou la guvernare, doar că am avut sondaje extrem de optimiste și înaintea referendumului din toamnă și votul real ne-a năucit. Un calcul rece spune că PAS, chiar dacă iese pe primul loc, ar putea fi trimis în opoziție de o coaliție de partide dacă nu fățiș pro-rusă, apoi „bi-vectorială” (una de statornică tradiție în cei 30 de ani de independență post-sovietică), care va submina angajamentul proeuropean al Chișinăului și va bloca consistentul ajutor de 1,9 miliarde de euro, aprobat de Uniunea Europeană. În schimb, Kremlinul va obține un mai amplu spațiu de manevră pentru implementarea „scenariului georgian” în Moldova.

Nevoia unui „suflu nou” în politica moldoveană

O soluție ar fi ca PAS să nu mai meargă singur în alegeri, ci să formeze o alianță pro-europeană, în care să atragă și alte partide pro-Vest și unioniste, precum și membri marcanți din societatea civilă. Lansarea unor discuții pe această temă ar fi benefică și ar mobiliza societatea. Până să ajungem la alegeri, un proiect de coagulare a forțelor pro-europene ar ajuta și actului de guvernare, absorbind criticile justificate ale virtualilor parteneri în politici noi sau în corecturi aplicate deciziilor luate până acum.

Mai presus de toate este nevoie de reconstruirea încrederii, de abandonarea aroganței, de dovezi peremptorii că puterea dorește un dialog sincer și responsabil cu toți cei care vor să scoată Moldova de sub spectrul restaurației rusești și să accelereze spre Europa. Interesul ar fi reciproc: PAS nu-și poate face iluzii că va obține un scor echivalent celui de la alegerile precedente – guvernarea erodează, nivelul de trai al cetățenilor lasă mult de dorit, războiul hibrid se amplifică. Partidele pro-Vest extraparlamentare știu, la rândul lor, că de unele singure au șanse mici să depășească pragul electoral de 5%.

Un bloc proeuropean unic va preveni disiparea voturilor și-i va scoate din casă, în ziua alegerilor, pe cetățenii proeuropeni dezamăgiți de actuala guvernare. E nevoie de un suflu proaspăt, de o schimbare, de o „reîncărcare a speranței”, de o noutate în politica moldoveană. Cea care poate reînsufleți climatul general este președinta Maia Sandu, a cărei cotă de încredere rămâne înaltă. Maia Sandu nu are nimic de pierdut, e la ultimul mandat. De pierdut are Moldova.

Trecutul ca o farsă sângeroasă

Luni, 24 martie, la Florești a avut loc o manifestație a simpatizanților pro-ruși. Un grup de vreo 60-70 de persoane s-a strâns în preajma statuii soldatului sovietic de lângă Liceul „Ion Creangă” (ce alăturare de termeni aberantă!) pentru a comemora „81 de ani de la eliberarea orașului Florești de sub jugul fascist”. Scenografie previzibilă: steaguri roșii cu inscripția „Pobeda” (blocul lui Șor) și câteva tricoloruri moldovenești, marșuri și cântece de război sovietice, interpretate de o fanfară improvizată, tineri îmbrăcați în tunici militare rusești de epocă și alți tineri care filmau și fotografiau de zor mitingul (pentru orgoliul participanților și pentru darea de seamă către finanțatori). Printre vorbitori – Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost socialist, acum neafiliat (formal vorbind), mă rog, blazoanele se schimbă, cauza rămâne aceeași, putinistă. Bolea a vorbit în română. A înfierat guvernarea care încearcă să „rescrie istoria”, scoțându-i basma curată pe cei care au nimicit mii de evrei în cel de-Al Doilea Război Mondial, și a mai spus: „să facem ca istoria să nu se repete, ca ceea ce vedem în țara vecină să nu fie.”

Un exercițiu ieftin de manipulare și omisiune: nimeni nu intenționează să treacă sub tăcere Holocaustul declanșat de regimul Antonescu în Basarabia și Transnistria, decât eventual să acorde în manuale mai mult spațiu crimelor Armatei Roșii. Pe de altă parte, dacă a pomenit de războiul din țara vecină (nenumindu-l „război”), Vasile Bolea ar fi trebuit să precizeze: de data aceasta, în Ucraina, cine sunt „evreii” și cine sunt asasinii? A tăcut, pentru a nu prăbuși în ridicol „acțiunea de comemorare”. Ridicolul însă nu ucide. Bombele lui Putin – da.

Evghenia Guţul îi cere ajutorul lui Putin să fie scoasă de după gratii

Şefa autonomiei găgăuze Evghenia Guţul, deţinută la Chişinău, a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să pună presiune pe autorităţile moldoveneşti pentru a o elibera cât mai curând posibil, scrie joi agenţia rusă de stat TASS, în deschiderea site-ului său.

„În numele poporului găgăuz, care nu şi-a trădat niciodată prietenii istorici, vă adresăm, dragă Vladimir Vladimirovici, un apel: folosiţi întregul arsenal de mecanisme diplomatice, politice şi juridice pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor moldoveneşti în vederea încetării imediate a represiunii politice şi eliberării mele rapide”, spune Guţul, în declaraţia transmisă prin intermediul avocatului său. Textul declaraţiei este postat pe canalul ei de Telegram, precizează TASS.

Kremlinul a condamnat miercuri acţiunile autorităţilor moldoveneşti în legătură cu Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei care a fost reţinută marţi pe aeroportul din Chişinău, şi a sfătuit Republica Moldova să renunţe la astfel de metode care „copiază” modul de comportament al României vecine, unde - a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, referindu-se la cazul Călin Georgescu - „democraţia a fost călcată în picioare”.

Guţul spune acum că „este nevoită să apeleze la sprijinul preşedintelui Federaţiei Ruse, liderul unei mari puteri care a apărat întotdeauna drepturile” poporului găgăuz, într-unul dintre cele mai dificile şi cruciale momente pentru ea personal şi pentru întreaga Găgăuzie. „Detenţia mea pe baza unor acuzaţii absurde şi motivate politic a fost doar o verigă în lanţul unei campanii cinice şi pe scară largă a autorităţilor centrale din Moldova de a distruge autonomia găgăuză, statutul său juridic special, consacrat în legea fundamentală a ţării - Constituţia Republicii Moldova”, a continuat ea. „Acesta este un atac deschis asupra drepturilor şi libertăţilor noastre, asupra a tot ceea ce constituie esenţa identităţii noastre”, continuă başcana Găgăuziei.

Guvernatoarea subliniază că Chişinăul nesocoteşte toate principiile democraţiei şi ale dreptului internaţional, alimentează în mod constant şi metodic confruntările interne, reprimă disidenţa, persecută susţinătorii relaţiilor frăţeşti cu Rusia şi îi prezintă drept o „ameninţare” la adresa statului. „În realitate, este frica de adevăr, frica de poporul găgăuz, care ştie cu cine a trecut prin momente grele şi cu care doreşte să-şi consolideze legăturile de prietenie”, subliniază ea.

De asemenea, Guţul îi cere lui Putin „în calitate de lider al unei puteri care a militat întotdeauna pentru dreptate, să îşi exprime sprijinul ferm şi fără echivoc pentru statutul special al autonomiei găgăuze în cadrul Republicii Moldova independente”. Ea adaugă că Găgăuzia priveşte spre Rusia cu credinţă şi speranţă, ca la o ţară „care nu şi-a trădat niciodată prietenii şi a întins întotdeauna o mână de ajutor celor care luptă pentru adevăr şi drepturile lor legitime”.

Miercuri, Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău a anunţat că procurorii o vor inculpa pe Guţul şi vor solicita instanţei arestarea ei ca măsură preventivă.

Guţul, protejata oligarhului fugar Ilan Şor, care se află la Moscova, a fost reţinută marţi pe aeroportul din Chişinău, deşi anterior a putut călători în Rusia, Turcia şi alte ţări. Reţinerea ei s-a făcut în condiţiile în care urma să se pronunţe o decizie a justiţiei într-un caz de corupţie în care a fost vizată, iar alţi doi deputaţi proruşi de la Chişinău, care de asemenea erau în aşteptarea unei condamnări, au dispărut din ţară, remarca Reuters.

Anul trecut, procurorii au acuzat-o pe Guţul de implicare în finanţarea ilegală a campaniei pentru alegerile din Găgăuzia, fapte care ar fi fost comise de Partidul Şor. După alegerea lui Guţul, acest partid a fost interzis printr-o decizie a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, iar împotriva liderilor săi au fost deschise dosare penale. Guţul califică acuzaţiile drept exagerate, afirmând că în spatele acestora s-ar afla preşedinta Maia Sandu. Arestarea şefei Găgăuziei a fost condamnată de toate partidele de opoziţie din parlamentul ţării, care este controlat de Partidul Acţiune şi Solidaritate, pro-occidental.

Ilan Şor, liderul blocului „Victorie” al partidelor de opoziţie, a declarat anterior că reţinerea lui Guţul este un exemplu de represiune sporită împotriva alianţei sale şi a susţinătorilor săi, menţionează TASS.

Accident teribil la Arad: Două autocamioane s-au ciocnit, iar ambii șoferi au murit

Centrul Infotrafic al Poliției Române a informat joi dimineața că, pe DN 7 Deva - Arad, la ieșire din localitatea Vladimirescu, a avut loc o coliziune între un autotren ce transporta mașini de spălat și o autobasculantă încărcată cu nisip. În urma accidentului, a izbucnit un incendiu la nivelul autotrenului, iar autobasculanta a fost proiectată în șanț. Cei doi conducători auto au decedat, a precizat sursa citată.

În jurul orei 4:45, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină în urma unui accident rutier urmat de incendiu, în care au fost implicate cele două autocamioane. La sosirea echipajelor de intervenție, unul dintre autotrenuri ardea generalizat, iar în urma accidentului au rezultat două victime - șoferii celor două autovehicule - care, din nefericire, prezentau leziuni incompatibile cu viața, decesul fiind declarat de către echipajul medical.

Risc major de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) trage un semnal de alarmă privind riscurile majore de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale. ANSVSA face apel la responsabilitate şi vigilenţă, în condiţiile existenţei mai multor focare de animale bolnave în regiune - patru focare în Slovacia şi unul confirmat la 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria.

„În contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a aderării la spaţiul Schengen, riscul epidemiologic este amplificat, motiv pentru care ANSVSA, alături de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu, aplică măsuri ferme pentru protejarea sectorului zootehnic. În acest context, în baza Deciziei Comitetului Naţional pentru Combaterea Bolilor (CNCB) din 11 martie 2025, au fost stabilite măsuri stricte de prevenire şi control, aplicabile la nivel naţional”, informează ANSVSA într-un comunicat dat joi publicităţii.

Măsurile respective vor fi aplicate până la ridicarea restricţiilor impuse de autorităţile competente în urma evaluării epidemiologice, precizează ANSVSA.

De asemenea, ANSVSA face apel la responsabilitate solicitând operatorilor economici şi tuturor instituţiilor implicate să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse şi să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase.

„Respectarea cu stricteţe a măsurilor şi colaborarea activă între toate instituţiile şi actorii implicaţi sunt fundamentale pentru protejarea efectivelor de animale din România. Prevenirea pătrunderii şi răspândirii febrei aftoase nu poate fi realizată decât printr-un efort comun. Este o responsabilitate pe care o împărtăşim cu toţii”, afirmă preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu. Potrivit ANSVSA, pentru a proteja efectivele de animale şi a preveni răspândirea bolii, este vital ca orice suspiciune de febră aftoasă să fie semnalată fără întârziere către DSVSA judeţeană.

Începând din  11 martie, ANSVSA a interzis transporturile de animale vii, furaje, paie, compost şi gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, din cauza unui focar de febră aftoasă înregistrat la o fermă din Ungaria. De asemenea, ANSVSA a impus o serie de restricţii pentru produsele de origine animală, cum ar fi carne, lapte şi produse din lapte.

Ministrul Educației le recomandă rectorilor să organizeze admiterea luând ca modele universități din Top 500

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le-a recomandat joi rectorilor universităților din România să organizeze sesiuni de admitere care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universități din Top 500. ''Rectorii și universitățile au autonomie universitară. Ministerul trebuie să păstreze autonomia universitară că nu este bine să intri peste această libertate academică și autonomie, că uneori poți să ajungi la abuzuri sau situații care nu sunt după bune practici internaționale. Mesajul este acesta: să organizeze admiterea la diverse specializări într-o filosofie care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universități din Top 500. Altfel spus nu vreau să discut dacă trebuie să fie examen din materii de specialitate, dacă trebuie să fie examen pe bază de dosar, dacă trebuie să fie interviu motivațional sau alte lucruri de diverse tipuri, ci dacă cineva mă întreabă sau cineva îl întreabă pe conducătorul specialității cum e admiterea la voi și de ce să poată indica o universitate de referință care are ceva în aceeași logică'', a explicat ministrul Educației, într-o conferință de presă.

El a spus că admiterea nu trebuie să fie la fel cu a universităților din Top 500, însă ea trebuie să aibă aceeași ''filosofie''. ''Eu nu spun că trebuie să fie identic, dar să fie cu aceeași filosofie. Atunci cred că scăpăm și noi de dezbaterea de multe ori sterilă cum trebuie să fie examenul la universitate și fiindcă unii au filosofia că trebuie să fie scris din materii de specialitate, că alții trebuie să fie mai deschis fiindcă este Bologna'', a afirmat Daniel David

Poliţia a căutat în clădiri din Heerhugowaard obiectele româneşti de artă furate de la Muzeul Drents

Poliţia olandeză a percheziţionat, miercuri, o casă şi un sediu comercial din Heerhugowaard în cadrul anchetei privind furtul obiectelor româneşti de artă de la Muzeul Drents. În timpul operaţiunii, au fost confiscate, printre altele, o casă, şi a fost pus sechestru pe conturi bancare. De asemenea, au fost confiscate vehicule şi artificii, potrivit RTVDrenthe. Operele de artă furate, Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, nu au fost găsite şi nu au fost arestaţi noi suspecţi.

Potrivit Poliţiei, confiscarea obiectelor are ca scop principal recuperarea de la suspect a prejudiciului cauzat de furtul operelor de artă. Un purtător de cuvânt nu a putut confirma dacă spaţiile percheziţionate aparţin unuia dintre suspecţii aflaţi în custodie.

Ambele clădiri au fost, de asemenea, percheziţionate pentru a găsi dovezi şi indicii care ar putea ajuta la anchetă. Ancheta este încă în desfăşurare şi este efectuată de o echipă de specialişti. Poliţia şi Parchetul colaborează, de asemenea, cu colegii lor români.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, infractorii au spart cu explozibil o uşă a Muzeului Drents. În câteva minute au reuşit să fure cele mai importante comori. Valoarea totală a acestora a fost stabilită la 5,8 milioane de euro. La mai puţin de o săptămână după jaf, trei suspecţi au fost arestaţi în Heerhugowaard. O a patra arestare a urmat ulterior. Trei suspecţi sunt încă în arest. O femeie suspectă a fost eliberată, dar este în continuare suspectă. O a cincea persoană este încă în libertate.

Meteorologii au actualizat prognoza – Cod portocaliu în mai multe judeţe, de vineri până sâmbătă după-amiaza

Meteorologii anunţă ploi însemnate canditativ în toare regiunile şi intensificări ale vântului, până sâmbătă seară. În mai multe zone va fi cod portocaliu, de vineri până sâmbătă după-amiaza, iar la peste 2.000 de metri altitudine va ninge consistent.

Potrivit ANM, în intervalul 27 martie, ora 10 - 29 martie, ora 23, vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile.

”Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă şi mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse, cu precădere în zonele de deal şi de munte, de peste 50...80 l/mp. Temporar vântul se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului şi local în vest, nord-vest şi centru, în general cu viteze de 40...60 km/h. La munte vor fi rafale de 60...80 de km/h, iar în zona înaltă vor fi precipitaţii mixte”, a transmis ANM:

A fost emisă o avertizare cod galben pentru intervalul 27 martie, ora 10 - 28 martie, ora 10. ”În sudul Banatului, în vestul şi nordul Olteniei şi în vestul Carpaţilor Meridionali, va continua să plouă, iar până vineri dimineaţă se vor acumula cantităţi de apă de 25...30 l l/mp”, a transmis ANM.

De asemenea, este cod galben în intervalul 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12

”În sudul Banatului şi al Olteniei, vestul şi nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei şi al Transilvaniei, precum şi în Carpaţii Occidentali şi local în sudul Carpaţilor Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp”, arată meteorologii.

Aceştia au emis şi o avertizare cod portocaliu pentru intervalul 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12

În judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova va ploua abundent.

”Mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50...70 l/mp şi local, în special în nordul Olteniei, de peste 80...100 l/mp. La altitudini de peste 2000 m vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat consistent de zăpadă”, a precizat ANM.

O altă avertizare cod galben vizează intervalul 28 martie, ora 03 - 29 martie, ora 06. ”În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. În vestul Carpaţilor Meridionali, la altitudini în general de peste 2000 m, rafalele vor fi de 75...90 km/h şi va fi viscol”, au precizat meteorologii.

Funeriu, atac la Antonescu: Dragi liberali adevăraţi şi democraţi, locul vostru e lângă candidatura mea

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, candidat independent la Preşedinţie, îi invită pe liberalii ”adevăraţi şi democraţi” să îl susţină, lansând un atac dur la adresa contracandidatului său Crin Antonescu, susţinut de coaliţia PSD-PNL-UDMR, minorităţi naţionale. ”Ştiţi şi voi că lumea se uită cu dispreţ la voi când vă prezentaţi cu Crin. Ştiţi şi voi că omul ăsta a lenevit când voi aţi trudit”, transmte Daniel Funeriu.

”Dragi liberali adevăraţi şi democraţi: locul vostru e lângă candidatura mea, nu lângă cea a lui Crin Antonescu. Ştiţi şi voi asta, ştiţi şi voi că „mecanismele de partid” vă obligă să susţineţi un om care nu e bun pentru a conduce România. Ştiţi şi voi că lumea se uită cu dispreţ la voi când vă prezentaţi cu Crin. Ştiţi şi voi că omul ăsta a lenevit când voi aţi trudit”, scrie Funeriu pe Facebook.

El citează şi câteva versuri din imnul PD şi apo al PDL ”Verde înrourat”: ”Vantu bate apa trece pietrele raman/E si grea e si frumoasa viata de roman/ C-avem suflet imbatranit/Verde inrourat/ De la truda ce-am trudit/Verde inrourat.”  „Da, truda ce-am trudit NOI. Nu el”, afirmă Funeriu la finalul postării.

Premierul anunţă ”un record lunar absolut” de contribuţii la Pilonul II de pensii private: 1,8 miliarde de lei în februarie / Ciolacu: Acum fix un an, eram acuzat că vreau să naţionalizez Pilonul II

Premierul marcel Cuolacu a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, ”un record lunar absolut” de contribuţii la Pilonul II de pensii private: 1,8 miliarde de lei în februarie.

”Închei cu un exemplu ce arată că economia României merge în direcţia corectă. Avem un record lunar absolut la contribuţiile salariaţilor la Pilonul II de pensii private: 1,8 miliarde de lei în februarie. În plus, avem o creştere a activelor la final de 2024 de aproape 20%”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Acesta s-a referit şi la cei care l-au acuzat că vrea să naţionalizeze Pilonul II: ”Acum fix un an, eram acuzat că vreau să naţionalizez Pilonul II. Azi, acest Guvern asigură prin politicile sale publice cele mai mari contribuţii din istoria de 17 ani a pensiilor private”.â

Ciolacu nu a înghețat nimic: cheltuielile cu salariile bugetarilor cresc mai rău ca în 2024. Plățile cu dobânzile au explodat

Guvernul Ciolacu II nu a înghețat nimic: cheltuielile cu salariile bugetarilor cresc mai rău ca în 2024, arată datele publicate azi de ministerul de Finanțe. Potrivit datelor publicate, cheltuielile de personal în primele două luni din 2025 sunt cu 16,2% mai mari decât în primele două luni din 2025, scrie defapt.ro.

În plus, dacă în ianuarie-februarie 2024 aceste cheltuieli reprezentau 1,4% din PIB, acum ele au consumat 1,5% din PIB. Nota ministerului de finanțe nu explică acest salt.

Și cheltuielile cu dobânzile au explodat cu 50% față de primele două luni din 2025 și acum consumă 0,5% din PIB. Ele au însumat 10,06 mld lei, cu 3,39 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

În schimb, „cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 13,0 mld lei, cu 23,98% mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 17,1 mld”, arată Finanțele.

Deficitul bugetar a ajuns deja la 1,58% în primele două luni, deși Guvernul s-a angajat să încheie anul cu un deficit de 7%. Citește articolul complet pe defapt.ro.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.