Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Amenințări după ce peste 1.300 de români s-ar fi vaccinat peste rând

Ziarul de Vrancea
27 ian 2021 977 vizualizări

Ministrul Sănătății anunță controale și sancțiuni la centrele de vaccinare după ce un număr mare de persoane din etapa a treia s-ar fi vaccinat deja n elevii cu simptome vor fi testați la ore cu teste antigen rapide

Peste 1.300 de persoane care sunt incluse în etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19 apar în registrul național de vaccinări, ceea ce înseamnă fie că au sărit rândul, fie că este o eroare, a anunțat ieri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. El a spus că vor fi făcute controale la centrele de vaccinare, că medicii coordonatori ai centrelor unde sunt descoperite astfel de probleme vor fi cercetați disciplinar, iar Guvernul va decide sancțiuni pentru situațiile în care nu este respectată strategia de vaccinare.

Voiculescu a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, în care a spus, legat de campania de vaccinare, că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite, dar “una peste alta” Comitetul național de coordonare a vaccinării, condus de Valeriu Gheorghiță, “duce lucrurile rezonabil mai departe”. El a precizat că în perioada 15-23 ianuarie în Registrul de vaccinare figurează 1.353 de persoane din etapa a treia. “Fie este o eroare, fie cineva a cerut peste rând. În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât avem nevoie și este esențial ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități. Trebuie protejați cei vulnerabili”, a spus ministrul Sănătății. Vlad Voiculescu a anunțat că vor fi constituite echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai Corpului de control al ministrului și angajați din DSP-uri, și vor fi făcute verificări la centrele de vaccinare, pentru a se stabili care este situația. El a mai spus că a vorbit cu premierul Florin Cîțu pentru ca Guvernul să introducă sancțiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia de vaccinare este respectată în centrele de vaccinare: “Există medici coordonatori care vor fi cercetați disciplinar și vor exista sancțiuni adoptate de guvern”.

Vlad Voiculescu a mai declarat, ieri, că 30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare, pentru că oamenii merg direct la centre neinformatizate și se vaccinează, ceea ce reprezintă o “vulnerabilitate”.

Cîțu: Rămânem în top șase în UE în ceea ce privește vaccinările

Spre deosebire de ministrul Sănătății, premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, că merge foarte bine campania de vaccinare din țara noastră, România fiind în top șase din Uniunea Europeană. “Campania de vaccinare merge foarte bine. Pe 25 eram pe locul 1 în UE în ceea ce privește media de vaccinări zilnice. Rămânem în top șase în ceea ce privește vaccinările, toată campania de vaccinare, deci 2,5% din populație este vaccinată. Cu resursele limitate pe care le avem, România reușește să rămână în top. Da, și România și alte țări din UE au trebuit să își reașeze campania de vaccinare pe termen foarte scurt pentru că companiile producătoare de vaccinuri și-au ajustat producția și a trebuit să analizăm situația. Dar în condițiile date totuși România are campanie de vaccinare de succes, avem peste 500.000 de oameni vaccinați”, a declarat Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.  El a precizat că obiectivul nu se modifică, acela de a fi vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie 10,4 milioane de oameni.  “Și să avem 2,4 milioane de vaccinuri făcute la 29 martie. Sunt obiective pe care ni le asumăm pe baza contractelor pe care le avem în acest moment, în special cu compania Pfizer”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă ia în calcul ca România să acționeze în instanță Pfizer pentru nerespectarea calendarului de livrare, Florin Cîțu a răspuns: “Am văzut aceste discuții, până acum Pfizer nu pare că nu a respectat pentru că ce nu s-a dat săptămâna trecută am primit săptămâna aceasta, dozele de vaccin, le-am primit, au fost compensate. Până la urmă primim toate dozele, este clar că a fost o întârziere de o săptămână. Discuțiile sunt la nivelul Comisiei Europene, mai sunt și alte companii, Astra Zeneca, vom vedea care va fi decizia. România nu va lua o decizie seprată pentru că aceste contracte nu sunt făcute între România și Pfizer, sunt făcute de UE”.

De asemenea, el a fost întrebat cum va fi făcută vaccinarea românilor din Diaspora și a celor din Republica Moldova.  “Cetățenii românii care au domiciliul în altă localitate sunt și probleme de mobilitate, să îi aduci acasă, tot felul de probleme de logistică, încercăm să găsim o soluție și pentru cetățenii românii. Pentru Republica Moldova există o promisiune din partea Guvernului României de 200 de mii de doze pe care le vom livra în perioada următoare”, a transmis primul ministru.

El a anunțat și câte doze de vaccinuri vor veni de la Moderna în perioada următoare.

“Moderna, cred că sunt vreo 60.000 de doze, așteptăm să fie până la 90.000 de doze în perioada următoare. Dacă veneau puțin mai repede nu ar fi trebuit să facem acea ajustare pentru că era exact ce nu primisem în săptămâna respectivă de la Pfizer. Moderna și Pfizer sunt la fel, nu există diferențe. (...) De la Moderna primim cam 14.000 săptămânal .Ei s-au ținut oarecum de program”, a mai declarat Florin Cîțu.

„Ne testăm poate mai puțin decât ar fi cazul”

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat ieri că autoritățile își propun în perioada următoarea creșterea capacității de testare, precizând că sunt raportate mai puține cazuri decât este cazul. Ea a precizat că dacă vor fi făcute mai multe teste, atunci poate fi evaluată mai bine activitatea epidemiologică în țară. “Am realizat cu toții că ne testăm poate mai puțin decât ar fi cazul, dar cu siguranță raportăm mai puțin decât e cazul în ceea ce privește testele pe care le avem pozitive, astfel încât un focus principal acum este pe creșterea capacității de testare. Având un număr mai mare de teste facute cu siguranță vom putea să recurgem mai ușor la indicii de evaluare a activității epidemiologice în țară, a circulației virusului și a impactului pe care virusul îl are asupra populației astfel încât știind foarte bine pe ce teren stăm vom putea să și interpretăm mai bine ceea ce se întâmplă în țară”, a declarat Andreea Moldovan.

Ea a mai transmis că o soluția pentru creșterea capacității de testare este folosirea testelor rapide. “Testarea se va face prin PCR și teste angigen rapide, prin teste foarte rapide pe care le avem la îndemână care durează 15 minute, categoric capacitatea va putea fi crescută. Acum e o latență în a testa în unitățile medicale și a raporta aceste teste. Aceste teste rapide se fac și la domicilliu, sunt oameni care își fac testarea, acel test nu se raportează ceea ce duce la subraportarea cazurilor din țară”, a explicat secretarul de stat.  Andreea Moldovan s-a referit și la posibilitatea introducerii testării în școli. “Un capitol important al dezbaterilor pe care le avem acum și al discuțiilor și al interesului nostru, se referă la testarea în școli, utilizând acele test antigen rapide pe care să le facem conform indicațiilor celor simptomatici și contacților celor pozitivi astfel încât să știm exact ce se întâmplă școli, să putem mult mai bine manageria situația din astfel de colectivități relativ închisă. De asemenea, aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa și cadrelor didactice pentru ce este important să avem grijă și de ei în acest proces de testare”, a mai declarat Andreea Moldovan. Ea a mai transmis că în cazul în care un elev este confirmat cu Covid-19 atunci vor fi anunțați părinții, medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică.

Peste 18.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.174 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 77 de decese, bilanțul total fiind de

18.015. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.839. Dintre acestea, 1.025 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.354.600 teste RT-PCR și 95.533 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.604 de teste RT-PCR (17.096 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.508 la cerere) și 7.523 de teste rapide antigenice.

Udrea: Dacă o omoram pe Kovesi, aveam șanse la o pedeapsă mai mică

Elena Udrea a afirmat, după ce un procuror a solicitat la Curtea de Apel București să fie condamnată la 12 ani închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale de la alegerile prezidențiale din 2009, că avea șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică dacă “o omora pe Kovesi”.

Fostul ministru al Turismului a publicat ieri pe Facebook un comentariu în legătură cu solicitarea DNA de a fi condamnată la 12 ani închisoare în dosarul respectiv, iar Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, să primească 15 ani închisoare.

“Deci nimeni nu a luat niciun ban, nici măcar nu s-a plătit ceva pentru candidatul Traian Băsescu, ci s-au plătit panouri de informare cu privire la referendum și cu îndemnul către cetățeni la a participa la votul pe acest subiect de interes național, pe care l-am arătat mai sus ca fiind tema consultării populare din 2009”, spune Udrea. Ea consideră că procurorii ar fi cerut o pedeapsă mai mică și dacă ar fi omorât-o pe fosta șefă a DNA, Laura Kovesi. “Cred că, dacă o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest rechizitoriu în 2017, aveam șanse la o solicitare de pedeapsă mai mică din partea DNA. P.S. Dacă prin absurd, beneficiarul panourilor cu mesaj privind referendumul ar fi Traian Băsescu, așa cum zic procurorii Bulancea și Kovesi, oare ea, care aștepta cu înfrigurare în sufrageria lui Oprea să câștige Traian Băsescu alegerile, că să o mențină în funcția de procuror general și apoi să o pună șefă DNA, nu e la fel de beneficiară?”, a adăugat Udrea.

Un procuror DNA a cerut, marți, la Curtea de Apel București, condamnarea Elenei Udrea la 12 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) și spălare a banilor (cinci fapte) în dosarul finanțării campaniei electorale de la alegerile prezidențiale din 2009. De asemenea, procurorul a cerut 15 ani închisoare pentru Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor.

Cîmpeanu: Elevii și profesorii cu certificat medical vor avea acces la învățarea online

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a afirmat ieri, întrebat despre faptul că unii părinți solicită o redeschidere a școlilor în sistem hibrid, atât online cât și cu prezență fizică în clasă, că normalitatea este deschiderea școlilor cu prezență fizică. El a precizat însă că elevii care au vulnerabilități, în baza unui certificat medical, pot face învățare online, la fel și cadrele didactice cu vulnerabilități pot preda online, dacă au certificat medical. „Elevii care au vulnerabilități, certificatul medical, cu siguranță vor avea acces la învățarea online. Cadrele didactice pot avea vulnerabilități și cu certificat medical vor putea să predea online, asta în cazul în care nu vor exista și în cea mai mare parte nu există cadre didactice care să înlocuiască acești colegi care au vulnerabilități medicale. În acest fel vom asigura accesul la învățământ online oricui are o motivare solidă, o certificare medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Patriarhia cere păstrarea numărului de ore de religie în învățământul preuniversitar

Patriarhia Română dorește păstrarea numărului de ore de religie în învățământul preuniversitar, a afirmat, ieri, episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în cadrul unei dezbateri organizate la Parlament.

“Patriarhia arată un interes cu totul deosebit învățământului în general și, desigur, învățământului religios în special. Considerăm că trebuie susținută această solicitare a noastră ca să se păstreze o oră pe săptămână la toate cele trei filiere ale învățământului preuniversitar, iar dacă vor exista la cel profesional anumite diminuări, dorim ca religia să fie tratată ca și celelalte discipline umaniste, pentru că s-ar crea această frustrare de discriminare”, a spus Varlaam Ploieșteanul. Episcopul-vicar a salutat propunerile planurilor cadru puse în dezbatere publică, care prevăd păstrarea la filiera teoretică de liceu a unei ore de religie pe săptămână pe durata întregului an școlar. “Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse iar Biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă păstrarea unei ore întregi de religie și la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră. La filiera profesională, de asemenea, există trei variante. Din păcate, toate trei propun diminuarea orei de religie până la desființarea ei, în una din cele trei variante. Noi considerăm că ar trebui să găsim soluții cât să păstrăm și la aceste două filiere o oră întreagă, ținând cont de importanța acestei discipline pentru formarea tinerilor pentru o societate modernă, care nu înseamnă doar tehnologie, ci înseamnă și cultură și spiritualitate și din această perspectivă disciplina nu poate fi înlocuită cu o alta”, a arătat episcopul-vicar patriarhal.

Dezbaterea a fost organizată de cele două Comisii pentru educație din Parlament.

GDS a acordat Premiul pe 2020 Maiei Sandu

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a acordat, ieri, Premiul pe 2020 președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a reușit să construiască în țara sa “o politică de tip european”, după un efort întins pe mai mulți ani, dispunând de “foarte puține” resurse. “Avem foarte mult de lucru în continuare și eu am o sarcină dificilă, dar o să mă sprijin pe încrederea cetățenilor și împreună cu ei sunt sigură că o să reușim să construim o țară democratică, în care oamenii onești pot să trăiască bine și o țară în care oamenii să creadă. Știți cu toții care sunt problemele cu care se confruntă Republica Moldova și de ce foarte multă lume alege să plece”, a spus Maia Sandu, într-o intervenție online la ceremonie.

Ea a spus că premiul primit este al cetățenilor Republicii Moldova, care au luptat și continuă să lupte pentru valorile democratice.

Potrivit lui Sorin Ioniță, membru în Consiliul Director al GDS, premiul i-a revenit Maiei Sandu pentru răbdarea pe care a avut-o de a construi o politică de tip european în Republica Moldova, o politică centrată pe civism și drepturile omului. “A fost un efort întins pe mai mulți ani și cu resurse foarte puține. Nu se întâmplă des în politica est-europeană genul acesta de construcție, pentru că e o construcție de tip modern. Al doilea lucru care ne-a impresionat este contrastul acesta teribil între dificultatea situației sociale și politice din Republica Moldova, care e o țară de șapte ori mai mică decât România ca populație, dar de șapte ori mai complicată politic, am spune noi, deci, acest contrast între condițiile obiective foarte grele și performanța care a însemnat, până la urmă, un succes, după câțiva ani de construcție. În al treilea rând, dar nu ultimul, faptul că a reușit să facă această construcție de tip european și să o ducă la succes ca femeie, demonstrând calități de leadership remarcabile, leadership validat prin cea mai buna probă, care este rezultatul la urne”, a declarat Sorin Ioniță.

În opinia sa, președintele Republicii Moldova are dificila sarcină de a fi o sursă de inspirație pentru mulți tineri, pentru femei la început de carieră.

Topul țărilor cu cele mai multe beții crâncene

Credința populară despre scoțieni și englezi este adevărată: sunt țările cu cele mai multe beții mari de pe planetă, scrie Mondo Deportivo, citată de Rador. Un sondaj realizat de compania Global Drug Survey a confirmat că Regatul Unit este națiunea în care s-au înregistrat cele mai multe beții grave în 2019.

România se află în partea de jos a acestui clasament întocmit cu mărturiile a peste 100.000 de oameni din întreaga lumea, între noiembrie și decembrie 2019, chiar înainte ca totul să fie ruinat de pandemia de coronavirus.

Astfel, Scoția și Anglia, în ansamblu, au reușit să dubleze numărul de beții grave înregistrate în Spania, Germania, Italia, Portugalia și Mexic.

În acest fel, în timp ce Scoția înregistrează 33,8 de beții crâncene pe an și pe persoană, în Anglia, sunt 33,7. România este destul de în urmă, cu 14,1, în timp ce alte țări cu o tradiție a bețiilor, ca Germania sau Mexic, înregistrează 15,3 și respectiv 10.

Potrivit lui Adam R. Winstock, fondatorul Global Drug Survey, nu este surprinzător faptul că Scoția și Anglia conduc acest clasament, întrucât este o chestiune culturală: pentru ele, alcoolul este ceva obișnuit, nu ceva legat de un moment de distracție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.