Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ambasadorii Franței și Germaniei: România trebuie să lase luptele interne

Ziarul de Vrancea
22 iul 2018 673 vizualizări

 “Președinția Consiliului Uniunii Europene oferă o ocazie unică, ați face bine să nu o ratați”, a atras atenția reprezentantul Berlinului

Michele Ramis și Cord Meier-Klodt, ambasadorii Franței, respectiv Germaniei la București, sfătuiesc România să renunțe la luptele interne și să profite de oportunitățile care îi vor fi oferite odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, care va da o nouă perspectivă țării. Cei doi au punctat, în timpul unei întâlniri din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov - la care a participat și Hans Klemm, ambasadorul SUA - faptul că Uniunea Europeană se confruntă, astăzi, cu provocări atât din interior, cât și din exterior - terorism, imigrație, scepticism, încălcarea legilor internaționale.

"Toate acestea creează un nou context. Avem de-a face cu surprize, dar ele sunt și ocazii. Îngrijorarea mea este cum putem apăra modelul nostru democratic unic?”, s-a întrebat Michele Ramis. Legat de imigrație, fenomen care a scăzut în ultimii doi ani, Ramis a afirmat că "a rămas o problemă politică”. "Președintele Macron are o viziune puternică privind refondarea Europei, să o facă mai puternică. Încearcă să implice, să aducă mai mulți aliați”, a adăugat ea.

“Vă subestimați capacitățile”

Franța și Germania, au spus cei doi, și-au luat angajamentul de a ajuta România în pregătirea preluării președinției Consiliului UE.

"Credem că președinția CE îi va da României o nouă perspectivă. România trebuie să lase de-o parte luptele interne, trebuie să fie constantă în valorile ei și să profite de ocazie. Vă subestimați capacitățile și ocaziile. Mi-ar plăcea ca România să se întoarcă la România”, a mai spus Ramis. De cealaltă parte, Meier-Klodt a precizat că "Alianța transatlantică și Uniunea Europeană nu trebuie considerate cuvenite, trebuie să luptăm pentru ele, dacă vrem să menținem ceea ce am obținut și să continuăm să dăm formă lumii noastre, altfel, îi vom lăsa pe alții să îi dea formă”. El a amintit, de asemenea, de provocările la care este supusă UE: "Din perspectiva Europei, unele dintre cei mai importante provocări sunt Rusia, expansiunea intereselor Chinei și numeroasele crize. Noua politica «America First» a președintelui Trump, pentru Europa, trebuie luată în calcul drept o nouă provocare. Acest principiu, de «Me First», îl găsim în toate țările europene și este unul nou de care trebuie să ne ocupăm”. "Nu trebuie să ne păcălim. Nu este vorba doar de anumite figuri politice, care pot veni și pleca sau rămâne, ci despre o mișcare tectonică în societatea noastră, iar figurile politice sunt vizibile tocmai din acest motiv”, a completat Meier-Klodt. Pentru Europa, „unitatea nu este totul, dar fără unitate, totul este nimic”, a parafrazat ambasadorul german o replică dintr-un film al lui Luchino Visconti. „Vrem o anumită Europă, nu o formă fără fond”. „Păstrați România pe linia progresului”, a îndemnat el. „Rolul României nu trebuie supraapreciat. România are potențial de a dobândi un rol crucial în această ecuație, ca țară fundamental europeană, fără polarizări. Mental, ea este amplasată în centrul Europei. Președinția Consiliului Uniunii Europene oferă o ocazie unică, ați face bine să nu o ratați”, a completat el.

România va prelua în ianuarie 2019, după 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni.

 “FărăPenali”: Peste 320.000 de semnături, adunate până în prezent

Liderul USR, Dan Barna, a declarat pentru News.ro că, până în prezent, în cadrul campaniei „#FărăPenali în funcții publice” au fost strânse peste 320.000 de semnături, din cele minimum 500.000 necesare, și că județele în care au fost adunate cele mai puține sunt cele din sudul țării. Cu o lună înainte de data limită, inițiatorii campaniei „#FărăPenali” mai mai au nevoie de semnături din peste jumătate din numărul de județe necesare.   "Am strâns în total peste 320.000 de semnături. E drum lung, trebuie să ajungem la 500.000, la nivel național. Cel mai puțin am strâns în Ialomița, Tulcea, Galați, județele din sud. Dar și Mureșul merge foarte greu. Covasna, relativ bine. Douăzeci și unu de județe trebuie să aibă peste 20.000 de semnături. Din perspectiva asta e arzător. Avem aproape zece. De fapt, șapte - opt județe au atins pragul”, a precizat Barna pentru News.ro. Sibiu a fost județul unde, sâmbătă, pragul de 20.000 de semnături a fost depășit.

Liderul USR a fost prezent în weekend la debutul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, unde, în prima seară, în cetate a continuat demersul.

Duminică dimineață, la Iași erau strânse 11.349 de semnături, potrivit site-ului farapenaliinfunctiipublice.ro.

Săptămâna aceasta, în București, actori între care Oana Pellea, Victor Rebengiuc și Marius Manole, s-au alăturat campaniei și au strâns semnături în Piața Universității.

Obiectivul USR este ca anul acesta să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dacă au săvârșit infracțiuni în mod intenționat. Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puțin 500.000 de semnături ale cetățenilor cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers prin intermediul filialelor sale teritoriale.

Studiu: Limba română, între primele opt limbi ale lumii

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a anunțat că instituția a finalizat o nouă ediție a Marelui Dicțional al Limbii Române, în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte. El a precizat că, în urma cercetării, limba română se află - din punct de vedere al vocabularului - între primele opt limbi ale lumii. În dicționar nu au fost incluse aproximativ 30.000 de cuvinte - diminutive, în special - a mai spus academicianul. „Limba română, ca bogație de vocabular și semantică, este între primele opt limbi ale lumii și 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viața cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moștenite din latină prin tradiția locală și o parte au intrat din franceză și engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Cea mai vorbită limbă maternă din lume rămâne spaniola, iar Pop a punctat că atunci când limba chineză, care „nu este o limbă aglutinată”, va prelua prima poziție, latinitatea va fi „în pericol”.

„În China sunt vorbite 60 de dialecte și sunt recunoscute vreo 60 de minorități care sunt foarte diferite. Chineza există, dar e mai mult un gând încă. Când va fi chineza limba omenirii, atunci, vorba unuia dintre colegii mei, nu se va mai studia Dreptul Roman în facultăți. Le-am spus: «Nu vă temeți pentru latinitate, că, atâta vreme cât se studiază Dreptul Roman la facultățile de Drept, lumea nu e pierdută». Și mi-a spus cineva că nu se mai studiază, că în unele a devenit materie facultativă. Și atunci ne mirăm că ne pierdem memoria colectivă...”, a susținut președintele Academiei.

Un nou mesaj anti-PSD pe un câmp din Cluj

n fermierul din același județ care și-a arat câmpul cu un mesaj M..e PSD a fost “rugat” de Poliție să îl șteargă

Mesajul ,,vă vedem” este al doilea mesaj anti-guvermental trasat pe un câmp din Cluj. Mai multe persoane s-au adunat sâmbătă cu pancarte pe câmp. ,,Să vă fie rușine, nu ne reprezentați!”, ,,Ce vrem? Stoparea legilor pentru corupți” sunt două dintre mesajele transmise de protestatari. Aceștia au mai cerut și desființarea comisiei parlamentare speciale prin care s-au decis modificarea Legilor Justiției și a Codurilor Penale, condusă de Florin Iordache.

Mesajul ,,vă vedem” a fost unul dintre simbolurile amplelor proteste de susținere a Justiției, fiind făcut cunoscut și de mișcarea ,,Vă vedem din Sibiu”. Timp de zeci de zile la rând, la orele prânzului, mai multe persoane au ieșit la un protest mut în centrul Sibiului.

“Nu e o pancartă, e o arătură pe câmp”

Pe de altă parte, clujeanul care, împreună cu un francez, și-a arat câmpul cu un mesaj anti-PSD a fost contactat de Poliție pentru a șterge mesajul. Sorin Bobiș se întreabă dacă a încălcat vreo lege și apelează pe Facebook la opinia juriștilor. ”O întrebare pentru prietenii juriști de pe FB. Am fost rugați de poliție să ștergem mesajul de pe câmp. Întrebare, am încălcat o lege?”, a scris Bobiș pe Facebook.

Potrivit Ziarului de Cluj, românul și prietenul lui francez au fost contactați telefonic de către polițiști. ”Nu au venit personal, am vorbit la telefon. Inițial a fost poliția locală de la noi din comună, din Cămărașu, apoi ne-a sunat Poliția din Apahida cu care n-avem treabă. A fost o discuție civilizată, mai degrabă o rugăminte, că s-ar putea încadra la contravenție fiindcă e un cuvânt obscen. Am apelat la prieteni care sunt juriști să ne spună dacă e sau nu contravenție. Vrem să știm, e proprietate particulară. Nu e o pancartă, e o arătură pe câmp”, a spus Bobiș, potrivit Ziarului de Cluj.

Un turist de 28 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut într-o prăpastie

Salvamontiștii au reușit, ieri dimineață, după o aproximativ unsprezece ore de la alarmare, să recupereze trupul turistului care și-a pierdut viața după ce a căzut într-o prăpastie în zona de creastă a Masivului Făgăraș, în sectorul din apropierea Vârfului Moldoveanu. Reprezentanții Poliției Argeș spun că turistul avea 28 de ani și că este singura victimă, neconfirmându-se informațiile potrivit cărora un alt bărbat a fost rănit. "În jurul orei 05.00, acțiunea de recuperare a victimei căzute de pe Vârful Moldoveanu s-a încheiat, după aproape unsprezece ore de la alarmare", a anunțat Salvamont România.

Tot grupul de turiști cu care era victima a coborât în siguranță de pe munte.

Accidentul s-a produs în timp ce grupul de turiști cobora sâmbătă de pe Vârful Moldoveanu către Valea Rea, iar la un moment dat bărbatul de 28 de ani a căzut câteva zeci de metri într-o prăpastie. Surse locale au declarat că victima însoțea un grup de aproximativ 50 de studenți la Geografie care se aflau într-o excursie pe munte.

Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, salvamontiștii din Argeș au intervenit pentru recuperarea a șapte turiști care se rătăciseră pe munte.

Un deputat îi atacă pe polițiștii rutieri: ”Nu vă mai satură nimeni de ciubuc?”

Grupul Polițiștilor Rutieri din România spune că analizează oportunitatea formulării unei plângeri penale împotriva deputatului PNL Florin Roman și cere Poliției Române o poziție publică față de afirmațiile acestuia. Deputatul liberal a spus că nu poate înțelege de ce se opun polițiștii modificărilor la Codul Rutier care vizează presemnalizarea radarelor, el întrebându-se dacă motivul nu este că “dispare șpaga” și că “nu mai pot sta la pândă”. ″În loc să preveniți, voi pândiți și oamenii mor în accidente? Nu va mai satură nimeni de ciubuc?”, li s-a adresat Roman polițiștilor de la Rutieră.

Deputatul PNL este inițiator al proiectului privind modificarea art.109 din Codul Rutier, care prevede, printre altele, că prezența mașinilor de poliție cu radar trebuie presemnalizată prin panouri, cu 500-1.000 de metri înainte.

Grupul Polițiștilor Rutieri din România a transmis, printr-un comunicat de presă, că analizează oportunitatea formulării unei plângeri penale împotriva deputatului PNL, care “aduce atingere onoarei și prestigiului Poliției Române”. De asemenea, polițiștii de la serviciul Rutier cer conducerii Poliției Române o poziție publică față de afirmațiile deputatului.

Grupul Polițiștilor Rutieri din România a transmis, vineri, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care atrage atenția că, după adoptarea unor modificări la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar, ”numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va crește alarmant”. Polițiștii cer președintelui să nu promulge legea pe care o consideră un ”pariu cu viața cetățenilor” și îi solicită să atace la Curtea Constituțională prevederile acesteia.

Un șef regional de la APIA, căutat de scafandri pe fundul unui lac

Mai multe echipaje de scafandri căutau ieri un bărbat din Cluj-Napoca, pe lacul de acumulare Fântânele-Beliș, după ce acesta ar fi căzut, sâmbătă seara, dintr-o barcă. Victima este șeful APIA Cluj, Adrian Zaharia. ”Adâncimea apei, în apropierea barajului Beliș-Fântânele, poate ajunge peste 100 de metri, ceea ce limitează intervenția scafandrilor autorizați până la 40 de metri. Acest tip de scufundări se pot efectua doar cu echipamente specifice, diferite de cele pentru scufundări până la 40 de metri, ce trebuie să protejeze scafandrii de narcoza azotului și toxicitatea oxigenului”, au precizat reprezentanții ISU.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, ieri la prânz, că speranțele ca bărbatul să fie găsit în viață sunt foarte puține. "Din informațiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieți, ci despre găsirea unui cadavru", a declarat la Antena 3, ministrul Daea. El a spus că directorul APIA Cluj se afla sâmbătă la o cabană de pe malul Lacului Beliș împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană. La scurt timp, Adrian Zaharia a luat barca și a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac.  "A luat și vesta de salvare, pe care nu a pus-o încă pe corp. Un cetățean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările", a afirmat Daea.

Adrian Zaharia, în vârstă de 40 de ani, este director al APIA Cluj din ianuarie 2013. Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări la APIA Cluj, în ultimii ani, din cauza plângerilor unor angajați ai instituției.

Procurorii nu prea vor să-i ia locul Codruței Kovesi

Cu doar o zi înaintea expirării termenului de depunere a dosarelor pentru concursul de ocupare a funcției de șef al DNA, niciun procuror nu și-a înregistrat candidatura. Cu toate acestea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pentru Mediafax, că este convins că luni vor fi depuse candidaturi. În caz contrar, procedura va fi reluată.

”În acest moment nu este nici un candidat! Sunt convins de faptul că mâine vom avea candidaturi. În caz contrar se va relua procedura. Procedura se reia și în situația în care candidatul/candidații înscris/înscriși este/sunt respins/ respinși!”, a precizat Tudorel Toader.

Concursul a fost organizat după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, fiind obligat de o decizie a Curții Constituționale. După revocare, șefia DNA a fost preluată de Anca Jurma, desemnată procuror-șef interimar pentru o perioadă de șase luni.

Un oraș i-a retras lui Dan Șova titlul de cetățean de onoare

Fostul senator și ministru al Marilor Proiecte în Guvernul Ponta, Dan Șova, a rămas fără titlul de cetățean de onoare pe care orașul Corabia, din județul Olt, i-l acordase în 2012. Decizia de retragere a titlului, luată de Consiliul Local, a venit ca urmare a condamnării definitive a politicianului, relatează Mediafax.

Aleșii locali din Corabia, județul Olt, au aprobat un proiect de hotărâre prin care i-au retras titlul de cetățean de onoare al lui Dan șova, titlu pe care tot ei i-l acordase în anul 2012. Potrivit hotărârii aprobate, motivul acestei decizii este recenta condamnare definitivă la închisoare a fostului senator de Olt.

În urmă cu o lună, Instanța supremă l-a condamnat definitiv pe fostul senator Dan șova la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul CET Govora, în care era acuzat de trafic de influență. El a fost transferat recent la Penitenciarul Jilava.

Portugalia va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Ministerul Apărării din Apărării din Portugalia a confirmat oficial că va vinde alte cinci avioane de vânătoare F-16 către România, iar acestea vor fi înlocuite de alte aparate, ce vor fi cumpărate din Statele Unite și modernizate în Portugalia.

Confirmarea a venit la câteva zile după ce ministrul Apărării din România, Mihai Fifor, a afirmat că încă cinci avioane F-16 vor fi cumpărate de la Portugalia până la finalul anului.

Un MiG-21 LanceR s-a prăbușit recent în timpul unui show aviatic la Baza Aeriană Borcea. Pilotul avionului a murit. El avea 36 de ani și era pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești, având 400 de ore de zbor, din care 250 erau cu MiG - 21.

Totodată, luni, un avion IAR 99 – Șoim s-a prăbușit în județul Bacău, cei doi militari aflați la bord reușind să se catapulteze.

Fifor a anunțat recent că, după accidentul aviatic de la Baza Aeriană Borcea, toate avioanele MiG 21 LanceR ale Armatei române se află la sol, iar în prezent Poliția aeriană în spațiul aerian al României este asigurată de patru avioane Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice.

Fifor a spus că sunt frecvente intrările în spațiul aerian român ale aeronavelor din Rusia și a anunțat că poliția aeriană operează în aceste cazuri conform unor proceduri standard, de tip NATO.

România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.