Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ambasada României în SUA: Pas important în dosarul Visa Waiver

Ziarul de Vrancea
15 mar 2023 415 vizualizări

Un proiect de lege prin care românii ar putea să călătorească liber în SUA a fost introdus în Senatul american

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Washington. “Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, a declarat, recent, într-un interviu acordat Agerpres, că “sper că vom reuși să obținem ceva în timpul mandatului meu”.

“Va fi pe agenda dialogului nostru strategic. Mai mult, colaborăm, experții noștri colaborează legat de aspecte tehnice ale acestui program, care implică pașapoarte, chestiuni legate de trecerea frontierei. Cum ați spus și dumneavoastră, vorbim de cifre, anume rata de refuz. Dar, analizând situația din alte țări care au intrat în acest program și parcursul lor, sunt încrezătoare că putem avansa, putem face progrese în aceste domenii”, a transmis Kathleen Kavalec.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de către Statele Unite. Au existat chiar amenințări cu sancțiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Cu toate acestea, includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului.

Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) aveau în 2021 rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org.

Doctorand la UAIC Iași, mort înaintea unei operații pentru o fractură la cot

tânărul avea 28 de ani și a ajuns la spital după ce s-a accidentat la un meci de fotbal cu prieteni

Un tânăr în vârstă de 28 de ani, cercetător și doctorand la Universitatea din Iași, a murit la Spitalul din Vatra Dornei, acolo unde a mers pentru o intervenție chirurgicală la un cot, întrucât suferise o fractură în timp ce făcea sport. Conducerea spitalului afirmă că tânărul a fost dus în sala de operație și a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după anestezie. Spitalul și Poliția au deschis anchete.

Valeriu Stoilov-Linu, în vârstă de 28 de ani, cercetător la Centrul de Economie Montană CE-MONT și doctorand la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a ajuns la Spitalul Municipal Vatra Dornei după ce a suferit o fractură la cot în timpul unei meci de fotbal cu prietenii.

Bărbatul a fost programat pentru o intervenție chirurgicală miercuri.

Managerul Spitalului Municipal Vara Dornei, Valentin Stan, a declarat, joi, pentru News.ro, că medicii nu au apucat să facă intervenția chirurgicală, pentru că pacientul a intrat în stop cardio-respirator. “Au fost ambii anesteziști în sală, unul dintre ei a administrat anestezia. Decesul a survenit în jur de ora 10:00. I s-a administrat anestezia, nu s-a intrat în operație. A fost stop cardio-respirator, resuscitare și după 70 de minute de resuscitare nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Valentin Stan.

El a precizat că pacientului i s-a făcut o anestezie generală. După deces, moartea pacientului a fost anunțată, conform procedurilor, la Poliție.

Managerul a explicat că se așteaptă rezultatul necropsiei, în cursul zilei de joi. Valentin Stan a mai declarat că medicul anestezist care a aplicat pacientului anestezia are vârsta de peste 65 de ani și o vastă experiență profesională, iar spitalul nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz. La nivelul unității sanitare se fac verificări interne pentru a se stabili ce anume s-a întâmplat.

Întrebat dacă confirmă informațiile apărute în presa locală, conform cărora spitalul are secție de chirurgie, dar compartimentul de anestezie este “în conservare”, managerul a precizat că secția este funcțională și are doi medici anesteziști.

Tandem Ciolacu-Ciucă, președinte-premier?

n liderul PSD nu respinge o candidatură la prezidențiale, în tandem cu președintele PNL, la Palatul Victoria

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, reafirmă că își dorește ca și după 2024 să poată funcționa actuala coaliție de guvernare, sugerând că PSD ar putea chiar forma o alianță cu liberalii. Mai mult, Ciolacu nu exclude posibilitatea de a candida la președinția României, în tandem cu Nicolae Ciucă în funcția de premier. Chestionat la Digi24 dacă se vede candidând la președinția României, în tandem cu Nicolae Ciucă premier, Marcel Ciolacu a spus că nu este exclus acest secenariu. „Nu e exclus dar nu este simplu, în primul rând pentru că un partid mare precum PNL nu ar accepta să nu aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale. În schimb, eu în PSD am schimbat regulile, la noi candidatul pentru președinție va fi ales. Vom analiza cum mergem mai departe împreună. Ce este sigur e că pentru România a fost cea mai bună această coaliție”, a comentat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că rotativa din mai va ține cont de protocolul agreat de ambele formațiuni, PSD și PNL, și că nu vor exista neînțelegeri privind împărțirea ministerelor. Ciolacu a adăugat că premierul Nicolae Ciucă nu se va afla în componența noului Guvern și că el va prelua șefia Senatului.

“Am discutat, Nicolae Ciucă va prelua președinția Senatului”, a spus Ciolacu.

Religia la bac? Peste 50 de organizații critică “dogmatizarea educației”

Peste 50 de organizații membre ale Coaliției Anti-discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți critică “ingerința cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informații și educație vizând drepturile omului, diversitate și nediscriminar”, dar și “dogmatizarea educației prin introducerea religiei ca disciplină la examenul de bacalaureat” și cer Ministerului Educației ca proiectele de legi în domeniu să respecte legislația națională și internațională. “Nu există temei legal și etic care să introducă cenzura în educație pe criteriile de orientare sexuală, gen și identitate de gen”, afirmă acestea.

Organizații membre ale Coaliției Anti-discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că resping “ingerința cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informații și educație vizând drepturile omului, diversitate și nediscriminare în școlile din România”. Potrivit acesotea, diversitatea pe toate criteriile legal recunoscute este o caracteristică a societăților democratice și trebuie protejată și promovată ca atare în spațiul educațional. “Niciun copil nu trebuie să se simtă izolat și nesigur în școlile din România. Asta înseamnă să îți pese de drepturile lor: să-i ferești de orice formă de discriminare, abuz, violență, atât în familie, cât și în școală. Cu toții, indiferent de orientarea lor sexuală, gen, identitate de gen, merită să fie protejați și să primească informații relevante despre identitatea și sănătatea lor și despre drepturile lor”, a declarat Florina Presadă, directoare executivă a Asociației ACCEPT.

Cele 53 de organizații din societatea civilă solicită Ministerului Educației ca proiectele de legi ale educației “România Educată” să respecte legislația națională și internațională la care România este parte, inclusiv dreptul Uniunii Europene. “Nu există temei legal și etic care să introducă cenzura în educație pe criteriile de orientare sexuală, gen și identitate de gen. Decizia nr. 907 din decembrie 2020 a Curții Constituționale cu privire la legislația educațională este una fără echivoc și mandatorie stabilind că «statul nu discriminează persoanele cu altă orientare sexuală, recunoaște administrativ schimbarea de sex, distinge între sex și gen și respectă obligațiile impuse de CEDO în materia egalității și nediscriminării cu multitudinea sa de fațete»“, arată acestea.

Organizațiile critică și “dogmatizarea educației”. “Dogmatizarea educației prin introducerea religiei ca disciplină la examenul de bacalaureat nu poate fi acceptată, tocmai din cauza acestor atacuri constante iliberale care afectează accesul elevilor și tinerilor la dreptul la liberă exprimare, dreptul la educație fără discriminare, dreptul la sănătate, inclusiv accesul la informații relevante cu privire la relații, sănătate sexuală și reproductivă, egalitate și nediscriminare”, scrie în comunicat.

Organizațiile negumernamentale semnatare cer ca noile legi ale educației să cultive respectul pentru diversitate și protejarea minorităților etnice și sexuale în fața discriminării, bullying-ului și violenței în școală.

Patriarhia Română și celelalte culte religioase din România au transmis, într-o adresă comună adresată ministrului Educației Liga Deca, că obligația de a promova “diversitatea sexuală” în școală este “total abuzivă și nocivă”, iar “ideologia de gen” care descrie ca normalitate o deviație psiho-somatică numită “transgenderism” reprezintă o “artificială construcție ideatică”, în răspăr cu realitatea și cu ordinea firii structurată de cele două sexe și anume masculin și feminin.

Totodată, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și ai celorlalte cultelor propun ca elevii să poată alege Religia ca materie de examen la Bacalaureat, propunerea fiind considerată “logică și justificată de realitate”.

Temperaturi de peste 25 de grade săptămâna viitoare

În a doua jumătate a lunii martie sunt așteptate temperaturi neobișnuit de ridicate în România, chiar în perioada echinocțiului de primăvară.

Potrivit meteorologilor, începând din acest weekend, temperaturile încep din nou să crească, iar spre sfârșitul săptămânii viitoare temperaturile maxime vor depăși 18 - 20 de grade pe suprafețe extinse din România.

Este vorba despre pătrunderea unor mase de aer cald dinspre Mediterana și nordul Africii, care aduc acele zile uneori foarte călduroase de la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. De acest tipar vom avea parte și în zilele următoare, de aceea vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime care vor atinge până la 20 - 25 de grade spre sfârșitul săptămânii viitoare. Câteva modele de prognoză estimează chiar și valori mai ridicate în unele zile, potrivit antena3.ro.

Romașcanu, despre neadmiterea lui Nicu Covaci în UCMR: E clar că e ceva putred

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și-a exprimat “surpriza amară” în urma neadmiterii în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) a liderului legendarei trupe Phoenix, Nicu Covaci, care nu a luat examenul. “Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat 'examenul' pentru a fi membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva ceva e profund greșit cu acest UCMR... Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă”, afirmă Romașcanu într-o postare pe Facebook.

Ministrul consideră că “o asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective” și pledează pentru aducerea “în mileniul trei” a legii asociațiilor și fundațiilor.

“Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos să 'facă cerere' ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc, etc. E clar că e ceva putred... Acum vorbim de UCMR, dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor și alte norme incidente domeniului să fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual”, a mai transmis Lucian Romașcanu.

În urma examenului de admitere în UCMR, Nicu Covaci a obținut nota 7,60, ceea ce îl plasează sub nota de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în această uniune de creație.

O pesedistă care a lucrat la un salon de masaj, propusă la șefia Șantierului Naval 2 Mai

O pesedistă din Călărași, Marinela Voivozeanu, care a lucrat la un salon de masaj, a fost propusă la șefia Șantierului Naval 2 Mai, scrie Replica de Constanța. Ea este angajată a Consiliului Județean Călărași și este șefa femeilor social democrate din Călărași.

Din declarația ei de avere reiese că nu deține nici un fel de bunuri – casă, mașină sau conturi de peste 5.000 de euro – în 2021 a câștigat circa 4.500 de lei pe lună de la CJ Călărași și are un copil în întreținere.

Șantierul Naval 2 Mai este controlat de ministerul Economiei, în fruntea căreia se află pesedistul Florin Spătaru.

Neamț: 14 copii, la spital după ce au găsit la gunoi medicamente expirate și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane

Paisprezece copii cu vârste cuprinse între patru și 13 ani au ajuns la Spitalul din Roman, după ce s-au intoxicat cu medicamente homeopate pe care le-au găsit într-o punguță, la gunoi, și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Toți cei 14 au fost externați după ce au fost ținuți sub observație.

Mai multe ambulanțe s-au deplasat pe strada Fabricii din municipiul Roman, după ce mai multe femei din familii de etnie romă au cerut ajutor medical pentru copiii lor, în condițiile în care aceștia au mâncat medicamente homeopate pe care le-au găsit la gunoi.

Surse locale au declarat pentru News.ro că, în timp ce se jucau pe stradă, copiii au descoperit, într-o punguță, mai multe flacoane în care erau pastile dulci și le-au împărțit între ei, crezând că sunt bomboane. Ulterior, unii dintre ei au acuzat dureri abdominale și stări de vomă, mamele lor sunând la 112.

Paisprezece copii cu vârste între 5 și 13 ani au ajuns la secția de Pediatrie a Spitalului Județean Roman. Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Andreea Trifan, a declarat pentru News.ro că cei 14 au primit diagnosticul de intoxicație cu medicamente homeopate și, după ce au fost ținuți sub observație, au fost externați, starea lor fiind una bună, cu saturație normală.

Copiii le-au spus cadrelor medicale că au crezut că mănâncă bomboane. Ceea ce au ingerat erau, de fapt, pastile homeopate expirate din anii 2016, 2017 și 2018, care fuseseră puse în pungă și aruncate la gunoi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.