MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Alte două decese cauzate de varianta Delta în România
Cei doi bărbați erau din Bacău și nu s-au vaccinat n numărul infectărilor a început din nou să crească la nivel mondial, dar numărul deceselor continuă să scadă în lume
Încă două persoane infectate cu varianta Delta a coronavirusului SARS-COV2 au murit. Este vorba despre doi bărbați din Bacău, care nu erau vaccinați împotriva COVID-19 și aveau comorbidități. Ambii fuseseră în Finlanda. Primul deces provocat de infectarea cu această tulpină a fost înregistrat în România în 24 iunie. Este vorba despre o femeie de 72 de ani din Argeș, care nu făcuse vaccinul anti-COVID.
În România, au fost confirmate, până ieri, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare, avertizează autoritățile.
Varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, e considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare. Este de două ori mai contagioasă decât tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai infecțioasă decât varianta Alpha, cunoscută ca varianta britanică, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Vaccinare. Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.
Vaccinurile actuale sunt în continuare eficiente în fața acestei tulpini, dacă sunt făcute ambele doze. Vaccinul Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca asigură o protecție de 92%, potrivit comunicatului.
Bilanțul global al contagierilor, în creștere a doua săptămână consecutiv
Contagierile cu noul coronavirus au crescut ușor pentru a doua săptămână consecutiv, cu peste 2,6 milioane de cazuri de COVID-19 raportate, reprezentând o creștere cu 3% față de săptămâna anterioară, în timp ce numărul deceselor la nivel global continuă să scadă, a informat ieri Organizația Mondială a Sănătății.
Între 28 iunie și 4 iulie s-au înregistrat 54.000 de decese asociate COVID-19, în descreștere cu 7% față de săptămâna precedentă, cea mai scăzută cifră din octombrie 2020, potrivit raportului epidemiologic săptămânal al OMS. Cu toate acestea, în toate regiunile cu excepția Americii și Asiei de Sud-Est au fost raportate mai multe decese decât în săptămâna anterioară, la fel ca și o creștere a numărului de contagieri, mai puțin în America.
Europa a înregistrat o creștere semnificativă cu 30% a numărului de contagieri și cu 6% a cifrei morților.
Continentul african, unul dintre cele mai afectate în ultimul timp mai ales din cauza unei penurii de vaccinuri, a înregistrat o creștere cu 23% a numărului de decese de COVID-19 și cu 15% a cifrei contagierilor comparativ cu săptămâna precedentă. În ce privește țările, numărul cel mai ridicat al contagierilor s-a înregistrat în ultima săptămână în Brazilia, urmată de India, Columbia, Indonezia și Marea Britanie.
OMS recomandă două noi medicamente pentru tratarea COVID
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adăugat două noi antiinflamatoare pe lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul împotriva COVID-19. Organismul ONU, cu sediul la Geneva, a publicat marți seara recomandări pentru tocilizumab și sarilumab.
Cele două medicamente, ambele folosite în tratamentul artritei reumatoide, sunt esențiale în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19, conform recomandărilor actualizate ale OMS.
Datele colectate din 27 de studii clinice realizate în rândul a peste 10.000 de bolnavi au arătat că aceste medicamente au redus cu 13% riscul de deces la pacienții cu forme grave de COVID-19.
Unele dintre datele utilizate nu au fost încă publicate. Probabilitatea ca pacienții grav bolnavi să aibă nevoie de respirație artificială a scăzut cu 28%. Medicamentele sunt ambele blocante ale receptorilor IL-6.
“Aceste medicamente oferă speranță pacienților și familiilor care suferă de impactul devastator al formelor severe și critice de COVID-19. Însă blocanții receptorilor IL-6 rămân inaccesibili pentru majoritatea oamenilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS a cerut companiilor farmaceutice să reducă prețul medicamentelor scumpe și să le furnizeze țărilor mai sărace care se confruntă deja cu o lipsă de vaccinuri anti-COVID-19.
Organismul ONU a solicitat, de asemenea, acordarea de licențe de producție în cât mai multe țări. În septembrie, OMS a recomandat steroizii ca tratament antiinflamator în cazul formelor severe de COVID-19 pentru a lupta împotriva răspunsului imun extrem la pacienții cu coronavirus.
A primit nota 3 la matematică, iar după contestație, 8,25
O elevă din Galați a primit nota 3 la matematică la examenul de Evaluare Națională și a făcut contestație, iar nota revizuită a fost 8,25. Potrivit inspectorului general din Vrancea, la baza notării greșite ar fi stat „o eroare de borderou”, transmite Agerpres. “Comisia județeană a mers în centrul nostru de corectare, am vizualizat lucrarea, am vizualizat borderourile, am verificat și celelalte lucrări din centru și am descoperit că la lucrarea cu numărul 2.012 a fost trecută nota lucrării cu numărul 2.013. Practic cele două note au fost trecute inversat pe lucrări”, a declarat Daniela Marchitan. Inspectorul general susține s-au făcut demersurile pentru notarea corectă a elevilor.
Conform metodologiei de organizare a examenului de Evaluare Națională, cei doi profesori responsabili de eroare riscă acum să nu mai aibă posibilitatea de a participa în comisiile de corectură la examenul de Evaluare Națională. Peste 20.000 de contestații au fost depuse la Evaluarea Națională 2021, iar dintre acestea, în cazul a 18.000 de lucrări notele au fost modificate. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, peste 12.000 au fost evaluate în favoarea elevului, în plus și 6.000 notate în minus.
Director în MAI, prins la volan pe sens interzis, fără ITP, fără asigurare, fără plăcuță de înmatriculare și fără acte la el
Comisarul Ciocan a făcut scandal apoi la secția de poliție, potrivit unor imagini publicate de Sindicatul Europol
Comisarul-șef Christian Ciocan, director în cadrul ministerului de interne a fost prins încălcând șapte prevederi legale, iar apoi a avut un comportament “scandalos” față de agenții care îl sancționau, acuză Sindicatul Europol din Poliția Română. Potrivit sindicaliștilor, Ciocan, la acest moment împuternicit director al Unității de Politici Publice din MAI, a încălcat legea prin șapte fapte, constatate de către o patrulă de ordine publică din cadrul Secției 4 Poliție din București. “Atitudinea și comportamentul manifestat de Ciocan au fost scandaloase, mai ales pentru poziția pe care o ocupă, recurgând la amenințări și intimidări la adresa agenților, și chiar i-a jignit afirmând că nu cunosc legea”, se spune pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol.
Acesta a pătruns pe o stradă unde era indicatorul „Accesul interzis” și la solicitarea agenților a refuzat să se legitimeze. Ulterior, agenții de poliție au constatat că autoturismul condus de Ciocan are ITP-ul expirat din anul 2018, autoturismul nu era asigurat, lipsea una din plăcuțele de înmatriculare, nu avea actele asupra sa și a refuzat să respecte indicațiile polițistului.
Pentru cele șapte fapte, Ciocan a fost amendat cu aproximativ 6000 lei, iar ca măsuri complementare a fost reținută plăcuța cu numărul de înmatriculare și i-a fost suspedat dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru 30 de zile. “Îi felicităm pe colegii Secției 4, pentru că nu au cedat presiunilor lui Ciocan, care le-a adresat o serie de jigniri, afirmând inclusiv faptul că nu înțelege cum își permit niște agenți să îl amendeze și să îi țină morală. Acest incident este dovada vie că vremurile se schimbă în sistem iar legea este aplicată indiferent că vorbim despre cms. șef Ciocan sau despre un simplu cetățean”, mai spune Sindicatul Europol.
Stelian Ion: Coaliția funcționează extraordinar de bine, mai puțin la capitolul Justiție
UDMR se opune desființării complete a SIIJ, acuză ministrul Justiției
Coaliția funcționează extraordinar de bine, mai puțin la capitolul Justiție, iar UDMR nu respectă programul de guvernare, a declarat miercuri ministrul Justiției, Stelian Ion, după ce a participat la ședința coaliției de guvernare, relatează Agerpres.
„Coaliția funcționează extraordinar de bine, mai puțin capitolul Justiție. La capitolul Justiție, PNL, USR PLUS avem aceeași opinie, în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ și refacerea competențelor așa cum spune și Comisia de la Veneția, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are altă opinie. Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desființăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secții din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare”, a susținut Stelian Ion.
El a arătat că, potrivit avizului Comisiei de la Veneția, SIIJ trebuie desființată, iar competențele procurorilor trebuie să fie cele de dinaintea înființării secției, nu toate dosarele SIIJ să fie trimise unei alte structuri, “să fie făcute exact aceleași greșeli ca în trecut”.
“Sunt dezamăgit. Observ că UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mers, din păcate, pentru că a făcut anumite compromisuri, dar doar pe jumătate, în sensul în care sunt de acord cu desființarea SIIJ, dar cu aceeași Mărie cu altă pălărie. Este inacceptabil să punem un amendament care prezintă riscuri de a reface SIIJ sub o altă formă, cu o altă denumire, cu o altă etichetă. Lucrul acesta este propus de colegii din UDMR. Nu poate fi acceptat”, a afirmat Stelian Ion.
O polițistă de la DGA a murit după ce a căzut de la etajul 9
O polițistă de la Direcția Generală Anticorupție a fost găsită decedată, ieri dimineața, pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei, după ce a căzut de la etajul 9 al unui bloc. Potrivit unor surse judiciare, femeia era ofițer la DGA, are în jur de 50 de ani și este posibil să se fi sinucis. “Trupul neînsuflețit a fost ridicat și transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.
Șef din Ministerul Transporturilor, reținut pentru luare de mită
Directorul Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor Petre Neacșa a fost reținut ieri pentru luare de mită, în dosarul de corupție de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM). Conform DNA, în contextul în care Agenția a achiziționat, cu fraudarea legislației și la prețuri supraevaluate, un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), “inculpatul Neacșa Petre a primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei”.
Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, el ar fi primit această sumă, pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective.
Directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost reținut în urmă cu o săptămână, de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu și luare de mită. Dosarul vizează achiziția la suprapreț a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar și condițiile în care a fost realizată tranzacția. Alături de Manole, în acest dosar mai sunt cercetați alți patru reprezentanți au unor companii private.
Benga (USR PLUS): Dacă premierul vrea surprize la următoarea moțiune, Roșia Montană ar putea fi calea
Deputatul USR PLUS Tudor Benga afirmă că ideea retragerii dosarului Roșia Montană este “inacceptabilă și nenegociabilă”, adăugând că, dacă premierul “vrea să aibă o surpriză” la următoarea moțiune de cenzură, atunci “jucatul cu focul pe lângă tema Roșia Montană” s-ar putea să fie calea. “Nu știu exact cine și ce îl sfătuiește pe premierul Cîțu pe subiectul Roșia Montană, dar dacă ține cu tot dinadinsul să își torpileze de unul singur susținerea parlamentară atunci s-ar putea să-și fi găsit subiectul. Nu avem ce discuta pe subiectul ăsta, ideea retragerii dosarului Roșia Montană e inacceptabilă și nenegociabilă. Iar dacă premierul vrea să aibă o surpriză la următoarea moțiune de cenzură atunci jucatul cu focul pe lângă tema Roșia Montană s-ar putea să fie calea”, a scris deputatul USR PLUS, pe pagina sa de Facebook. El evidențiază importanța simbolică a Roșiei Montane pentru progresul civic și politic al societății românești din ultimii 15 ani. Potrivit acestuia, Roșia Montană și Colectiv reprezintă “doi stâlpi de rezistență a tot ceea ce a însemnat revenirea la viață” a culturii civice și societății participative în România. Deputatul susține că nu va ezita să dea un vot de blam oricărui guvern care “mișcă și un milimetru înapoi în răul făcut deja” în cazurile Roșia Montană și Colectiv.
Guvernul a transmis ieri că premierul Florin Cîțu nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană și nici nu a înaintat vreo propunere cu privire la acest subiect. “Menționăm că tema a fost discutată strict la nivelul coaliției”, a precizat Executivul.