Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Alegerile prezidențiale, în noiembrie?

Ziarul de Vrancea
1 iul 2019 1184 vizualizări

Propunerea aparține AEP, Guvernul urmând să aibă ultimul cuvânt

Președintele AEP Constantin-Florin Mitulețu Buică a declarat, ieri, că a avut o discuție cu Viorica Dăncilă, căreia i-a propus ca alegerile prezidențiale să se desfășorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur. Documentul va fi trimis de către Autoritatea Electorală Permanentă la Ministerul de Interne. Actul normativ ar putea fi adoptat de Guvern, în ședința de săptămâna viitoare, a mai spus Constantin Buică.

Exit poll-urile, interzise înainte de ora 24:00

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, ieri, raportul asupra proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale, acesta urmând să fie dezbătut și votat în ședința de plen de miercuri.

Principala modificare față de forma adoptată de Senat a fost interzicerea prezentării sondajelor realizate la ieșirea de la urne (exit poll), înainte de ora 24,00, ora României, în ziua alegerilor. Amendamentul a fost formulat de deputatul UDMR Marton Arpad, argumentul acestuia fiind că exit-poll-urile prezentate ca până acum la ora 21:00 ar fi influențat votul românilor din Occident, în țările aflate pe alte fusuri orare. S-au înregistrat 12 voturi pentru și 10 abțineri în favoarea raportului de admitere.

Un alt amendament introdus la propunerea USR și PNL se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac și în format pe hârtie, în cazul existenței unor disfuncționalități.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență, alegătorii sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic și sunt puse la dispoziția Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate – se menționează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

În diaspora votul se desfășoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă și duminică. Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Procurorul care a preluat-o pe Sorina, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară

Procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a preluat-o de la asistentul maternal pe Sorina, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară. De asemenea, Direcția de inspecție pentru procurori a înaintat Secției pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcție a procurorului, până la finalizarea procedurii disciplinare.

În 21 iunie, fetița de opt ani a fost luată de autorități din locuința asistentului maternal din Mehedinți, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiații familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii și strigă “mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea și încearcă să o ducă la mașină, pentur a fi preluată de părinții adoptivi.

Acțiunea a stârnit un val de reacții negative, sute de persoane cerând clarificarea situației și verificarea modului în care s-a făcut adopția.

Elev eminent, găsit spânzurat într-o pădure de la marginea orașului

cadrele didactice neagă informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora băiatul ar fi fost victima fenomenului „bullying”

Un absolvent al Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila a fost găsit spânzurat într-o pădure de la marginea orașului. Tânărul care trebuia să susțină examenul de bacalaureat a terminat clasa a XII-a cu media 9,47.

Motivul pentru care adolescentul a recurs la acest gest nu este deocamdată cunoscut, reprezentanții Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila susținând că băiatul cu rezultate școlare deosebite nu a dat de înțeles că ar avea vreo problemă. Cecilia Mitran, directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila neagă că elevul ar fi fost victima fenomenului „bullying”

„Era un elev cu rezultate bune. Făcea parte din clasa cu profil uman, a avut media 9,47 la sfârșitul anului. Era o clasă bună. Toată clasa a avut medii peste 8.50. Fals a apărut în mediul online că ar exista în această clasă fenomenul de «bullying ». Atât părinții, cât și elevii sunt revoltați. Nu este normal ca pe umerii acestor elevi, acum, când dau examenul de bacalaureat, să preseze o astfel de povară. Sub nicio formă, și diriginta, eu am făcut ore cu el, era un elev studios, bun, care citea mult, probabil problema trebuie căutată în altă parte. Are o soră care a terminat clasa a IX-a, la noi. Nu se punea problema ca acest elev să nu ia bacalaureatul. A avut 9.47, în clasa a XII-a. A fost găsit într-o pădure, la marginea orașului, duminică”, a declarat Cecilia Mitran.

Aceasta neagă că absolventul ar fi fost umilit de colegi, după ce o tânără ar fi postat un mesaj pe Facebook, în care susținea că ar fi fost batjocorit și i s-ar fi pus porecla „Zombi”. „Nu are nicio logică, dacă el a suportat «umilințele» elevilor, de ce să facă acest lucru acum, când a terminat școala. Elevul nu era marginalizat de colegi, nu a avut nicio poreclă, pentru că, de cele mai multe ori, primii aflăm dacă au o poreclă, deci nu se punea problema. A făcut parte dintr-o clasă deosebită, unită, cu copii foarte buni, care citeau mult, a fost la banchet, unde s-a simțit bine, au poze copiii, nu s-a simțit marginalizat, a scris tuturor colegilor în albume cuvinte frumoase. În prima zi de bacalaureat, elevii școlii au venit îmbrăcați în negru, cred că pe oricine ar fi marcat lucrul acesta”, a mai declarat Cecilia Mitran.

Un singur candidat pentru șefia instanței supreme

Cristina Tarcea nu s-a înscris pentru un nou mandat

Singurul magistrat care și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție este judecătorul Corina Corbu, în vreme ce actualul președinte al instanței supreme, Cristina Tarcea, nu și-a depus dosarul pentru un nou mandat, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

CSM a declanșat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcției de președinte al ICCJ, în condițiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an. Corina Corbu a fost achitată definitiv de ÎCCJ în dosarul de corupție în care a fost vizată și Gabriela Bîrsan. În urma deciziei de achitare, președintele Klaus Iohannis a semnat, anul trecut, decretul de numire a Corinei Corbu în funcția de președinte al Secției de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.

Potrivit anunțului CSM, candidații pentru funcția de șef al Înaltei Curți vor susține, în fața Secției pentru judecători, un interviu care constă în susținerea planului managerial și verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistența la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung etc.

De asemenea, Secția pentru judecători va verifica și cunoștințele specifice funcției de președinte al ICCJ.

Primarul din Bacău, trimis în judecată de DNA

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, și fostul viceprimar Dragoș Daniel Ștefan au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, după ce, în 2017, i-ar fi determinat pe consilierii locali să finanțeze proiectele depuse de două asociații, deși acestea au obținut un punctaj mai mic decât altele, la evaluare.

Potrivit DNA, prin finanțarea acestor proiecte au fost încălcate dispozițiile Legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și au fost vătămate interesele legale ale solicitanților care au întrunit un punctaj mai mare. Corelativ, cele două asociații, beneficiare ale fondurilor, au obținut un folos necuvenit constând în acordarea de finanțări nerambursabile la care nu erau îndreptățite potrivit dispozițiilor legii mai sus menționate. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Grecia și Croația

Ministerul de Externe informează românii care tranzitează sau vor să călătorească în Grecia că în mai multe zone este risc ridicat de incendii, gradul 4 din 5. De asemenea, autoritățile croate atrag atenția asupra unui risc similar în regiunile Istria, Primorje și Dalmația.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că există în continuare un risc ridicat de incendiu de pădure (grad 4, pe o scară de la 1 la 5), pe fondul temperaturilor ridicate și a intensificării vântului, pentru următoarele regiuni: Peninsula Attica; Viotia; Korinthia; Achaia; Ileia; Messinia; Lakonia; Argolida; Insula Skyros; Insula Lesvos; Insula Chios”, arată reprezentanții MAE.

PSD “fură” campania “Fără penali în funcții publice”

Social-democrații preiau campania USR - “Fără penali în funcții publice”, și propun ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa demnități, potrivit unui document privind modificarea Constituției, consultat de Antena 3. Cei din PSD-ALDE, propun prin această modificare ca nici măcar președintele României, sau nici un alt membru al Parlamentului care a suferit o condamnare penală să nu mai poată ocupa funcții publice. De asemenea, conform acestui document Guvernul nu va putea da ordonanțe pe tema Justiției.

Iași: Oseminte umane, găsite lângă o groapă comună

Mai multe oseminte umane au fost găsite în urma unor cercetări arheologice în satul Vulturi, județul Iași, în apropierea zonei unde, în 2010, a fost descoperită o groapă comună. Parchetul General arată că, la sesizarea reprezentanților Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect descoperirea, în 29 iunie 2019, în satul Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, a mai multor oseminte umane, extrase din sol pe parcursul unei activități de cercetare arheologică, în proximitatea zonei în care, în anul 2010, a fost descoperită o groapă comună. Potrivit unui comunicat de presă transmis de PICCJ, procurorii militari au dispus, în 30 iunie, delimitarea perimetrului de protecție a zonei și de asanare a zonei de elementele de muniție, fiind descoperite o grenadă și un proiectil de mortier de 82 de mm, în stare de funcționare. “Precizăm, de asemenea, că s-a dispus asigurarea zonei cu un post de pază permanent de către lucrătorii Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, iar cercetările se derulează în continuare”, arată sursa citată.

Botoșani: Mai multe locuințe au rămas fără acoperiș, în urma unei furtuni puternice

Mai multe locuințe au fost afectate în județul Botoșani din cauza unei furtuni care a avut loc marți după-amiază, vântul puternic smulgând acoperișul mai multor case, rupând arbori care au căzut pe locuințe, mașini sau pe străzi. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, pompierii au primit 25 de apeluri din zece localități pentru a interveni după ce o furtună puternică s-a abătut asupra județului. Cea mai afectată localitate a fost Dângeni, acolo unde mai multe locuințe au rămas total sau parțial fără acoperiș, mulți copaci au fost rupți, iar unii chiar smulși din rădăcină. Alți pomi au căzut pe case, pe căi de acces sau pe autoturisme. Una dintre casele rămase fără acoperiș este a unei familii cu patru copii, au precizat reprezentanții ISU Botoșani. Județul Botoșani s-a aflat, marți după-amiază, sub două coduri portocaliu de vânt puternic, ploaie și grindină.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.