Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Alegeri prezidențiale: sunt deja cinci candidați

Ziarul de Vrancea
23 aug 2019 1633 vizualizări

Viorica Dăncilă a fost validată sâmbătă de PSD drept candidat al partidului n tot în acest weekend și-au mai anunțat candidatura Theodor Paleologu (PMP) și independentul Mircea Diaconu (susținut de Pro România și ALDE) n aceștia se alătură favoriților din sondaje: Klaus Iohannis (PNL) și Dan Barna (USR) n

Viorica Dăncilă a fost validată sâmbătă de PSD, în mod oficial, drept candidat al partidului la prezidențiale. „Am convingerea că pot câștiga în fața lui Klaus Iohannis. Cred că România este pregătită pentru primul președinte femeie”, spune ea. Dăncilă a declarat sâmbătă, după ce Congresul PSD i-a validat candidatura la Președinție, că are convingerea că poate câștiga în fața lui Klaus Iohannis, apreciind că România este pregătită pentru primul președinte femeie. Întrebată dacă are convingerea că poate câștiga cursa pentru Cotroceni în fața lui Klaus Iohannis, Dăncilă a răspuns; „Am această convingere”. „Dacă România a fost pregătită pentru primul prim-ministru femeie, cred că România este pregătită și pentru primul președinte”,a fost replica premierului, întrebat dacă România este pregătită pentru un președinte femeie. Despre principalii săi contracandidați, Dan Barna și Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă spune că nu sunt apropiați de oameni, nu iubesc oamenii, nu merg în rândul oamenilor. „Domnul Barna sădește ura în rândul oamenilor și cred că oamenii au nevoie de unitate, au nevoie de proiecte, au nevoie de discuții cu ei, au nevoie ca președintele României să fie apropiat de ei”, consideră premierul. Întrbată dacă va pleca din fruntea Guvernului dacă nu intră în turul doi, Dăncilă a răspuns: „De ce vreți ca într-o zi în care vorbim la pozitiv să vin cu elemente negative? Merg cu dorința, alături de colegii mei, de a câștiga”.

„Paleologu sper să îi încurce rău pe Barna și Dăncilă”

Traian Băsescu a afirmat ieri, despre Theodor Paleologu, propunerea PMP de candidat al partidului la alegerile prezidențiale, că speră să îi încurce pe Viorica Dăncilă și pe Dan Barna, astfel încât prezidențiabilii PSD și USR-PLUS să nu intre în turul doi. „După cercetări și analize am ajuns la concluzia că trebuie să vă fac astăzi două propuneri, unul pe Theodor Paleologu pentru candidatura la funcția de președinte al României și pe Mihail Neamțu pentru funcția de purtător de cuvânt al partidului și al campaniei electorale. Conducerea campaniei și-o va asuma președintele partidului, având în vedere că nu candidează este primul responsabil de funcționarea partidului în campanie. (...) Are multe calități care îl recomandă ca un candidat care dacă ar câștiga ar fi un bine pentru România. Eu sper să îi încurce rău pe Barna și pe Dăncilă. Încurcatul ăsta s-ar putea să facă ca niciunul din cei doi să nu intre în turul doi așa cum speră, și să le facem o surpriză”, a spus Traian Băsescu, la începutul ședinței Colegiului Național al PMP. Fostul președinte susține că PMP are nevoie de un alt electoral pentru a aduna mai multe voturi și a depăși pragul de 5.8%. „Problema noastră este că deși am avut o creștere de 200.000 de voturi față de alegerile legislative, unde am avut 320.000 de voturi. La europarlamentare am avut 520.000, dar nu e suficient. Dacă ar fi candidat președintele partidului puteam miza pe acest portofoliu care s-a revitalizat în ultimii ani și a crescut cu 200.000. Dacă îl păstrăm nu vom avea acel start de care partidul are nevoie. De la înființare nu am ratat nicio intrare în Parlament sau PE, dar nu reușim să ne desprindem de acest 5.8. Avem nevoie și de alt electorat și acest electorat poate fi adus de oamenii pe care o să îi propun. Am testat cinci candidați, pe toți eu i-am invitat la discuții, sunt dintr-o zonă care e puțin alta decât zona noastră electorală. M-am îndreptat către intelectualii care pe mine m-au sprijinit în primul mandat”, a adăugat Băsescu.

Mircea Diaconu reapare

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu și-a anunțat ieri intenția de a candida ca independent la Președinția României, însă surse politice au declarat că el va fi susținut de viitoarea Alianță politică formată dintre Pro România și ALDE. „Nu voi anunța candidatura, ci intenția de a candida. Mai sunt niște pași, niște eforturi. Potrivit legislației, e greu să parcurgi acești pași până la capăt ca indepedent. Azi o să anunț o intenție, pe parcurs se poate transforma în candidatură, în caz că apare un sprijin”, a declarat Diaconu pentru G4Media.ro. „Nu am avut discuții cu Pro România și ALDE pentru susținere. Vreau să cer susținere de peste tot”, a mai spus Diaconu. Nu este clar în acest moment dacă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va mai candida la președinție. Conducerea ALDE și Pro România ar urma să se reunească luni, mai scrie G4Media.ro. Pentru a candida ca independent, Diaconu are potrivit legii nevoie de 200.000 de semnături, la fel ca în cazul candidatului partidelor. Independenții nu au dreptul la observatori în secțiile de vot.

Muții din Parlament

trei senatori din actuala legislatură au luat cuvântul doar la depunerea jurământului n la polul opus, unul a vorbit de 773 de ori în plen n

După aproape trei ani de mandat, 21 de senatori au luat cuvântul în plenul Senatului de mai puțin de 10 ori, alți 61 au vorbit de peste 50 de ori. Cel mai activ senator este Mihai Goțiu USR, cu 773 luări de cuvânt în plen. La polul opus, 3 senatori au luat cuvântul doar la depunerea jurământului, transmite Mediafax. Din 136 de senatori, 21 au luat cuvântul de mai puțin de 10 ori. Din cei 21 de senatori, 14 sunt din PSD. Printre aceștia, se numără și fostul ministru de Interne, Carmen Dan, care a luat cuvântul de patru ori.

Mihai Goțiu de la USR conduce detașat topul celor care au luat cuvântul în plenul Senatului de 773 de ori, urmat de Florina Presadă tot de la USR de 490 de ori, Nicolae Șerban de la PSD de 478 de ori și Eleonora Hărău de la PNL de 405 ori. 61 de senatori au luat cuvântul de peste 50 de ori. Printre aceștia se numără Ecaterina Andronescu de la PSD de 99 de ori, Alina Gorghiu de la PNL de 274 de ori, Cîțu Florin tot de la PNL de 242 de ori, Vlad Alexandrescu de la USR de 310 ori și de la UDMR Cseke Attila de 246 de ori. ALDE îl are pe Dorin Bădulescu care a vorbit de 244 de ori. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a luat cuvântul de doar 57 de ori.

În cazul celor care au luat cuvântul doar o singură dată, la depunerea jurământului se află doi senatori PSD, Carmen Dima și Eugen Gioancă și unul independent, Cătălin Iliescu. Nici în anul 2018, senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până în luna august. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puțin de 10 ori, în plenul Camerei superioare a Parlamentului, cei mai mulți aleși fiind de la PSD. Exact 19 social-democrați nu s-au afirmat, printre acestia fiind și fostul ministrul de Interne, Carmen Dan, care a avut doar trei luări de cuvânt în plen.

Nici Paul Stănescu nu s-a afirmat. El a vorbit doar de șase ori în plen, din 2016 și până în prezent. Fostul ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit în fața colegilor din Senat de cinci ori. De asemenea, au existat și 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goțiu luând cuvântul în plen de 482 de ori. Pe locul doi se află senatorul PSD, Șerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatoarea USR Florina Presada, care a vorbit în fața colegilor de 365 de ori.

Și fostul președinte al României, Traian Băsescu, s-a afirmat în fața colegilor, acesta luând cuvântul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Mișcarea Populară până pe 16 iunie 2018, când în locul lui a fost ales în funcția de lider al partidului Eugen Tomac, Băsescu rămânând „președinte de onoare”. Grupul PMP din Senat a fost însă desființat în luna iunie, după ce mai mulți senatori au migrat la PSD și ALDE. Regulamentul Senatului prevede că un grup parlamentar poate exista dacă are minimum șapte senatori, aleși pe listele aceluiași partid.

Dan Barna, despre lipsa autostrăzii în Moldova:

Președintele nu cară găleți cu asfalt, dar are o forță extraordinară

Liderul USR Dan Barna a declarat ieri, la Iași, că președintele țării nu cară găleți cu asfalt pentru autostradă, dar are o forță extraordinară prin puterea mesajului său, adăugând că prin implicare, șeful statului poate genera “acel chef al românilor de a face treabă“. Dan Barna a declarat duminică la Iași, într-o conferință de presă, că Moldova nu are autostrăzi și este izolată de restul României nu doar din cauza corupției, ci și a incompetenței celor care conduc țara. “Nu există autostrăzi, Moldova este izolată de restul României. Și nu doar din cauza corupției nu are, problema incompetenței este la fel de importantă. Avem declarații în CSAT și legi care sunt foarte frumoase, dar din hârtii și ridicări de mână în comisii nu cresc kilometri de autostradă. Dacă nu începem să lucrăm pentru România, peste cinci sau zece ani vom avea fix aceleași discuții“, a spus Dan Barna. Întrebat cum poate rezolva un președinte problema autostrăzii Iași-Târgu Mureș, Dan Barna a afirmat că șeful statului are o forță extraordinară prin puterea mesajului său. “Președintele nu cară găleți cu asfalt și nu trage curent, dar președintele are o forță extraordinară prin puterea mesajului și a direcției. România are nevoie în momentul de față de inspirație și de încredere. Asta lipsește în România. Dintre toți vectorii politici pe care îi are un stat, președintele are cea mai puternică voce. Din această poziție, prin mesaje, prin implicare, prin toată această forță instituțională care există, poziția președintelui poate să genereze acel chef de a face treabă al românilor“, a mai spus liderul USR. “Oamenii sunt mimetici. Dacă văd un mesaj într-o direcție, oamenii aceia competenți și pricepuți, chiar și aceia din instituțiile super-birocratizate capără încredere că lucrurile pot merge spre bine“, a afirmat Dan Barna. Întrebat ce îi reproșează lui Klaus Iohannis, liderul USR a răspuns că nu vrea să intre în “jocul reproșurilor“, pentru că doar electoratul poate să aprecieze, dar că un lucru este cert și anume că Moldova nu are autostradă. “Este un element pe care nu-l contestă nimeni. Este eșecul unor guverne succesive, de 30 de ani încoace, care au lăsat cea mai mare provincie istorică zolată de restul României“, a spus Dan Barna.

Putin amenință România și Polonia

Statele Unite sunt în măsură să desfășoare un nou tip de rachetă de croazieră în România și în Polonia, denunță președintele rus Vladimir Putin și amenință că Rusia va răspunde acestei amenințări, relatează Reuters. Pentagonul a anunțat luni că a testat o rachetă de croazieră cu o configurație convențională, care și-a atins ținta după ce a zburat 500 de kilometri. Acesta a fost primul test de acest tip după ce Washingtonul a denunțat, la începutul lui august, Tratatul Forțelor Nucleare Internediare (INF), care interzice acest tip de teste. Washingtonul ar putea de-acum să folosească sisteme de lansare care se află în România și în Polonia pentru a lansa acest nou tip de rachetă, ceea ce înseamnă că proiectilul poate fi desfășurat rapid, a denunțat miercuri Putin, într-o vizită la Helsinki. „Lansările acestei rachete pot fi efectuate din sisteme (de lansare) deja instalate în România și în Polonia”, a subliniat liderul de la Kremlin. „Este de ajuns să schimbi programul informatic. Iar eu cred că partenerii noștri americani nu vor informa nici măcar Uniunea Europeană (UE) cu privire la acest subiect”, a continuat Putin. „Acest lucru implică noi amenințări la adresa noastră, față de care trebuie să reacționăm”, a amenințat șeful statului rus, într-o conferință de presă, în urma unei întâlniri cu omologul său finlandez Sauli Niinistö. Statele Unite au subliniat că nu intenționează să desfășoare noi tipuri de rachetă în Europa.

Și-a înjunghiat iubita, după care s-a înjunghiat

Un bărbat și-a înjunghiat iubita ieri dimineață, după care s-a înjunghiat provocându-și răni grave, evenimentul având loc într-o localitate din județul Constanța. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, duminică dimineața, în localitatea Lazu, în jurul orei 10:02, polițiștii au fost sesizați, prin apel 112, de faptul că un bărbat, de aproximativ 40 de ani, și-ar fi agresat concubina, de 39 de ani, cu un obiect înțepător în zona toracelui. „Ulterior, bărbatul și-ar fi autoprovocat răni, acesta aflându-se în stare gravă. Medicii le-au acordat amândurora îngrijiri la fața locului, starea acestora fiind stabilă”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. Polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale efectuează cercetări la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul și a încadrării juridice. Conform Serviciului Județean de Ambulanță Constanța, ambele persoane prezintă plăgi la nivelul toracelui, în zona inimii. Femeia se află în sala de operație, iar el este conștient, la investigații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.