Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Alegeri” în PNL: Un singur candidat, suspect de plagiat

Ziarul de Vrancea
8 apr 2022 711 vizualizări

Impus de președintele Iohannis, Ciucă a devenit ieri șeful liberalilor n de la Palatul Victoria, el ar urma să „țintească” Palatul Cotroceni, susțin surse din partid

Premierul Nicolae Ciucă a fost ales, ieri, președinte al PNL, cu 1.060 de voturi “pentru”. El a fost singurul candidat, 60 de voturi fiind declarate „nule”.

Pe plan profesional, Nicolae Ciucă se numără printre puținii generali ai armatei române care și-au câștigat gradele pe câmpul de luptă, conducând chiar și o misiune în Irak. Pe plan politic, Nicolae Ciucă a fost un soldat devotat președintelui Iohannis: Ciucă “a luptat” alături de șeful statului în războiul cu PSD, apoi Klaus Iohannis l-a răsplătit cu mai multe funcții: ministru al Apărării, senator, premier interimar, premier cu puteri depline și, în final, președinte al PNL. În plan academic, Nicolae Ciucă are un doctorat marcat de suspiciuni de plagiat.

El a candidat singur pentru funcția de președinte, după ce Florin Cîțu a fost forțat de liderii PNL din țară să demisioneze din fruntea partidului, pe motiv că provoca tensiuni în coaliția de guvernare. Unii liberali vorbesc deja despre candidatura lui Ciucă la alegerile prezidențiale din 2024. “Să știți că dacă performează în continuare ca până acum, ca prim-ministru și dacă cota lui de încredere crește în continuare, nu văd de ce nu ar fi și un bun candidat de președinte”, a spus fostul președinte PNL Teodor Stolojan, la Profit TV. Potrivit ultimului sondaj Avangarde, Nicolae Ciucă are cea mai mare cotă de încredere dintre toți liderii PNL (34%), la egalitate cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila și cu secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană. Însă, în mod tradițional, guvernarea erodează, prin urmare miza lui Nicolae Ciucă e să-și păstreze popularitatea la cote înalte încă doi ani și jumătate, până la startul campaniei pentru prezidențiale.

Theodor Paleologu: Tot ce atinge Iohannis se duce de râpă

Politologul Theodor Paleologu a declarat, ieri, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că nu vede o problemă în alegerea lui Nicolae Ciucă în postul de președinte al PNL, dar că este gravă “degringolada” provocată de președintele Klaus Iohannis care “nu e bun decât pentru interesul personal”. Paleologu a declarat că și alți generali ai Armatei au condus guverne, cazul lui Nicolae Ciucă nu este unul singular. “Slavă Domnului, există generali care au jucat un rol politic, sigur, ne gândim cu toții la Eisenhower, De Gaulle. În România Arthur Văitoianu a condus un guvern, Averescu, cea mai ilustră figură de mareșal și totodată șef de partid. De altminteri Partidul Poporului a fost un partid foarte interesant în perioada interbelică. Deci în sine nu e o problemă”, a declarat Paleologu.

Politologul afirmă, însă, că este gravă degringolada PNL provocată de șeful statului. “Tot ce atinge, se duce de râpă. El nu e bun decât pentru interesul personal, ca să se vadă în frunte, în rest, nimic altceva. Face pustiu în jurul lui. Deci tot ce atinge Iohannis se duce de râpă, PNL se duce de râpă, avem de-a face cu o gravă degringoladă a acestui partid, iar impunerea generalului Ciucă în fruntea Guvernului, iar acum în fruntea PNL este o încercare disperată, dar lipsită de șanse, să salveze ce se mai poate salva”, a declarat Paleologu.

Întrebat de ce are nevoie un general de un doctorat, Theodor Paleologu a precizat că pentru el este de neînțeles. “Nu ai cum să faci un doctorat, decât dacă lucrezi zi de zi, fără să faci nimic altceva timp de 4-5 ani. Eu am lucrat 5 ani la teza mea de doctorat. O teză de doctorat care nu e publică, nu e teză”, a mai declarat Paleologu

Șase persoane, între care patru copii, decedate după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări

un băiat de 14 ani este singurul care a supraviețuit, fiind transportat la spital

Autoritățile din Cluj au declanșat, ieri dimineață, Planul Roșu de Intervenție, după ce șapte persoane, între care cinci copii, au fost găsite inconștiente într-o locuință cuprinsă de flăcări. Un singur băiat de 14 ani prezenta semne vitale și a fost transportat la spital, doi adulți și patru copii fiind declarați decedați.

Pompierii au evacuat de urgență, din două încăperi aflate în flăcări și inundate cu fum, doi adulți și cinci copii, cărora le-au acordat primul ajutor. “A fost declanșat Planul Roșu de intervenție începând cu ora 6.05. Unul dintre copii, respectiv un băiat de 14 ani, prezenta semnale vitale și a fost transportat de urgență la spital de către un echipaj SAJ”, au precizat autoritățile.

Acestea au subliniat că au fost aplicate manevre de resuscitare mai bine de o oră pentru patru copii și doi adulți, de către salvatori SMURD, SAJ și pompieri, însă fără a readuce semnalele vitale pentru niciunul dintre aceștia.

Paleologu: Rolul pe care îl joacă Patriarhul Kiril este absolut odios, sinistru

Politologul Theodor Paleologu a declarat, ieri, la Prima Tv, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este un caz de patologie a puterii, că nu este nebun, dar că “i s-a urcat la cap”. El a spus că lucrurile au luat o “întorsătură dramatică” după alegerile din 2013 din Rusia. “Aici i-a jucat o festă grandomania. El e un caz de patologie a puterii. Nu e nebun, nu e nebun clinic, dar e un caz de patologie a puterii. I s-a urcat la cap. Când stai multă vreme la putere și ce putere, e greu să nu ți se urce la cap. Unora li se urcă la cap pur și simplu pentru că au o ștampilă. Darămite să fii președintele Rusiei”, a declarat Paleologu.

Theodor Paleologu a mai declarat că în cazul lui Vladimir Putin este vorba despre o “răzbunare sistematică”. “Alegerile din 2013 sunt foarte ciudate. După aia nu i-a convenit deloc că au fost contestări și urmează, în mod evident, trecerea efectivă a Rubiconului cu agresiunea din 2014 în Ucraina, anexarea Crimeei, încercarea de a cuceri Novorusia, a încercat să pună mâna pe Odesa, pe Mariupol, iar ce vedem acum este o răzbunare sinistră împotriva locuitorilor acestui oraș care a fost făcut zob. Așa cum a distrus Alepul în Siria, cum a distrus Groznîi, așa a distrus Mariupol și e o imensă tragedie și e vorba de o răzbunare sistematică. Au mai murit civili în alte conflicte, victime colaterale, însă aici avem de-a face cu o voință sistematică de a distruge moralul poporului ucrainean, atacând civili, violând femei, mutilând cadavre, bombardând spitale, școli, grădinițe, teatre. E vorba de terorism de stat în toată puterea cuvântului”, a declarat Paleologu. Politologul s-a referit și la Patriarhul Kiril despre care a spus că este “sinistru”. “Rolul pe care îl joacă Patriarhul Kiril este absolut odios, sinistru. Asemenea abis de ticăloșie nu are cum să nu te surprindă din partea unui om care se presupune că are un simț al istoriei, a responsabilității față de biserică”, a declarat Paleologu. Întrebat unde îl situează pe Vladimir Putin pe o axă a răului, Theodor Paleologu a declarat că Putin nu a ajuns la nivelul lui Hitler. “Să nu exagerăm acuma, comparațiile cu Hitler mi se par uneori forțate. Sigur că sunt elemente de asemănare. Mai cu seamă în modul în care Putin invocă probleme legate de minoritatea rusă în anumite țări. Asta a făcut și Hitler. Putin invocă proastele tratamente față de ruși în Ucraina și alte țări. Slavă Domnului, Putin nu a ajuns la nivelul lui Hitler și Stalin”, a mai precizat Theodor Paleologu.

Expert german: Ce înseamnă războiul din Ucraina pentru Marea Neagră

Situată între Europa de Sud-Est, Europa de Est și Orientul Apropiat, Marea Neagră este o sursă de hrană, o zonă economică, o rută de transport, o bază de putere și, de când Rusia a atacat Ucraina, un teatru de război. Acest lucru prezintă riscuri, deoarece trei țări NATO (Bulgaria, România, Turcia), dintre care două sunt membre ale UE, se învecinează aici cu Rusia.

Statele riverane Moldova și Georgia sunt considerate ținte pentru o posibilă expansiune ulterioară a Rusiei - și sunt mult mai mici și mai puțin bine echipate decât Ucraina, spune Miriam Kosmehl, expertă în Europa de Est, pentru Tagesspiegel.

În 2020, împreună cu experți din regiune, Kosmehl a publicat studiul “Antagonismele din vecinătatea Uniunii Europene. Ambiții geopolitice în regiunea Mării Negre/Caspice”, care este și baza tezelor sale din interviul acordat Tagesspiegel. De asemenea, a lucrat timp de cinci ani pentru Fundația Friedrich Naumann din Kiev.

Interesele de securitate ale riveranilor sunt și mai amenințate acum de efectele războiului. Insula Șerpilor, pe care trupele rusești au luat-o ca țintă chiar la începutul războiului, se află la mai puțin de 50 de kilometri de coasta românească. Mai puțin de 400 de kilometri în linie dreaptă separă Crimeea, care a fost anexată de Rusia, și orașul-port românesc Constanța, spune Miriam Kosmehl. De la anexare, regimul Putin și-a sporit în mod constant controlul asupra întregii regiuni a Mării Negre, a modernizat Crimeea ca bază, a modernizat flota Mării Negre cu rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, în special rachetele de croazieră pe mare Kalibr. În plus, în Crimeea sunt staționate rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune sol-sol-suprafață, precum și rachete de croazieră terestre.

Rezultatele modernizării sunt folosite în prezent împotriva orașelor ucrainene, dar pot fi, desigur, folosite și împotriva coastelor și a marinei țărilor vecine.

Odată cu desfășurarea sistemelor moderne de apărare antiaeriană cu rachete în regiunea Mării Negre, Rusia și-a dezvoltat și propriile scuturi de protecție. Scopul este de a împiedica accesul inamicului la o zonă selectată. În jargonul tehnic, acestea se numesc zone “A2AD”, “Anti-Access Area Denial”.

Insula Șerpilor, zonă strategică pentru Moscova

Din punctul de vedere al Rusiei, Insula Șerpilor este un loc important pentru a extinde în continuare umbrela protectoare rusă asupra regiunii Mării Negre. Nu numai că regiunea Mării Negre poate fi controlată în mod mai cuprinzător, dar mai ales poate îngreuna situația aliaților statelor riverane de a-și sprijini partenerii în caz de urgență. În orice caz, interesele economice ale statelor riverane sunt reduse și mai mult, deoarece prin Marea Neagră trec rute maritime și căi navigabile importante. Securitatea și libertatea de navigație sunt în pericol, chiar mai mult decât înainte, când Rusia a restricționat navigația în anumite zone maritime la discreția sa, a efectuat manevre acolo, chiar și în zonele economice externe ale Bulgariei și României, ignorând astfel suveranitatea țărilor vecine și libertatea de navigație, spune Miriam Kosmehl.

În plus, există acum atacuri directe asupra navelor comerciale și pericolul minelor. Iar dacă Rusia este capabilă să țină capul de pod până în Crimeea și chiar mai departe, dacă este necesar, acest lucru reprezintă, desigur, o amenințare de securitate intensificată pentru Republica Moldova.

Pericolul unei confruntări între NATO și Rusia în Marea Neagră

„Trebuie să înțelegem că regimul Putin domină escaladarea. Acest lucru înseamnă că pericolul unei confruntări NATO-Rusia în Marea Neagră există - dar nu numai de la războiul deschis de agresiune pe care Rusia l-a lansat la 24 februarie”, spune expertul german.

Cât de fiabilă este Turcia ca partener NATO? Această întrebare se află în centrul problemei cu care ne confruntăm, deoarece am permis Rusiei să devină atât de puternică în această regiune importantă printr-o politică a pașilor mici, un test continuu pentru a vedea cât de departe poate merge fără o reacție violentă. Răspunsul sincer este că pur și simplu nu știm cât de fiabilă este Turcia ca partener de alianță, spune Miriam Kosmehl în interviul acordat Tagesspiegel. Expertul Mark Voyger în Europa de Est și Rusia consideră că este nevoie ca NATO să-și întărească misiunile de patrulare din zona Mării Negre pentru a descuraja acțiunile militare ale Rusiei.

Mark Voyger este membru al programului de securitate și apărare transatlantică din cadrul Centrului European de Analiză. “Marea Neagră este transformată acum într-un lac rusesc la fel ca Marea Azov, or Marea Neagră este împărțită între mai multe state membre NATO: România, Bulgaria și Turcia, așa încât, cred că în cele din urmă va trebui să facem asta. Dacă nu există zonă de excludere aeriană, dacă avem rezerve să o impunem, putem face ceva în legătură cu o zonă de excludere maritimă, ca să spunem așa, în Marea Neagră. Pentru că Rusia a vizat transportul maritim internațional”, a spus expertul într-un interviu pentru Sky News citat de The Guardian.

Nou-născut, salvat dintr-o hazna. Mama sa nu a realizat că naște

Pompierii au intervenit, ieri dimineață, în localitatea Pecineaga din județul Constanța, după ce au fost alertați că un nou-născut a căzut într-o hazna. “Copilul a căzut în urma nașterii. Femeia nu a realizat că naște. A fost scos”, au precizat pompierii. Este vorba despre o fetiță, conștientă, cooperantă, preluată de echipajul SAJ de la fața locului.

Tânăr de 19 ani, prins după ce a furat un bancomat de cryptomonede

Un tânăr de 19 ani a fost depistat în localitatea Vinga din județul Arad, după ce, vineri, a furat un bancomat de cryptomonede dintr-un mall din Timișoara.

Polițiștii au fost sesizați sâmbătă despre dispariția bancomatului de cryptomonede. Cel care a dat lovitura a fost identificat în localitatea Vinga din județul Arad. În urma investigaților, polițiștii au stabilit că a fost cauzat un prejudiciu în valoare de 286.000 de lei, 236.000 de lei reprezentând suma de bani aflată în bancomat, iar 50.000 de lei reprezintă valoarea bancomatului. “Cu prilejul depistării, s-au recuperat 52.500 de lei, dintre care 44.000 de lei asupra bănuitului, iar 8.500 de lei au fost găsiți îngropați în grădina imobilului de domiciliu. De asemenea, pe un câmp în apropierea localității Vinga, a fost depistat bancomatul sustras, în urma examinării constându-se faptul că, în interiorul acestuia, se mai aflau 127.700 de lei”, mai transmit reprezentanții IPJ Timiș.

 În total, polițiștii au reușit recuperarea a 180.200 de lei, 55.800 de lei nefiind recuperați.

Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până pe 14 aprilie

Fostul ministru Elena Udrea, condamnată definitiv la șase ani de închisoare și care a fost prinsă în Bulgaria, a fost audiată, sâmbătă, la instanța care a judecat cererea de extrădare. Instanța a decis ca Udrea să fie extrădată, însă sentința nu este definitivă. Apelul va fi judecat în 14 aprilie, iar până atunci Udrea rămâne în arest în Bulgaria.

Udrea a fost reținută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile românești. Ea a fost inițial reținută pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită cu 72 de ore. Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare, dar a reușit să iasă din țară, prin Vama Giurgiu, înainte de emiterea mandatului.

Întorsătură de situație în cazul fetiței de 13 ani, care ar fi ucis două femei

Principala persoană bănuită de o dublă crimă, comisă în urmă cu două săptămâni în din localitatea Cristești, județul Botoșani, o fetiță de 13 ani, a recunoscut că autorul faptei este tatăl său vitreg, informează Știrile ProTV.

Inițial, ea a spus anchetatorilor că a ucis o femeie de 54 de ani și mama ei de 82 de ani, însă în urma anchetei psihologice, copila a mărturisit că, de fapt, tatăl ei vitreg ar fi comis crima. Ulterior, individul ar fi obligat-o pe copilă să ia vina asupra ei. Bărbatul de 54 de ani a fost reținut de polițiști, după ce mai multe indicii de la locul crimei și audierile făcute i-au condus pe anchetatori spre el. Suspectul a fost audiat sâmbătă după amiază și apoi a fost arestat preventiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.