Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Alegeri amânate la 4.000 de infectări pe zi?

Ziarul de Vrancea
4 oct 2020 1084 vizualizări

Anunțul a fost făcut de liderul PSD, partid care controlează majoritatea parlamentară n ieri au fost raportate 1.591 de noi cazuri de Covid-19 din numai 6.537 de teste n practic, aproape unul din patru români testați în ultimele 24 de ore a fost găsit pozitiv la virus

Marcel Ciolacu a declarat că nu PSD va amâna alegerile parlamentare, ci chiar Guvernul Orban care a gestionat dezastruos pandemia de coronavirus. El a adăugat că luni s-a ajuns la o rată de 25% de infectare. Liderul partidului a mai spus că PSD va vedea cum evoluează pandemia, întrebat cum vor vota parlamentarii social-democrați la proiectul de lege al lui Adrian Dohotaru care propune amânarea scrutinului pe 14 martie. Acesta a mai spus că, în cazul în care vor fi 4.000 de infectări pe zi, atunci PSD va vota probabil pentru amânarea alegerilor. „Nu PSD amână alegerile. PSD se pregătește de alegeri pe 6 decembrie. Dacă Guvernul va gestiona la fel de catastrofal pandemia e posibil să avem amânare a alegerilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul Consiliului Politic Național al PSD. Chestionat dacă PSD susține proiectul de lege al deputatului independent Adrian Dohotaru care propune ca alegerile parlamentare să nu aibă loc pe 6 decembrie, Ciolacu a răspuns: „Momentan nu e supus la vot. Vom vedea cum evoluează pandemia. Ar trebui un proiect votat de mai multe forțe politice ca el să treacă de Parlament”.

Peste 8000 de pacienți cu Covid-19 internați

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 137.491, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 1.591 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, când au fost făcute doar 6.537 de teste. 48 de persoane au decedat, numărul total fiind 5.048. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.001. Dintre acestea, 592 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.516.746 de teste. Dintre acestea 6.537 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.454 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.083 la cerere.

Orban testat negativ, dar rămâne în carantină până joi

Rezultatul testului pentru noul coronavirus (COVID-19) în cazul premierului Ludovic Orban este negativ, a informat ieri Guvernul. Din motive de precauție, Ludovic Orban va rămâne în carantină până joi, 8 octombrie, de unde își va exercita atribuțiile funcției de prim-ministru și își va desfășura activitatea fără interacțiune fizică cu alte persoane. Testul a fost realizat la cerere, preventiv, premierul nefiind încadrat într-o definiție de caz întrucât nu este considerat contact direct al unei persoane diagnosticate pozitiv. În cursul zilei de joi premierul va efectua un nou test. Premierul Ludovic Orban și-a suspendat activitățile publice și întâlnirile și s-a testat pentru COVID-19 după ce a participat la o emisiune tv, iar realizatorul a fost testat pozitiv la noul coronavirus. Este vorba despre Silviu Mănăstire, care a confirmat că a fost pozitiv. Premierul a participat marți la emisiunea acestuia. De asemenea, primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au anunțat luni, că se vor testa pentru Covid-19, după ce au intrat în contact fie cu realizatorul de televiziune.

Femeie ucisă și ascunsă în pădure

Procurorii prahoveni fac cercetări cu privire la moartea unei femei al cărei cadavru a fost găsit într-o pădure de la marginea localității Cosminele. În urma primelor cercetări, bărbatul care a semnalat prezența cadavrului este principalul suspect, iar procurorii îl bănuiesc că a bătut-o și strangulat-o pe femeia cu care avea o relație. Autoritățile judiciare din Prahova au fost anunțate, duminică după-amiază, de către un bărbat, despre faptul că într-o zonă de deal și împădurită, la marginea localității Cosminele, se află trupul neînsuflețit a unei femei. Ajunși la fața locului, oameni legii au găsit cadavrul unei femei a cărei dispariție fusese semnalată polițiștilor. „Cercetările efectuate până la acest moment au evidențiat faptul că la data de 25.09.2020 victima a avut un conflict spontan cu inculpatul AFC, cu care avea o relație apropiată, chiar în zona în care a fost găsit cadavrul. În acest context, inculpatul a aplicat mai multe lovituri cu pumnii victimei, după care a strangulat-o, acțiuni care au condus la deces”, informează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Principalul suspect a fost reținut de către organele de poliție fiind suspectat de infracțiunea de omor.

PressOne: Șeful AEP a plagiat masiv în teza de doctorat

Constantin-Florin Mitulețu-Buică nici nu a știut să le spună jurnaliștilor cum se numește lucrarea de doctorat pe care a scris-o

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2016 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), relatează PressOne. Concluzia verificărilor făcute de PressOne este că cel puțin 124 de pagini din cele 211 ale tezei pe baza căreia Constantin-Florin Mitulețu-Buică a devenit doctor în Informații și Securitate Națională – reprezentând 58,76% din lucrare – sunt plagiate, 41 dintre acestea, chiar din lucrări scrise de îndrumătorul lui de doctorat, Constantin Iordache.  În timp ce urma studiile doctorale la UNAP, Mitulețu-Buică l-a angajat în funcția de consilier personal pe fiul îndrumătorului lui, George-Răzvan Iordache. Întrebat dacă nu i se pare în neregulă acest lucru, explicația dată PressOne a fost: “Da, știu, tot timpul sunt lucruri ciudate, dar nu aș putea să vă spun că a fost o situație determinantă că era și băiatul conducătorului meu de doctorat. Nu ar avea legătură”. Teza de doctorat a președintelui Autorității Electorale Permanente are titlul: „Cadrul juridic privind controlul autorităților cu responsabilități în domeniul securității și apărării pentru respectarea drepturilor omului în situația de conflict armat și operații de menținere a păcii”. Solicitat de PressOne să precizeze care este titlul lucrării sale, Constantin Mitulețu Buică nu l-a putut spune, limitându-se la a afirma că “are legătură cu controlul civil democratic asupra forțelor armate”, scuzându-se că este “prins cu niște treburi” și că este “foarte obosit”, din cauza alegerilor. Întrebat în legătură cu faptul că mai bine de jumătate din teza sa este plagiată, președintele AEP a replicat: “Da, vorbim de o anumită perspectivă a plagiatului, nu din punct de vedere etic și științific”.

Fost director general la “Apele Române”, judecat pentru o mită de 1 milion de euro

Victor Sandu, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de luare de mită în valoare de un milion de euro, a informat, ieri, DNA. În același doar au fost deferite justiției, sub control judiciar, și două persoane în sarcina cărora s-a reținut câte o infracțiune de complicitate la luare și dare de mită, dar și a alte două persoane fizice, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă. Procurorii notează în rechizitoriu că, în perioada 17 mai 2017 - 6 mai 2019, Victor Sandu, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins sume de bani și ar fi primit cu titlu de mită, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”. “Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general, și el inculpat în acest dosar”, se menționează în comunicat. Concret, arată anchetatorii, banii ar fi fost pretinși și primiți de Victor Sandu în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor, respectiv “Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”, “Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor” și “Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor “.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Valorile termice vor oscila în următoarele două săptămâni, cele mai importante scăderi de temperatură, de până la 10 - 11 grade Celsius, se vor înregistra până pe data de 9 octombrie, în majoritatea regiunilor, în timp ce ploile însemnate cantitativ sunt așteptate în cea mai mare parte a perioadei, arată prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 5 - 18 octombrie, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În Moldova, până în data de 9 octombrie, vremea va fi într-un proces de răcire, ce se va resimți mai ales la valorile diurne. Astfel, maximele termice vor scădea de la medii de 26 de grade, spre 18 - 19 grade. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile maxime vor fi în creștere, iar media acestora va ajunge să se situeze în jurul a 22 de grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile maxime vor fi, din nou, în scădere treptată spre medii de 18 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, semnificativă între 8 și 10 octombrie, de la medii de 15 grade la începutul intervalului, spre 8 grade, în data de 10 octombrie. Între 10 și 13 octombrie, minimele termice vor fi în creștere spre valori, în medie, de 10 - 11 grade, apoi vor scădea ușor și treptat până la sfârșitul intervalului, spre 9 grade. Ploi pe arii restrânse însemnat cantitativ se vor semnala în intervalul 6 - 8 octombrie, dar și după 13 octombrie.

Decapitări în PSD: Oprișan și Dăncilă, retrogradați

Conducerea PSD a tras pe linie moartă trei lideri grei din PSD. Marian Oprișan și Viorica Dăncilă au fost înlocuiți din funcțiile de președinți de organizații iar Niculae Bădălău a demisionat de la PSD Giurgiu. Surse social-democrate au declarat pentru site-ul HotNews.ro că Marcel Ciolacu i-a cerut demisia lui Oprișan pentru rezultatele slabe înregistrate la alegerile locale. Potrivit surselor citate, Oprișan a refuzat să demisioneze. Acesta ar fi invocat faptul că rezultatul obținut de organizația Vrancea este același ca la alegerile din 2016. Ciolacu nu ar fi acceptat explicația lui Oprișan și a propus la vot înlăturarea acestuia din funcție. Ciolacu va asigura interimatul la PSD Vrancea.Tot prin vot s-a decis înlocuirea Vioricăi Dăncilă de la șefia organizației de femei a PSD. Interimatul va fi asigurat de Doina Feodorovici. Totodată, Niculae Bădălau a demisionat de la șefia PSD Giurgiu. Acesta a fost numit vicepreședinte la Autoritate de Audit din cadrul Curții de Conturi. Șefia PSD Giurgiu va fi preluată de finul lui Bădălău, Marian Mina.Social-democrații au analizat în ședința Consiliului Național rezultatul alegerilor locale. Marcel Ciolacu intenționa să-l tragă pe line moartă pe Marian Oprișan care dorește să candideze la alegerile parlamentare pentru un post de senator. Potrivit surselor citate, Ciolacu l-ar susține la șefia PSD Vrancea pe Cristian Misăilă care a câștigat pentru a doua oară primăria Focșani. În ceea ce privește dorința lui Oprișan de a candida pentru un post de parlamentar are șanse mici de a se concretiza pentru că Ciolacu intenționează să introducă reguli și criterii pentru lista PSD la alegerile parlamentare.

Sindicaliștii cer sancționarea elevilor și părinților care postează imagini din timpul orelor predate online

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) lansează un apel public către guvern, cerând, printre altele, acces la internet de mare viteză în toate școlile și laptopuri performante pentru cadrele didactice. De asemenea, sindicaliștii cer modificarea legislației astfel încât să existe “sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online”. De asemenea, FSLI cere ca orele online să fie înregistrate numai cu acordul profesorilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.