Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: AFP scrie despre seceta extremă din țara noastră: „Sahara românească”

Ziarul de Vrancea
19 aug 2024 815 vizualizări

România pierde 1.000 de hectare de terenuri cultivabile anual cauza schimbării climatice, a calculat Ministerul Mediului

România se roagă şi experimentează împotriva secetei, în Contextul în care Europa de Est şi de Sud suferă din cauza unor ”condiţii de secetă persistente şi recurente”, potrivit ultimelor date de la European Drought Observatory (EDO), o situaţie care s-a agravat în iulie - mai ales în România şi în sudul Ungariei, relatează într-un reportaj AFP.

Iulia Blagu constată neputincioasă efectele secetei în exploataţia sa din sud-estul României, una dintre cele mai afectate ţări de secettă din Europa: floarea-soarelui arsă, porumb prăjit de căldură, frunze scorojite. Ea a venit în urmă cu cinci ani de la Bucureşti şi a preluat ştafeta de la tatăl său, cele 300 de hectare din comuna Urziceni, fără să se îndoiască de provocarea climatică care o aştepta.

”Cinci ani de foc”, rezumă ea în soare, după ce mai multe episoade caniculare i-au pus la încercare în acest an recoltele. ”Ca un compresor imposibil de oprit”.

”Problema nu este dacă, ci când vom muri”, declară agricultoarea în vârstă de 39 de ani, nevoită să se împrumute pentru prima oară pentru a plăti salariile.

Câmpurile sale oferă un peisaj dezolant: un plug ruginit este abandonat pentru că ”aratul drenează solul, ceea ce este extrem de periculos” în situaţia actuală.

Potrivit Observatorului european Copernicus, este ”tot mai probabil” ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.

„La mila lui Dumnezeu”

La începutul lui august, zeci de agricultori ungari au defilat cu cămile în centrul Budapestei pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor modificărilor climatice asupra profesiei lor. Aproape întreaga Ungarie este plasată în prezent în alertă crescută. În România, Guvernul le-a promis compansaţii financiare proprietarilor a două milioane de hectare afectate de secetă în acest an, potrivit unei estimări oficiale.

Iar impactul nu se limitează la sectorul agricol. În unele sate, puţurile au secat, sunt implementate măsuri de restricţionare a apei, iar lacuri dispar. Din cauza recordurilor de căldură care se înlănţuie, unii se simt ”la mila lui Dumnezeu” şi fac apel la preoţi ortodocşi să le binecuvânteze câmpurile şi să facă să vină ploaia.

Alţii sapă în sol pentru a găsi surse de apă, însă ”nu iese nimic, clima s-a schimabt în mod clar”, deplânge Marian Florea, un muncitor în construcţii care şi-a văzut mediul cum se transformă.

În decurs de un an, apa unui loc din apropiere a scăzut drastic şi s-ar putea ”termina în această toamnă”, precizează acest bărbat în vârstă de 53 de ani.

Iulia Blagu, încearcă să se adapteze la aceste condiţii noi. Gata cu porumbul care aducea până de curând profituri mari, a venit rândul plantelor mai adaptate căldurii puternice, ca de exemplu sorgul şi poate, în viitor, coriandrul sau năutul.

„Sahara” românească

Mai la sud se află o întindere vastă de nisip, de aproximativ 100.000 de hectare, în apropiere de Dunăre, care formează frontiera naturală cu Bulgaria.

Este o ”Sahara românească” care creşte inexorabil din cauza încălzirii globale.

România pierde 1.000 de hectare de terenuri cultivabile anual, a calculat Ministerul Mediului, care se teme de o ”deşertificare totală” a sudului în 50 de ani.

Începând din 1959, un centru de cercetare a fost instalat, pentru a încerca să ”fructifice nisipurile” şi să furnizeze expertiză şi seminţe agricultorilor, un rol devenit crucial odată cu încălzirea globală. ”Schimbările climatice ne împing să experimentăm noi varietăţi, pe care nu ni le-am fi imaginat niciodată posibile acum ceva timp”, declară reprezentanta Aurelia Diaconu. În centru există kaki, curmale, kiwi, fistic, cartofi dulci sau arahide.

Însă locul are şansa să beneficieze de un sistem de irigaţie - un ”aur albastru” de care sunt privaţi majoritatea zdrobitoare a agricultorilor români. Or ”fără apă nu putem face nimic”, declară Iulia Blagu, cu mâinile în pământul sterp.

Topul neoficial al constructorilor de autostrăzi în România

Dorinel Umbrărescu (UMB) domină topul celor mai performanți antreprenori din domeniul dezvoltării infrastructurii rutiere. Reprezentanți din cadrul CNAIR, dar și al Asociației Pro Infrastructura au confirmat acest lucru pentru site-ul Ziare.com.

„La ora actuală, pe piața românească activează trei tipuri de constructori. Primii, constructorii foarte buni, iar aici vorbim în primul rând despre UMB (România), dar și despre Porr (Austria), Nurol (Turcia), Ozaltin (Turcia) și Mapa-Cenghiz (Turcia). Se profilează, însă, și Erbașu (România) în acest top, chiar dacă este la început în domeniul construcțiilor de infrastructură rutieră mare", a declarat un oficial CNAIR.

Pe palierul secund, ce cuprinde companiile care nu au prestații proaste în mod sistematic, nici extraordinare, se află constructori din România, dar și din Italia și Bulgaria.

„Constructori cu performanțe medii, iar aici, în capul listei este Webuild (Italia). Deși practic italienii de la WB ar trebui să se afle în mod normal pe lista firmelor de top, situația de la Podul Brăila îi ține deocamdată în zona firmelor cu performanțe medii în România. Dar, dacă rezolvă situația respectivă, intră fără probleme în topul constructorilor foarte buni. Iar performanțele de pe secțiunea 5 Sibiu-Pitești reprezintă argumente în sensul acesta. Alte firme medii mai sunt Pizzarotti (Italia), Retter (România), Coni (România), Trace (Bulgaria). Putem să includem aici, deocamdată, și firma chineză care lucrează pe lotul 3 A0 Nord, China Civil Engineering. Sunt la început și trebuie să vedem rezultatele, pentru a ne crea o imagine exactă. Dar au potențial de creștere. Depinde de ei să arate dacă pot urca în top sau nu", a mai precizat oficialul.

Grecii de la Aktor sunt cea mai de neîncredere companie de construcții, susține oficialul CNAIR. „În ceea ce privește a treia categorie, aceasta se referă la firmele slabe. Cele care au randamente mici și care au avut o conduită criticabilă pe proiecte. Aici, lista este condusă de Aktor (Grecia). Ar mai putea fi adăugată Rizzani (Italia), firma care are mari întârzieri pe VO Craiova Sud”, spune acesta.

Lasconi, despre numirea unui comisar european: Ciolacu vrea să îşi numească, din nou, prietenii în funcţii publice

Preşedinta USR, Elena Lasconi, îl acuză pe premierul PSD Marcel Ciolacu că a secretizat toată procedura de numire a unui comisar european din partea României, pentru că vrea să îşi numească, din nou, prietenii în funcţii publice. USR anunţă că a depus o solicitare oficială pentru convocarea comisiilor din Parlament care să audieze propunerile de comisar european din partea României astfel încât Marcel Ciolacu să nu fenteze Parlamentul în această procedură. ”Peste 10 zile expiră termenul acordat României pentru a trimite propunerile de comisar european şi în continuare aveam doar informaţii pe surse. Premierul Ciolacu refuză să avem o procedură transparentă de numire şi criterii clare de integritate. Singura explicaţie este că domnul Ciolacu vrea să îşi numească, din nou, prietenii în funcţii publice. Comisarul nu este al lui Ciolacu şi al PSD, ci al României. Asta trebuie să îi intre lui Ciolacu în cap”, declară preşedinta USR, Elena Lasconi. 

 USR anunţă că a depus o solicitare oficială pentru convocarea comisiilor din Parlament care să audieze propunerile de comisar european din partea României astfel încât Marcel Ciolacu să nu fenteze Parlamentul în această procedură.

”USR i-a cerut premierului PSD Marcel Ciolacu să organizeze consultări publice cu toate partidele şi cu societatea civilă pentru desemnarea comisarului european din partea României”, precizează formaţiunea.

 30 august este data-limită până la care fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să propună câte doi candidaţi pentru postul de comisar european în viitorul Executiv comunitar. Audierile în Parlamentul European vor avea loc cel mai probabil în luna septembrie.

Cipru l-a nominalizat luni pe Costas Kadis ca viitor comisar european, a anunţat luni un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, ceea ce face ca din cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, să nu fi propus încă un representant.

Cum va fi vremea până la jumătatea lunii septembrie

Temperaturi se vor situa peste cele specifice, până la jumătatea lui septembrie, în toată ţara, anunţă marţi ANM, care a făcut publică prognoza pentru intervalul 19 august - 16 septembrie. Cantitatea de precipitaţii va fi deficitară în primele trei săptămâni ale perioadei.

În săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în majoritatea regiunilor.

În săptămâna 26.08.2024 – 02.09.2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile. Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar în majoritatea regiunilor şi pe parcursul acestui interval.

În săptămâna 02.09.2024 – 09.09.2024, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toată ţara.

Regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în toată ţara.

În săptămâna 09.09.2024 – 16.09.2024, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile.

Marea Neagră a înregistrat cea mai ridicată temperatură din ultimii 25 de ani

Marea Neagră este din ce în ce mai caldă, atrag atenția specialiștii, iar acest lucru ar putea afecta pe termen lung fauna și ecosistemul, transmite Pro TV.

La începutul lunii august avea 29,5 grade Celsius, valoare care nu a mai fost atinsă în ultimii 25 de ani. Și Marea Mediterană a stabilit un nou record zilnic. Potrivit experților climatologi, dezechilibrul sistemului poate provoca și un nou tip de furtuni nemaîntâlnite în zona noastră. Marea Mediterană a înregistrat în weekend cea mai ridicată temperatură zilnică din ultimii 40 de ani, 28,9 de grade.

Botoşani: O femeie a murit într-un incendiu provocat de o lumânare

O femeie în vârstă de 65 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu care a izbucnit, în noaptea de luni spre marţi, într-o casă din localitatea Puţureni, comuna Coţuşca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani. Potrivit acestora, flăcările au fost observate de vecini, însă incendiul a fost anunţat cu întârziere.

"Când au ajuns pompierii, locuinţa ardea în totalitate. Întrucât existau informaţii că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acesteia, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului. Din păcate, femeia a fost găsită decedată într-una dintre încăperi", precizează oficialii ISU Botoşani.

Incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile.

Un bărbat a murit ars de viu după ce a pornit aerul condiționat

Incident șocant în Capitală. Un bărbat cu mari probleme de sănătate a ars de viu după ce i-a luat casa foc. Cel mai probabil incendiul a izbucnit de la un aparat de aer condiționat, suprasolicitat.

În aceste zile caniculare familia îl folosea foarte mult, spun vecinii, iar priza care îl alimenta cu energie electrică ar fi luat foc. Soția și fiul bărbatului ar fi încercat să îl salveze, dar nu au reușit. Pompierii și polițiști i-au scos și pe ei, în ultimul moment.

Potrivit unei organizații internaționale, numai în Statele Unite, supraîncălzirea aparatelor de aer condiționat provoacă 20 de decese cauzate de incendii, iar aproape 150 de oameni sunt răniți. Astfel de incidente pot fi evitate dacă siguranța, priza, ștecherul și aparatul electrocasnic au același amperaj pe întreg circuitul, spun experții.

„În general, are legătură cu instalația electrică. Oamenii nu au foarte multe prize în casă și atunci au nevoie de un prelungitor. Vin cu un prelungitor și în afară de consumatorii pe care îi utilizau ei zi de zi mai adaugă fie un ventilator, un aer condiționat și toate le bagă în același prelungitor. Cablul începe să se încălzească, iar protecția dacă nu este aleasă corespunzător ea nu vă deconecta. Toată problema vă pica pe acest cablu care se vă topi și va lua foc. De obicei, prelungitoarele le găsim fie pe covor fie sub mobilă și din cauza suprasarcinii se încălzesc și vor lua foc”, explică Adrian Chelaru, electrician.

Noul ambasador al Israelului la București are părinţii şi bunicii născuți în România

Lior Ben Dor, noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al statului Israel în România, a sosit la Bucureşti, marcând începutul unei misiuni diplomatice speciale, informează ambasada. Părinţii şi bunicii diplomatului s-au născut în România, mama sa, Bianca, a văzut lumina zilei şi a crescut în Buhuşi, judeţul Bacău, iar tatăl în oraşul Bacău. „Pentru Dr. Lior Ben Dor, numirea sa ca ambasador al Israelului în România reprezintă mai mult decât o simplă funcţie diplomatică; este o reîntoarcere la rădăcinile sale familiale. Părinţii şi bunicii Excelenţei Sale s-au născut în România (mama sa, Bianca, a văzut lumina zilei şi a crecut în Buhuşi, judeţul Bacău iar tatăl în oraşul Bacău)”, anunţă ambasada, într-un comunicat.

Ambasadorul a reprezentat Israelul în misiuni diplomatice din întreaga lume, ocupând roluri cheie în ţări precum Egipt, Uruguay, Marea Britanie, Argentina şi Brazilia. „Este o mare onoare şi o bucurie deosebită pentru mine să fiu ambasador al statului Israel în România. Sunt foarte mândru să reprezint Israelul în ţara în care s-au născut părinţii şi bunicii mei”, a declarat Dr. Lior Ben Dor.

Dr. Lior Ben Dor este diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al statului Israel din anul 1994. De-a lungul carierei diplomatice, a ocupat diverse funcţii, inclusiv coordonator-şef pentru mass-media şi diplomaţie publică pentru lumea arabă şi Director al Departamentului pentru Egipt şi statele magrebiene în perioada 2016-2023. Printre responsabilităţile sale s-a numărat şi activitatea de purtător de cuvânt în limba arabă, oferind interviuri şi informări pentru jurnalişti şi instituţii media din lumea arabã, cu precădere de la începutul războiului împotriva organizaţiei teroriste Hamas.

Dr. Lior Ben Dor este absolvent al Universităţii Bar Ilan, unde a obţinut titlul de doctor. Ultima sa misiune în Brazilia i-a oferit prilejul de a îmbina cunoştinţele sale despre lumea arabă cu experienţa în America Latină, dedicându-se cercetării doctorale asupra comunităţii arabe din Brazilia.

Cristian Pîrvulescu, audiat în dosarul lui Alfred Bulai

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, urma să fie audiat marţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care este vizat profesorul Alfred Bulai pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.

Trei percheziţii au fost efectuate marţi de poliţişti în Capitală, într-un dosar penal în care este vizat profesorul Alfred Bulai, fost cadru didactic la SNSPA, în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.

Procurorii efectuează cercetări in rem, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.