MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, pe agenda oficială a Consiliului JAI
Aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi.
Agenda oficială a Consiliul Justiție și Afaceri Interne, din zilele de 8 și 9 decembrie, cuprinde ca prim punct o discuție despre Spațiul Schengen.
„Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință. Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunțul oficial al Consiliului.
Discuția va avea loc în componenta Afaceri Interne a întrunirii, alături de o discuție despre migrație și azil, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor și reziliența infrastructurii critice.
Premierul Ciucă, mesaj înainte de decizia pe Schengen: Suntem hotărâți să mergem până la capăt
Premierul Nicolae Ciucă a ieșit miercuri public la Palatul Victoria într-o declarație de presă în care a anunțat că suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România, în Consiliul JAI de astăzi. Despre refuzul Austriei de a vota pentru aderarea României, șeful Executivului a arătat că înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politică, în multe state membre, și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen însă blocare aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.
„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reunește miniștrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic și folosind toate canalele, nivelurile și instrumentele disponibile, eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România”, spune premierul în mesaj.
Nicolae Ciucă arată că „în acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei”.
„Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nnivelurile”, mai spune premierul. Șeful Executivului arată că, referitor la Austria, a avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici.
„Datele, inclusiv de la instituțiile europene FRONTEX, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politică, în multe state membre, și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen însă blocare aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, spune premierul.
„Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur, prin implicarea României, care după aderare va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen”, spune Ciucă.
El afirmă că și ceilalți parteneri europeni și instituții europene, Parlamentul European și celelalte state membre împărtășesc pe deplin această evaluare și au evocat-o în disucțiile din ultimele zile cu oficialii austrieci.
„Un lucru este cert, suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România, în Consiliul JAI de pe 8 decembrie”, anunță premierul. „Starea actuală de incetitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susține solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine ale miniștrilor de Interne de la Consiliul JAI, atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără niciun fel de întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România” a mai spus premierul.
Șeful Executivului a mai spus că „avem argumente obiective, la fața locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanță, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă”.
„Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și mai ales în contextul crizei din Ucraina”, a ținut să precizeze Ciucă.
Nicoale Ciucă a mai declarat că experții europeni care au venit în România în octombrie și în noiembrie anul acesta au confirmat că îndeplinim absolut toate condițiile necesare și deci că România merită să fie parte a spațiului Schengen, și mai mult, aceiași experți au arătat că asigurăm un management al froontierei de înaltă calitate, că implementăm soluții inteligente în gestionarea migrației ilegale și că suntem activi în cooperarea polițienească internațională iar sistemele și pregătirea oamenilor noștri este exemplară, oferind pe unele aspecte exemple de bune practici și pentru celelalte state europene.
„Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate explicațiile și informațiile solicitate, inclusiv recent Austriei în privința modului în care gestionăm migrația ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forțele de poliție, de frontieră, precum și cele care gestionează migranții pentru a ajuta, cu soluții concrete, la rezolvarea problemelor legate de migrația ilegală”, a mai afirmat el.
Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului: nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens. Așadar, mâine, la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea în Spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a concluzionat premierul Ciucă.
Presa austriacă, despre problema extinderii Schengen: Austria caută un țap ispășitor, dar un veto nu ajută pe nimeni / Viena umilește Bucureștiul
Presa din Austria relatează despre veto-ul Vienei față de aderarea României la Schengen și notează că decizia este nedreaptă și are conotații politice interne, riscând în același timp să-i afecteze chiar pe austrieci.
Publicația ”Kurier” titrează că „Austria caută un țap ispășitor”, dar adaugă în subtitlu: „Protestele față de cifrele ridicate ale migrației sunt justificate. Dar un veto împotriva extinderii Schengen nu ajută pe nimeni”.
„Sistemele care nu funcționează nu ar trebui extinse până când nu sunt reparate, iar sistemul Schengen nu funcționează, pentru că vin tot mai mulți migranți. Aceasta este logica din spatele opoziției ministrului de interne Gerhard Karner față de admiterea mai multor state în spațiul Schengen. Prin urmare, joi, el intenționează să se opună prin veto propunerii, în cadrul Consiliului miniștrilor de interne ai UE. Destul de remarcabil, mai ales că Austria nu obișnuiește să se plimbe pe la Bruxelles cu amenințări de veto”, notează jurnalista Ingrid Steiner-Gashi.
Dar, continuă ea, „există însă un reproș care îi poate fi făcut lui Karner, cancelarului (Karl) Nehammer și chiar partenerilor lor de coaliție, Verzilor, care susțin decizia cu o opoziție surprinzător de mică: aici se aplică standarde duble. Pentru că guvernul respinge admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen, dar vrea să dea undă verde Croației”.
„Nu e de mirare” - continuă jurnalista - Croația e „una dintre destinațiile de vacanță preferate de austrieci. Iar dacă cei care tânjesc după Marea Adriatică nu mai trebuie să aștepte ore întregi la granița sloveno-croată, inima turiștilor austrieci va fi fericită”.
„Atunci când vine vorba de Croația, guvernul austriac este orb în fața migrației. 40 la sută din toate cele 75.000 de cereri de azil depuse în Austria în acest an au provenit de la migranți care au aterizat în Serbia. Este suficient să arunci o privire pe hartă pentru a vedea că de acolo există doar două rute spre Austria: prin Ungaria, țară din spațiul Schengen, unde se pare că migranții sunt lăsați să treacă cât mai repede posibil, și prin Croația, țară candidată la aderarea la Schengen. Desigur, la Viena se știe că migranții se îndreaptă spre nord prin Croația și că în Ungaria sunt lăsați să treacă, dar toate acestea par mai puțin importante decât să bată cu adevărat cu pumnul în masă în altă parte”, comentează autoarea articolului din „Kurier”.
„Cu un drept de veto, Austria se face auzită în toată Europa: da, avem proporțional mult mai multe cereri de azil decât alte state UE; da, povara este prea mare; da, afluxul de migranți trebuie redus. Pe scurt: Austria are dreptate să protesteze față de UE”, consideră jurnalista. „Este regretabil doar faptul că acest protest nu abordează adevărata problemă - și anume inexistenta politică comună a UE în materie de migrație. Și aici toată lumea trebuie să fie luată de nas - de la Comisia Europeană până la fiecare stat UE, inclusiv Austria”, argumentează ea.
„În schimb, Austria vizează cu veto-ul său persoanele nepotrivite: Bulgaria și România au îndeplinit toate cerințele tehnice pentru a adera la spațiul Schengen. De altfel, guvernul de la Viena a confirmat deja acest lucru în urmă cu un an. Faptul că acum se sucește sugerează că dorește să prezinte electoratului pe cineva pe care să dea vina pentru cifrele nedorite ale migrației. Bulgaria și România devin astfel pioni în agitata politică austriacă, dar nu rezolvă niciuna dintre problemele de migrație”, conchide Ingrid Steiner-Gashi, care este corespondenta la Bruxelles a publicației din 2017.
La rândul său, într-un scurt comentariu, „Der Standard” scrie că prin veto-ul său față de aderarea la Schengen, „Viena umilește Bucureștiul”. Adelheid Wolfl scrie că la București, lumea este nedumerită de ce cancelarul Karl Nehammer amenință că Austria va fi singurul stat UE care va vota împotriva aderării României la reuniunea miniștrilor de interne și justiție de joi, în timp ce alte state UE au rezerve numai față de Bulgaria.
„Austria își pedepsește propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele ar fi reținute ore în șir la vamă, iar companiile austriece ar pierde, de asemenea, o mulțime de bani. Este într-adevăr de neînțeles de ce Nehammer vrea să „pedepsească” România, dintre toate țările, pentru faptul că atât de mulți migranți au venit în Austria în acest an. Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că mai puțin de trei la sută dintre migranții ilegali care solicită azil în Austria au trecut anterior prin România. Pe de altă parte, 370.000 de turiști români lasă anual 250 de milioane de euro în hotelurile și restaurantele austriece”, notează jurnalistul, care consideră că argumentația lui Nehammer este lipsită de temei.
Comisia Europeană încearcă acum să convingă Viena să cedeze prezentând un plan de combatere a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, dar chiar și acest lucru ar putea să nu fie suficient, mai spune jurnalistul.
„În orice caz, conchide el, populismul lui Nehammer dăunează enorm imaginii Austriei în România. De asemenea, el subestimează complet cât de repede se pot distruge relațiile și încrederea care au fost construite timp de ani de zile”.
„Die Presse” scrie, la rândul său, că Austria își menține refuzul față de extinderea Schengen, chiar dacă Bulgaria este „principala poartă de intrare”. Câteva mii de persoane vin și prin România, a subliniat cancelarul Nehammer la summitul Balcanilor de Vest, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „își arată înțelegerea față de Austria”, potrivit cotidianului austriac.
Cancelarul federal Karl Nehammer a calificat marți planul de acțiune al Comisiei Europene pentru ruta balcanică drept un „prim pas important”, dar Nehammer a subliniat că Austria nu este preocupată doar de ruta Balcanilor de Vest, ci și de ruta migrației prin Bulgaria, România, Ungaria către Austria. În ceea ce privește migrația, partea austriacă a avut și alte pretenții. „Avem încă multe subiecte de discutat”, a spus Nehammer, potrivit „Die Presse”.
În ceea ce privește Schengen, Nehammer a fost clar. Din punctul de vedere al Austriei, a spus el, o extindere este de neconceput dacă nu se iau măsuri de reducere a numărului de imigranți, spunând că este o chestiune de securitate.
Președintele României, Klaus Johannis, a subliniat că dorește să continue discuțiile cu Austria, notează „Die Presse”, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat dovadă de înțelegere față de preocupările Austriei în materie de migrație. „Austria are nevoie de solidaritate și de sprijin, motiv pentru care lucrăm în mod special la acest lucru cu prietenii noștri austrieci”, a declarat von der Leyen. Austria a fost „extraordinar de afectată” de fluxurile de migranți și „dacă ne uităm la modul în care a evoluat migrația ilegală, vedem că s-a triplat față de anul trecut”, a spus der Leyen, citată de ziarul austriac.
Pe de altă parte, presa de limbă germană citează un articol al Euronews, potrivit căruia diplomații spun că o concluzie negativă la Consiliul JAI din 8 decembrie nu ar trebui să fie luată ca sigură și că pozițiile ar putea fi schimbate înainte de votul-cheie de joi, în pofida comentariilor făcute în mod oficial. Nu este clar dacă cererile româno-bulgare, care au fost întotdeauna tratate ca o ofertă comună, ar putea fi decuplate în timpul votului. „Încă mai avem speranțe”, a declarat un diplomat de rang înalt, citat de Euronews. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a avea un rezultat bun”, a mai spus diplomatul, citat sub acoperirea anonimatului.
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, trimis în judecată în dosarul fraudării concursurilor pentru posturi la mai multe direcții județene
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul fraudării concursurilor pentru posturi la mai multe direcții județene, acuzațiile la adresa sa fiind de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, precum și de abuz în serviciu. Alături de Chesnoiu au mai fost trimise în judecată alte cinci persoane, printre care un fost director adjunct din minister și un șef de serviciu.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Chesnoiu Adrian-Ionuț, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Răducan Andrei-Cristian, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Sandu Aurel, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Corobea Mihai-Cosmin, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Pârv Mihai, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad, Lăscaie Cătălin Ionuț, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid. Fiecare dintre aceștia este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite. Conform procurorilor, în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.
„De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, precizează DNA. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 50.995 de lei, în vederea recuperării cheltuielilor salariale făcute pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu.
În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către Chesnoiu. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Medic, trimis în judecată pentru infracțiunea de vătămare a fătului în timpului nașterii
Un medic de obstetrică – ginecologie a fost trimis în judecată de procurorii bucureșteni pentru infracțiunea de vătămare a fătului în timpului nașterii, el fiind acuzat că nu a făcut operația de cezariană într-un timp cât mai scurt.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui medic de obstetrică – ginecologie pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare a fătului în timpul nașterii.
“În esență, s-a reținut în sarcina medicului că, la data de 3 ianuarie 2018, în timp ce pacienta gravidă era internată în cadrul unui spital privat, deși la orele 13:30 s-au obiectivat semnele unei suferințe fetale acute, medicul curant în specialitatea obstetrică-ginecologie a expus în mod nejustificat fătul unei hipoxii prelungite ce a determinat starea gravă a nou - născutului de la orele 14:18 (momentul extracției fătului). În concret, medicul curant nu a efectuat operația de cezariană într-un timp cât mai scurt de la indicarea acesteia, respectiv într-un interval mai mic de 30 de minute de la obiectivarea suferinței fetale acute, conform Ghidului aprobat de Ministerul Sănătății și Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România”, se arată în comunicat.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a precizat că prin expunerea fătului unei hipoxii prelungite, viața nou-născutului a fost pusă în primejdie, necesitând asistență medicală permanentă pe tot parcursul vieții.
Președintele Iohannis a promulgat legea care dă dreptul poliției locale de a solicita informații cu privire la cei care conduc pe drumurile publice
Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede dreptul poliției locale de a solicita informații cu privire la cei care conduc pe drumurile publice, de la proprietari sau de la cel care este deținătorul mandatat al autovehiculului.
Proiectul de lege prevede că, la solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.
Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliție locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
De asemenea, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către polițiștii de frontieră.