Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Actrița Stela Popescu, înmormântată cu onoruri militare

Ziarul de Vrancea
26 nov 2017 1050 vizualizări

Actrița Stela Popescu a fost înmormântată cu onoruri militare, ieri, la Cimitirul Cernica.

Sute de oameni au participat la ceremonia funerară și și-au luat rămas bun de la actriță. Slujba de înmormântare a avut loc la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Mănăstirii Cernica. Actrița a fost înmormântată lângă soțul ei, Puiu Maximilian. Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" a onorat-o pe actriță cu salve de artilerie. „Stela, plecarea ta reprezintă o mare pierdere, un gol pe care mult timp de acum încolo nu știu cum îl vom mai umple. Mă simt singur pe scenă fără tine, draga mea. După patru decenii în care am împărțit bucurii și lacrimi de fericire, dar mai ales aplauze din partea publicului, care nu te va uita niciodată. Ai fost, ești și vei rămâne steaua noastră, steaua teatrului românesc de revistă. Începând de astăzi o nouă stea va străluci pe cer în constelația marilor valori care nu mai sunt alături de noi. Drum bun, Stela, către stele!”, a spus Alexandru Arșinel, la finalul slujbei de înmormântare. Între alte personalități care au fost prezente la ceremonia funerară s-au numărat Aurelian Temișan, Vasile Muraru, precum și primul soț al artistei, actorul și regizorul Dan Puican, dar și fostul fotbalist Rică Răducanu.

`

Iohannis, criticat dur după ce s-a opus unirii imediate cu Moldova

Președintele executiv al PMP Eugen Tomac critică declarația președintelui Klaus Iohannis care a spus că unirea Republicii Moldova cu România nu este fezabilă, Tomac susținând că orice demnitar al statului român ce se așază împotriva curentului unionist rămâne un prizonier al istoriei nefaste. ”An de an, pe 3 octombrie, Președintele Iohannis serbează, alături de comunitatea germană din România, în curtea Ambasadei Germaniei la București, Ziua Națională a Germaniei. Această dată marchează Ziua Reunificării Germaniei de Est cu Germania de Vest, după ce națiunea germană a fost divizată, fără voia ei, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, scrie Tomac pe pagina sa de Facebook. Tomac menționează că a fost ”profund revoltat” când a auzit, din vocea șefului statului român, că unirea R. Moldova cu România nu e “fezabilă”.

”Domnule Președinte, națiunea română a fost divizată printr-o înțelegere criminală a celor doi monștri, Hitler și Stalin, și milioane de români au avut de suferit cumplit în urma diabolicului pact Ribbentrop-Molotov. A spune astăzi că unirea nu este o soluție de reîntregire a națiunii române, înseamnă a da timpul înapoi și a-i face din nou pe românii din R.Moldova prizonieri nefericiți ai unei pagini gri de istorie”, susține liderul PMP. Eugen Tomac subliniază că românii din R.Moldova au nevoie să știe ca țara-mamă, România, este pregătită oricând să-i primească înapoi. ”În preajma Centenarului, vă reamintesc, Domnule Președinte, că Basarabia a fost prima provincie care a votat, la 27 Martie 1918, unirea pe veci cu patria-mamă, România. Noi nu avem un alt răspuns la înțelegerea criminală încheiată între Hitler și Stalin decât să spunem răspicat că susținem UNIREA celor două state românești. Orice demnitar al statului român ce se așază împotriva acestui curent rămâne un prizonier al istoriei nefaste, închizându-și astfel foarte multe opțiuni de construcție cu privire la viitorul națiunii române”, mai afirmă Tomac.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, răspunzând unor întrebări, că intrarea Moldovei în Uniunea Europeană printr-o ”scurtătură via unirea cu România” nu este o cale fezabilă în acest moment și a spus că va merge la Chișinău ”când va fi vremea potrivită”.

Șeful statului a subliniat că România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european.

Parchetul General: Se conturează premisele eliminării independenței procurorului

Parchetul General susține că unele dintre amendamentele votate, vineri, de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției conturează ”premisele eliminării independenței procurorului” și afirmă că noile prevederi ”reprezintă o îndepărtare clară de la textul constituțional”. ”Ministerul Public atrage atenția asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenței procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecințe negative asupra calității actului de justiție”, se arată într-un comunicat remis sâmbătă. Potrivit procurorilor, articolul 3 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor ”consacră independența și stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată și votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției”. Procurii fac referire la Carta de la Roma (2014), document ce prevede că ”independența și autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independența justiției”. ”Procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor și ar trebui să își îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerințe și presiuni externe, conform principiilor separației puterilor și responsabilității”, se mai arată în documentul transmis de Ministerul Public.

Anchetatorii au un cerc de suspecți în cazul triplei crime din Satu Mare

Anchetatorii au un cerc de suspecți în cazul triplului asasinat care a fost descoperit vineri în satul Apa, din județul Satu Mare, iar o echipă de specialiști în criminalistică de la București ajută la prelevarea probelor de la locul crimei.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au declarat, sâmbătă, că în cazul triplului asasinat din localitatea Apa există un cerc de suspecți, urmând să fie audiate mai multe persoane. Surse din rândul anchetatorilor declară că s-au format filtre în județ, în cadrul cercetărilor fiind verificate și imagini surprinse de camere instalate pe mai multe drumuri de legătură cu satul Apa. Conform surselor, victimele sunt soții Gheorghe Rentea (58 de ani) și Niculina Rentea (55 de ani), precum și mama femeii, Viorica Apan (79 de ani). Se crede că motivul asasinatului a fost jaful, într-un moment în care acasă era doar bătrâna. Cei doi soți l-ar fi surprins pe atacator când au venit acasă, însă ar fi fost uciși prin lovirea repetată cu un corp dur în cap, posibil un ciocan. Victimele au fost găsite vineri dimineața de către un vecin. Soții erau morți în curte, iar bătrâna, în casă. Unii localnici au declarat că bărbatul ucis, care lucrase ca șef de sală la un restaurant, obișnuia să dea bani cu camătă.

Rezoluție USR: România trebuie să facă parte din ''nucleul dur'' al UE

Uniunea Salvați România a adoptat, în cadrul conferinței pe tema viitorului Uniunii Europene, o Rezoluție prin care susține poziționarea țării noastre alături de statele care formează ''nucleul dur'' economic și politic al UE. ''Această alăturare trebuie să aibă ca scop reducerea decalajelor socio-economice dintre România și țările europene'', se arată într-un comunicat al USR transmis ieri.

Rezoluția conține 12 puncte care reflectă concluziile temelor dezbătute alături de experți în politică europeană și reprezentanți ai partidelor europene, printre care ALDE Europa, En Marche și Grupul Verzilor din Parlamentul European.

USR susține aderarea fără întârziere la spațiul Schengen și ''pregătirea temeinică'' pentru aderarea la zona euro.

Punctul 8 al Rezoluției evocă punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, în sensul reprezentării echitabile a cetățenilor. În acest sens, USR susține reforma electorală atât la nivel național, cât și la nivel european, prin reducerea pragului electoral de la 5% la 3% pentru alegerile europene și adoptarea listelor transnaționale pentru ocuparea locurilor din Parlamentul European.

 

Carmen Dan, despre pensionarea polițiștilor înainte de 47 de ani: Am solicitat abrogarea textului de lege

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat vineri seara, la Antena 3, că a solicitat "categoric" abrogarea din Statutul polițistului a textului ce permite pensionarea polițiștilor la vârste mai mici de 47 de ani. "Încă avem în vigoare acea prevedere din Statutul polițistului, acel buclucaș articol 69, litera j, care a creat posibilitatea să se iasă din sistem la vârste mai mici de 47 de ani. Era o discuție publică despre o situație cu o persoană care a ieșit din sistem la 39 de ani și a beneficiat de plata drepturilor de pensie. Pentru că acest articol din Statutul polițistului se corelează cu o prevedere din Legea 223 care spune foarte clar că dacă îndeplinești condițiile de pensionare, asta însemnând, cumulativ, 20 de ani de muncă și 10 ani în minister — eu v-am mai spus o dată că acești 10 ani în minister pot fi acoperiți foarte ușor — până la urmă că am putea să luăm în calcul patru ani de Academie, un an de stagiu militar și îți mai rămâne să lucrezi efectiv în minister cinci ani și poate că aici este o altă discuție. În mod categoric noi am solicitat abrogarea acestui text de lege din Statutul polițistului și aș face câteva precizări și referitoare la vârsta de pensionare, pentru că au apărut iarăși discuții: Legea 223 spune că în funcție de condițiile de muncă se pot scădea din vârsta limită de pensionare 13 ani. Maximum 13 ani", a subliniat Carmen Dan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.