Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Accesul vehiculelor diesel în marile orașe din România ar putea fi limitat

Ziarul de Vrancea
3 apr 2018 765 vizualizări

Mai multe state europene, printre care și România, riscă să fie sancționate de Comisia Europeană pentru că nu au luat măsuri de reducere a poluării.

Potrivit unor surse citate de Die Welt, Comisia Europeană ar putea reclama la Curtea Europeană de Justiție statele în care se depășește permanent limita de noxe și particule ultrafine. Printre cele 9 țări vizate se numără România, dar și Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie. Sursele citate de Welt spun că sancțiunile ar putea fi extrem de dure, statele respective riscând chiar să fie puse să limiteze accesul vehiculelelor diesel în marile orașe. Pe 30 ianuarie, la Bruxelles a avut loc o discuție cu reprezentanții celor 9 țări vizate, care au fost convocați de comisarul european pentru mediu Karmenu Vella. Ei au fost avertizați că riscă declanșarea procedurii de infringement. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, în fiecare an 400.000 de oameni mor mai devreme doar în UE din cauza poluării produse noxe și particulele ultrafine. „Termenele-limită au expirat demult”, le-a transmis Vella miniștrilor. „Am așteptat deja prea mult. Nu mai puteam amâna”. Ulterior, un oficial UE a precizat că miniștrii din țările vizare nu au anunțat „măsuri substanțiale, astfel că e imposibil să justificăm o nouă amânăre în a trimite cazul la Curte și ne așteptăm ca CE să facă acest lucru în următoarele zile”.

Orban: Cleptomanii din PSD vor să naționalizeze banii din Pilonul II de pensii

 

Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Executivul dorește naționalizarea banilor din Pilonul II de pensii pentru ca oamenii să fie "dependenți de bunul plac al Guvernului în materie de stabilire a cuantumului pensiei". "Cleptomani comuniști vor să naționalizeze banii din pilonul II de pensii. Primul pas a fost să reducă de la 5,1 la 3,75 procentul de contribuție la pensia privată (în loc să crească la 6%, conform legii), iar al doilea pas va fi să modifice Legea pensiilor și să îi determine pe români să nu mai contribuie la pilonul II de pensii", a scris Orban, ieri, pe Facebook. El subliniază că reducerea semnificativă a numărului de contribuabili va determina lipsa de interes a administratorilor fondurilor private de pensii de a le mai gestiona, deoarece va deveni nerentabil, iar finalul va fi preluarea de către stat a administrării fondurilor și "tocarea banilor în scopuri electoraliste de moment". "Peste 6 milioane de români care muncesc vor rămâne fără pensia suplimentară la care ar fi avut dreptul ca și contribuabili la pilonul II de pensii. Ca să rămână dependenți de bunul plac al guvernului în materie de stabilire a cuantumului pensiei. Nu putem accepta așa ceva!", conchide liderul PNL.

Legea referendumului, trimisă la reexaminare de Iohannis, adoptată de deputați în forma inițială

 

 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri, în calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru”,  71 de voturi "împotrivă” și 6 abțineri, Legea referendumului, trimisă la reexaminare de către președinte Klaus Iohannis. Astfel, aceasta urmează să ajungă din nou la președinte pentru promulgare în forma inițială.

 

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins marți cererea de reexaminare a președintelui, iar deputații au votat ieri proiectul exact în forma în care a fost adoptat și prima dată. Potrivit textului legii, “cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului".

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că formațiunea sa va ataca la Curtea Constituțională această lege. „Și de această dată folosim o temă sensibilă și divizivă a societății pentru a ataca statul de drept. Avem un mecanism foarte clar al referendumului. Prin această lege, de fapt, pervertiți și acest instrument. După atacul constant la justiție, pervertim și instrumentul referendmului, pentru a ne îndrepta cu surle și trâmbițe către modelul Ungaria sau către cel din Polonia. USR a votat împotrivă și va ataca la CCR ceea ce s-a adoptat astăzi”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

În cererea de reexaminare, președintele amintea că judecătorii CCR au constatat neconstituționalitatea unor dispoziții din legea menționată, stabilind existența unui paralelism legislativ în textul adoptat inițial, încălcarea rolului Curții Constituționale prin introducerea unui termen de două zile în care Parlamentul putea transmite instanței constituționale proiectul legii de revizuire a Constituției, și faptul că data unui referendum de revizuire a Constituției trebuie stabilită prin lege, de către Parlament.

Proiect PSD: Conflictul de interese și incompatibilitățile se vor prescrie după 3 ani

 

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat un amendament pentru un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și semnat de peste 100 de parlamentari în care se prevede că faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani. Potrivit amendamentului citit în comisie de deputatul PSD Eugen Nicolicea și votat ulterior, "Faptele săvârșite de persoanele încadrate în categoriile prevăzute în art. 1 ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen general de 3 ani de la data săvârșirii lor în conformitate cu art 2517 din legea Codul civil."Prin amendamentul adoptat de comisie cu votul majorității PSD-ALDE-UDMR se introduce referirea la prevederea din Codul Civil privind prescripția.Stelian Ion (USR) a propus ca să fie vorba de 6 ani, echivalentul unui mandat și jumătate, însă propunerea a fost respinsă.Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

 

Iași: Circa 500 de deținuți transferați de la Penitenciarul de Maximă Siguranță la alte penitenciare, din cauza degradării unui imobil

 

Peste 500 de deținuți din corpul A al Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași sunt mutați, în această perioadă, în alte unități de detenție din țară, din cauza stării de degradare a imobilului. Liderul Sindicatului din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, Dan Scarlii, a declarat, pentru Agerpres, că de la sfârșitul săptămânii trecute au fost transferați 450 de deținuți, alți aproximativ 100 urmând să fie transferați în aceste zile. "Pentru a preveni orice eveniment neplăcut, s-a luat măsura golirii clădirii. Imobilul e cel mai vechi de aici. Deja au fost transferați o parte dintre deținuți. Au mai rămas câțiva de transferat. Nu putem spune că am fost în pericol. Clădirea a fost expertizată cu risc seismic, nu au căzut plafoane și nu au fost alte probleme de genul acesta. Știind că imobilul are risc seismic normal, exista o temere, exista o stare de disconfort", a precizat Dan Scarlii.Potrivit unui comunicat remis de conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților subordonate se derulează, în mod constant, un proces de inventariere și clasificare a spațiilor de deținere, din punctul de vedere al condițiilor de detenție, al condițiilor de muncă și al siguranței în exploatare, motiv pentru care, la nivelul Penitenciarului Iași, un imobil vechi, construit în anii “50, va intra într-un  proces de modernizare. Conform documentului, aproximativ 500 de deținuți cazați în acest spațiu sunt relocați în alte unități penitenciare din țară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.