Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Academia Română critică dur ideile promovate de Călin Georgescu

Ziarul de Vrancea
26 nov 2024 797 vizualizări

Instituția respinge apologia suveranismului și opțiunile „filoruse și filoputiniste” ale candidatului calificat în turul 2 n voci din Biserică și sistemul medical avertizează de asemenea asupra pericolului reprezentat de Georgescu

Academia Română transmite că instituția și președintele ei, Ioan Aurel Pop, nu au nicio legătură și nu susțin „ideilor nociv naționaliste, antieuropene și anti-NATO” promovate în contextul alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat de presă emis marți.

„În nenumărate rânduri, atât președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, cât și conducerea instituției și întregul corp academic și-au declarat în mod categoric opțiunile democratice, prooccidentale. Integrarea euroatlantică a României este singura garanție a păstrării independenței statului român și a libertăților democratice cucerite cu jertfă în decembrie 1989”, transmite Academia într-un comunicat în care nu-l menționează direct pe Călin Georgescu dar face referire la ideile promovate de candidat.

Instituția mai subliniază că orice asociere între Academia Română sau Ioan Aurel Pop și mesajele promovate în campania electorală este răuvoitoare, nedreaptă și chiar periculoasă. „Academicianul Ioan-Aurel Pop, istoric reputat, a afirmat în multiple ocazii că amenințarea cea mai mare la adresa României a constituit-o întotdeauna în istorie colosul rusesc, cu permanenta sa aspirație imperialistă”, se menționează în comunicatul de presă.

„Instituția noastră se dezice complet și cu hotărâre de orice persoană care face, în numele Academiei Române, apologia suveranismului, a naționalismului extremist și, cu atât mai grav, a opțiunilor filoruse și filoputiniste. Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraționistă, care pune în pericol libertățile democratice și siguranța statului român”, precizează Academia Română.

În final, Academia Română spune că este un moment dificil pentru țară și face un apel către societate, instituții, presă și forțele democratice la „maturitate, luciditate și discernământ, pentru apărarea responsabilă și solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noștri”.

Șefa Colegiului Medicilor, apel la „rațiune și știință”

Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, a subliniat miercuri importanța crucială a medicinei bazate pe dovezi în luarea deciziilor care țin de sănătate. Medicul care îndeamnă populația să aibă încredere în specialiști, nu îl numește pe Călin Georgescu, însă spune că apelul său vine în contextul în care „suntem expuși la diverse informații”.

Într-un mesaj cu titlul „Medicină, rațiune și știință”, publicat miercuri dimineață pe Facebook, șefa Colegiului Medicilor îndeamnă populația să acorde încredere recomandărilor specialiștilor, care își bazează practicile pe cercetări științifice solide.  „Medicina bazată pe dovezi este fundamentul practicii medicale moderne. Ea se bazează pe cercetări științifice, studii clinice și dovezi solide pentru a oferi cele mai bune tratamente și proceduri pacienților noștri. Această abordare asigură că deciziile medicale sunt luate pe baza celor mai recente și relevante informații disponibile până la momentul prezentării acestora, având ca scop principal siguranța și sănătatea pacientului”, a precizat Poiană.

Fără să-l numească pe Călin Georgescu care a făcut, de-a lungul timpului, declarații controversate pe teme medicale, șefa Colegiului Medicilor din România subliniază că suntem expuși la diverse informații care circulă pe rețelele de socializare și recomandă să ținem cont de specialiști. Într-o conferință din 2017, susținută la Universitatea de Vest din Timișoara, Georgescu, absolvent al Universității de Agronomie, s-a pronunțat pe mai multe teme legate de medicină, inclusiv existența virusurilor și eficacitatea chimioterapiei.

Bănescu, despre letala „înțelepciune rusească”

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române cere explicații publice de la cei care îl susțin pe Călin Georgescu privind „valorile creștine” care i-au făcut să încălce o hotărâre a Bisericii pentru „a se implica și a se pronunța public în susținerea electorală a unui politician(ist).”

Într-un mesaj publicat pe Facebook în care nu îl numește direct pe Călin Georgescu dar citează exact din discursurile sale, Bănescu subliniază că „creștinismul nu e lene intelectuală și spirituală, sau religie întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, fanatismul, filetismul, formalismul & festivismul religios, ritualismul)”.

„Mai întâi, care „valori creștine”? Lupta cu răul din nano-cipurile strecurate perfid în băuturile răcoritoare, în 5G, vaccinuri și demonice operații de cezariană?

Neutralitatea față de criminalul Agresor de la Răsărit? Suveranismul utopic și autarhismul distopic al României? Letala „înțelepciune rusească” care invadează și bombardează state suverane, amenințând Europa cu atacuri nucleare? Ortodoxismul care mărșăluiește cu „fiii și fiicele” țării spre tabere de inițiere în ultranaționalism ortodoxist cu iz legionar?”, întreabă Bănescu pe Facebook.

De asemenea, el întreabă și care este legătura dintre acțiunile politicianului și creștinism. „Cel degradat în creștinătatea de expresie magică a credinței epidermice care idolatrizează forma și ignoră conținutul?”

„Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism sau ortodoxie confiscate politic și ideologic, de care Biserica, în mod natural, se dezice”, spune Bănescu.

În final, el subliniază că „Biserica are onoranta datorie de a se dezice ferm de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut (anii 1930-40 urmați de comunism) sau din prezent (criminali de război condamnați internațional), indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public credința creștină“.

Se cere anularea primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, şi candidatul Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheş, au depus la Curtea Constituţională solicitări de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Curtea Constituţională trebuia să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestaţii, rezultatul primului tur al alegerilor pentru preşedintele României, să anunţe numele primilor doi candidaţi clasaţi care se vor confrunta în turul al doilea şi să asigure publicarea rezultatului în mass-media şi în Monitorul Oficial. Cel de-al doilea tur va avea loc în 8 decembrie în ţară şi între 6-8 decembrie în străinătate. Campania electorală pentru cel de-al doilea tur începe în ziua în care s-a adus la cunoştinţa publică ziua votării şi se încheie în preziua votării.

Bolojan: Epoca Iohannis în PNL s-a încheiat. Reformele neplăcute trebuie făcute anul viitor

Liderul PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, la Rock FM, că „epoca Iohannis în PNL s-a încheiat” și că, atât timp cât va conduce partidului, deciziile vor fi luate de conducerea partidului, “nu din afară”.

“Epoca Iohannis în PNL s-a încheiat. Faptul că eu sunt președintele PNL garantează că partidul va fi condus de conducerea lui, nu din afară. Una e să respecți președintele României, alta e să fii servil”, a subliniat el.

În ceea ce privește agenda de reformă pe care o propune, prin dereglementare, reducerea birocrației, a instituțiilor și a aparatului de stat, Ilie Bolojan a spus că “lucrurile neplăcute trebuie făcute în prima parte a anului viitor”, având în vedere că alianțele politice din România sunt prin definiție instabile.

Bolojan s-a întrebat de ce în România judecătorii se pensionează la 50 de ani. “Când este un om înțelept?”, a continuat el, înainte de a adăuga că putem avea “sentințe unitare, de calitate”, nu la 25 de ani, când judecătorii intră în sistem, ci “la 60 de ani, la 65 de ani”. Ilie Bolojan a subliniat că nu este împotriva bugetarilor și că “țara asta merge și pentru că o bună parte din sectorul public își face treaba”.

Doi soţi din Mureş, găsiți morţi în locuinţă

Doi soţi din judeţul Mureş au fost găsiţi, marţi seară, morţi în locuinţă, iar ancheta preliminară a arătat că s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon.

”La data de 26 noiembrie 2024, în jurul orei 20:30, poliţiştii din cadrul I.P.J Mureş au fost sesizaţi, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că aceasta nu mai reuşeşte să ia legătura cu părinţii săi. Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş, un echipaj SMURD, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, s-au deplasat la locuinţa indicată în apel, în interiorul căreia au identificat o femeie, de 75 de ani, şi un bărbat, de 80 de ani, ambii decedaţi”, a transmis, marţi seară, IPJ Mureş. În urma primelor cercetări efectuate la faţa locului, s-a stabilit că femeia şi bărbatul au decedat prin intoxicaţie cu monoxid de carbon.

A murit actorul Andrei Ionescu, soţul actriţei Ileana Stana Ionescu

Actorul Andrei Ionescu, „cel care ne-a fost coleg şi prieten, şi care a slujit scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu talent, modestie, discreţie şi har”, a murit la vârsta de 97 de ani, a anunţat ieri instituţia. „Alături de doamna Ileana Stana Ionescu a format un cuplu-model, admirat şi iubit de-a lungul timpului. Suntem alături de familia îndoliată şi transmitem sincere condoleanţe tuturor celor care i-au fost alături”, este mesajul TNB.

Andrei Ionescu s-a născut în 17 decembrie 1927 la Ploieşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955. În acelaşi an, debutează pe scena Teatrului de Stat din Reşiţa, unde, vreme de 4 ani, joacă primele roluri din cariera sa. În continuare, din 1959 şi până în 1966 conturează roluri diferite pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ (peste 20 de personaje). Joacă şi pe scena Teatrului Dramatic Bacovia din Bacău, unde i se încredinţează alte 12 roluri.

La Teatrul Naţional din Bucureşti vine în 1971 şi nu mai părăseşte scena până la vârsta pensionării. A jucat în spectacole de mare succes, alături de unii dinte cei mai mari actori, şi sub bagheta unor regizori de renume, în piese precum: „Danton” de Camil Petrescu, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Oameni şi şoareci” de J. Steinbeck, „Peripeţiile bravului soldat Sweik” de J. Hasek, „Richard al III-lea” de W. Shakespeare, „Infernalul mecanism” de Cocteau, „Caligula” de Albert Camus, „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Vassa Jeleznova” de Gorki, ultimul rol fiind în „Numele tandafirului” de Umbeto Eco, pe care l-a interpretat din 1998 până în 2001.

Preotul român care „a pupat inelul” lui Putin la Moscova anunță că îl susține pe Georgescu

Preotul Ciprian Mega, care s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova în plină invazie a Ucrainei, le-a cerut credincioșilor să îl voteze pe candidatul cu mesaj anti-occidental Călin Georgescu. Într-un clip postat pe contul său de Youtube, preotul Ciprian Mega a făcut apologia lui Călin Georgescu, deși regulile Bisericii Ortodoxe Române interzic implicarea preoților în campaniile electorale, scrie g4media.ro.

Presa a scris în ultimele zile despre implicarea unor preoți și călugări în campanie în sprijinul lui Călin Georgescu.

Preotul ortodox Ciprian Mega a fost în luna aprilie oaspete de onoare la un festival de film din Moscova în plin război declanșat de Rusia și a avut o întâlnire cu președintele Vladimir Putin.

Mega este regizorul filmului 21 de rubini, peliculă cu un puternic mesaj anti-occidental. Prezența lui și a actorului Dorel Vișan la festivalul de la Moscova a fost prilejuită de prezentarea filmului.

Ciprian Mega a anunțat că a oficiat o slujbă într-o biserică din Moscova cu permisiunea Patriarhului Kiril al Rusiei, unul dintre cei mai puternici susținători ai invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, el a apărut într-o fotografie alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus și una dintre vocile propagandei ruse de război.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.