Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: A scăpat cu suspendare pentru că și-a cerut iertare

Ziarul de Vrancea
8 aug 2018 525 vizualizări

Atitudinea lui Cristian Boureanu după ce s-a trezit din beție, deși nu și-a recunoscut fapta, l-a înduplecat pe judecător să nu-l trimită la închisoare n fostul deputat trebuie să facă muncă în folosul comunității și să-i plătească 7.000 de euro polițistului agresat

Cristian Boureanu a primit o condamnare cu suspendare deoarece a manifestat un comportament normal și și-a cerut scuze după ce efectele stării de beție au trecut, se arată în motivarea deciziei luată în luna iunie de Judecătoria Sectorului 1.Pe 20 iunie, fostul deputat Cristian Boureanu a fost condamnat la doi ani și două luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, el fiind acuzat că a lovit un polițist rutier. În motivarea deciziei, judecătorul care s-a ocupat de acest caz consideră că ar fi "excesivă" aplicarea unei pedepse cu închisoarea, iar prin măsurile de supraveghere aplicate de instanță Boureanu își va ajusta conduita pe viitor. "Instanța constată că inculpatul a menționat explicit că este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunități, astfel că apreciază că atitudinea sa, de negare a săvârșirii faptei, nu poate fi reținută ca fiind o încercare de zădărnicire a aflării adevărului, condițiile de aplicare a suspendării sub supraveghere fiind îndeplinite”, spune judecătorul.Magistratul apreciază că Boureanu are nevoie de "sprijin specializat pentru a înțelege consecințele faptei sale și a o conștientiza". Judecătorul mai spune că Boureanu a săvârșit faptele în stare de beție, dar fostul deputat și-a cerut scuze după ce efectele consumului de alcool au trecut. "Pe de altă parte, inculpatul a comis faptele în stare de beție, împrejurare ce nu îi înlătură vinovăția (intoxicația cu alcool nefiind involuntară și totală), însă, având în vedere că după efecte acesteia au trecut, inculpatul a manifestat un comportament normal și și-a cerut scuze (împrejurare ce rezultă din declarațiile inculpatului în fața judecătorului de drepturi și libertăți), denotă totuși că, în mod obișnuit, inculpatul nu are un asemenea comportament. Astfel, fără ca starea de beție să justifice în vreun fel faptele sale, instanța apreciază că această împrejurare justifică orientarea cuantumului pedepselor spre mediul pedepselor prevăzute de lege", afirmă magistratul.La proces, polițistul a cerut daune morale de 200.000 lei, însă magistratul a apreciat că suma de 7.000 de euro pe care trebuie să o plătească Boureanu reprezintă o reparație patrimonială suficientă pentru compensarea durerilor fizice și suferințelor psihice ale agentului."Instanța are în vedere și faptul că sumele de bani cu titlu de daune morale trebuie să aibă efecte compensatorii pentru victimă și nu să constituie o sancțiune suplimentară sub forma plății unei sume de bani excesive pentru inculpat pentru fapta ilicită care a stat la originea lor și pentru care acesta primește deja o condamnare. De asemenea, instanța reține și principiul potrivit căruia daunele morale, având drept finalitate compensarea suferințelor psihice ale victimei, suferințe care în sine nu pot fi înlăturate sau vindecate prin prestații bănești, nu se pot constitui în sursă de îmbogățire fără just temei a părții civile", se arată în motivare.

USR critică ANI pentru că nu anchetează averea lui Dragnea

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost ieri la sediul Agenției Naționale de Integritate (ANI) pentru a afla care este stadiul sesizării pe care a făcut-o în urmă cu un an cu privire la averea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. "Poate că ar trebui să scrie pe ușa ANI: «Lăsați orice speranță aici». Cu regret am constatat, în urma discuției cu directorul Departamentului Juridic al ANI, că nu există un termen rezonabil pentru soluționarea unei sesizări către această instituție. Mi-a fost dat un exemplu halucinant cu privire la un alt înalt funcționar public cu care ANI se judecă de 8 ani. Mai mult ca niciodată este important ca românii să semneze inițiativa «Fără Penali» în funcții publice! Într-o țară normală, Dragnea nu ar fi putut fi angajat nici portar la ANI, pentru această slujbă se cere un cazier nepătat", a declarat Emanuel Ungureanu.Potrivit unui comunicat de presă, USR consideră că simpla suspiciune ce planează asupra unui înalt demnitar al statului român poate provoca daune considerabile asupra instituțiilor pe care acesta le reprezintă. "Experiența din ultimii doi ani arată că Liviu Dragnea, condamnat penal definitiv, nu doar decredibilizează Parlamentul, dar se folosește de cea mai importantă instituție a statului român pentru a-și rezolva problemele cu legea", a transmis USR. “În ultimii ani, atribuțiile Agenției Naționale de Integritate au fost mult limitate prin diverse legi promovate în Parlament de PSD. Cea mai recentă a fost adoptată în sesiunea extraordinară și prevede prescrierea incompatibilităților după trei ani. Acest mod de operare al PSD, care se ascunde în spatele majorității parlamentare pentru a distruge instituții, va transforma România într-o dictatură personală a lui Liviu Dragnea”, mai arată sursa citată.Sesizarea ANI cu privire la averea lui Liviu Dragnea a fost depusă în data de 2 august  2017, ca urmare a investigațiilor jurnalistice care au scos la iveală faptul că președintele social-democraților ar avea o avere considerabilă care nu se regăsește în niciuna din declarațiile sale de avere sau de interese depuse de-a lungul anilor.

România, pe locul 4 în UE la numărul de crime

Din cele circa 5,2 milioane de decese raportate în Uniunea Europeană în anul 2015, aproximativ 3.600 (0,07%) au fost cauzate de violențe. Majoritatea victimelor, respectiv 64%, au fost bărbați.Aceeași statistică a constatat o scădere a ratei omuciderilor pe ansamblul blocului comunitar. În anul 2002 procentul lor a fost de 1,3% la 100.000 de locuitori, de atunci scăzând constant de la an la an. În termeni absoluți, în anul 2015 țările unde au fost consemnate cele mai multe crime sunt Germania (441), Italia (395), Franța (340), România (301) și Polonia (293). Însă pentru o comparație relevantă este necesar ca aceste date prezentate ca valori absolute să fie ajustate cu mărimea și structura populației fiecărei țări.În ce privește comparația în termeni relativi, rata omuciderilor este cea mai ridicată în statele baltice. Cu 5,1 crime la 100.000 de locuitori, Letonia are cea mai ridicată rată a omuciderilor, iar celelalte două state baltice, Lituania și Estonia au înregistrat 4,1 și respectiv 3,6 crime la 100.000 de locuitori. Tot în termeni relativi, la polul opus regăsim Marea Britanie, cu numai 0,1 crime la 100.000 de locuitori, urmată de Irlanda, Franța și Germania, toate cu 0,5 crime la 100.000 de locuitori.

”Adevăratul organizator" al mitingului diasporei, anchetat de DIICOT

DIICOT anunță că a fost începută urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Grosu, care s-a autoititulat ”adevăratul organizator" al protestului diasporei din 10 august, după ce într-o emisiune televizată acesta i-a îndemnat pe participanții la manifestație la acte de vioență la adresa forțelor de ordine. Bărbatul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. "Verificările întreprinse în cauză au relevat faptul că, înscriindu-se pe aceeași linie a demersurilor de instigare publică la săvârșirea de acte de violență împotriva reprezentanților autorităților chemate să asigure desfășurarea în condiții de siguranță a manifestației din data de 10.08.2018 în municipiul București, numitul  Ovidiu Grosu a îndemnat publicul verbal și scris să săvârșească infracțiuni contra vieții și integrității corporale a persoanelor, respectiv distrugere", menționează DIICOT. Totodată, bărbatul are mai multe interdicții: să nu utilizeze internetul, să nu părăsească orașul fără încuviințarea prealabilă a DIICOT, să nu acorde interviuri, să nu participe la adunări publice și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.Ovidiu Grosu spunea, într-un interviu difuzat luni de Antena 3: "Eu am organizat mișcarea cu diaspora, însă nu am vrut să ies în evidență pentru că mi-am dat seama că voi fi atacat și am conceput această acțiune pe plan orizontal. Nimeni nu va veni să ne facă bine, binele ni-l facem noi. Flăcări, fum și sânge pe străzi - nu există altă variantă".

Times New Roman o dă în judecată pe “tâmpita” Viorica Dăncilă

Redactorul-șef al site-ului Times New Roman, Călin Petrar, a anunțat ieri că o dă în judecată pe prim-ministrul Viorica Dăncilă, după "episodul Priștina-Podgorica", cerând despăgubiri de 1 leu. "După episodul Priștina - Podgorica, la presiunea bunului simț și la sfaturile avocatului meu, Radu Sora, am decis să o dau și eu în judecată pe Viorica Dăncilă. Asta se întâmplă în același dosar în care Viorica Dăncilă ne cere mie și colegilor mei de la Times New Roman 100.000 de euro pentru că am spus despre ea într-un articol că este tâmpită. Țin să precizez că nu mi-am dorit să fiu într-un asemenea conflict, ci este doar un răspuns la cererea absurdă făcută de Viorica Dăncilă. Este nu doar revoltător, ci de-a dreptul kafkian ca Viorica Dăncilă să îmi ceară 100.000 de euro pentru un articol care a stat online două zile, în timp ce ea îmi tăvălește imaginea și demnitatea de român încă din 21 ianuarie 2009, în calitate de europarlamentar, și din 29 ianuarie 2018 în calitate de prim-ministru al României", motivează gestul Călin Petrar. El continuă: "Când libertatea de exprimare este atacată atât de halucinant, când ajungi să fii dat în judecată pentru o banală constatare, nu putem rămâne fără reacție. Pentru că, repet, astfel de vremuri trăim: sunt dat în judecată de Viorica Dăncilă, care vrea 100.000 de euro prejudicii de imagine pentru c-am făcut-o tâmpită. 100.000 de euro pentru o constatare banală. O constatare pe care a făcut-o orice om cu un minim de discernământ. Așa că îi cer și eu prejudicii de imagine: nu mult, 1 RON, pentru că eu sau colegii mei luptăm pentru păstrarea libertății de exprimare, nu pentru bani".El precizează că prin acțiunile sale, prim-ministrul aduce "prejudicii grave de imagine" cetățenilor.

Tăriceanu: Toader nu o să pună un șef la DNA care provine din DNA

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, crede că este “sănătos” faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu vrea să desemneze la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) un procuror care provine din instituție. El spune că nu pleacă de la premisa că toți procurorii DNA au greșit, dar instituția a fost “așa rău pervetită sub conducerea lui Kovesi”, încât, din motive de siguranță, e bine ca noul șef al DNA să nu aibă “obligații cu cei care sunt în momentul de față în această structură”.“Atunci, pentru motive de siguranță, eu cred că e bine să fie adus cineva din afara DNA, care nu are niciun fel de legături, obligații cu cei care sunt în momentul de față în această structură”, a mai punctat acesta.Ministerul Justiției a reluat luni procedura de selecție pentru funcția de procuror-șef al DNA, după ce, la prima selecție, ministrul Tudorel Toader nu a acceptat niciunul din cei patru candidați. Candidații pot depune cererile de înscriere până la data de 24 august, în perioada 3-5 septembrie vor susține interviul cu ministrul Justiției, iar în 6 septembrie vor fi anunțate rezultatele selecției.

A fost prins un suspect în cazul Casei Memoriale "Elie Wiesel"

Un bărbat în vârstă de 37 de ani din Râmnicu Vâlcea a fost identificat de polițiștii din Sighetu Marmației ca posibil suspect în scrierea unor mesaje antisemite pe pereții exteriori ai Casei Memoriale "Elie Wiesel" din oraș. Polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, sub aspectul comiterii infracțiunilor de distrugere și promovarea în public, în orice mod, de idei, concepții sau doctrine antisemite.La activitățile desfășurate au participat și polițiști din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș.În dimineața zilei de 4 august, polițiștii din Sighetu Marmației s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în noaptea de 3 spre 4 august, persoane necunoscute au scris cuvinte și expresii obscene pe peretele Casei Memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmației.

Copil de 10 ani, filmat când conducea pe străzile din Târgoviște

Un copil de 10 ani a fost filmat în timp ce conducea pe străzile din Târgoviște, iar Poliția a deschis în acest caz un dosar penal, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița remis, ieri. Deși imaginile sunt mai vechi, recent au devenit virale pe internet. Polițiștii au constatat că mama copilului a fost cea care i-a dat mașina pentru a o conduce. “La nivelul Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște se află în lucru un dosar penal ce are ca obiect sesizarea din data de 17 mai a unui bărbat din localitate, cu privire la faptul că un minor ar fi condus un autoturism pe strada Fluierași din municipiu. De asemenea, bărbatul reclamă faptul că o persoană de 51 de ani l-ar fi agresat fizic pe motiv că ar fi cerut explicații privind prezența minorului la volanul autovehiculului”, precizează IPJ Dâmbovița.Polițiștii au stabilit că autoturismul aparține unei femei de 31 de ani, mama minorului . “În cauză, polițiștii continuă cercetările față de un bărbat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, față de minor pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și față de mama acestuia, proprietara autovehiculului, pentru încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducer”, se mai arată în comunicatul IPJ Dâmbovița.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.