Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: A murit Mihai Șora, unul dintre cei mai activi intelectuali români

Ziarul de Vrancea
25 feb 2023 572 vizualizări

La Facultatea de Filosofie la Universitatea din București (1934-1938), el i-a avut profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade

Omul de cultură Mihai Șora s-a stins sâmbătă din viață la vârsta de 106 ani

Mihai Șora, așa cum l-au cunoscut și admirat prietenii, a făcut parte din promoția moraliștilor de renume printre care s-au numărat Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu, a fost un “spirit nobil și model vivace”. Filosoful a fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social, lui i se datorează colecția celebră “Biblioteca pentru toți”, a luptat pentru deschidere intelectuală, a fost “un om calm, modest, intransigent”. A fost unul dintre cei mai activi intelectuali, atât în mediul online cât și în stradă, participând la protestele de la începutul anului 2017, față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale, celebra OUG 13.

La vârsta de 100 de ani, Mihai Șora a fost prezent în piețe, cu propria pancartă: “Biblioteca pentru toți nu îi publică pe hoți”, iar la începutul lunii februarie, Mihai Șora publica și o înregistrare de la manifestația din Piața Victoriei, în care spunea: “Să te folosești de întunericul nopții ca să strecori o lege așa, e o ticăloșie. Lumea a ieșit în stradă ca să protesteze. Locul hoțului e la pușcărie. Nu în fruntea mesei și nu în capul țării”.

Unul dintre cele mai puternice mesaje ale filosofului față de modificarea codurilor penale a fost un avertisment care ar fi atentat la independența Justiției. “Ceea ce au făcut guvernanții în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiție. Dacă acum pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima internetul, presa liberă; poți închide granițele, poți trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poți, pur și simplu, extermina”, a scris Mihai Șora pe 1 februarie, precizând că societatea s-a întors nu în 1990, ci în 1947. Pe parcursul săptămânilor care au urmat, Mihai Șora a susținut protestele față de OUG 13 prin mesaje și desene pe Facebook, fiind prezent în stradă. “Rezist” a fost lozinca filosofului.

“A fost solidar cu Piața Universității”

Înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani, în septembrie 2016, Mihai Șora a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, alături de Neagu Djuvara, cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.

Foarte activ în mediul online, Mihai Șora împărtășea experiențele și întâmplările cotidiene, dar și versuri și cugetări. Pagina sa de Facebook era urmărită de peste peste 60.500 de fani.

“A fost și rămâne un spirit nobil, un model de vivism democratic. A studiat în Franța, împreună cu regretata Mariana Șora, a scris după război o carte mult pretuită, apărută la Gallimard. În opera sa filosofică se întâlnesc existențialismul cu fenomenologia într-o sinteză creatoare de maximă originalitate (menționez aici excelentele contribuții exegetice ale lui Aurelian Crăiuțu). A participat la Rezistența anti-nazistă din Franța. Soții Șora au revenit în România în plin Război Rece, au traversat cu demnitate glaciațiunea stalinistă. Au luptat pentru deschidere intelectuală, ea prin traduceri, prefețe, cărți, el prin opera de redactor și de animator al sufletelor celor tineri. Îi datorăm, între altele “Biblioteca pentru toți”, una din acelea oaze din pustiul cultural pe care voiau să-l eternizeze politrucii staliniști”, a scris, în noiembrie 2015, Vladimir Tismăneanu pentru contributors.ro.

“A fost solidar cu Piața Universității, a condamnat, printr-un comunicat memorabil, barbaria declanșată de Ion Iliescu, Petre Roman și complicii lor în ceea ce a fost mineriada din 13-15 iunie. A demisionat în semn de protest. Este un moralist din tradiția căreia i-au aparținut Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu. La întrebarea repetată obsesiv de-a lungul anilor, de ce nu avem și noi un Václav Havel, răspund aici cu convingerea că spun adevărul: îl avem și el se numește Mihai Șora (...) Vă mulțumim pentru tot, domnule Șora!”, sunt cuvintele lui Vladimir Tismăneanu.

Mihai Șora, eseist și filosof, s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timișoara, în familia preotului ortodox, Melentie Șora.

A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din București (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade.

Între 1939 și 1948, a locuit în Franța și a fost cercetător la “Centre National de la Recherche Scientifîque” din Paris, din 1946 până în august 1948.

După revenirea în țară, din toamna anului 1948, până în decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Serviciului de presă. În decembrie 1950 a fost “eliberat din funcție” pentru “origine socială nesănătoasă”.

În perioada noiembrie 1969-mai 1970 a fost redactor la Editura Enciclopedică, după care, până în vara anului 1977, a îndeplinit, în cadrul Ministerului Învățământului, funcția de director al bibliotecilor de învățământ. A fost ministru al Învățământului, în primul guvern democratic provizoriu, o lună. A demisionat din guvern după ce a protestat public față de mineriada din 13-15 iunie 1990.

Mihai Șora a publicat “Sarea pământului” (1978, 2006), “A fi, a face, a avea” (1985, 2006), “Eu și tu și el și ea... sau dialogul generalizat” (1990, 2007), “Despre dialogul interior” (1995), “Firul ierbii” (1998), “Filosoficale. Filosofia ca viață” și “Câteva crochiuri și evocări” (2000), “Mai avem un viitor? România la început de mileniu” (în dialog cu Sorin Antohi, 2001), “Locuri comune” (2004), “Clipa și timpul” (2005), “Despre toate și ceva în plus. De vorbă cu Leonid Dragomir” (2005, 2006 - ediție revăzută și adăugită).

Ultimele sale postări au fost referitoare la Ucraina. În urmă cu doar o zi, Șora scria: “Am desenat! – în linii cât mai simple și inteligibile.

Pentru că nu se poate altfel și pentru că nu există, în fața barbariei, jumătăți de măsură, ezitări, îngăduință care să absolve criminalii de faptele lor, să le bagatelizeze ori să le pună în surdină. Curajul ucrainenilor este dătător de speranță, eroismul lor ne însuflețește și pe noi.”

Mihai Șora a fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Șora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani. Din prima căsnicie, filosoful Mihai Șora are trei copii: Sanda, Andrei și Tom. Din 2014, Mihai Șora a fost căsătorit cu poeta, eseista și traducătoarea Luiza Palanciuc.

Cioroianu, despre Bâstroe: Preferăm să vină rușii până la Chilia?

Istoricul Adrian Cioroianu consideră că scandalul Bâstroe este mai degrabă un conflict de politică internă între PSD și președintele Klaus Iohannis. Fostul ministru de Externe le cere liderilor politici să se gândească la interesul României. “Fiecare om cu capul pe umeri să-și pună totuși problema: cu cine vrem să ne învecinăm? Vreme de 30 de ani i-am avut pe ucraineni, vreme de alți 70 de ani i-am avut pe sovietici. Nu știu dacă suferim cu ucrainenii foarte mult”, a spus Adrian Cioroianu în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

“Sunt convins că e un scandal artificial. Cei care îl propagă sunt oameni care oricum nu-l simpatizau foarte mult pe Zelenski, sunt oameni care spuneau că lui Zelenski i se dă prea mare atenție”, a explicat Adrian Cioroianu. La remarca potrivit căreia acest scandal a pornit chiar de la o declarație a vicepremierului Sorin Grindeanu, istoricul Adrian Cioroianu a răspuns: “Da, asta ne arată și calitatea dezbaterii politice la noi și a oamenilor politici. Un om politic e interesat de popularitatea lui, fără îndoială și nu pot să condamn. Dar una e să pari apărătorul intereselor românești, alta e ca promovarea intereselor românești să te arunce în brațele cui nu te aștepți. Genul acesta de retorică: “Noi ajutăm și ei ne seacă Delta”, unu la mână că încă nu știm dacă acolo se petrece ceva. Înainte de a ieși cu o afirmație, normal e să întrebi: “Măi, frate, eu observ că draghezi acolo. Tu ai război și ai timp să draghezi în același timp?”. Lucrurile acestea puteau fi discutate de ministrul nostru înainte de a ieși public. A ieșit ministrul Transporturilor de la PSD arătând cu degetul către Externe, unde e domnul Aurescu, fost consilier al lui Iohannis. Mie meciul acesta mi s-a părut de politică internă, dar subiectul a prins”.

Fostul ministru de Externe avertizează că în cazul în care armata lui Vladimir Putin ar câștiga războiul cu Ucraina, ne-am putea învecina direct cu Rusia.

“Care e interesul României, totuși? Preferăm să avem un vecin Ucraina, cu care ne certăm pe zece mii de subiecte, dar, atenție, dacă ei vor să se apropie de UE, vor avea nevoie de votul nostru și altfel discuți cu ei. Deci, Ucraina, un stat democratic, cu pretenții europene. Sau preferi să vină rușii până la Chilia? Că au mai fost, vorba aia, și să dragheze fără să te întrebe nimic. Tu să te mulțumești că nu-ți draghează un canal până la Focșani, că așa vor ei. Fiecare om cu capul pe umeri să-și pună totuși problema. Cu cine vrem să ne învecinăm? Vreme de 30 de ani i-am avut pe ucraineni, vreme de alți 70 de ani i-am avut pe sovietici. Nu știu dacă suferim cu ucrainenii foarte mult”, a explicat istoricul.

Adrian Cioroianu compară subiectul Bîstroe cu problema minorității românești din Ucraina. “Povestea cu Bîstroe e veche, la fel ca disensiunile dintre noi și ei pe problema minorităților. Vreți să vă dau o veste? Noi avem probleme cu minoritățile și cu sârbii, și cu maghiarii, și cu ucrainenii, și cu grecii. Cum Dumnezeu se face că reapar poveștile astea în contextul în care se apropia un an de zile (de război – n.r.)? Unul dintre mesajele pe care Vladimir Putin le-a dat deschis la începutul războiului a fost: “Ucraina e un stat artificial. Ei sunt ruși, dar nu știu. E un stat creat de Lenin, cu teritorii luate de la noi, de la România, din Ungaria, de la Polonia”. Un fel de a spune: “Fraților, eu îmi iau partea mea, vedeți dacă nu cumva luați și voi!”. Cu regret vă spun, dar acesta a fost mesajul dat de Ribbentrop când naziștii au desfăcut în bucăți Cehoslovacia. Ei au spus: “Sudeții sunt de-ai noștri, dar poate aveți și voi teritorii prin Cehoslovacia”. Unii dintre vecinii noștri de atunci aproape că au mușcat momeala. Noi, din fericire, nu”, a conchis Adrian Cioroianu.

Curtea de Conturi: Salariile personalului medical s-au triplat, față de 2014

n gradul mediu de ocupare a posturilor vacante de medici a fost de 72%

Salariile personalului medical s-au triplat, comparativ cu anul 2014, însă deficitul de cadre din sistem de menține, arată un raport realizat de Curtea de Conturi în urma auditului făcut la spitalele publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. În pofida lipsei de personal, 83% din posturile vacante din spitalele Ministerului de resort nu au fost scoase la concurs în perioada 2014-2021, în acest context auditorii recomandând Ministerului să realizeze o bază de date integrată și actualizată în timp real, care să reflecte numărul de posturi vacante de medici pe specialități și care să includă și situația rezidenților.

Situația celor 58 de spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății a fost analizată de auditorii de la Curtea de Conturi în anul 2022, în cadrul unei misiuni de audit al performanței privind managementul resurselor umane și a dezvoltării infrastructurii unităților sanitare spitalicești, pentru perioada 2014-2021.

„În ceea ce privește managementul resurselor umane, raportul arată cum salariile personalului medical au crescut în medie de trei ori față de anul de raportare 2014, însă gradul mediu de ocupare a posturilor vacante de medici a fost de 72%, iar al asistenților medicali de 80%. În medie, în perioada analizată, 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs. În primele 10 specialități medicale cu cel mai mare deficit de medici se încadrează: anestezie și terapie intensivă, psihiatrie, cardiologie, radiologie-imagistică medicală, chirurgie generală, recuperare, medicină fizică și balneologie, medicină de urgență, medicină de laborator, medicină internă și gastroenterologie”, sunt concluziile misiunii de audit , făcute publice sâmbătă de Curtea de Conturi.

Auditorii propun Ministerului Sănătății o serie de soluții pentru rezolvarea problemelor legate de personalul din sistem. Una dintre acestea se referă la înființarea unei baze de date integrate și actualizate în timp real, care să reflecte numărul de posturi vacante de medici pe specialități și care să includă și situația rezidenților.

Auditorii publici recomandă de asemenea „identificarea și implementarea unor metode de stimulare a medicilor rezidenți, în colaborare cu ministerele care au în subordine unități sanitare cu rețea proprie, cu autoritățile publice locale și cu universitățile de specialitate, astfel încât după finalizarea pregătirii aceștia să-și continue activitatea în spitalele unde sunt încadrați pe post”.

Valea Prahovei: Un copac a căzut peste o mașină în care se aflau patru persoane

Drumul național 1 a fost blocat, duminică dimineață, în zona stațiunii Azuga de pe Valea Prahovei, unde un copac lung de 15 metri s-a prăbușit peste un autoturism în care se aflau patru persoane. Două persoane aflate în autoturism au fost transportate la spital, transmite Poliția județeană Prahova. Este vorba despre femeia care conducea autoturismul, în vârstă de 32 de ani, și despre un pasager în vârstă de 35 de ani.

Copil de 12 ani depistat la volanul unui autoturism în care se mai aflau doi adolescenți

Un copil în vârstă de 12 ani a fost prins sâmbătă seară în timp ce conducea un autoturism pe un drum public din județul Dâmbovița. Împreună cu el, în mașină, se aflau alți doi adolescenți. Autoturismul condus de băiatul de 12 ani a fost oprit sâmbătă, la ora 20:55, pe drumul județean 702A în localitatea dâmbovițeană Voia. Potrivit polițiștilor, minorul, care este un localnic, plecase la plimbare cu mașina însoțit de alți doi copii cu vârste de 13, respectiv 14 ani.

Poliția anunță că a deschis dosar penal pentru infracțiuni de conducere fără permis și furt în scop de folosință, urmând a stabili împrejurările în care băiatul a ajuns să conducă autoturismul.

Rareș Bogdan: Dacă Ucraina cade, suntem în pericol toți!

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan afirmă sâmbătă, într-o postare, că dacă Ucraina cade, suntem în pericol toți iar susținerea necondiționată a Armatei ucrainene este singura șansă de a evita o dramă și mai mare. “Dacă Ucraina cade, suntem în pericol toți! Susținerea necondiționată a Armatei ucrainene este singura șansă de a evita o dramă și mai mare. Nu e cazul să ne întrebăm ce avem de câștigat, oameni buni! Se joacă securitatea UE aici, ucrainenii mor pe front să-și recupereze țara, dar și ca să apere Uniunea Europeană. Chiar dacă aceasta a greșit cumplit, după anexarea Crimeei!”, spune europarlamentarul PNL.

Fostul preot Cristian Pomohaci, retras din cadrul unui eveniment la Timișoara

Fostul preot, Cristian Pomohaci, interpretul de muzică populară care a fost acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent, a fost pus cap de afiș al Festivalului Concurs “Gelu Stan”, dedicat tinerilor interpreți de muzică populară, eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. Ulterior, Consiliul Județean Timiș a anunțat că acesta nu va mi fi prezent la eveniment.

“Consiliul Județean Timiș retrage artistul Cristian Pomohaci din cadrul Festivalului Concurs „Gelu Stan” 2023. Instituția județeană nu se implică în selectarea artiștilor care participă la evenimentele instituțiilor de cultură subordonate, însă, în mod excepțional, prezența controversată a artistului Cristian Pomohaci pe afișul evenimentului și invitația de a lua parte la Festivalul Concurs „Gelu Stan” 2023 a fost analizată cu atenție și s-a hotărât înlăturarea oricărei asocieri cu reputația artistului menționat mai sus”, a anunțat sâmbătă, Consiliul Județean Timiș.

 Festivalului Concurs “Gelu Stan” se află la cea de-a V-a ediție și este dedicat interpreților tineri de muzică populară, aflați la începutul carierei. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș care este și finanțatorul festivalului.

Interpretul de muzică populară, Cristian Pomohaci a fost acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent, însă faptele sale s-au prescris, astfel că a scăpat de o condamnare. Pomohaci, care era preot, a fost caterisit în 2017.

Prahova: Adolescent de 17 ani, arestat pentru violarea unui tânăr de 20 de ani

Un adolescent de 17 ani a fost arestat preventiv pentru violarea unui tânăr de 20 de ani, informează, sâmbătă, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova. Conform sursei citate, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vălenii de Munte au fost sesizați de un tânăr de 20 de ani din comuna Gura Vitioarei despre faptul că ar fi fost victima unei infracțiuni de viol. “Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 22 februarie, în jurul orei 22,30, tânărul în cauză, în timp ce se afla în comuna Gura Vitioarei, ar fi fost constrâns de un alt tânăr să întrețină raporturi sexuale orale. Tânărul de 17 ani, bănuit de comiterea faptei, a fost condus la unitatea de poliție pentru audiere”, arată sursa citată.

Minorul a fost reținut de polițiști, iar ulterior judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Vălenii de Munte a admis propunerea procurorului și a emis pe numele tânărului mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Botoșani: Tânăr acuzat de răpire și jaf armat în Belgia, reținut de polițiști la ieșirea din închisoare

Un tânăr din Botoșani, care era căutat de autoritățile belgiene pentru infracțiuni foarte grave, a fost reținut de polițiștii din Botoșani în momentul în care era eliberat din penitenciar, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Delia Nenișcu. Potrivit sursei citate, tânărul de 25 de ani, din comuna Bălușeni, care se afla în Penitenciarul Botoșani pentru executarea unei pedepse cu închisoarea, a fost pus în libertate în cursul zilei de vineri, iar la ieșirea din penitenciar a fost reținut de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale ca urmare a faptului că pe numele lui era emis un alt mandat european de arestare, pentru infracțiuni săvârșite în Belgia. “Tânărul a fost condamnat la închisoare de statul belgian pentru săvârșirea infracțiunilor de răpire, reținere ilegală și luare de ostatici și jaf organizat sau armat, prevăzute de Codul penal belgian”, a afirmat Nenișcu. Tânărul urmează să fie predat autorităților belgiene în vederea executării pedepsei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.