Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: A bocit, a ieșit

Ziarul de Vrancea
20 sep 2017 667 vizualizări

Judecătorii au decis eliberarea condiționată a lui Gheorghe Ștefan, după ce acesta a început să lăcrimeze în instanță

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost eliberat condiționat, după ce magistrații Tribunalului Prahova au respins, ieri, contestația formulată de către procurorii DNA la sentița anterioară de eliberare pronunțată de judecătorie. ”Așa cum reiese din caracterizarea depusă la dosarul cauzei, pe întreaga durată a executării pedepsei condamnatul a avut un comportament pozitiv în sensul că nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat o dată, a participat la activități lucrative (13 zile câștig) și la activități socio-educative (21) astfel că instanța apreciază că acesta s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, iar liberarea anticipată nu prezintă niciun pericol pentru colectivitate”, se arăta în motivarea Judecătoriei Ploiești.

Ieri, în fața magistraților de la Tribunal, fostul primar a început să plângă. El le-a spus judecătorilor că regretă faptele pentru care a fost condamnat și, înainte de a termina ce avea de spus, fostul a izbucnit în lacrimi.

Gheorghe Ștefan a primit o pedeapsă de 1.278 de zile de detenție, din care a executat 297 de zile la care se adaugă 235 de zile de arest preventiv și 13 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate.

Ștefan ar fi trebuit eliberat din închisoare la data de 11 august 2019 dacă ar fi executat integral pedeapsa.

Dragnea îl iartă pe ministrul Educației

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, la Parlament, că nu se pune problema unei remanieri a Guvernului în această perioadă, spunând că la Comitetul executiv (CEx) de pe 29 septembrie de la Sucevița va fi făcută o evaluare a Cabinetului Tudose. Întrebat dacă Liviu Pop a făcut ”erori sau greșeli”, Dragnea a atras atenția asupra faptului că o comunicare defectuoasă din partea miniștrilor poate produce defecțiuni majore și tulburări în societate. “Sper ca în ultima perioadă au înțeles că comunicarea nu e o joacă, nu e un moft și nu e un motiv mic sau neimportant de a nu se lua în discuție atitudinea unui membru de partid. O comunicare constant proastă, făcută alandala induce un sentiment de neîncredere în rândul populației care este esențial pentru stabilitatea Guvernului. Sunt oameni care sunt beneficiarii unor măsuri guvernamentale, dar dacă «beneficiază» de o comunicare neorganizată nu mai știu clar dacă ceea ce primesc e de bine sau e de rău”, a spus Liviu Dragnea.

Parlamentul cere Ucrainei să soluționeze rapid situația învățământului în limbile minorităților

Parlamentul a adoptat, ieri, în plenul reunit, cu unanimitate de voturi, o declarație prin care solicită autorităților de la Kiev soluționarea rapidă a situației privind noua Lege a Educației care limitează dreptul la învățare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români din Ucraina. “Parlamentul României urmărește cu îngrijorare și maximă atenție evoluțiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educației 3419-D, care limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România”, se arată îm textul declarației. Parlamentarii au făcut apel ”pentru soluționarea cât mai grabnică” a actualei situații, ”prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte”. Legislativul de la București a avertizat Kievul asupra faptului că interzicerea dreptului minorităților de a învăța în limba maternă poate reprezenta o piedică pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat și deplasarea în Ucraina a unei delegații de senatori și deputați pentru a iniția un dialog politic cu autoritățile ucrainene competente, în scopul soluționării conform standardelor europene a situației apărute după adoptarea de către legislativul de la Kiev a noii legi a educației.

Un grup de intelectuali respinge monopolul statului asupra manualelor școlare

Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”, în contextul discuțiilor privind reorganizarea Editurii Didactice și Pedagogice și transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor școlare. Semnatarii îi solicită domnului ministru al Educației Liviu Pop să renunțe „imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”. „Având în vedere ultimele intenții anunțate de Ministerul Educației Naționale, instituție identitară fundamentală, și îngrijorați fiind de evoluțiile practice ale acestor intenții, ne exprimăm categoric împotriva respectivelor inițiative, fără echivoc în solicitarea încetării atacului la adresa educației de calitate. Direcțiile pe care le impune acum MEN sunt caracterizate printr-o încercare de erodare a principiilor intrinseci ale educației, constau în acțiuni plasate sub semnul iminenței cenzurii, a insinuării treptate a factorului ideologic monopolizant, și se îndreaptă direct împotriva generațiilor care vor constitui viitorul țării”, se arată în scrisoarea deschisă. Autorii scrisorii subliniază că prin această măsură se încalcă dreptul copilului la o educație de calitate și se aduce atingere unor principii prevăzute în Constituția României și în legile statului:

dreptul profesorului de a-și alege resursele didactice; dreptul autorilor și al editurilor de a publica; dreptul părinților de a calibra și direcționa educația propriilor copii; responsabilitatea statului de a investi în educație.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.