Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: 5 milioane de gospodării vor primi ajutor la plata energiei electrice

Ziarul de Vrancea
14 sep 2021 899 vizualizări

"Automat toți cei care sunt încadrați între 30 și 200 de kW lunar, vorbim de 13 milioane de români, vor beneficia de această subvenție", a afirmat ministrul Energiei

Guvernul a discutat, în ședința de miercuri, despre compensarea prețului la energie și gaz, iar premierul Florin Cîțu a anunțat că așteaptă de la ministerele de resort soluții inclusiv pentru consumatori non-casnici. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a detaliat cum s-ar putea aplica aceste compensări.

"Astăzi în prima lectură am venit cu proiectul de OUG cu privire la compensarea sau subvenționarea consumatorilor casnici", a declarat Popescu, la briefingul de după ședința de Guvern.

El a menționat că anterior a avut o întâlnire cu Consiliul Național al IMM-urilor pentru a discuta despre posibilitățile de ajutor și pentru IMM-uri, arătând că se pregătește o schemă de ajutor și în acest sens.

Referitor la schema de ajutor pentru energie electrică pentru consumatorii casnici, ministrul a explicat că s-a plecat de la ideea că în piața concurențială există o ofertă minimă, un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat la 31 decembrie 2020, și există un preț mediu în piață, care este în jur de 82 de bani pe kW, cu toate taxele incluse. "Deci avem două referințe: referința minimă, cel mai mic preț din piața concurențială care este 64 de bani, preț mediu, și prețul mediu din piața concurențială, care este 82 de bani. Această diferență de 18 bani pe kW, la consumator, această diferență va fi subvenționată în totalitate de către stat, din bugetul statului", a declarat Virgil Popescu.

El a arătat că sunt mai multe "tranșe" de consumatori, prima fiind cu cei între 30-200 de kW lunar. Popescu a explicat că pragul de 30 de kW a fost introdus pentru că altfel este vorba despre case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să fie subvenționate.

"Peste 200 de kW considerăm că nu mai este un consum mediu, este un consum destul de mare, deci nu mai vorbim de oameni cu venituri medii, am încercat să facem un echilibru, o egalitate între consum mediu și venitul mediu. Deci, practic, între 30 de kW și 200 de kW vorbim de 5.172.193 de gospodării, dacă înmulțim cu - ne dau statisticile de la Ministerul Muncii - 2,5 persoane pe gospodărie, vorbim de aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Cine nu va beneficia, în afară de cei sub 30 de kW consum, practic nu vor beneficia consumatorii vulnerabili, lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil", a susținut Popescu.

Potrivit acestuia, "la sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferențiat în factură, vor întocmi niște bordeouri automat, din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declarațiile de la buget de la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite și se vor scădea direct din declarațiile la taxe și impozite".

"Practic, nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri, nu dorim ca românul să fie pus să se ducă după adeverințe, după ceva ca să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu, automat toți cei care sunt încadrați în această plajă de consum, între 30 și 200 de kW, vorbim de 13 milioane de români, vor beneficia de această subvenție", a afirmat ministrul Energiei.

De asemenea, Popescu a explicat că acei consumatori care au contract cu un furnizor cu preț mai mare decât prețul mediu din piață vor fi încurajați să se mute la un alt furnizor, cu un preț mai mic, întrucât atunci subvenția va fi mai mare, ca procent din factură, dar va fi stimulată și concurența în piață.

El a dat exemplul unui consum de 100 de kW, pentru care din factura de 82 de lei (82 de bani/kW x 100 de kW) se scad 18 lei (diferența de 18 bani/kW x 100 de kW), astfel că un consumator plătește 64 de lei. Dacă un consumator are contract cu furnizorul cu cel mai mic preț, la care o factură de consum de 100 de kW ar fi de 64 de lei, și el va plăti cu 18 lei mai puțin.

La gaze naturale, a fost luat un preț de referință "care este mai mult decât dublu față de anul trecut", 255 de lei, fiind stabilite alte tranșe de consum: 100-300 de metri cubi consum anual (la o garsonieră), 300-600 de metri cubi (apartament cu 2 camere), 600-900 de metri cubi (apartament cu 3 camere), 900-1.100 metri cubi (apartament de 4 camere de aproximativ 100 de metri pătrați), 1.100-1.200 de metri cubi (locuințe, inclusiv case, de până la 120 de metri pătrați).

"Deci toate aceste tipuri de locuințe unde locuiesc români care au veniturile până în plaja medie vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Pentru gaze naturale vorbim de 25% sumă fixă în funcție de consum, se aplică la fel, la final pe factură, stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA, pentru energie electrică avem această diferență între prețul mediu din piață și prețul minim din piață, această referință de preț mediu atât la gaze naturale, cât și la energie electrică poate fi, evident, updatată în funcție de evoluția pieței", a detaliat ministrul Energiei.

El a adăugat că sistemul i se pare unul simplu și că a încercat să găsească "cea mai debirocratizată soluție".

Raport INSP: 95% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate

Mai mult de trei sferturi din cazurile de COVID-19 confirmate săptămâna 6 - 12 septembrie au fost înregistrate la persoane nevaccinate, iar 95.2% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, indică datele INSP.

În săptămâna 6 - 12 septembrie, 77.6% din cazurile de COVID-19 confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Totodată, 95.2% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schema incompletă.

85.9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 57.5% din decese au fost la bărbați. 94.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociata.

De asemenea, 35.5% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat in București, Timiș, Cluj, Constanta si Ilfov, iar 28% din totalul deceselor au fost înregistrate in București, Bistrița-Năsăud, Prahova, Iași si Constanta. 

De la începutul pandemiei până în prezent, 1 ,3% din totalul cazurilor au fost înregistrate la personal medical.

Cîțu: Trebuiau să fie 1.600 de paturi la ATI, nu sunt, dar domnul ministru se va asigura că vor fi

Premierul Florin Cîțu a anunțat ca la ATI trebuiau să fie 1.600 de paturi pentru bolnavii COVID, dar nu sunt

“Domnul ministru interimar a Sănătății m-a asigurat că sunt în plus 200 de paturi ATI de când a preluat acest mandat. Am spus chiar de la încheierea valului 3 că nu vreau să se modifice nimic în ceea ce privește paturile COVID. Am aflat că bineînțeles că după aceea s-a modificat, sunt mai puține paturi decât erau inițial. Domnul ministru Cseke are același mandat din partea mea, să meargă către 1.600 de paturi cât mai rapid în secțiile ATI", a declarat Florin Cîțu, miercuri, la finalul ședinței de Guvern.

El a precizat că toate resursele vor fi alocate Ministerului Sănătății.

“Toate resursele, așa cum am făcut și până acum, vor fi alocate Ministerului Sănătății dacă este nevoie. În legea bugetului scrie foarte clar că Ministerul Sănătății poate să realoce resurse în interiorul ministerului dacă sunt cheltuieli pentru vaccinare. De exemplu, dacă au rămas 400 de milioane de lei necheltuiți, sume alocate pentru campania de vaccinare prin intermediul medicilor de familie, puteau fi redirecționați pentru altceva. În același timp m-am asigurat că se va face plata în această săptămână pentru centre de vaccinare, se va face plata la zi", a mai transmis premierul.

El a menționat că ministrul interimar al Sănătății va corecta problemele din minister, dacă sunt, într-o perioadă cât mai scurtă.

“Am spus că trebuiau să fie 1600 de paturi, nu sunt, dar domnulministru se va asigura că vor fi 1600 de paturi. Domnul ministru abia a preluat acest minister, va corecta dacă sunt probleme, le va corecta într-o perioadă cât mai scurtă", a declarat Florin Cîțu. Întrebat câte paturi sunt acum la ATI în țară și în București, premierul a răspuns: “Domnul ministru mi-a spus că a suplimentat paturile cu 200 de paturi, erau 864, acum sunt peste 1000 de paturi libere în acest moment. Ieri cred că erau 20 de paturi libere în Capitală, dar lucrurile se modifică pentru că se adaugă în fiecare zi paturi. Sunt locuri libere".

Alte 10.503 persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore

Comitetul de coordonare a vaccinării anunță, miercuri, că, în ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 10.503 persoane, dintre care 7.658 cu prima doză sau cu serul unidoză de la Johnson&Johnson.

Potrivit CNCAV, de la ultima raportare, au fost vaccinate 10.503 persoane, dintre care 7.658 cu prima doză sau cu serul unidoză de la Johnson&Johnson. 4.784 peroane au primit serul Johnson&Johnson, 2.794 serul Pfizer, 71 vaccinul Moderna și 9 serul AstraZeneca.

De la debutul campaniei de vaccinare, au fost folosite 9.901.220 doze de vaccin, fiind vaccinate 5.343.375 persoane, dintre care 5.228.744 cu schema completă.

Au fost raportate 4 reacții adverse, alte 67 fiind în investigare.

Primarul Dominic Fritz a sesizat DNA: Cum se fraudau concursuri la Primăria Timișoara

Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru o posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice, din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane din Primăria Timișoara. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul de concurs al unui fost angajat al Primăriei Timișoara, din primele verificări ale primarului, există dovezi concludente că un număr de cel puțin șapte funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de aceștia. Dovezile, împreună cu numele tuturor celor implicați, au fost transmise, miercuri dimineața, la DNA - Serviciul Teritorial Timișoara de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

"Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii", a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, în cazul a cel puțin șase actuali și foști funcționari din Primăria Timișoara, care au susținut concursuri în anii 2018 și 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeași persoană, un fost funcționar din Serviciul de Resurse Umane.

În cadrul acelorași cercetări au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcționar, care a susținut două concursuri pentru posturi diferite în 2018 și 2019 și care difereau în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta. “La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior", a explicat Fritz.

Nicolae Robu, fost primar: Făptașul trebuie pedepsit

Fostul primar al municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a reacționat, după ce actualul edil, Dominic Fritz, a anunțat că a sesizat DNA despre presupuse fraude în organizarea de concursuri la Primăria Timișoara. Robu este de părere că, dacă cele semnalate se confirmă, cei vinovați trebuie pedepsiți. Nicolae Robu a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că Dominic Fritz nu are credibilitate în fața sa și că de un an de când este primar, nu a făcut nimic pentru Timișoara.

Robu este de părere că dacă se dovedește că cineva este vinovat de cele semnalate de primarul Dominic Fritz, aceștia trebuie să fie pedepsiți.

O femeie de 33 de ani a fost arestată, după ce și-a omorât fostul iubit

O femeie în vârstă de 33 de ani din județul Alba a fost arestată preventiv, fiind suspectată că și-a omorât fostul iubit, în vârstă de 24 de ani, lovindu-l cu un par în zona capului. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, pe data de 14 septembrie, procurorii au început acțiunea penală față de o femeie în vârstă de 33 de ani, pentru comiterea infracțiunii de omor. “În data de 14 septembrie, în jurul orelor 06,30, în timp ce se aflau în locuința inculpatei din municipiul Blaj, județul Alba, pe fondul unor discuții în contradictoriu, inculpata i-a aplicat victimei, fostul său concubin, în vârstă de 24 de ani, mai multe lovituri cu un par din lemn și alte obiecte contondente, în zona capului și a corpului, cauzându-i acesteia leziuni traumatice incompatibile cu viața" se arată în comunicat. Sursa citată menționează că victima a murit în ambulanță în timp ce era transportată la Spitalul Municipal Blaj. Femeia a fost reținută inițial pentru 24 de ore, iar miercuri a fost prezentată instanței care a decis arestarea ei preventivă pentru o perioada de 30 de zi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.