Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: 100, 200, mia! Cum am ajuns ciuma Europei?

Ziarul de Vrancea
20 iul 2020 835 vizualizări

În decurs de o lună și ceva, numărul infectărilor cu coronavirus a explodat în România, cifra de 1000 de cazuri zilnice intrând ieri natural în statisticile publicate de autorități n întrebarea din titlul e adusă în discuție de chiar ministrul Sănătății

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 1,030 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri zilnice de la confirmarea epidemiei de COVID-19 în România. Bilanțul a ajuns la 40.163 de persoane infectate. De asemenea, 27 de persoane au decedat - 2 fiind în categoria de vârstă 30 - 39 de ani - numărul total ajungând la 2.101. Bucureștiul are cele mai multe cazuri noi, 152, urmat de Argeș - 89 și Prahova - 70 de cazuri. Județul Harghita nu are niciun caz nou, iar Satu Mare are doar un caz în plus față de ziua precedentă. La ATI erau internați 293 de pacienți.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.009.273 de teste, cu 24.877 mai multe decât în ziua precedentă.

Nelu Tătaru: Starea de alertă se va menține

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ieri, la Târgu Mureș, că deocamdată nu avem perspectiva instaurării unei stări de urgență, dar că starea de alertă se va menține atât timp cât poate fi gestionată această situație și până când se va înregistra o pantă descendentă a numărului de cazuri. El a precizat că românii spun că au ajuns ciuma Europei, dar că suntem în această situație pentru că nu au respectat niște reguli sau au instigat la nerespectarea unor reguli. “Nu m-aș gândi cam când ar putea să vină starea de urgență, m-aș gândi cum facem ca toți dintre noi să ne respectăm partea noastră de treabă. Noi ca sistem medical suntem cei care tratăm indiferent că vin doi, că vin 20 sau că vin 200. La un moment dat poate ajungem la acea suprapopulare a terapiilor intensive care va însemna un semnal de alarmă. Dar mai există un agent economic care a beneficiat de o relaxare, care desfășoară o activitate, care ar trebui să fie în condițiile în care le-am agreat și noi ca minister al Sănătății și ministerul Turismului și ministerul Transporturilor, și ei ar trebui să le respecte, cei care beneficiază”, a transmis ministrul Sănătății.

El a menționat că România a ajuns ciuma Europei în prezent și acest lucru s-a întâmplat pentru că nu au fost respectate niște reguli.  “Atâta timp cât avem aceste curente negaționiste, cât avem acea bagatelizare a celor trei, patru luni pe care le-am trecut împreună și în care toată lumea a respectat niște reguli, va fi destul de greu. Rămâne ca noi la nivelul nostru, ca minister al Sănătății să aducem în imagine tot timpul ce se întâmplă și care este această față adevărată a infecției cu coronavirus. Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dar când ne uităm în toată Europa și în toată lumea nu avem cum să fim subiectivi. Alții sunt obiectivi cu noi și ați văzut că au niște reguli pe care ni le-au impus. Stăm, strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând niște reguli sau instigând să nu respectăm niște reguli”, a transmis Nelu Tătaru.

El a menționat că în prezent sistemul medical gestionează această situație.

“Sistemul medical gestionează în acest moment situația, chiar dacă mai transferăm un pacient de la o terapie intensivă suprapopulată către o altă terapie intensivă, în zilele următoare vom detașa personal în anumite spitale suport Covid și au o lipsă de acest personal, rămâne totuși ca fiecare dintre noi să respecte niște reguli, o conduită”, mai spus ministrul Sănătății.

Prima localitate care intră în carantină după prelungirea stării de alertă

Satul Cartojani din județul Giurgiu este prima localitate care intră în carantină de la prelungirea stării de alertă în România, după ce au fost confirmate cu coronavirus 32 de persoane, la o populație de 3.600 de locuitori. “Riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, potrivit Prefecturii Giurgiu. Măsura va fi luată pentru 14 zile, începând de miercuri.

În zona de carantină din localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, se instituie măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zonă sau tranzitează zona menționată, astfel: este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației pe baza documentelor justificative care să indice scopul și destinația transportului. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilități publice, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Cometa Neowise, vizibilă cu ochiul liber și de pe teritoriul României

cine nu apucă să o vadă acum mai trebuie să aibă răbdare 6.800 de ani

Cometa C/2020 F3, botezată Neowise, a fost descoperită primăvara aceasta și este vizibilă cu ochiul liber și de pe teritoriul României pe tot parcursul lunii iulie. Ea poate fi observată cu ochiul liber, însă pentru o identificare mai ușoară este indicată folosirea unui binoclu. Perioada optimă este 15 - 25 iulie, când lumina Lunii este mai slabă. La începutul lunii, ea a fost mai vizibilă dimineața, în jurul orei 04.00, iar după data de 12 iulie poate fi văzută și seara, potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”. Pentru a putea fi observată cometa trebuie să fie senin și trebuie aleasă o zonă cât mai puțin populată, deoarece luminile orașului îngreunează destul de mult identificarea ei.

Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în luna martie și a primit numele Neowise, după misiunea în cadrul căreia a fost descoperită de astronomi.  Neowise este una dintre puținele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol, cercetătorii spunând că ea ar putea fi din nou vizibilă abia peste 6.800 de ani.

Polițistul care a creat un focar de infecție în București, scos basma curată

Dosarul fostului ofițer MAI internat la Spitalul “Dimitrie Gerota” suspectat că a infectat cu coronavirus mai multe persoane, membri ai familiei, colegi de serviciu și cadre medicale, a fost clasat pentru că” nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”.

În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate, argumentează procurorii. “În perioada în care făptuitorul a călătorit în Israel, Israel și Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomanda carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soția acestuia, cât și ceilalți membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligație în acest sens, la întoarcerea în România din Israel. Cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel”, afirmă Parchetul ICCJ.

În ceea ce privește “Formularul de evaluare a riscului infecțios la internare”, asumat prin semnătură cu ocazia internării la Spitalul de Urgență „Profesor doctor Dimitrie Gerota”, procurorii consideră că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor. “Prin Hotărârea CNSSU nr. 3/2020 s-a introdus un chestionar pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 la pacienții care se prezintă UPU/CPU/Camera de Gardă, ca măsură specifică în vederea prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului în cadrul spitalelor. Necompletarea conformă a unui astfel de formular, impus prin autoritatea statului, poate constitui elementul material al infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, ceea ce în prezenta cauză nu se aplică, pacientul asumându-și prin semnătură un formular intern, adoptat anterior apariției pandemiei de Covid-19 . Infracțiunea de „fals în declarații” presupune ca acțiunea făptuitorului de a declara necorespunzător adevărului să aibă ca scop producerea unei consecințe juridice, iar potrivit legii sau împrejurărilor declarația în sine să servească la producerea acelei consecințe urmărite. Cercetările efectuate nu au identificat consecințe juridice produse prin răspunsul neconform oferit de făptuitor”, conchid magistrații.

Un ministru, despre cele 80 miliarde euro alocate României: Banii nu vor merge la pensii și salarii

Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a afirmat că cele aproape 80 miliarde de euro alocate României, în urma negocierilor de la Summitul UE, nu vor putea fi folosite pentru cheltuielile curente, cum ar fi salariile și pensiile. El a precizat că banii vor fi alocați prioritar în infrastructură, respectiv autostrăzi și căi ferate, dar vor fi alocări și pentru refacerea sistemului de irigații, pentru sănătate, educație și digitalizare. „Nu prea se poate discuta de cheltuielile curente ale statului. Acestea rămân în sarcina bugetului național, deciziile sunt în funcție de resursele disponibile pe care statul le are”, a declarat Marcel Boloș ieri la Digi 24, întrebat dacă banii europeni vor fi utilizați doar pentru investiții sau și pentru cheltuielie curente, cum ar fi pensii și salarii.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că încă nu se poate vorbi despre sumele alocate pe domeniile de investiții. „Este prematur să avansăm sume pe domenii de investiții, dar prioritare rămân investițiile în infrastructura de transport, investițiile privind refacerea sistemului de irigații, sănătate și educație care sunt servicii publice de importanță strategică națională și digitalizarea. Vor fi anunțate în curând prioritățile strategice ale României și cum va fi gândită partea de alocare de resurse. Infrastructura, autostrăzi și căi ferate, este domeniul prioritar. România are obligația de a finaliza până în 2030 închiderea coridoarelor de transport în care intră autostrada Sibiu-Pitești, care e proiect de importanță strategică națională, Centura Capitalei care este pe Coridorul 4 de transport european, Lugoj-Deva parte cât a mai rămas, pentru ca ca întreg Coridorul 4 de transport transeuropean să fie închis conform obligației României ca până în 2030 să fie redat funcțional acest coridor”, a completat Boloș.

 Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat marți că Guvernul PNL nu mai are nicio scuză și trebuie să dubleze alocațiile pentru copii și să majoreze pensiile cu 40%, în contextul anunțului președintelui Klaus Iohannis care a spus că România a obținut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro, în urma negocierilor de la Bruxelles.

Maneliștii Guță și Salam, victime ale unui clan interlop

Treisprezece membri ai clanului Duduianu sunt urmăriți penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru șantaj și tâlhărie, ei fiind acuzați că au cerut prin violență mari sume de bani de la cântăreți de manele.

Potrivit Parchetului, în acest caz au fost reținute nouă persoane pentru 24 de ore, dintre care cinci vor fi duse în instanță cu propunere de arestare preventivă, iar patru vor fi cercetate sub control judiciar. “În perioada octombrie 2017 - iulie 2020, suspecții, cunoscuți în spațiul social având ca preocupare săvârșirea de fapte cu violență, profitând de autoritatea conferită de apartenența la o anumită familie, prin amenințare cu acte de violență au determinat sau au încercat să determine persoanele vătămate, interpreți de muzică de petrecere, să le remită sume importante de bani, de până la 100.000 euro, sau să presteze servicii artistice în mod gratuit la mai multe evenimente”, spune Parchetul. Potrivit unor surse judiciare, printre victimele clanului Duduianu se află maneliștii Florin Salam și Nicolae Guță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.