Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile

Ziarul de Vrancea
12 sep 2021 721 vizualizări

Ministrul Câmpeanu mai spune că 61% dintre angajații din sistemul de educație sunt de asemenea vaccinați

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile, el afirmând că 61% dintre angajații din sistemul de educație sunt de asemenea vaccinați, Cîmpeanu afirmă că speră ca procesul de imunizare să continue după deschiderea anului școlar. „Astăzi pot începe școala cu prezență fizică 99,7% din cei aproape 3 milioane de elevi și preșcolari. Este un lucru extrem de important, demonstrează înțelegerea importanței școlii”, a afirmat ministrul Educației luni, la ceremonia de deschidere a anului școlar de la Liceul Tehnologic Carol I din comuna prahoveană Valea Doftanei. El a făcut apel la responsabilitate în ceea ce privește respectarea regulilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, în așa fel încât școlile să poată rămâne deschise „o perioadă cât mai lungă” de timp și să fie astfel evitate pierderile înregistrate în anul școlar anterior. 

Cîmpeanu a amintit „cu satisfacție” că 61% din personalul din învățământ s-a vaccinat anti-COVID, el spunând că aceasta este cea mai numeroasă categorie profesională vaccinată și că „este nevoie să continuăm acest proces”. „În ultimele 10 zile s-au vaccinat 10.000 de elevi, am depășit pragul de 15% proporția elevilor vaccinați. Una din trei persoane vaccinate în ultimele zece zile la nivel național cu vaccinul Pfizer este elev”, a anunțat ministrul.  În discursul ținut la deschiderea anului școlar, ministrul Educației a făcut referire și la proiectele destinate dezvoltării sistemului de învățământ.

„Avem o serie de provocări care stau în fața noastră care sunt incluse, susținute prin proiectul România Educată, o serie de oportunități unice prin existența unor resurse financiare în valoare de 3,6 miliarde de euro pe masa negocierilor cu Comisia Europeană dedicate educației, doar acelor capitole care sunt grupate sub tutela proiectului România educată. Nu vom aștepta aceste fonduri. Vă pot anunța că sunt în evaluare ofertele care privesc demararea lucrărilor, încheierea unui contract pentru o nouă grădiniță în Valea Doftanei. În mod normal, dacă nu sunt lucruri deosebite, acest contract de finanțare va putea fi semnat de Ministerul Educației încă la începutul lunii octombrie”, a precizat ministrul.

Ministrul Educației a subliniat din nou importanța vaccinării ca unic gest care poate duce la sfârșitul crizei sanitare și a vorbit despre importanța respectării regulilor sanitare în școli. În ceea ce privește concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori ai unităților de învățământ, ministrul de resort apreciază că acest va avea la bază „strict criterii de competență”. „Am asumat că acest concurs va fi derulat strict pe criterii de competență, în așa fel încât la finalul lunii decembrie să putem avea numirea celor mai profesioniști directori din școlile românești care să înceapă în data de 10 ianuarie, odată cu semestrul doi, un nou mandat ân interesul școlii românești. Așadar, este un an cu totul deosebit din multe perspective”, afirmă ministrul.

Scade numărul de pensionari: care sunt județele cu cel mai dezechilibrat raport pensionari/angajați?

INS: Numărul mediu de pensionari a scăzut în trimestrul II cu 14.000 de persoane, la 5,085 milioane persoane, față de trimestrul precedent; pensia medie lunară a crescut ușor, la 1.661 lei

În trimestrul II 2021, numărul mediu de pensionari a fost de 5,085 milioane persoane, în scădere cu 14.000 de persoane față de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie lunară a fost de 1.661 lei, în creṣtere cu 0,7% faṭă de trimestrul precedent, a anunțat luni Institutul Național de Statistică (INS). „În trimestrul II 2021, numărul mediu de pensionari a fost de 5.085.000 persoane, în scădere cu 14.000 persoane față de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.657.000 persoane, în scădere cu 8.000 persoane faṭă de trimestrul precedent; pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.661 lei, în creṣtere cu 0,7% faṭă de trimestrul precedent”, arată datele INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.601 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,2% (comparativ cu 54,6% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 99,2%. În trimestrul II 2021 comparativ cu trimestrul II 2020, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 47.000 persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 19.000 persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 15,7%, respectiv cu 16%.

În trimestrul II 2021 comparativ cu trimestrul I 2021, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 14.000 persoane față de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 8.000 de persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,7% ṣi respectiv cu 0,3%. În trimestrul II al acestui an, pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,6% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,1%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial - au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în județul Teleorman, 15 la 10 în judeṭul Giurgiu ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 850 de lei (1.272 lei în județul Botoṣani, 1.279 lei în judeṭul Giurgiu, 1.298 lei în judeṭul Vrancea față de 2.122 lei în judeṭul Hunedoara, 2.024 lei în Municipiul București ṣi 1.889 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent - indemnizație socială), în trimestrul II 2021, a fost de 932.000 persoane, din care: 792.600 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17% din totalul pensionarilor din această categorie; 134.800 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,9% din totalul acestora; 4.600 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii.

Iohannis, la deschiderea anului școlar: Menținerea școlilor deschise, cu prezență fizică, depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi

Președintele Klaus Iohannis subliniază încă o dată, în discursul rostit la deschiderea anului școlar, importanța vaccinării anti-COVID. „Menținerea școlilor deschise, cu prezență fizică, depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale”, a declarat Klaus Iohannis. Prezent luni la festivitatea de deschidere a anului școlar organizată la Liceul Tehnologic Carol I din comuna Valea Doftanei, din județul Prahova, președintele Klaus Iohannis a reafirmat, în discursul său, că vacinarea este esențială pentru depășirea pandemiei. „Reînceperea anului școlar are loc, din păcate, tot sub spectrul pandemiei. Tocmai de aceea menținerea școlilor deschise, cu prezență fizică, depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale”, a declarat Klaus Iohannis. Șeful statului a mulțumit profesorilor, elevilor și părinților pentru eforturile depuse în continuarea procesului de educație în perioada crizei sanitare.  În discursul ținut în fața cadrelor didactice și a elevilor de la Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la proiectul „România educată”

Numeroase personalități cer ministrului Culturii să ia măsuri legale cu privire la controversata licitație a unor manuscrise enesciene

Semnatarii petiției „Eliade dezmembrat/ Enescu dezarticulat” cer ministrului Culturii să ia măsuri legale pentru a suspenda licitația programată de casa Historic pentru 22 septembrie și să constituie un grup independent de experți, format din profesioniști din domeniul juridic, muzicologic și istoric, cu o probitate profesională de netăgăduit, care să facă cercetări și să clarifice situația, iar rezultatele să fie comunicate transparent.

Scrisoarea deschisă este semnată, între alții, de Gabriel Bebeșelea, Eugen Ciurtin, Radu Vancu, Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Adrian Cioflâncă. Licitația Historic cu loturi Enescu, anunțată pe 19 august, a suscitat o dezbatere publică majoră, pe fondul problemelor de natură muzicologică, istorică și juridică pe care le implică.

În ședința extraordinară din 13 septembrie a Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor este programat să se discute doar despre două dintre cele 190 de loturi ale licitației, în eventualitatea includerii acestora în Tezaur și a cumpărării lor de către Stat, remarcă semnatarii. Ei subliniază că este vorba despre un subiect de interes public major. „Este vorba de obiecte care e posibil să fi fost sustrase de la Muzeul Enescu, contrar voinței lui Enescu, care a donat totul statului român, și care acum sunt scoase la vânzare la prețuri foarte mari, ca tezaur, pentru a obține bani de la statul român”. „Vă solicităm așadar să interveniți potrivit prerogativelor legale și să faceți demersurile legale pentru a suspenda această licitație până la lămurirea tuturor problemelor de natură muzicologică, istorică și juridică ale tuturor loturilor Enescu din această licitație”, se mai arată în document.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.