Național

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Trei americani au câștigat premiul Nobel pentru Medicină

Ziarul de Vrancea
2 oct 2017 460 vizualizări

Cercetătorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au câștigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2017 pentru ”descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, ieri, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Cercetătorii americani au reușit să vadă în interiorul ceasului nostru biologic și să elucideze cum funcționează. Descoperirile lor explică cum plantele, animalele și oamenii și-au adaptat ritmul biologic așa încât să se sincronizeze cu revoluțiile Pământului, potrivit descrierii Academiei Suedeze. Folosind muște de fructe, laureații Nobel de anul acesta au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic. Ei au arătat că această genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopții și este distrusă apoi în timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun această mașinărie. Se poate recunoaște acum funcția ceasului biologic după aceleași principii ca la celulele altor organisme multicelulare inclusiv la oameni.

Fiecare laureat Nobel primește o diplomă, o medalie din aur și un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).

Germanii consideră că se mențin divizările între estul și vestul țării

Aproape două treimi dintre germani consideră, la 27 de ani după reunificarea țării, că se mențin divizări între fostul Est comunist și Vestul capitalist, relevă un sondaj publicat ieri de cotidianul Bild. Realizat de institutul INSA, sondajul arată că 64,6% dintre intervievați sunt de părere că germanii sunt martorii unor astfel de divizări, comparativ cu cei 22,9% care le consideră depășite. Sondajul mai dezvăluie că 74% dintre germanii din fosta Republică Democrată văd această “barieră invizibilă”, față de numai 62,3% dintre cei care au trăit în Germania de Vest. Divizările persistente au fost vizibile la alegerile federale de pe 24 septembrie, când votanții au administrat principalelor partide ale sistemului cele mai severe înfrângeri din perioada postbelică, în timp ce formațiunea “Alternativa pentru Germania” (AfD), cu un scor de 12,6%, a intrat pentru prima dată în Bundestag. Sprijinul față de AfD și platforma sa “de luare a țării înapoi” a fost deosebit de puternic în estul țării, fiind alimentat de decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porțile pentru aproape un milion de refugiați, în majoritate musulmani, în 2015.

Zuckerberg își cere iertare pentru diviziunile create de Facebook

Fondatorul și CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg și-a cerut iertare pentru modul în care activitatea sa a fost folosită pentru a diviza oamenii, într-o postare pe Facebook la sfârșitul sărbătorii evreiești a ispășirii Iom Kippur.

"Pentru felul în care activitatea mea a fost folosită pentru a diviza oamenii mai degrabă decât a ne aduce împreună, îmi cer iertare și mă voi strădui să lucrez mai bine", a scris Zuckerberg în postarea citată. Fondatorul Facebook nu a precizat însă și la ce se referă în acest mesaj, scris într-un context în care Facebook și alți giganți ai tehnologiei sunt plasați sub o monitorizare sporită, pe fondul unei anchete americane privind o potențială implicare a Rusiei în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA în 2016. Compania a anunțat că 3.000 de reclame și 470 de conturi și pagini "false" au răspândit opinii divizatoare pe teme precum imigrația, rasa și drepturile homosexualilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.