MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Peste jumătate de milion refugiați au obținut azil în UE în 2017
Peste jumătate de milion de refugiați au obținut azil în Uniunea Europeană în 2017, ceea ce înseamnă cu 25% mai puțin față de anul precedent, a anunțat ieri Oficiul de statistică al blocului comunitar Eurostat. Cei mai mulți dintre ei - peste 60% - au primit azil în Germania. Din totalul de 538.000, cei mai mulți dintre solicitanții de azil care au primit răspuns favorabil în 2017 au fost cetățeni sirieni (175.800), urmați de afgani (100.700) și irakieni (64.300).
În privința statelor de primire, Germania se află pe primul loc ca număr de solicitări de azil admise, urmată de Austria și Suedia. Cele mai puține solicitări de azil acceptate au fost înregistrate în Slovacia, Republica Cehă și Polonia. Cel mai mare număr de răspunsuri favorabile l-au obținut sirienii și eritreenii, cu nouă din 10 solicitări de azil aprobate, iar cel mai mic migranții din Albania și Kosovo.
Cele mai multe răspunsuri pozitive la solicitări de azil le-a dat Germania - 325.400, urmată de Franța (40.600), Italia (35.100), Austria (34.000) și Suedia (31.200).
În România au obținut azil anul trecut 1330 de migranți, majoritatea sirieni, urmați de irakieni și afgani.
Barbara Bush i-a scris o scrisoare lui Marge Simpson din serialul american "The Simpsons"
Fosta primă-doamnă a Americii Barbara Bush nu a fost un fan al serialului "The Simpsons" când desenul animat a început să fie difuzat de Fox, dar o scrisoare a personajului Marge Simpson adresată ei i-a schimbat părerea, relatează The Hollywood Reporter.Bush, care a murit marți la vârsta de 92 de ani, a declarat odată, într-un interviu, că "The Simpsons" este "cel mai prost lucru pe care l-am văzut vreodată".O scrisoare trimisă fostei prime-doamne de către Marge Simpson a făcut-o pe Barbara Bush să vadă desenul aminat într-o altă lumină.În scrisoare, Marge îi spune Barbarei Bush că este "profund rănită" de criticile aduse familiei sale. "Am crezut întotdeauna, în adâncul inimii, că avem multe lucruri în comun. Sper să existe în vreun fel o ieșire din această controversă".A exista și un răspuns în 1990 din partea Barbarei Bush, a dezvăluit marți producătorul Al Jean. "Ce drăguț din partea ta să-mi scrii. Sunt bucuroasă că ai spus ce gândești", a scris Bush. Ea a continuat, spunând că a vizionat câteva scene și i-a plăcut că Marge are grijă de familia ei. "Te rog să mă ierți pentru că m-am exprimat liber", a scris Barbara Bush, adăugând un P.S.: "Homer pare a fi un tip arătos".Serialul "The Simpsons" a debutat sub forma unui segment umoristic în emisiunea ”The Tracey Ullman Show”. Întrucât s-a dovedit extrem de popular în rândul telespectatorilor, producătorii au decis ca ”Familia Simpson” să devină un serial independent, care a început să fie difuzat în decembrie 1989."Familia Simpson" este cel mai longeviv serial animat american, cu 600 de episoade. Serialul, creat de Matt Groening, prezintă aventurile membrilor unei familii din clasa de mijloc americană - Homer, Lisa, Bart și Lisa Simpson. "The Simpsons" ironizează aproape tot ce ține de cultura populară americană, majoritatea personajelor fiind stereotipuri. Serialul a ajutat la ridicarea standardelor animației pentru adulți, pregătind calea pentru alte seriale animate, precum "South Park".
Alegerea lui Macron este un ”lucru rău” în opinia a 52% dintre francezi
Alegerea în urmă cu aproape un a lui Emmanuel Macron la președinția Republicii este un ”lucru rău”, consideră aproape 52% dintre persoanele intervievate într-un sondaj Elabe publicat ieri, relatează AFP. Mai detaliat, 22% dintre persoanele chestionate consideră că este un ”lucru foarte rău”, iar 30% ”un lucru destul de rău”. Invers, 48% cred că această alegere este un ”lucru bun” - 13% un ”lucru foarte bun”, iar 35% un ”lucru destul de bun” - potrivit acestui sondaj realizat pentru Radio Classique și Les Echos. De asemenea, 65% dintre persoanele intervievate se declară ”favorabile” acțiunii lui Macron în favoarea ”locului Franței pe scena internațională”, iar 55% ”modului în care încarnează funcția prezidențială”. Moralizarea vieții politice este și ea primită favorabil de 59% dintre cei chestionați, la fel ca nominalizarea unor miniștri provenind din societatea civilă (65%). O majoritate scurtă (51%) crede însă că președintele Republicii nu a ”transformat modul de a face politică”, în timp ce 48% susțin contrariul. Totodată 20% dintre cei intervievați se așteaptă ca Macron să ”transforme țara în profunzime” până la sfârșitul mandatului său de cinci ani, în timp ce 57% se așteaptă ca el să ”modifice numai câteva aspecte”, iar 22% sunt convinși că ”nu va schimba țara”.În total, 42% cred că acțiunea președintelui va permite, în 2022, la finalul mandatului său, ”o îmbunătățire a situației țării” (58% susțin contrariul), iar 19% a ”situației (lor) personale” (81% susțin contrariul).Numai 39% dintre persoanele chestionate se declară în favoarea acțiunii sale în domeniul ”politicii sociale”, iar 61% se opun. Sondajul a fost realizat pe Internet, prin metoda cotelor, în perioada 6-9 aprilie, pe un eșantion de 1.002 persoane majore.
Primul tigru siberian care a beneficiat de tratament cu celule stem
Igor, un tigru siberian care trăiește la Grădina Zoologică din Szeged, un oraș din sudul Ungariei, a devenit miercuri primul animal din lume aparținând acestei specii care a beneficiat de un tratament cu celule stem, ce i-a fost administrat contra unei afecțiuni la nivelul unui șold.Felina în vârstă de 13 ani, care suferea de mai mulți ani din cauza unor dureri la nivelul articulațiilor șoldului, a fost tratată cu tehnologia Lipogems, folosită deja cu succes în Ungaria pentru tratarea afecțiunilor de șold în cazul unor pacienți umani. Igor a devenit astfel primul tigru siberian tratat cu procedura Lipogems, bazată de celule stem. Tehnica vindecă articulațiile șoldului cu ajutorul unui țesut cultivat în laborator pe baza unor țesuturi adipoase prelevate din organismul pacientului, care conțin celule stem, ce au rol regenerator. La fel ca în cazul pacienților umani, tigrul siberian Igor a suportat miercuri o intervenție chirurgicală similară.Această tehnologie, creată pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților suferind de afecțiuni ale articulațiilor șoldului, a fost inventată în Italia în anul 2010."Aproximativ 30.000 de pacienți din lumea întreagă și peste 550 de pacienți din Ungaria au fost tratați până acum cu procedura Lipogems cu celule stem în cazul unor afecțiuni la nivelul șoldului", a explicat Jozef Veres, managerul principal al partenerului ungar al brandului Lipogems, Medropolitan Consulting Kft. "Suntem încrezători că, la fel ca în cazul pacienților umani, durerea de șold a lui Igor va fi redusă în curând într-o manieră considerabilă sau chiar va fi complet eliminată și, spre încântarea vizitatorilor grădinii zoologice, Igor va putea să își continue viața fără dureri la șold", a adăugat el.