Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce nopțile de vară tot mai calde sunt periculoase pentru sănătate

Ziarul de Vrancea
14 iul 2021 1147 vizualizări

Nopțile de vară sunt tot mai calde în multe locuri din lume și în timpul valurilor de căldură sunt imposibil de suportat, fiindcă în cele mai calde locuri din SUA minimele au fost de ^40 de grade. Și în România au fost în noaptea de marți spre miercuri localități în care minima nu a scăzut sub ^27 de grade. Când rămâne cald și noaptea, locuințele și orașele nu au timp să se răcească, iar oamenii suportă tot mai greu căldura, mai ales din cauza umidității, este concluzia unor articole publicate de NYT și CNN.

În sudul Europei a fost mai cald: în câteva locuri din Grecia minima a fost de ^28. Chiar și în Canada valul extraordinar de căldură a generat minime nocturne de ^24 de grade în locuri unde în general noaptea erau 12 - 14 grade.

Cea mai ridicată minimă din lume a fost în Qatar: ^42,6 la Quriyat în 26 iunie 2018, iar duminică minima nocturnă a fost de ^41,7 grade în Death Valley, California. În România au fost nopți extraordinar de calde, când la Oravița minima nu a coborât sub ^29 de grade, în august 2000. Și în nordul Europei poate fi extrem de cald noaptea: spre exemplu săptămâna aceasta au fost locuri din Finlanda și Estonia unde minimele au fost de ^23 de grade.

SUA au fost afectate de un val de căldură care a făcut ca minimele să nu scadă sub ^34 de grade la Phoenix și Las Vegas, sub ^27 de grade la Salt Lake City și până și pe Mount Washington, la 1.909 m alt, minimele au fost de ^13 grade.

Datele multianuale din SUA și din alte locuri din lume arată că nopțile de vară au devenit tot mai calde în ultimele două decenii, iar acest lucru este îngrijorător, fiindcă temperaturile crescute devin tot mai greu de suportat și au consecințe negative asupra vieții oamenilor.

În Irak, Iran și Pakistan sunt tot mai multe nopți când minimele nu scad sub 30, 33 de grade și deci chiar și orele de somn devin imposibile, mai ales că sunt pene dese de curent și nu foarte mulți își permit aer condiționat.

Corpul omenesc are nevoie de timp să se răcorească, iar acest lucru se întâmplă în somn când temperatura corporală scade, lucru necesar mai ales după o zi caniculară. Problema este mare când noaptea este atât de caldă, încât corpul nu are cum să se răcorească suficient, iar pentru oameni stresul fizic și psihic se instalează.

Transpirația nu mai poate disipa căldura corporală

Corpul uman este adaptabil la multe situații, însă uneori valurile de căldură vin atât de brusc, încât nu mai este timp de adaptare, iar oamenii devin vulnerabili la o combinație de creștere bruscă a umidității și a temperaturii.

În cele mai grave cazuri, la oamenii care au probleme de sănătate organele interne pot ceda în zilele în care este simultan aer prea umed și prea cald, încât transpirația nu mai poate disipa căldura corporală. Valurile de căldură țin uneori și mai mult de 4-5 zile și cei mai afectați sunt bătrânii, copiii foarte mici, cei care au diverse boli și cei care lucrează în aer liber (agricultură, construcții).

Temperaturile mai ridicate cresc umezeala din aer și mai multă umezeală capturează mai multă căldură aproape de suprafața Terrei, precum o pătură, iar acest lucru duce la mai multă încălzire. Nu este o surpriză faptul că dintre toate evenimentele extreme ale vremii, valurile de caniculă sunt cele mai legate de încălzirea globală.

Un mort și sute de arestări la manifestații antiguvernamentale din Cuba

Aproximativ 130 de persoane - inclusiv disidenți - se aflau în detenție în Cuba, în urma manifestațiilor fără precedent din weekend împotriva Guvernului comunist de la Havana, iar o persoană a murit la manifestații, relatează AFP.

“La 11 iulie nu a avut loc o explozie socială în Cuba. Ea nu a avut loc din cauza voinței poporului nostru și a susținerii poporului nostru a Revoluției și Guvernului său”, a apreciat marți ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez.

La fel cum a făcut președintele cubanez Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Statele Unite de faptul că se află la originea acestor manifestații fără precedent care au izbucnit duminică pe insula comunistă - în aproximativ 40 de orașe și sate, în care protestatari au strigat “Ne este foame!”, “Libertate!” și “Jos dictatura!”.

Aproximativ 130 de persoane erau încarcerate sau date dispărute, potrivit unei liste cu nume publicată pe Twitter de către mișcarea contestatară San Isidro. Între aceste persoane se află José Daniel Ferrer și Manuel Cuesta Morua - doi dintre principalii disidenți cubanezi.

Organizația disidentă “Doamnele în Alb” a anunțat tot pe Twitter arestarea șefei sale Berta Soler.

Niciun număr oficial de arestări nu a fost anunțat, iar familii au încercat marți să obțină, de la comisariate de poliție de la Havana, informații despre rudele lor arestate, a constatat AFP.

Ministerul cubanez de Interne a anunțat, fără să ofere precizări cu privire la circumstanțe, că un manifestant a murit luni în cartierul popular Güinera, la periferia capitalei, în timp ce participa la “tulburări”.

Secretara de Stat adjunctă americană Julie Chung, însărcinată cu Americile, a denunțat anterior “violența și arestări ale unor manifestanți cubanezi și dispariția unor activiști independenți”.

La Havana domnea marți un calm aparent, în contextul unei puternice prezențe polițiste, militare și unor agenți în civil. Însă Internetul mobil, “motorul” mobilizărilor, era în continuare închis.

Un caz de cancer din 25 depistate la nivel mondial, legat de consumul de alcool

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (sau 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) publicate miercuri.

Majoritatea (86%) acestor cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum “riscant și excesiv” (peste două băuturi alcoolice pe zi), potrivit studiului. Dar un consum “ușor până la moderat” (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă “unul din șapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în 2020, estimează CIRC.

“În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) și cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, potrivit CIRC.

Mongolia este țara cu cea mai mare proporție de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), în timp ce Kuweitul, o țară musulmană unde consumul de alcool este interzis, înregistrează cea mai mică proporție (puțin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).

În plus, bărbații reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).

Vaccinurile împotriva COVID-19 au salvat 279.000 de vieți în Statele Unite

Vaccinul împotriva coronavirusului lansat în timp record la sfârșitul anului trecut a salvat 279.000 de vieți și a prevenit 1,25 de milioane de spitalizări, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale. “Vaccinurile au avut o rată de succes impresionantă în a reduce transmiterea virusului și a salva mii de vieți doar în Statele Unite”, a declarat autoarea principală a studiului, Alison Galvani, profesoară de epidemiologie și directoare a Centrului pentru Modelare și Analiză a Bolilor Infecțioase de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Yale.

Cu toate acestea, varianta Delta ar putea modifica aceste beneficii, dacă numărul persoanelor vaccinate nu crește, a subliniat Galvani, în contextul în care pandemia este în plină desfășurare. “Până când o mai mare majoritate de americani se va vaccina, mulți alți oameni ar putea muri din cauza virusului”, a precizat ea. “Pericolul nu a trecut. Nu este momentul acum să lăsăm garda jos”.

Cercetătorii au analizat impactul campaniilor de vaccinare prin simularea unei curbe a cazurilor luând în calcul două scenarii - unul în lipsa oricărui program de vaccinare, iar un altul, cu un program de vaccinare redus. Au comparat apoi numărul de infecții, spitalizări și decese corespunzătoare situației pandemice din 12 decembrie anul trecut și din 28 iunie.

În plus față de decesele și spitalizările care s-ar fi produs în lipsa unui program de vaccinare, cercetătorii au descoperit că, dacă imunizarea s-ar fi făcut la jumătate din ritmul actual, ar fi existat aproape 121.000 de decese suplimentare și peste 450.000 de spitalizări adiționale. Mai mult, în lipsa unui program de vaccinare, ar fi putut exista până la 4.500 de decese zilnice în timpul unui al doilea “val din primăvara lui 2021”, depășind vârful zilnic de 4.000 din perioada primului val din iarna lui 2021, au mai precizat autorii studiului.

Până în prezent, în total în Statele Unite s-au înregistrat aproape 34 de milioane de infecții cu coronavirus și peste 607.000 decese. Aproape jumătate, adică 48% din populație a fost complet imunizată - echivalentul a 160 de milioane de persoane.

În jur de 1.000 de persoane s-au infectat la un festival de muzică din Olanda

Aproximativ 1.000 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus la un festival de muzică organizat în orașul olandez Utrecht, iar cifra ar putea crește, după cum au anunțat autoritățile sanitare locale.

Circa 20.000 de persoane au participat la festivalul Verknipt, care s-a desfășurat timp de două zile, în aer liber, la 3 și 4 iulie. În prima zi, au fost infectați cel puțin 448 de participanți, iar în a doua zi alți 516, potrivit agenției de știri ANP.

Organizatorii s-au declarat șocați după publicarea, marți seară, a rapoartelor cu privire la acest focar și au subliniat că au respectat toate măsurile de igienă. Persoanele care au participat la festival au trebuit să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ la coronavirus.

Potrivit organizatorilor, publicul a fost controlat cu strictețe la intrare. De asemenea, au fost stabilite intervale orare pentru a se preveni aglomerările.

Olanda a ridicat inițial aproape toate restricțiile asociate coronavirusului, începând din 26 iunie, și a permis, de asemenea, evenimentele pe scară largă, participanții fiind însă obligați să prezinte un rezultat negativ la testul pentru depistarea virusului sau dovada vaccinării. În urma unei creșteri explozive a numărului cazurilor de infectare, s-a renunțat din nou la unele măsuri de relaxare.

Cel mai recent, au fost consemnate 8.000 de cazuri de infectare într-un interval de 24 de ore. Incidența pe șapte zile este de peste 300 de infecții la 100.000 de locuitori.

Ucraina: Polițiști pensionari au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului

Câteva sute de polițiști pensionari au încercat ieri să ia cu asalt clădirea parlamentului ucrainean, cerând creșterea pensiilor. Manifestația a avut loc a doua zi după demisia neașteptată a ministrului de interne, Arsen Avakov, care deținea această funcție din 2014 și care nu a oferit explicații publice privind decizia de a se retrage.

Foștii polițiști au reușit să treacă de barierele din exteriorul clădirii în care legislatorii erau reuniți în sesiune și s-au apropiat de intrare, dar au fost în cele din urmă respinși de gărzi. Ulterior, protestatarii au blocat o stradă și au pichetat o clădire guvernamentală. Ministrul demisionar nu a prezentat explicații în scrisoarea de demisie depusă marți seara, iar biroul președintelui Vladimir Zelenski și un purtător de cuvânt al lui Avakov au refuzat să comenteze.

Arsen Avakov (57 de ani) deținea acest post de la revoluția pro-europeană din piața Maidan din 2014, un record de longevitate în pofida mai multor scandaluri în centrul cărora s-a aflat. O sursă apropiată de Avakov a declarat pentru France Presse că este posibil ca decizia să fi fost luată la cererea lui Zelenski. Fost om de afaceri foarte bogat, Arsen Avakov este singurul ministru care și-a păstrat postul și după alegerea, în 2019, a lui Zelenski în fruntea țării. Pe lângă poliție, Arsen Avakov controla garda națională, poliția de frontieră și serviciile de salvare.

Opoziția și apărătorii drepturilor omului i-au cerut în mai multe rânduri demisia, pentru că a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind acuzat în special de corupție și că a închis ochii la numeroase abuzuri ale forțelor de ordine, ceea ce el a negat mereu.

Turcia: Mii de pui de flamingo găsiți morți într-un lac ale cărui ape au fost exploatate

Aproape 1.500 de pui de flamingo au fost găsiți morți săptămâna aceasta într-un lac din provincia Konya, în centrul Turciei, ale cărui ape au fost exploatate pentru lucrări de construcție care au redus astfel hrana faunei sălbatice.

Corpurile inerte a mii de pui de flamingo, recent ieșiți din găoace, au apărut miercuri pe apele lacului Tuz, al doilea ca mărime din Turcia. “Natura are un echilibru. Dacă se folosește apă în exces pentru a construi, fără se țină seama de acest echilibru, sursele de hrană se diminuează”, a explicat geologul Erhan Iusuz postului HalkTv. “Singurul motiv că acești pui de flamingo au murit este faptul că a fost utilizată apa pentru a construi baraje. Lucrez în regiune de peste opt ani și nu am văzut niciodată un flamingo mort”, a precizat el.

Lacul Tuz, pe suprafața căruia trăiesc aproape 22.000 de păsări flamingo, care migrează în fiecare an în perioada de incubație între primavară și vară, este recunoscut de UNESCO pentru fauna și flora sa sălbatică.

George W. Bush: Retragerea trupelor NATO din Afganistan este “o eroare”

Fostul președinte american George W. Bush critică retragerea din Afganistan a trupelor NATO, o “eroare” din cauza căreia, consideră, vor avea de suferit “femeile și fetele afgane”. “Femeile și fetele afgane vor suferi un prejudiciu de nedescris. Aceasta este o eroare”, a tras un semnal de alarmă fostul președinte într-un interviu acordat postului german Deutsche Welle.

George W. Bush a trimis trupe americane în Afganistan, în toamna lui 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite, la 11 septembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.