Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Dan Șova scapă de închisoare și primește o pedeapsă cu suspendare în dosarul “CET Govora”

Ziarul de Vrancea
1 mar 2023 737 vizualizări

În prima instanța el fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare n fostul ministru va face muncă în folosul comunității la un centru pentru copii

Fostul senator Dan Șova a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul “CET Govora”. Inițial, la instanța de fond - Curtea de Apel București, Dan Șova primise în noiembrie 2021 o pedeapsă de patru ani cu executare, însă la judecarea apelului, ICCJ a redus pedeapsa cu un an și a dispus suspendarea executării acesteia.

“Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Șova Dan Coman de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art. 91 din Cpp dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului Șova Dan Coman, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condițiile prevăzute de art. 92 din Codul penal”, se arată în sentință. Pe durata anilor de supraveghere, Dan Șova trebuie să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.

În cazul celuilalt inculpat din acest dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan, care avea o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, instanța supremă a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.

Dan Șova a mai fost condamnat în acest dosar în iunie 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani închisoare, însă el a fost eliberat din penitenciar după șase luni (iunie 2018 - decembrie 2018), pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curții Constituționale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă. La instanța de fond, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 100.000 euro de la Dan Șova, fiind menținut sechestrul pe bunurile acestuia până la concurența acestei sume.

De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă exercitată de CET Govora SA - Râmnicu Vâlcea și l-a obligat pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.056.141 lei.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Anchetatorii mai susțin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură.

Conform DNA, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate. În aceeași perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 de euro. În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 de euro, indică procurorii. DNA menționează că cea mai mare parte a banilor primiți de Șova au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în București.

Alina Albu, propusă pentru funcția de procuror-șef al DIICOT

Alina Albu este propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), a anunțat Ministerul Justiției. La interviul pentru șefia DIICOT au participat Ioana Bogdana Albani, Alina Albu și Oana-Daniela Pâțu, toți procurori în cadrul instituției. “Interviurile au fost desfășurate în fața comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE și compusă din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management și un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul Justiției și toți membrii comisiei de interviu”, se precizează în comunicatul ministerului de Justiție.

Propunerea motivată a ministrului Justiției a fost înaintată Secției pentru procurori a CSM, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

Căutări ample, inclusiv cu drone, a unei student dispărute în februarie la Sibiu

O tânără de 25 de ani din Brașov, studentă la Sibiu care nu a mai putut fi contactată de către familie încă din 8 februarie, era căutată, joi, de sute de oameni în Pădurea Dumbrava de la marginea orașului, Căutările au fost extinse după ce anchetatorii au descoperit câteva lucruri ale fetei între copaci. La căutări sunt folosiți câini de urmă și drone.

“Astăzi, 2 martie, începând cu ora 10,00, polițiștii sibieni au declanșat o amplă acțiune de căutare a unei tinere, Maurer Claudia, în vârstă de 25 ani, studentă în municipiul Sibiu, a cărei dispariție a fost semnalată la data de 15 februarie, după ce, din data de 8 februarie, tânăra nu a mai putut fi contactată de către rude și cei apropiați”, a transmis, joi, IPJ Sibiu.

Sursa citată a precizat că, în 25 februarie, în Pădurea Dumbrava, municipiul Sibiu, polițiștii sibieni au găsit mai multe lucruri care îi aparțin tinerei, motiv pentru care s-a luat decizia extinderii căutărilor în zona împădurită de la marginea municipiului Sibiu. “La acțiune participă 150 de lucrători din IPJ Sibiu, Centrul Chinologic Aurel Greblea Sibiu, DGASPC Sibiu, Directia Ocolului Silvic Sibiu, Salvamont Sibiu, SAJ, precum și peste 200 de voluntari din Asociația 4x4 Rescue, Asociația Crucea Roșie și studenti ULBS”, a mai transmis sursa citată. La acțiune participă câini de urmă, dar și drone ale IGAV.

Kovesi vrea să investigheze persoanele care subminează sancțiunile impuse Rusiei

Procurorul-șef al Europei, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru Agenția France-Presse că dorește să investigheze persoanele care subminează sancțiunile impuse împotriva Rusiei.

Parchetul European este însărcinat să investigheze orice infracțiune care se consideră că a prejudiciat banii UE, ceea ce înseamnă adesea urmărirea bandelor criminale internaționale și a operațiunilor sofisticate de fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei ca pedeapsă pentru invazia de un an a Ucrainei. Kovesi, în vârstă de 49 de ani, vrea să urmărească bandele care eludează sancțiunile pentru a alimenta mașina de război a Rusiei. „Acesta este un lucru care a fost deja cerut de Comisie – dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiți să o facem'“, a declarat ea. „Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre… Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”.

Focuri de armă pentru reținerea unui cetățean ucrainean prins făcând contrabandă cu țigări

Polițiștii de frontieră din Sighetu Marmației au folosit armamentul din dotare, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea râului Tisa, pentru prinderea unui cetățean ucrainean suspectat de contrabandă cu țigări. Bărbatul a fost reținut, iar 6.000 de pachete cu țigări au fost confiscate.

“Polițiștii de frontieră au observat, pe direcția localității Lunca la Tisa, patru persoane care transportau, în spate, colete voluminoase de la linia de frontieră spre interiorul țării. Polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea acestora, efectuând somațiile legale prin voce, însă acestea nu s-au supus, au abandonat coletele și au fugit spre teritoriul ucrainean. Întrucât cei în cauză au ignorat somațiile verbale, în vederea reținerii persoanelor implicate, s-au tras 2 focuri de avertisment în plan vertical, conform prevederilor legale. Astfel, un bărbat (îmbrăcat în costum de neopren) a fost reținut, iar ceilalți trei au sărit în apa râului Tisa, ajungând pe teritoriul statului vecin”, a transmis, joi, Poliția de Frontieră.

Sursa citată a precizat că imediat au fost anunțate autoritățile ucrainene despre eveniment, în vederea cercetării în comun a cazului. “La fața locului, polițiștii de frontieră au descoperit 8 colete cu țigări, care au fost transportate la sediul instituției, împreună cu bărbatul reținut, un cetățean ucrainean, în vârstă de 20 de ani, în vederea continuării cercetărilor.În urma inventarierii baxurilor cu țigări, s-a constatat că acestea conțin 5.998 pachete țigări, de proveniență Duty-Free, în valoare de aproximativ 70.200 lei”, a mai precizat sursa citată.

Autoritățile au deschis un dosar de cercetare penală pentru contrabandă și trecere frauduloasă a frontierei de stat, întreaga cantitate de țigarete fiind ridicată în vederea confiscării.

Argeș: Bărbat strivit de o grindă metalică, în timp ce era ridicat cu nacela

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost grav rănit, ieri dimineață, după ce a fost strivit între o nacelă și o grindă metalică, în timp ce lucra la ridicarea unei hale. Salvatorii care au ajuns la el au constatat că se află în stop cardio-respirator și au reușit să îl resusciteze, însă starea sa este foarte gravă. Surse locale au declarat pentru News.ro că bărbatul lucra la ridicarea unei hale în comuna Căteasca, satul Catane, și a fost strivit de o grindă metalică în timp ce era ridicat cu o nacelă.

 Colegii au sunat la 112, iar bărbatul în vârstă de 33 de ani a fost coborât de acolo înainte de sosirea echipajelor de salvatori. Oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș au precizat că el se afla în stop cardio-respirator atunci când au ajuns echipajele medicale la fața locului, fiind resuscitat. Bărbatul era inconștient și a fost intubat și transportat la spital.

Mircea Cărtărescu: “Nu a fost vreodată visul meu să devin academician”

Scriitorul Mircea Cărtărescu a făcut câteva precizări cu privire la acceptarea sa în Academia Română, subliniind că “nu a fost vreodată visul meu să devin academician”.

“Mă văd silit să fac câteva precizări în legătură cu “neprimirea mea în Academia Română”, deși nu aș fi vrut să mai adaug ceva unei chestiuni deja inflamate artificial și fără sens. Nu a fost vreodată visul meu să devin academician. Nu mă simt nici la vârsta adecvată, nici la nivelul valoric pe care o academie națională îl presupune. Nu am nici un fel de sentimente negative pentru Academie pentru că nu m-ar fi acceptat”, a scris pe Facebook Cărtărescu.

Ion Pop, Ana Blandiana și Mircea Martin au fost cei care l-au propus pentru a deveni membru al Academiei Române. “Am primit inițial începerea demersurilor respective doar pentru că am fost propus de trei oameni pentru care am un mare respect și cărora nu am avut curajul să le spun nu: Ion Pop, Ana Blandiana și Mircea Martin. Le sunt recunoscător pentru gestul lor. Dar când am aflat din presă că la o votare inițială din cadrul secției filologice nu am întrunit suficiente adeziuni, m-am simțit foarte ușurat și am înțeles că așa trebuia să fie”, a explicat el. “A nu fi academician (sau orice altceva în afară de ceea ce sunt cu adevărat: un om care scrie) mi se pare un strop de libertate în plus, pe care știu să îl prețuiesc”, a punctat Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărțile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.