Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce nume sunt vehiculate în noul Guvern

Ziarul de Vrancea
9 dec 2020 1286 vizualizări

Liberalii țin cu dinții de mai multe ministere cheie, iar Orban vrea să-l controleze pe Cîțu printr-o numire surpriză la Finanțe, susțin surse politice n USR PLUS tânjește după cel puțin un minister cu drept de aviz

Sâmbătă încep oficial negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru viitorul guvern. Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au discutat ieri dimineață cu președintele Klaus Iohannis, cu care au convenit ca viitorul guvern să fie cât mai suplu. Sunt însă discuții în interiorul fiecărui partid despre ministerele pe care și le-ar dori fiecare și despre cine ar putea să fie viitorii miniștri. Potrivit declarațiilor publice și informațiilor transmise pe surse din interiorul partidelor, negocierile se anunță dure, pentru că PNL nu dorește să renunțe la controlul asupra guvernării și mai ales la ministerele esențiale, dar și pentru că USR PLUS ridică pretenții mari, pentru a avea putere de decizie și pentru a-i putea bloca pe liberali. De exemplu, USR PLUS vrea cel puțin unul dintre ministerele avizatoare din Guvern: Justiție sau Finanțe. Sunt două poziții care controlează Guvernul pentru că de semnătura ministrului depinde orice act normativ adoptat de Executiv. PNL nu este dispus să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare. Deja în partid au început discuțiile despre ce persoane ar putea să primească portofoliile respective. O listă provizorie analizată în PNL arată cam așa: Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă, Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu, Ministerul Transporturilor - Lucian Bode, Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău, Ministerul Fondurilor Europene - Marcel Boloș și Ministerul Economiei - Virgil Popescu. Liberalii și-ar dori să păstreze și ministerul de Interne, acolo fiind vehiculate două nume: Rareș Bogdan și Laurențiu Leoreanu. În ceea ce privește Finanțele, după trecerea lui Florin Cîțu la vârful Guvernului, conducerea ministerului ar putea fi cedată celor din USR PLUS care solicită insistent acest portofoliu. Totuși, dacă PNL decide să păstreze Finanțele, portofoliul ar putea fi ocupat de Lucian Heiuș, care a mai fost propus pentru acest portofoliu în precedentul guvern Cîțu care nu a mai ajuns să fie validat în parlament, în luna martie, potrivit digi24.ro. Însă, președintele PNL, Ludovic Orban, ar dori să-l impună la Finanțe pe Ionel Dancă, în ciuda lipsei de experiență a acestuia în domeniu, ca mutare strategică împotriva lui Cîțu, pentru ca acesta să nu primească prea multă putere în interiorul partidului.

Educația la maghiari?

De precizat că PNL este dispus să renunțe la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.

USR PLUS vrea cel puțin conducerea a două ministere importante din Guvern, care să fie atât ministere avizatoare, cât și ministere cu resurse financiare. Unul dintre aceste ministere pe care le-ar putea primi la negocieri este ministerul de Finanțe. Aici, în partid sunt vehiculate două nume: Claudiu Năsui (USR PLUS) și Anca Dragu (PLUS). De asemenea, partidul speră și la conducerea ministerului Dezvoltării, pentru vicepreședintele Ionuț Moșteanu, însă liberalii nu ar vrea să piardă ministerul cu cei mai mulți bani din Guvern. Liderii UDMR și-ar dori să obțină conducerea unor ministere pe care nu le-au mai avut în trecut. În guvernele anterioare, UDMR a condus ministere precum Sănătatea, Cultura și Mediul. Totuși, liderii maghiari ar putea accepta și aceste domenii, în funcție de modul în care vor decurge discuțiile. Unul dintre ministerele importante care ar putea ajunge sub conducerea UDMR este ministerul Educației. PNL este dispus să renunțe la acest portofoliu ținând cont că este un minister cu multe probleme și care poate aduce prejudicii de imagine pentru cel care se află la conducerea sa și pentru partidul din care face parte. Pentru Educație, UDMR ar avea două nume pregătite, Hegedus Csilla și Szabo Odon.

Orban: Nu au existat niciun fel de discuții legată de repartizare de portofolii

Ludovic Orban a declarat că la întâlnirea de ieri cu liderii USR-PLUS și UDMR nu au fost discuții cu privire la portofolii în viitorul Guvern. Președintele PNL a adăugat că negocierile vor demara sâmbătă dimineață și vor fi discuții pe mai multe paliere din programul de guvernare. Întrebat dacă PNL ar fi dispus să cedeze către USR-PLUS Ministerul de Finanțe, Orban a răspuns: „Nu au existat niciun fel de discuții legată de repartizare de portofolii, în niciun fel”. Chestionat despre numărul de ministere pe care le va conduce fiecare partid din coaliția de guvernare, Orban a spus că nu a existat o astfel de discuție. El a adăugat că nu există niciun risc ca șefia Camerei Deputaților sau a Senatului să ajungă la PSD.

PSD merge cu „premierul” Rafila la Cotroceni

Consiliul Politic Național al PSD a validat, cu unanimitate de voturi, ca Alexandru Rafila să fie propunerea de premier pe care social-democrații o vor înainta la consultările de la Cotroceni, din 14 decembrie, au declarat surse din partid. Singure variante ale PSD sunt asumarea unei guvernări minoritare sau să existe un Guvern de uniune națională, au adăugat sursele citate. Marcel Ciolacu spunea, înainte de ședința de joi a Consiliului Politic Național, că PSD are 110 de mandate la Camera Deputaților și 48 de mandate la Senat, prin urmare rămâne partidul cu cele mai multe mandate, deci ar trebui să fie chemat primul la consultările de la Cotroceni. Ciolacu ar avea și miniștri, la Finanțate Cristian Socol, la Educație Leonard Azamfirei sau la Justiției Maia Teodoroiu.

Studiu: Românii se tem mai mult de spitalizare decât de Covid-19

Unu din doi români consideră că pandemia Covid-19 i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viață, iar peste 70% dintre ei sunt de părere că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit, arată un studiu realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă. Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV 2) și consecințele Covid-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi. Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite. Există și motive de optimism, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni. Studiul Temerile a fost realizat în perioada 29.11.2020- 07.12.2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.

Aproape 13.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 7.067 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 127 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 12.948. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19este de 12.251. Dintre acestea, 1.288 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.356.567 de teste. Dintre acestea, 31.437 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.078 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.359 la cerere.

Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat ieri, într-o postare pe Twitter, că, după demersuri diplomatice intense, Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenție UE de pe teritoriul României. Bucureștiul a candidat alături de alte șase orașe: Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și León (Spania), potrivit politico.eu, care relatează că oferta României a inclus o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri. Ofertele celorlalte orașe pentru sediul noii agenții UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un centru comercial sau o clădire situată în apropierea sediului NATO. „Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenție UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris ministrul pe Twitter. Centrul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înființat pentru a îmbunătăți coordonarea cercetării și a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investițiilor pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică și industrială în materie de securitate cibernetică. “Am fost primul stat membru care și-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiție care nu găzduiește nicio agenție sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare luni, la reuniunea Consiliului telecomunicații. România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24 % din absolvenții din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.Politico.eu relatează că pentru început acest centru ar putea însemna 30 de noi locuri de muncă, putând ajunge până la 80.

Fostul primar din Brașov, trimis în judecată de DNA

Fostul primar al municipiului Brașov George Scripcaru a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru șantaj în formă continuată, în dosarul în care a fost pus sub control judiciar în luna octombrie. Alături de el, a fost deferit justiției directorul general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov, George Mihai Cornea, pentru șantaj în forma complicității. Faptele ar fi fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale. “În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații societății comerciale care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame”, arată DNA.

Control la Suceava după ce un activist de mediu a fost agresat de hoții de lemne

Ministerul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a reacționat după apariția pe o rețea de socializare a unor imagini în care un bărbat, activist de mediu, a fost lovit cu pietre de persoane care transportau material lemnos. Incidentul a avut loc în județul Suceava, iar victima susține că este vorba despre transporturi ilegale. Vela a trimis în zonă mai multe echipe de control. La rândul său, prefectul de Suceava a convocat o ședință cu structurile județene ale MAI, ale Direcției Silvice și Gărzii Forestiere. Daniel Bodnar, cunoscut în zonă ca activist de mediu, a postat pe pagina sa de Facebook mai multe filmulețe în care urmărește transporturi de material lemnos despre care susține că sunt ilegale. Într-una dintre aceste filmări, bărbatul are un dialog cu mai mulți bărbați care făceau transporturile respective, iar aceștia au început să arunce cu pietre în autovehiculul său, spărgându-i parbrizul, iar cioburi i-au intrat în ochi și i-au provocat răni la față. El a povestit pe pagina sa de Facebook că a mers la spital pentru îngrijiri medicale, iar în prezent starea sa de sănătate este bună.

Asistent de la Spitalul de Copii, cercetat pentru că agresa sexual mamele micuților

Un asistent medical de la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara este cercetat de poliție, după ce mai multe mămici au reclamat, pe rețelele de socializare, că au fost agresate sexual de acesta, în timpul spitalizării alături de copii. “În urma apariției în mediul online a unor informații cu privire la faptul că mai multe paciente acuză că au fost agresate sexual de către un angajat al Spitalului de Copii din Timișoara, (...) comunicăm faptul că polițiștii Secției 3 Timișoara s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală și efectuează cercetări sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în vederea stabilirii situației de fapt și luării de măsuri legale”, a anunțat, ieri, Poliția Timiș.

Cât de bine integrează România imigranții

Imigranții se confruntă cu tot atâtea obstacole cât oportunități de integrare socială în România, care obține 49 de puncte din 100 pe scala MIPEX - Indexul politicilor de integrare a imigranților, a cărui ediție 2020 a fost prezentată miercuri la Bruxelles de Migration Policy Group și parteneri din 52 de țări. Indexul politicilor de integrare a imigranților (MIPEX), publicat pe site-ul www.mipex.eu, este un instrument unic care măsoară politicile de integrare a imigranților în țările de pe cinci continente, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene și Marea Britanie. Indicatorii MIPEX pot fi grupați pe trei dimensiuni esențiale: afirmarea drepturilor, oportunități pentru integrare, și siguranța imigranților. Abordarea integrării României este clasificată de MIPEX doar ca “egalitate pe hârtie”. La fel ca în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, imigranții din România se bucură de drepturi de bază și de o relativă securitate, dar nu au suficiente oportunități de integrare. România are un scor mai bun, 76/100, peste media celor 52 de țări analizate în ceea ce privește afirmarea drepturilor, însă are scoruri mai scăzute în ce privește oportunitățile (31/100) și siguranța (42/100). De aici și descrierea “egalitate pe hârtie”. Deși legile naționale sunt favorabile în ansamblu, apar obstacole majore pentru imigranți în participarea politică și obținerea cetățeniei, dar și dificultăți legate de punerea în practică a cadrului legislativ, rezumă Centrul pentru Inovare Publică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.