Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Academia franceză de Medicină nu „prea” recomandă vaccinarea copiilor

Ziarul de Vrancea
16 nov 2021 1001 vizualizări

Anunțul a provocat indignarea susținătorii vaccinării copiilor

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu este necesar să fie administrate tuturor copiilor, iar numai unii dintre copii este necesar să fie vaccinați, a anunțat ieri Academia franceză de Medicină, care ia astfel o poziție de mijloc într-o polemică tot mai intensă cu privire la acest subiect. “Academia Națională de Medicină recomandă lărgirea imunizării împotriva COVID-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, din cauza unor comorbidități, indiferent de vârsta lor, dar și a altor copii care trăiesc în mediul lor familial și școlar”, subliniază într-un comunicat această instanță chemată să exprime consensul în știința medicală.

Academia - ale cărei avize sunt doar consultative - recomandă, de asemenea, vaccinarea antiCOVID a “copiilor care trăiesc în anturajul adulților vulnerabili, mai ales imunodeprimații, și a persoanelor afectate de boli cronice”. Această luare de poziție intervine după mai multe zile de polemică în Franța pe tema oportunității vaccinării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, ca în Statele Unite și Israel.

Numai copii în vârstă de peste 12 ani pot fi vaccinați în prezent împotriva COVID-19 în Franța.

Acest subiect este delicat, pentru că beneficiile individuale sunt - foarte limitate - pentru copii. Forme grave de COVID-19 și morți din cauza COVID-19 sunt - foarte rare - în rândul copiilor.

Iar vaccinurile antiCOVID Pfizer-BioNTech și Moderna pot cauza, punctual, inflamații cardiace, niște efecte secundare foarte rare, dar care sunt de pus în balanță cu beneficiile - discutabile - ale vacinării celor mai mici copii.

Cu toate acestea, argumentele în favoarea vaccinării copiilor sunt de natură colectivă. Vaccinarea copiilor ar viza împiedicarea virusului să circule în rândul copiilor și, astfel, în restul populației.

Autoritățile sanitare europene sunt în curs de examinare a acestei probleme, după ce au primit date pozitive de la Pfizer și apoi de la Moderna. Aceste date relevă lipsa unor efecte secundare grave - însă pe un eșantion de aproximativ 1.000 de copii, considerat insuficient în vederea depistării unor consecințe foarte rare dar grave.

„Trădare”

În acest context, mai multe societăți franceze de pediatrie și de boli infecțioase au relansat dezbaterea la începutul acestei săptămâni, exprimându-și scepticismul cu privire la vaccinarea copiilor. “Urgența vaccinării copiilor cu vârsta curpnsă între cinci și 11 ani nu apare, pentru moment, ca evidentă în Franța”, apreciază aceste instituții, între care Societatea de patologie infecțioasă de limbă franceză.

Această poziție a provocat indignarea susținătorii vaccinării copiilor.

Asociația de activiști “Școala și Familia Uitate”, care se opune aprig “imunizării naturale prin boală”, denunță o “trădare” a copiilor și reclamă o analiză de tip “beneficiu/risc a vaccinului” antiCOVID destinat copiilor.

Varianta Delta reprezintă 99% din cazurile de COVID-19 identificate în lume

“Pandemia se îndreaptă în direcția greșită în acest moment”, mai ales în Europa, spune un expert de la Organizația Mondială a Sănătății

Varianta Delta, observată prima oară în India cu mai puțin de un an în urmă, reprezintă 99% din cazurile de COVID-19 idendificate la nivel global, fiind mai prezentă decât oricare altă tulpină a noului coronavirus, au declarat oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății, transmite CNBC.

Aproape toate cele până la 900.000 de cazuri identificare la nivel global în ultimele 60 de zile au provenit din tulpina Delta, a declarat Maria Van Kerkhove, directorul tehnic al OMS pentru COVID-19, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Declarația acesteia a fost făcută pe fondul creșterii la nivel internațional a cazurilor de infecții COVID-19, cu preponderență în Europa. Continentul a consemnat în ultima săptămână circa 60% din cele peste 3,3 milioane de cazuri noi de COVID-19 din lume, a spus Van Kerkhove. “Delta este cu adevărat tulpina dominantă. Și există două variante de interes, Mu și Lambda, pe care le urmărim, dar, din nou, acolo unde este prezentă Delta, aceasta domină”, a adăugat aceasta.

Van Kerkhove a spus că Europa a reprezentat mai mult de jumătate din cele puțin sub 50.000 de decese globale de COVID în ultima săptămână, o creștere cu 5% a deceselor pe tot continentul. Cazurile de COVID la nivel mondial au crescut în ultimele patru săptămâni consecutive, a adăugat ea.

“Pandemia se îndreaptă în direcția greșită în acest moment”, a spus Van Kerkhove. Scăderea utilizării măștilor și distanțarea socială sunt de vină pentru creșterea în Europa, a declarat Van Kerkhove la o conferință de săptămâna trecută. Ea a avertizat marți că societățile care se redeschid în emisfera nordică în această iarnă ar putea duce la o creștere a bolilor respiratorii în lunile următoare, inclusiv gripa și alți agenți patogeni.

Ministru: Criza de la frontiera cu Belarus ar putea dura ani

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a avertizat ieri că actuala criză de la frontiera cu Belarus “ar putea dura luni sau chiar ani”, precizând că migranții au atacat din nou granița cu Polonia în cursul nopții.

Forțele de securitate poloneze au folosit marți gaze lacrimogene și au desfășurat tunuri cu apă pentru a-i respinge pe migranții care aruncau cu pietre în încercarea de a traversa frontiera, care este în același timp și granița de Est a UE. Câteva mii de migranți, proveniți în special din Orientul Mijlociu, se află în continuare în tabăra de corturi de la frontiera Belarusului cu Polonia, Occidentul acuzând Minskul că a orchestrat din vară această criză, lucru dezmințit de autoritățile belaruse.

Potrivit DPA, aproximativ 1.000 de migranți și-au petrecut noaptea în adăposturi improvizate într-un depozit la granița dintre Polonia și Belarus.

Unii migranți de pe partea belarusă a graniței s-au întors la tabăra de corturi în care au stat și până acum, în timp ce alții au petrecut noaptea în terminalul de control de la frontieră, a precizat miercuri un purtător de cuvânt al poliției. “Situația la frontiera dintre Polonia și Belarus nu va fi rezolvată rapid. Trebuie să ne pregătim pentru luni sau chiar ani”, a declarat ministrul polonez al Apărării. Încercările de trecere a frontierei au continuat și în timpul nopții, a spus Blaszczak. “Din păcate, nici noaptea nu este calmă. Metodele de atacare a frontiere poloneze sunt mereu aceleași. Mici grupuri de migranți au încercat de asemenea să traverseze frontiera prin alte locuri”, a declarat ministrul.

Poliția de frontieră poloneză a înregistrat marți în total “161 de tentative de traversare ilegală” a graniței, inclusiv “două încercări de trecere în forță”, relevă un comunicat. Poliția poloneză a precizat miercuri că nouă agenți au fost răniți marți în ciocniri, alături de un agent de frontieră și de un soldat.

SUA iau în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing

Administrația președintelui american Joe Biden analizează modalitățile în care să abordeze viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă care vor avea loc la Beijing anul viitor și nu exclud posibilitatea unui boicot diplomatic, cu toate că deocamdată nu a fost luată o decizie definitivă, a informat presa locală.

Potrivit postului CNN, care citează surse neidentificate implicate în această decizie, subiectul nu a fost abordat la summitul virtual pe care l-au avut luni Biden și omologul său chinez Xi Jinping. The Washington Post a relatat că este de așteptat ca Biden să aprobe în curând o recomandare de a nu trimite funcționari americani la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În mod normal, Casa Albă trimite o delegație la ceremoniile de deschidere și de închidere de la Jocurile Olimpice.

Congresmeni democrați și republicani, printre care și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, au pledat în favoarea unui boicot diplomatic, în semn de protest pentru abuzurile împotriva drepturilor omului în China. Iar unii republicani au susținut chiar ideea ca nici măcar atleții americani să nu participe la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat să se pronunțe marți dacă ia în calcul boicotarea viitoarelor Jocuri Olimpice din China, care se desfășoară pentru a doua oară la Beijing.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a menționat că SUA și aliații lor sunt implicați în “conversații active” referitoare la modul în care să abordeze Jocurile Olimpice de Iarnă din China, amintește CNN. Evenimentul sportiv se va desfășura la Beijing, între 4 și 20 februarie 2022.

Merkel: Societatea mă interesează mai mult decât știința pe măsură ce îmbătrânesc

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, aflată la sfârșit de mandat, și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare ascultând prelegerea unui cercetător în neuroștiințe, iar pe cea de-a 60-a aniversare - cu un discurs al unui istoric. Odată cu trecerea anilor, interesele sale s-au îndepărtat de științele naturale, cărora le-a dedicat prima parte a carierei sale, a declarat politiciana într-un interviu pentru Reuters, publicat miercuri.

Acum, la 67 de ani (pe care i-a împlinit pe 17 iulie), ea intenționează să-și dedice perioada de după pensionare marilor probleme de dezvoltare socială și istorică. “Aceasta este direcția spre care se îndreaptă tot mai mult gândurile mele”, a spus Merkel. “Cum putem să înțelegem cursul istoriei, cum putem să o comparăm la nivel global? Cum s-a dezvoltat China în 2000 de ani? Dar Europa?”, a spus Merkel.

Ea a lăsat să se înțeleagă anterior că s-ar putea întoarce în mediul academic, dar în rest a dat puține indicii despre cum și-ar mai putea ocupa timpul când va părăsi cancelaria după 16 ani. Marți, s-a anunțat că ea va păstra, după ce nu va mai fi cancelar, o echipă de 9 angajați plătiți din bani publici, cu doi mai mulți decât predecesorul său Gerhard Schroeder. Acest lucru sugerează că intenționează să rămână activă.

Cu toate acestea, ea nu se va întoarce la chimia cuantică pe care a cercetat-o în Germania de Est în anii 1980. A trecut prea mult timp și nu mai este la curent cu noutățile - deși a declarat că este foarte încântată de modul în care s-a dezvoltat domeniul său. “Mă văd vorbind în mod regulat despre legătura dintre prosperitatea noastră, cercetare și inovare - dar sunt sigură că nu voi face nicio activitate științifică”, a mai spus Angela Merkel.

O străbunică de 86 de ani, născută în România, încoronată “Miss Holocaust Survivor”

O străbunică în vârstă de 86 de ani a fost încoronată marți “Miss Holocaust Survivor” în cadrul unui concurs anual de frumusețe organizat în Israel în onoarea femeilor care au îndurat ororile genocidului nazist.

Zece concurente - cu vârste cuprinse între 79 și 90 de ani - au defilat marți pe podium într-un muzeu din orașul Haifa, coafate, machiate și îmbrăcate elegant. Organizatorii concursului, a cărui ediție de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus, au declarat că acesta conferă farmec și respect unui număr din ce în ce mai mic de femei evreice supraviețuitoare cărora le-a fost furată tinerețea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar care și-au clădit vieți noi în Israel.

“După ce am trecut prin Holocaust, nu am visat niciodată ca aș putea ajunge unde mă aflu, cu o familie mare - doi copii, patru nepoți și doi strănepoți”, a declarat concurenta Kuka Palmon, care a supraviețuit unui pogrom în țara sa natală, România. “Totuși, iată-mă, la această vârstă înaintată, 87 de ani. Este un lucru divin, de nedescris”, a adăugat ea.

Câștigătoarea concursului de marți, Salina Steinfeld, în vârstă de 86 de ani, s-a născut de asemenea în România, unde a supraviețuit ororilor naziste înainte de a se muta în Israel în 1948, potrivit organizatorilor.

Printre celelalte concurente s-a numărat o femeie născută în Iugoslavia, care a supraviețuit lagărului de concentrare de la Rab din Croația de astăzi.

Unele voci critice susțin că acest eveniment ar afecta amintirea celor 6 milioane de evrei uciși de naziști.

Dana Papo, a cărei bunică, Rivka, a concurat marți, a contestat acest punct de vedere, susținând că toate concurentele “merită ca întreaga lume să vadă câtă frumusețe se află în aceste femei care au trecut printr-o asemenea oroare”. “Le vom arată cât de mult le iubim și le apreciem. Datorită lor, avem un viitor și o țară”, a declarat ea.

Suspectul în atentatul din Liverpool și-a pregătit atacul “cel puțin” șapte luni

Suspectul în explozia dintr-un taxi la Liverpool, în nordul Angliei, și-a pregătit atacul de “cel puțin” șapte luni, a anunțat ieri poliția britanică. Suspectul a fost identificat ca fiind Emad Al Swealmeen, în vârstă de 32 de ani, alias Enzo Almeni. El a cumpărat componentele dispozitivului exploziv “cel puțin” de când a închiriat o locuință, în aprilie, a anunțat într-un comunicat poliția antiteroristă. Suspectul s-a născut în Irak și a suferit, în trecut, de probleme psighologice. O anchetă este în curs, iar patru persoane, cu vârste cuprnse între 20 și 29 de ani, au fost arestate în urma exploziei, duminică, într-un taxi, în fața unui spital din Liverpool.

Șapte militari azeri uciși și zece răniți în confruntări armate cu Armenia

Șapte militari din Azerbaidjan au fost uciși în confruntări armate marți cu forțe armene, în apropierea enclavei disputate Nagorno Karabah, a anunțat miercuri Ministerul azer al Apărării. Alți zece militari azeri au fost răniți în aceste confruntări, cele mai violente de la sfârșitul unui război între Erevan și Baku, anul trecut.

Armenia a anunțat, la rândul său, că a fost ucis un militar, că alți 24 au fost dați dispăruți, iar 13 au fost luați prizonieri în cursul acestor confruntări armate. Erevanul a anunțat că a pierdut două poziții militare, cucerite de către forțele de la Baku.

Confruntări armate au izbucnit marți între militari din aceste două țări rivale din Caucaz - care-și dispută regiunea muntoasă Nagorno Karabah, după mai multe săptămâni de tensuni la frontieră. Erevanul a anunțat marți că s-a încheiat un armistițiu, mediat de către Moscova.

Președintele Consiliului European Charles Michel a discutat la telefon cu liderii armean și azer și i-a îndemnat la o “dezescaladare urgentă”. Erevanul și Baku se acuză reciproc de aceste noi violențe.

Confruntările armate de marți sunt cele mai intense de la sfârșitul acestui război, care s-a soldat cu peste 6.500 de morți, la sfârșitul căruia Armenia a cedat Azerbaidjanului mai multe regiuni din jurul Nagorno Karabah.

Un tânăr s-a autoincendiat în fața Catedralei din Strasbourg

Un tânăr în vârstă de 27 de ani s-a autoincendiat în fața Catedralei din Strasbourg, au anunțat pompierii din departamentul Bas-Rhin. Tânărul a fost preluat de către salvatori marți seara și a fost condus la spital în stare de urgență absolută. Aproximativ zece pompieri au fost angajați în această intervenție, într-unul dintre dintre locurile frecventate de către turiști din capitala europeană. Motivațiile faptei tânărului erau necunoscute imediat. Bărbatul, care suferă de tulburări psihiatrice, a fugit dintr-o instituție în care a fost internat în vederea unor îngrijiri, potrivit unei surse de la prefectură. El a fost evacuat marți noaptea către Centrul de arși grav de la Metz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.